Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emekli bayram ikramiyesinin yüzde 82 oranında artırılarak 2 bin TL'ye yükseltildiğini açıkladı. Bu düzenleme ile EYT (emeklilikte yaşa takılanlar) kapsamında emekli olacaklar da dahil olmak üzere toplamda 15,6 milyon emeklinin yararlanacağı belirtildi. Türkiye'de 1999 yılında yapılan yasal düzenleme ile emeklilik yaşının kadınlarda 58'e, erkeklerde 60'a çıkarılması sonucu yaş sınırına takılanlar EYT'li veya EYT mağduru olarak adlandırılmıştı.
25 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaş sınırı olmaksızın 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağını duyurduğu EYT düzenlemesi, Meclis'in tatile girmesiyle ertelenmişti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, düzenlemenin 15 Ocak'ta yürürlüğe girmesinin planlandığını belirtmişti. Ancak AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, bakanlığın düzenlemeyi henüz Meclise göndermediğini ve düzenlemenin Meclise gelmesinin ardından 10 günlük bir çalışma süresi gerektiğini ifade etti.
13 Ocak 2023

Fransız kadın haklarına odaklanan haber bülteni Les Glorieuses, Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) verilerini kullanarak, Fransa'da kadınların erkeklerle maaş eşitliği sağlanana kadar yıl sonuna dek ücretsiz çalışmış gibi sayılacağı tarihi hesapladı. Bu tarih 6 Kasım saat 11:25 olarak belirlendi. Maaş eşitsizliğinin sona ermesi için şirketlere, kamu sübvansiyonlarına ve vergi avantajlarına erişimin cinsiyet eşitliği şartına bağlanması gibi öneriler sunuldu. Ayrıca düşük ücretli meslek gruplarının maaşlarının artırılması ve doğum izinlerinin eşitlenmesi talep edildi.
7 Kasım 2023

Yunanistan'da eşcinsel çiftlerin evlenebilmesini sağlayacak yasa tasarısı parlamentoya sunuldu ve Şubat ayı ortasında oylanması bekleniyor. Başbakan Kiryakos Miçotakis, partisi ve Yunanistan Ortodoks Kilisesi'nin itirazlarına rağmen tasarıyı ilerletme kararı aldı. Tasarının, hükümetin merkez sağ çoğunluğu ve solcu milletvekillerinin desteğiyle kabul edilmesi öngörülüyor. Eğer yasa çıkarılırsa, Yunanistan eşcinsel evliliği yasallaştıran ilk Ortodoks Hristiyan ülke olacak ve eşcinsel çiftlere evlat edinme hakkı da verilecek.
2 Şubat 2024

Avrupa'da birçok bankanın desteklediği Avrupa Ödeme Girişimi (EPI), anında ödeme hizmeti sunmayı hedefleyen bir platform geliştiriyor. EPI'nin bu girişimi, Visa ve Mastercard'a bir alternatif oluşturmayı amaçlıyor ve 2023 sonunda Fransa ve Almanya'da pilot olarak başlatılacak. Daha sonra 2024'ün başlarında geniş bir pazara açılacak. Girişim, çevrim içi ve mobil alışveriş ödemeleri, abonelik taksitleri gibi hizmetleri de içerecek şekilde zamanla genişletilecek.
25 Nisan 2023

InterNations tarafından yürütülen 'Expat'ların çalışabileceği en iyi ülkeler' araştırmasında, sosyal ve çalışma hayatı şartlarına göre sıralama yapıldı. Meksika, expat'lar için en iyi ülke olarak belirlendi. Araştırmada Türkiye, 53 ülke arasında 51'inci sırada yer alırken, çalışma saatlerinin fazlalığı, iş güvenliğinin yetersizliği ve hayat pahalılığı gibi konularda olumsuz değerlendirildi. Norveç ise Türkiye'nin bir sıra gerisinde 52'nci oldu ve hayat pahalılığı ile yerel halkla kaynaşma zorluğu gibi konularda eleştirildi.
14 Temmuz 2023

Japonya'da her yıl Aralık ayında yapılan geleneksel etkinlikte, yılın sosyal ruh halini ve modunu yansıtan popüler bir Kanji karakteri seçiliyor. Japonya Kanji İstidat Test Vakfı, 2023 yılı için 'vergi, harç, ödev' anlamlarına gelen 'zei' karakterini seçti. Seçim, Başbakan Kişida Fumio'nun hükümetinin yüksek enflasyona karşı vergi indirimleri teklifleriyle ilişkilendiriliyor. Karakter, Kyoto'daki Kiyomizu Tapınağı'nda düzenlenen bir etkinlikte büyük bir kaligrafi fırçasıyla çizildi.
13 Aralık 2023

L’Oréal’in varisi Françoise Bettencourt Meyers, şirket hisselerinin değer kazanmasıyla 100 milyar dolarlık servete ulaşarak tarihte bu rakama ulaşan ilk kadın oldu. L’Oréal hisseleri 2023 yılında yüzde 33.9 artış gösterdi ve Meyers'in net serveti 28.6 milyar dolar artarak dünyanın en zengin 12. kişisi haline geldi. Meyers, annesinden kalan mirasın yanı sıra L’Oréal’in yüzde 35'lik hissesine sahiptir. Dünyanın ikinci en zengin kadını ise Walmart'ın sahibi Alice Walton'dur.
29 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçim öncesi emeklilerin maaş artışı beklentilerine temmuz ayını işaret ederek yanıt verdi. Erdoğan, yüksek enflasyon ortamında yapılan artışların yeterli olmadığını kabul ederek, emeklilerin yaşadığı hayat pahalılığını gündeme getirdi. Yılbaşında emekli maaşları ve bayram ikramiyelerinde yüzde 50 oranında artış yapıldığını, ayrıca emeklilere özel 5 bin lira mahsus ödeme ve banka promosyonlarında artış sağlandığını belirtti. Temmuz ayında emekli maaşlarının yeniden değerlendirileceğini duyurdu.
28 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilere 7 bin veya 10 bin lira gibi yüksek maaş ödemelerinin mümkün olmadığını, çünkü bu durumun bütçede başka alanlara kaynak bırakmayacağını ifade etti. Erdoğan, devlet ve milletin daha fazla çalışıp, daha çok kazandığında emeklilere daha yüksek maaş verilebileceğini belirtti. Şu anda 2026'yı hedefleyen ve o tarihte enflasyonun tek haneye inmesini öngören bir ekonomik program uygulanmakta. Erdoğan, önümüzdeki dönemde emeklilerden sabır isteyeceğini ve bu yılın emekliler için 'Sabır Yılı' olacağını ima etti.
1 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçim öncesi emeklilerin maaşlarında artış beklentisine kapıyı kapattı ve daha önce yapılan düzenlemelerin yeterli olduğunu savundu. Erdoğan, emeklilerin maaşlarında yüzde 50'ye varan artışlar yapıldığını, tek seferlik ödemeler ve bayram ikramiyelerinde artışlar olduğunu belirtti. Ancak daha önce emekli maaşlarının yetersiz olduğunu kabul eden Erdoğan, bu kez beklentilerin gereksiz olduğunu vurguladı.
25 Mart 2024

2024'ün ilk beş aylık enflasyon verilerine göre memur ve emeklilerin maaşlarında yüzde 17,38'lik bir artış kesinleşti. Haziran enflasyon verilerinin eklenmesiyle bu oranın yüzde 20 ila 21 arasında olması bekleniyor. SSK ve Bağkur emeklileri için ise altı aylık enflasyon beklentisi baz alındığında yüzde 25 ila 26 arasında zam yapılması öngörülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşlarının yeterli olmadığını itiraf ederek, temmuz ayında bu konuyu masaya yatırma sözü verdi.
24 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kütahya'da düzenlenen bir mitingde yaptığı konuşmada, en düşük emekli maaşının 10 bin lira olduğunu belirterek, bu miktarın emeklilerin ve ailelerinin geçimini sağlamak için yeterli olmadığını itiraf etti. Erdoğan, emekli maaşlarını arzu edilen düzeye çıkarmak için devlet ve millet olarak daha fazla çalışılması ve daha çok gelir elde edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, emekli maaşlarına seyyanen eklemeler yapılması önerilerine karşı çıkarak, bu tür tekliflerin emeklileri yanıltıcı olduğunu ifade etti.
28 Şubat 2024

Emeklilerin ekonomik sıkıntılarını hafifletmek amacıyla yapılan düzenleme kapsamında, emekli maaşları 12 bin 500 liraya yükseltildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın kabine toplantısında sunduğu alternatifler değerlendirildi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, başlangıçta önerilen 12 bin liralık maaş artışını 12 bin 500 liraya çıkardı. Bu artış, Meclis onayından sonra emeklilerin hesaplarına yatırılacak.
17 Temmuz 2024

Geçen yılki genel seçimlerde ekonomik iyileştirmeler, asgari ücrette yüzde 50 zam, memur maaşlarında artış ve emeklilik haklarında iyileştirmeler gibi önlemlerle seçmenin desteği kazanılmıştı. Ancak bu yıl, Mustafa Yalçıner'e göre, benzer ekonomik teşviklerin sağlanamaması durumu söz konusu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin karşılıksız gelir kaynaklarına sahip olmadığını, deprem harcamaları ve emekli maaşları gibi büyük bütçe kalemleri nedeniyle ekonomik zorlukların arttığını ifade etmiştir. Yalçıner, bu durumu 'seçim rüşveti' dağıtılamaması olarak nitelendiriyor.
5 Mart 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilerin bayram ikramiyelerinin bayramdan önce yatırılacağını duyurdu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu yıl emeklilerin bayram ikramiyesinin yüzde 50 artışla 3 bin liraya çıkarıldığını açıklamıştı. Işıkhan, ikramiyelerin takvimlendirme çalışmalarının devam ettiğini ve tarihlerin yakın zamanda açıklanacağını belirtti. Ayrıca, beş yıl içinde 2,5 milyon EYT'linin sisteme gireceğini ve şu anda EYT kapsamında emekli olup çalışmaya devam eden 1 milyon vatandaşın bulunduğunu ifade etti.
25 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emeklilerin maaş zammı beklentilerine kapıyı kapatırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilere yönelik olarak tiyatro, kültür turları ve çeşitli indirimler içeren bir dizi kampanyanın hayata geçirileceğini duyurdu. Bu adımlar, emeklilerin yaşam kalitesini artırmayı ve sosyal, kültürel yönden zenginleştirmeyi amaçlıyor. Kampanyalar, PTT AVM, Tarım Kredi Kooperatif Marketleri, Türk Hava Yolları, TCDD, GSM operatörleri, sinema ve tiyatrolar gibi çeşitli kurum ve kuruluşlarda uygulanacak.
25 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP'nin Ordu mitinginde yaptığı konuşmada, bayramlarda emeklilere verilen ikramiyenin üç bin liraya yükseltileceğini açıkladı. Erdoğan, bu artışın bütçe imkanları zorlanarak gerçekleştirileceğini belirtti. Daha önce emekliler her bayram iki bin lira ikramiye almaktaydı.
16 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emekli bayram ikramiyelerinin 10-14 Haziran tarihleri arasında hesaplara yatırılacağını açıkladı. Kabine toplantısının ardından yapılan açıklamada, Kurban Bayramı ikramiyesinin toplamda 42 milyar TL tutarında olacağı belirtildi. Bu ödeme, emeklilerin bayram öncesi maddi durumlarını rahatlatmayı amaçlıyor.
4 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına göre, emeklilere verilecek bayram ikramiyesi bu yıl yüzde 50 artışla 3 bin liraya yükseltildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ikramiyenin 2 Nisan ile 5 Nisan tarihleri arasında emeklilerin banka hesaplarına yatırılacağını duyurdu. Ödeme takvimi, emeklilerin sigorta türlerine göre belirlenmiş olup, bu bilgi Resmi Gazete'de yayımlandı.
25 Mart 2024
İşaretlediklerim