YÖK Başkanı Erol Özvar, Kahramanmaraş'taki depremler sonrası ertelenen üniversite eğitimlerinin 3 Nisan'dan itibaren hibrit modelle devam edeceğini açıkladı. Bu modelle öğrenciler, isteğe bağlı olarak yüz yüze veya uzaktan eğitim alabilecekler. Bahar dönemi ara sınavları çevrimiçi yapılacak ve derslerin en fazla yüzde 30'unun uzaktan eğitimle verilme kısıtlaması kaldırılacak. Ayrıca, 14 Mayıs seçimleri nedeniyle adres değişikliği yapacak öğrenciler için son tarih 2 Nisan olarak belirlendi.
30 Mart 2023

Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Sedide Akbulut, Anadolu Ajansı'na verdiği röportajda eylül ayında açılacak dört yeni Kuran eğitim merkezini tanıttı. Bu merkezlerde hafızlığını tamamlamış ve LGS'ye girmiş öğrenciler, günün yarısında okula diğer yarısında ise Kuran eğitim merkezlerine gidecekler. Eğitim merkezlerinin müfredatı Diyanet tarafından hazırlanacak ve öğrenciler burslu olarak eğitim alacaklar. Ankara, İstanbul, Rize ve Bursa'da açılacak merkezler, cinsiyete göre ayrılmış olacak.
23 Ağustos 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, örgün eğitimden açık öğretim liselerine geçişleri sınırlandıran yönetmeliğin ardından, bu liselere geçişlere izin verilecek istisnai durumları belirledi. İstisnai durumlar arasında milli sporcu, şehit ve gazi çocuğu, evde ve hastanede eğitim alan, engelli ve özel eğitim öğrencileri, tutuklu ve hükümlüler, örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybeden öğrenciler bulunuyor. Ayrıca, deprem bölgesindeki öğrenciler de açık liseye geçebilecek. Açık liseye geçişler için zaruri şartların belgelendirilmesi kaydıyla 15 Eylül-16 Ekim 2023 tarihleri arasında başvuru yapılması gerekiyor.
14 Eylül 2023

Ticaret Bakanlığı, berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın bir günü kapalı olmasına karar verdi. Bu uygulama 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe girdi ve valilikler tarafından belirlenen günlerde kapalı olmayan işletmelere idari yaptırım uygulanacak. İstanbul ve Ankara'daki berberler pazar günleri kapalı olacak. Bu karar, esnafın büyük çoğunluğunun talebi doğrultusunda alındı ve haksız rekabetin önüne geçilmesi amaçlanıyor.
6 Temmuz 2024

2023-2024 eğitim öğretim yılının ikinci dönem ara tatili, okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki yaklaşık 20 milyon öğrenci için bugün başladı. Dokuz gün sürecek olan tatil, öğrencilere bayram tatiliyle birleşik bir mola imkanı sunuyor. Öğrenciler, 15 Nisan Pazartesi günü ders başı yapacaklar ve eğitim öğretim yılı 14 Haziran'da sona erecek.
5 Nisan 2024

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar dönemi eğitimini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. Bu durum, 14 Mayıs seçimleri öncesinde, öğrencilerin oy kullanma sürecini etkileyebilir. Adres değişikliği için son tarih olan 2 Nisan'a kadar üniversitelerin açılıp açılmayacağı belirsizliği sürdüğünden, öğrencilerin hangi şehirde oy kullanacakları konusunda kararsızlıkları var. CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, bu belirsizliğin giderilmesi ve öğrencilerin mağduriyetinin önlenmesi için Meclis'te konuştu.
30 Mart 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem sonrasında YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçilmesi kararı alındı. Bu karar, depremzede öğrenciler, akademisyenler ve veliler tarafından eleştiriliyor. Diken'e konuşan bir depremzede öğrenci, Gaziantep'te yaşadığı zorlukları ve uzaktan eğitim kararının psikolojik etkilerini anlatarak, yüz yüze eğitimin psikolojik destek sağlayacağını ve uzaktan eğitim altyapısına sahip olmadığını belirtti. Eğitim-Sen'in bu karara dava açtığı da haberde yer alıyor.
15 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), okulların açılacağı 9 Eylül Pazartesi günü kentte ulaşımın ücretsiz olacağını açıkladı. İBB'ye bağlı ulaşım araçları, 9 Eylül'de saat 06:00-16:00 arasında ücretsiz hizmet verecek. Ayrıca, okulların açıldığı hafta boyunca 17 bin okul servisi trafiğe çıkacak ve bu servisler bir gün boyunca İSPARK'ı ücretsiz kullanabilecek. İBB, okulların açılmasıyla birlikte İETT'nin bin 716 ek sefer yapacağını ve Metro İstanbul'a 435 ilave sefer konulacağını duyurdu.
6 Eylül 2024

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu nedeniyle İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, YÖK ve üniversitelere, üniversite öğrencilerinin oy kullanma haklarını kolaylaştırmak için 28 Mayıs'ta yapılacak sınavların ertelenmesi veya çevrimiçi yapılması çağrısında bulundu. Zorlu, öğrencilerin ekonomik sıkıntılar ve sınavların çakışması nedeniyle oy kullanacakları şehirlere gitmekte zorlanabileceklerini belirtti. Ayrıca üniversitelerin 19 Mayıs'a kadar gerekli düzenlemeleri yapmalarını istedi.
17 Mayıs 2023

Diyarbakır'da bir lise öğrencisinin velisi, 80 dakika süren blok derslerin öğrenciler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını iddia ederek bu uygulamanın sonlandırılmasını talep etti. Talep, ilgili makamlar tarafından ciddiye alınmayınca veli, Kamu Denetçiliği Kurumu'na (KDK) başvurdu. KDK, blok derslerin öğrenci merkezli aktif öğrenmeyi zorlaştırdığını belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyarbakır Valiliği'ne bu uygulamaya son verilmesi yönünde tavsiye kararı verdi.
11 Nisan 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni eğitim öğretim yılında öğrencilerin ve öğretmenlerin cep telefonlarıyla derse giremeyeceğini açıkladı. Öğrencilerin cep telefonlarını derse girmeden teslim edeceklerini belirtti. Ayrıca, özel okul ve servis ücretlerine ilişkin yönetmelik değişikliğine gidildiğini ve TEFE-TÜFE oranına göre artış yapılacağını söyledi. Tekin, çocukların ve gençlerin hareketsizliğini gündeme alarak, sabah ders başlamadan önce bir fiziksel aktivite organizasyonu yapılmasını istediklerini belirtti.
5 Eylül 2023

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, depremden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’daki üniversitelerin 2023-2024 eğitim-öğretim yılına uzaktan devam edebileceğini belirtti. Hangi bölümlerin yüz yüze, hangilerinin uzaktan devam edeceğini üniversitelerin senatolarının karar vereceğini ifade etti. Özvar, bu açıklamayı deprem bölgesindeki üniversitelerin rektörleriyle görüşmek için Gaziantep’te yaptı.
22 Eylül 2023

Milli Eğitim Bakanlığı, 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması için başvuru tarihlerini açıkladı. Başvurular 20-31 Mayıs tarihleri arasında elektronik ortamda yapılacak. Öğretmen adayları, atanmak istedikleri alanlara uygun mezuniyet belgelerini sisteme yükleyerek sözlü sınava katılmak istedikleri ili tercih edecekler. Sözlü sınava hak kazanan adaylar ve sınav merkezleri 10 Haziran 2024'te ilan edilecek, sınavlar ise 1 Temmuz 2024'te başlayacak.
17 Mayıs 2024

İstanbul'da 2 Haziran'da yapılacak Liselere Geçiş Sistemi Sınavı (LGS) ve Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'na (YDUS) girecek öğrenci ve öğretim görevlilerine toplu ulaşım ücretsiz olacak. İstanbulkart sahipleri, sınav belgelerini veya görevli belgelerini göstererek bu imkandan faydalanabilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), sınav günü ek seferler düzenleyerek ve şantiyelerde sessizlik sağlayarak öğrencilerin sınav konsantrasyonunu korumak için önlemler alacak. Ücretsiz ulaşım, sınav başlangıcından iki saat önce başlayıp, sınav bitişinden iki saat sonrasına kadar devam edecek.
31 Mayıs 2024

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK'ün üniversiteleri ertelemesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzaktan eğitime geçilmesi kararı sonucu, özel yurtlarda kalan öğrenciler yurtta kalmadıkları günler için de ücret ödemeye devam etti. Öğrenciler, üniversitelerin açılma ihtimaline karşı yurt ücretlerini ödemeye devam ederken, sözleşmelerini feshetmek isteyenler cayma bedeli ödemek zorunda kaldı. Bazı yurtlar öğrencilerin kalmasına izin verirken, bazıları izin vermedi. Öğrenciler ve aileler, bu durumdan maddi olarak mağdur olduklarını ve çözüm bulunmasını talep ediyor.
31 Mart 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kastamonu, Zonguldak, Bartın ve Düzce şehirlerinde beklenen sağanak yağışlar nedeniyle sarı kodlu uyarıda bulundu. Vatandaşlar, ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına gibi olası olumsuzluklara karşı uyarıldı. Ayrıca bu durumların ulaşımda aksamalara yol açabileceği belirtildi.
9 Kasım 2023

ÖZDEBİR Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay, özel okulların ücretlerine yüzde 80-90 oranında bir zam yapılmasının beklendiğini ifade etti. 2022 yılında 1500'den fazla özel okulun kapandığını belirten Atalay, sektördeki artan maliyetlerin okullar tarafından sübvanse edildiğini ve bu durumun okulların mali yapısını zorladığını dile getirdi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise yeni zam oranının velilerin çıkarlarını koruyacak şekilde belirleneceğini açıkladı.
4 Ocak 2023

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni eğitim öğretim yılı için yayımladığı genelgeyle ilkokullarda sınav saatini kaldırdı ve süreç odaklı ölçme ve değerlendirme sistemine geçileceğini duyurdu. Ayrıca, öğrenci sayısının düşmesi durumunda sınıfların birleştirileceği belirtildi. Genelge, devlet okullarında kayıt ücreti adı altında zorunlu ücret alınmayacağını da vurguladı.
14 Ağustos 2024

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini açıklamasının ardından, YÖK Başkanı Erol Özvar, uzaktan eğitim kararının nisan başında tekrar değerlendirileceğini bildirdi. Uygulamalı programlar yüz yüze eğitime devam edecek. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler ise bu kararın yeni mağduriyetler yaratacağını belirtti ve karşı çıktı. Özvar, ayrıca depremden etkilenen öğrencilere yönelik bazı kolaylıkların getirildiğini ve destek sağlanacağını ifade etti.
17 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve daha sonra uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. KYK yurtları depremzedeler için açılacakken, akademisyenler ve öğrenciler bu durumun yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor. YÖK Başkanı Erol Özvar, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini, hibrit eğitimin nisanda değerlendirileceğini açıkladı. Üniversiteler farklı başlangıç tarihleri ve eğitim yöntemleri belirlerken, öğrenciler hangi derslerin yüz yüze hangilerinin uzaktan olacağını anlamaya çalışıyor. Uzaktan eğitime karşı çıkan öğrencilerin gözaltına alınması ve sosyal medyada saldırıya uğraması endişeleri artırıyor.
18 Şubat 2023
İşaretlediklerim