Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kriter Dergisi'ne verdiği mülakatta Türkiye'nin çıraklık, kalfalık ve ustalık dönemlerini tamamladığını ve şimdi 'şahlanış sürecine' girdiğini ifade etti. Yüksek enflasyon ve dış ticaret açığına rağmen Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisine girmeye doğru ilerlediğini savundu. Muhalefetin projeleri değersizleştirme siyasetine ve yurt dışına insan kaynağı göçünü teşvik etmesine eleştiride bulundu. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası konumunu güçlendirdiğini ve dış politikada çok boyutlu bir yaklaşım benimsediklerini belirtti.
6 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı kararıyla, 6772 sayılı kanun kapsamında çalışan kamu işçilerine 2023 yılında verilecek ilave tediye ödemelerinin tarihleri belirlendi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, işçilere yapılacak ek ödemenin birinci yarısı 23 Haziran'da, ikinci yarısı ise 18 Aralık'ta ödenecek. Karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yürürlüğe girdi.
16 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 5 ek zam yapılacağını bildirdi. Bu ek zamla birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak 2024'ten itibaren maaş artış oranlarının yüzde 42,6'ya yükseleceğini ifade etti. Ayrıca, Temmuz ayındaki artışlarla tüm emeklilerin maaş artış oranlarının eşitleneceğini ve emekli maaşı alt sınırının 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarılacağını belirtti.
16 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın pazartesi günü açıklaması beklenen vergi borcu yapılandırma paketinin içeriği hakkında bilgiler paylaşıldı. Paket, 31 Aralık 2022'ye kadar olan borçların yapılandırılmasını, peşin ödemelerde faiz indirimlerini, 18 aydan fazla taksitlendirme seçeneklerini, belirli tutarın altındaki borçların silinmesini ve matrah artırımını içeriyor. Ayrıca, trafik ve idari para cezalarında da indirimler öngörülüyor. Paketin şubat ayında Meclis'ten geçmesi bekleniyor.
21 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ticari taşımacılık yapan esnafın araçlarını yenilerken ÖTV ödemeyeceğini açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, daha önce ÖTV indirimine karşı çıkmasına rağmen, Erdoğan'ın duyurusunun ardından muafiyetin detaylarını paylaştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun daha önce ÖTV indirimi yapacaklarını söylemesi üzerine Nebati'nin karşı çıktığı ve ÖTV artırımını düşündüklerini ifade ettiği bir toplantının detayları da hatırlatıldı.
24 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yüksek kiralara karşı yeni bir düzenlemenin sinyalini verdi. Boş duran evler için ilave vergi ve fahiş fiyat artışlarına ceza gelebileceğini belirtti. Erdoğan, vatandaşların alım gücünü düşürmemek ve enflasyona ezdirmemek için gerekirse ceza uygulamasına da gideceklerini ifade etti. Ayrıca, İstanbul'da 'hayalet ev' olarak tanımlanan ve kira artışlarını tetikleyen boş evlerin sayısının 400 bin olduğu belirtildi.
21 Temmuz 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hitaben, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda bir düzenlemenin Meclis'e getirilmesi gerektiğini belirtti. Daha önce Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, EYT düzenlemesinin 15 Ocak'ta yürürlüğe girmesinin planlandığını açıklamıştı. Ancak AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin arasında düzenlemenin Meclis'e sunulma durumu hakkında farklı açıklamalar yapıldı. AKP Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ise düzenlemenin önümüzdeki hafta Meclis'e sunulabileceğini ifade etti.
23 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere Türk lirasının değer kazanma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti. Uygulanan dezenflasyon programının lirada reel değer kazanımına yol açabileceğini ve bu durumun yatırımcı güvenini artırarak fon akışını tetikleyeceğini, böylece dezenflasyonu hızlandırıp büyümenin aşağı yönlü risklerini sınırlayacağını belirtti. Türkiye'nin düşük faiz politikası nedeniyle ekonomik krize girdiği ve bu durumu düzeltmek için piyasanın olumlu baktığı isimlerin göreve getirildiği, Merkez Bankası'nın faiz artırımı yapmasının beklendiği ancak yapılan artışların yetersiz bulunduğu anlatıldı.
22 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, asgari ücretin belirlenmesi için müzakerelerin başlayacağını ve ekonomik gelişmelerin, özellikle enflasyonun değerlendirileceğini belirtti. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, ara zam oranını görüşmek üzere 13 Haziran'da toplanacak. Geçen yıl Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın 9 bin lira teklifi kabul edilmezse masadan kalkacaklarını açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret görüşmelerinin Atalay olmadan devam edeceğini duyurmuştu. Şu anki asgari ücret 8 bin 500 TL olarak belirlenmiş durumda.
10 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında yaptığı konuşmada, ekonomide 'rasyonel fiyatlamaların' başladığını ifade etti. Ayrıca, muhalefetin yönetimindeki belediyelerin gerçek belediyecilikle buluşacağını söyledi. Suriye'nin kuzeyindeki güvenlik durumuna ve İsrail'in Filistin politikasına da değinen Erdoğan, asgari ücretin işçi ve işveren memnuniyetini sağlayacak şekilde belirleneceğini vurguladı.
6 Aralık 2023

Eski çalışma ve sosyal güvenlik bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiğini belirtmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz bu fikre karşı çıkarak Türk Lirası ile konuşulması gerektiğini ifade etti. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ilk toplantısı sonuçsuz kaldı ve ikinci toplantı 19 Haziran'da yapılacak. Yılmaz, asgari ücret görüşmelerinin bayramdan önce sonuçlanmasını beklemediğini ve uzlaşma umduğunu belirtti. Ayrıca, en düşük memur maaşının 22 bin lira olacağını ve bu düzenlemenin Meclis'e sunulacağını söyledi.
16 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, 18 Haziran'da yapılması planlanan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin, çeşitli takvim çakışmaları nedeniyle 14 Mayıs 2023 tarihine alındığını belirtti. Erdoğan, Meclis'te gerekli çoğunluğun sağlanamaması durumunda, seçimlerin bu tarihte yapılabilmesi için gerekli kararı alacaklarını ifade etti. Ayrıca, İsveç'te Kuran yakılmasına sert tepki göstererek, İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'den destek beklememesi gerektiğini söyledi. Seçim öncesi bazı ekonomik düzenlemeler ve vergi affı gibi müjdeler de verdi.
23 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, 14 Mayıs tarihini işaret ederek, muhalefetin oluşturduğu Altılı Masa'yı 'darbe şakşakçıları' ve 'kifayetsiz muhterisler' olarak nitelendirdi. Erdoğan, geçmişte Demokrat Parti'nin tek parti dönemini sona erdirdiği 14 Mayıs 1950 seçimlerine atıfta bulunarak, milletin aynı tarihte muhalefete 'Yeter' diyeceğini belirtti. Ayrıca, enflasyonun düşüşe geçtiğini ve muhalefetin siyasi deja-vu yaşattığını ifade etti. Erdoğan, savunma sanayii ve askeri personel hakkında yapılan eleştirilere de sert tepki gösterdi.
18 Ocak 2023

EYT düzenlemesi, 15 Ocak'ta yürürlüğe girmesi planlanmasına rağmen Meclis'e henüz sunulamadı. AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, düzenlemenin Meclis'te 10 günlük bir çalışma süresi gerektireceğini ve yetiştirileceğini belirtmişti. Ancak Habertürk yazarı Bülent Aydemir, maaş tahsis biriminde yeterli uzman personel olmamasının süreci geciktirdiğini ifade etti. EYT düzenlemesinin detayları ve başvuru süreçleri hakkında bilgiler verildi ve düzenlemenin seçim öncesinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.
18 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yemin töreninin ardından Anıtkabir ve Beştepe'yi ziyaret etti. Konuşmasında, 28 Mayıs seçimlerine atıfta bulunarak, milletin yüksek katılım oranıyla kendisine yeniden görev verdiğini belirtti. 85 milyon vatandaşı kucaklama vurgusu yaparak, bölgecilik ve particilik yapmadıklarını ifade etti. Muhalefete yönelik eleştirilerde bulunarak, milli irade ile barışma çağrısında bulundu. Ayrıca, demokrasiyi güçlendirecek yeni bir anayasa yapma sözü verdi ve ekonomik büyüme hedeflerinden bahsetti.
3 Haziran 2023

Türkiye'de enflasyonun yüksek seyretmesi ve fiyat artışlarının devam etmesi nedeniyle emekliler, bayram ikramiyelerinin artırılmasını talep etmişti. Bu talepler doğrultusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, en düşük emekli maaşları ve bayram ikramiyelerini artıracak alternatif çalışmaların yapıldığını duyurdu. Bu çalışmaların EYT düzenlemesi kapsamında emekli olanları da içereceği ve emekliler için ciddi bir rahatlama sağlayacağı ifade edildi. Bakan Bilgin, çalışmayı önümüzdeki hafta başında Cumhurbaşkanı'na sunacaklarını belirtti.
22 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için duyurduğu düzenlemeyle 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağı ve bu düzenlemenin maliyetinin oldukça yüksek olacağı belirtiliyor. Şirketler, EYT düzenlemesi sonrasında çalışmaya devam edecek EYT'li işçilerin gelecekte hak mahrumiyeti davası açmaması için hukuki önlemler araştırıyor. Ekonomi gazetesi yazarı Vahap Munyar, şirketlere işçileri tazminat ödemesinden sonra bir süre işten uzak tutup daha sonra yeniden işe alarak dava riskini ortadan kaldırma tavsiyesinde bulunulduğunu aktarıyor.
11 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin uluslararası rezerv birikimini artırmak ve yatırımları çekmek için rasyonel politikalar uyguladığını ifade etti. Yaklaşık iki yıl süren 'yeni ekonomi modeli' sonrasında enflasyon ve cari açık artış gösterdi. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasıyla rasyonel politikalara dönüş sinyali verildi, ancak piyasalar ve yabancı yatırımcılar henüz güven kazanmış değil. Erdoğan, Körfez ülkelerinden yatırım beklediğini ve bu ülkelerle ilişkileri güçlendirmeyi hedeflediğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin canlandırılması ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konularında da olumlu bir kanaat olduğunu belirtti.
13 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Resmi Gazete'de yayınlanacak bir kararname ile Meclis'i feshedecek ve Türkiye 14 Mayıs'ta erken seçime gidecek. Seçim takvimi Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenecek ve süreç başlayacak. Takvim, kamu görevlilerinin istifa etme süresinden, seçmen listelerinin askıya çıkmasına, adaylık başvurularından, oy pusulası yerlerinin belirlenmesine kadar önemli tarihleri içeriyor. Meclis'in nisan ayına kadar çalışması ve sonrasında seçim için tatile girmesi bekleniyor.
10 Mart 2023

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, hükümetin 700 bin kamu işçisi için ilk altı aylık zam teklifini yüzde 40'a yükselttiğini ve taban aylık teklifini 12 bin liraya çıkardığını açıkladı. Daha önceki teklif yüzde 30 zam ve 11 bin 500 lira taban aylık olarak belirlenmişti. Atalay, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda yapılan görüşmelerin ardından bu yeni teklifi duyurdu.
17 Nisan 2023
İşaretlediklerim