ABD'de Demokrat Parti'ye mensup 40'a yakın milletvekili, Başkan Joe Biden'a İsrail'e yapılan silah sevkiyatının durdurulması talebinde bulundu. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırıları sonucu can kaybının 33 bini aştığı belirtilirken, Gazze'deki insanlık dramının derinleşmesi üzerine İsrail ve ABD yönetimine baskı artıyor. Mektupta, İsrail'in hava saldırılarında öldürdüğü yardım görevlilerine de dikkat çekilerek, ABD yönetiminin konuyla ilgili kendi soruşturmasını yürütmesi talep edildi. Mektubun, Demokrat Parti içinde İsrail'e silah tedarikinin kesilmesi görüşünün güçlendiğini gösterdiği vurgulandı.
6 Nisan 2024

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde bir hava saldırısı ve baskın düzenleyerek dokuz kişiyi öldürdü ve 80 kişiyi yaraladı. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun yaralılara ulaşımı engellediğini ve çevre sağlık merkezlerinin müdahale için hazır beklediğini bildirdi. Filistin Sağlık Bakanı ve Filistin Kızılayı, uluslararası toplumu İsrail'in saldırılarını durdurmak için harekete geçmeye çağırdı. İsrail'in saldırılarına tepki olarak Batı Şeria genelinde Filistinliler protesto gösterileri düzenledi.
4 Temmuz 2023

İran, 1 Nisan'da İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlediği saldırıya misilleme olarak İsrail'e insansız hava araçları (İHA) ve füzelerle saldırı başlattı. Saldırı, İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından duyuruldu ve İran resmi haber ajansı IRNA tarafından füzelerin ateşlendiği bildirildi. İsrail ordusu saldırıyı doğrulayarak hazırlıklarının tam olduğunu açıkladı. Bu gelişmelerin ardından Ürdün olağanüstü hal ilan ederken, Lübnan hava sahasını kapattı ve Beyaz Saray İsrail'e desteklerinin sarsılmaz olduğunu duyurdu.
14 Nisan 2024

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta sivillerin ölmesinden ve İsrail ile Hizbullah arasında artan şiddetten endişe duyduklarını belirtti. Borrell, 20 Eylül'de Beyrut'un güneyine düzenlenen hava saldırısında üçü çocuk olmak üzere birçok sivilin hayatını kaybettiğini hatırlattı. AB'nin, Lübnan'da tırmanan gerilimden ve İsrail ile Hizbullah arasındaki sınır ötesi şiddetten endişe duyduğunu ifade eden Borrell, bölgede tam kapsamlı bir savaşın önlenmesi için diplomatik arabuluculuk çabalarının önemine dikkat çekti.
22 Eylül 2024

İsrail ordusu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde yerinden edilen Filistinlilerin çadırlarına saldırı düzenledi. Saldırıda en az 40 Filistinli hayatını kaybetti. Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarını derhal durdurması gerektiğini belirtti. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de düzenlediği saldırılarda toplamda 35 bin 984 Filistinli öldü, 80 bin 643 kişi yaralandı.
27 Mayıs 2024

İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a bir hava saldırısı daha düzenledi ve en az altı kişinin öldüğünü açıkladı. Saldırıda Hizbullah komutanı İbrahim Muhammed Kubeysi'nin de öldüğü bildirildi. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırıda 15 kişinin yaralandığını ve ülke genelinde eğitime ara verildiğini duyurdu. Bu, İsrail'in bir hafta içinde Beyrut'a düzenlediği üçüncü saldırı oldu.
24 Eylül 2024

İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na kara saldırısı başlattığını duyurdu ve Gazze kenti için yeni bir tahliye haritası yayınladı. İsrail, Gazze'nin kuzeyini Hamas'a karşı 'savaş alanı' ilan etti ve Beyt Hanun'un batısındaki bölgelere saldıracağını açıkladı. Lübnan'ın başkenti Beyrut'a da yoğun bombardıman düzenleyen İsrail, Hamas'ın bölgede varlık gösterdiğini öne sürerek saldırılarını sürdürüyor. Bu gelişmeler, İsrail'in Lübnan ve İran ile olan gerilimlerini de artırıyor.
6 Ekim 2024

İsrail ordusu, Lübnan’ın başkenti Beyrut’a nokta saldırı düzenledi. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırıda sekiz kişinin öldüğünü ve 58 kişinin yaralandığını açıkladı. Saldırının Hizbullah’ın üst düzey askeri komutanlarından İbrahim Akil’i hedef aldığı iddia edildi. Lübnan Başbakanı Necip Mikati, saldırıyı kınayarak İsrail’in insani, hukuki ve ahlaki değerlere önem vermediğini belirtti.
20 Eylül 2024

İsrail, İran'a karşı sınırlı bir saldırı planladığını ve hazırlıklarını tamamladığını duyurdu. İsrail'in bu adımı, İran'ın Suriye'deki İsrail büyükelçiliğine yönelik saldırısına karşılık olarak değerlendiriliyor. İran ise İsrail'in herhangi bir saldırısına saniyeler içinde karşılık vereceğini açıkladı. İki ülke arasındaki bu gerginlik, bölgede yeni bir çatışma ihtimalini gündeme getiriyor.
16 Nisan 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Lübnan'a yönelik şiddetli hava saldırıları sırasında Lübnanlılardan evlerini terk etmelerini istedi. Netanyahu, Hizbullah'ın Lübnanlıları 'canlı kalkan' olarak kullandığını ve İsrail'i hedef aldığını savundu. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, hava saldırılarıyla Hizbullah'ın 20 yılda inşa ettiği altyapıyı çökerttiklerini iddia etti. Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in hava saldırılarında en az 274 kişinin öldüğünü açıkladı.
23 Eylül 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Lübnan'a yönelik şiddetli hava saldırıları sırasında Lübnanlılardan evlerini terk etmelerini istedi. Netanyahu, Hizbullah'ın Lübnanlıları 'canlı kalkan' olarak kullandığını ve İsrail'i hedef aldığını savundu. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, hava saldırılarıyla Hizbullah'ın 20 yılda inşa ettiği altyapıyı çökerttiklerini iddia etti. Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in hava saldırılarında en az 274 kişinin öldüğünü açıkladı.
23 Eylül 2024

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, İsrail'in İran'a yönelik misilleme saldırısı haberlerinin ardından büyükelçilik çalışanları ve aileleri için güvenlik uyarısında bulundu. Tel Aviv, Batı Kudüs ve Beerşeba dışındaki bölgelere kişisel seyahatler kısıtlandı. Bu karar, İsrail'in İran'a misilleme amaçlı saldırı düzenlediği yönündeki raporlar nedeniyle 'aşırı tedbir' amacıyla alındı. İsrail, 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki büyükelçiliğine saldırı düzenlemiş, İran ise geçen hafta İsrail'e 300'den fazla mühimmat yüklü dron ve füzelerle karşılık vermişti.
19 Nisan 2024

Hizbullah, Lübnan'ın güneyinde İsrail askerlerinin sızma girişimlerini püskürttüğünü açıkladı. İsrail ordusu, bu çatışmalarda üç askerinin ağır yaralandığını doğruladı. Hizbullah, İsrail ordusunun üst üste iki gün boyunca sızma girişiminde bulunduğunu ve bu girişimlerin başarısız olduğunu belirtti. Lübnan Sağlık Bakanlığı, 8 Ekim 2023'ten bu yana çatışmalarda 2,119 kişinin öldüğünü bildirdi.
9 Ekim 2024

ABD Başkanı Joe Biden, ABD ordusuna İsrail’in kendini İran saldırılarına karşı savunmasına yardım etmesi ve İsrail’i hedef alan füzeleri vurması için talimat verdi. İsrail, Lübnan’a yönelik hava ve kara harekatları başlattı. İran, İsrail’e onlarca füze fırlattığını ve bu saldırıların İsrail’in ulusal güvenliğini tehdit ettiğini belirtti. Beyaz Saray, Biden ve Harris'in durumu yakından izlediğini ve ulusal güvenlik ekibiyle sürekli iletişimde olduklarını açıkladı.
1 Ekim 2024

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Ekim 2023-Eylül 2024 arasında Lübnan’ın güneyinde yaklaşık 200 bin kişinin yerinden edildiğini açıkladı. İsrail ordusunun Hizbullah ile çatışmaları ve düzenlediği hava saldırıları nedeniyle Lübnan'da 748 kişi hayatını kaybetti ve 150 bine yakın kişi yerinden edildi. UNRWA, Sayda kentinde üç sığınma merkezi açtı ve temel ihtiyaçlara erişimin zorlaştığını belirtti. Göç dalgası Lübnan'ın başkenti Beyrut'a ve kuzeyine doğru devam ederken, bazı kişiler Suriye'ye göç etti.
27 Eylül 2024

İsrail ve İran, son dönemde Suriye ve Irak'ta yaşanan olaylar nedeniyle birbirlerini suçlayarak bölgedeki tansiyonu yükseltiyor. İsrail, bölgedeki saldırıların arkasında İran'ın olduğunu iddia ederken, İran ise İsrail'i kendi komutanlarına ve desteklediği gruplara yönelik saldırılar düzenlemekle suçluyor. Son olarak, Suriye'nin başkenti Şam'daki bir saldırıda İranlı komutanlar öldürüldü, bu da İran için büyük bir kayıp olarak görülüyor. Her iki taraf da birbirlerine doğrudan askeri müdahalede bulunma ihtimalini artırıyor, ancak şu ana kadar böyle bir adım atılmadı.
13 Nisan 2024

İran'ın Birleşmiş Milletler'deki misyonu, İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin 'soykırım' ve 'savaş suçu' olarak nitelendirerek, eylemlerin derhal durdurulmaması durumunda durumun kontrolden çıkabileceği ve geniş kapsamlı sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıda bulundu. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland'la görüşerek, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının devam etmesi halinde İran'ın müdahale etmek zorunda kalacağını bildirdi. İran'ın bu mesajı, İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi başta olmak üzere İsrailli yetkililere iletildi.
15 Ekim 2023

ABD, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırısının ardından İsrail'e yapılacak askeri yardım sevkiyatını geçici olarak durdurdu. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, silah sevkiyatının değerlendirme süreci devam ederken askıya alındığını belirtti. İsrail'in BM Daimi Temsilcisi ve Enerji Bakanı, ABD'nin bu kararından duydukları hayal kırıklığını ifade ettiler ve İsrail'in silah üretiminde daha bağımsız hale gelmesi gerektiğini vurguladılar.
9 Mayıs 2024

Fransız hava yolu şirketi Air France, Lübnan'da Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılmasının ardından Lübnan ve İsrail'e olan uçuşlarını yarına kadar askıya aldığını açıkladı. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılarda 12 kişinin öldüğünü ve iki bin 800 kişinin yaralandığını duyurdu. Air France, bölgedeki güvenlik krizinin günlük olarak değerlendirileceğini ve müşterilerin mağdur edilmeyeceğini belirtti. Benzer şekilde, Alman hava yolu firması Lufthansa da Lübnan'daki patlamalar nedeniyle İsrail ve İran'a uçuşlarını askıya almıştı.
18 Eylül 2024

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze Şeridi'nde İsrail'in saldırıları sonucunda 7 Ekim'den itibaren ortalama her 10 dakikada bir çocuğun hayatını kaybettiğini ve iki çocuğun yaralandığını açıkladı. UNRWA'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, sivillerin korunmasının bir istek veya ideal olmaktan öte, ortak insanlık sorumluluğu ve taahhüdü olduğu vurgulandı. Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail'in saldırılarında 10 bin 22 Filistinli öldü, bunların 4 bin 104'ü çocuk ve 2 bin 641'i kadındı ve en az 25 bin kişi yaralandı.
6 Kasım 2023
İşaretlediklerim