İsrail, Suriye'deki büyükelçilik binasına yönelik saldırısının ardından İran'dan gelen misilleme saldırısına karşılık verme kararını aldı. İran'ın saldırısında İsrail neredeyse hiç zarar görmediği için ABD, gerilimi tırmandırmamak adına İsrail'den saldırıya yanıt vermemesini istemişti. Ancak İsrail Savaş Kabinesi, ABD'nin bu talebine rağmen İran'a 'açık ve etkili' şekilde karşılık verme kararı aldı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin'e İsrail'in başka seçeneği olmadığını belirtti.
15 Nisan 2024

ABD, İsrail ordusunun Refah'ta düzenlediği ve onlarca Filistinlinin ölümüne neden olan hava saldırısının ardından çıkan görüntüleri içler acısı olarak nitelendirdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nden bir sözcü, saldırıda sivillerin hayatlarını kaybetmesinden üzüntü duyduklarını belirtti. Birleşmiş Milletler'in Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Refah'a saldırılarını durdurması yönünde karar almıştı, ancak İsrail bu karara uymayarak saldırılarına devam etti. İsrail Başbakanı Netanyahu, saldırıyı trajik bir hata olarak değerlendirdi.
28 Mayıs 2024

Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika'nın talebi üzerine İsrail'in Gazze'deki Refah saldırılarını derhal durdurmasına karar verdi. Mahkeme Başkanı Nawaf Salam, Gazze'deki insani durumun felaket boyutuna ulaştığını belirtti. Mahkeme ayrıca, insani yardım için Mısır'daki Refah kapısının açılmasını ve gözlemcilerin Gazze Şeridi'ne girişine izin verilmesini talep etti. İsrail'in bu talimatların uygulanmasındaki ilerlemeyi bir ay içinde raporlaması gerekiyor.
24 Mayıs 2024

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder, Gazze'nin güneyinde yaşanan savaşın en kötü bombardımanına ve çok sayıda çocuk kaybına tanık olduklarını açıkladı. Elder, çocukların ve ortak vicdanın korunması için son bir uyarıda bulunduğunu belirtti ve Han Yunus kentindeki yoğun saldırılar hakkında konuşurken yaşanan dehşeti anlatmakta güçlük çektiğini ifade etti. Ayrıca, İsrail ile Hamas arasındaki müzakerelerin çıkmaza girdiği ve İsrail'in ateşkesten sonra 178 Filistinliyi öldürdüğü bilgisi de verildi.
3 Aralık 2023

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail-Filistin savaşı hakkında 'Ortadoğu'da uçurumun eşiğindeyiz' değerlendirmesinde bulundu. Guterres, Hamas'a rehineleri koşulsuz bırakma ve İsrail'e Gazze'deki sivillere insani yardım sağlamak için acil ve engelsiz erişim sağlama çağrısında bulundu. Ayrıca, Gazze'de su, elektrik ve diğer temel ihtiyaçların tükendiğini belirtti ve BM'nin Mısır, Ürdün, İsrail ve Batı Şeria'da depoları bulunduğunu, birkaç saat içinde buradaki ürünleri nakledebileceğini kaydetti.
16 Ekim 2023

Hizbullah, suikast sonucu ölen üst düzey komutanı İbrahim Akil'in cenazesinde İsrail'i tehdit etti. Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım, İsrail ile 'açık hesap savaşı' aşamasına girdiklerini ve İsrail'in dehşetten öleceğini belirtti. İsrail'in Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında 45 kişi hayatını kaybetmiş, Hizbullah da buna karşılık olarak İsrail'in Hayfa kentine roket saldırısı düzenlemişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Hizbullah'a karşı sert mesajlar verdi.
22 Eylül 2024

Türk Hava Yolları (THY), Pegasus Havayolları ve A Jet, Lübnan’ın başkenti Beyrut’a seferlerini iptal etti. Bu karar, Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür suikastına misilleme olarak İsrail’e saldırı başlatmasının ardından alındı. İsrail, saldırıya karşılık vererek 48 saat olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. Bölgedeki sıcak gelişmeler nedeniyle Türk havayolu şirketleri Beyrut seferlerini durdurdu.
25 Ağustos 2024

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), İsrail'in Beyrut'ta bir binaya düzenlediği hava saldırısında üç yöneticisinin öldüğünü açıkladı. Yerel medya, saldırıda Sünni Cemaati İslami'nin bir mensubunun hedef alındığını iddia etti. Bu saldırı, Hizbullah'ın güçlü olduğu Dahiye Mahallesi dışında 2006'dan beri düzenlenen ilk saldırı oldu. İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarında toplam 1174 kişi hayatını kaybetti.
30 Eylül 2024

Türkiye, Gazze Şeridi'ndeki Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'ne İsrail ordusu tarafından düzenlenen saldırıyı kınadı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, hastanenin koordinatlarının dahil olduğu gerekli tüm bilgilerin İsrail makamlarıyla paylaşıldığı belirtildi. Açıklamada, Gazze'deki Filistin halkını temel haklarından mahrum bırakmayı amaçlayan kuşatma ve bu saldırının uluslararası hukuku ihlal ettiği ifade edildi.
30 Ekim 2023

Hizbullah, İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında lideri Hasan Nasrallah'ın öldüğünü doğruladı. İsrail ordusu, Beyrut'ta Hizbullah'ın ana karargahını vurduklarını ve hedefin Nasrallah olduğunu açıklamıştı. Lübnan Sağlık Bakanlığı saldırıda altı kişinin öldüğünü, 91 kişinin yaralandığını bildirdi. Hizbullah, İsrail'in açıklamasını doğruladı ve savaşa devam edeceklerini belirtti.
28 Eylül 2024

Lübnan'da Beyrut ve ülkenin güneyinde Hizbullah'a ait telsiz cihazları patlatıldı, en az üç kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda kişi yaralandı. Dünkü saldırılarda ise Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazları eş zamanlı patlamış ve 12 kişi ölmüştü. Lübnan Sağlık Bakanlığı, patlamalar sonucu 2 bin 800 kişinin yaralandığını açıkladı. İsrail'e ait olduğu tahmin edilen insansız hava araçlarının bölgede uçtuğu ve saldırıların arkasında Mossad'ın olabileceği iddia ediliyor.
18 Eylül 2024

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib, Hizbullah'ın İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara müdahil olmaması yönünde 'şartlı güvence' aldıklarını açıkladı. Buhabib, Hizbullah'ın İsrail'in Lübnan'a taciz ve saldırıda bulunmaması halinde savaşa müdahil olmayacağını belirtti. Bu açıklama, İsrail ordusunun Lübnan'dan İsrail'deki bir askeri gözlem noktasına roketle saldırı yapıldığını duyurduğu ve Lübnan'daki Hizbullah'ın İsrail sınırındaki askeri noktaya yapılan saldırıyı üstlendiği bir dönemde geldi.
9 Ekim 2023

Gazze'deki hastane saldırısının ardından İsrail, Türkiye'deki vatandaşlarından ülkeyi terk etmelerini istedi. İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, Türkiye'deki İsrail vatandaşlarına en üst alarm seviyesiyle ayrılmaları çağrısında bulundu. Ayrıca, Fas'taki İsrail vatandaşlarına da 'dikkatli olma' çağrısı yapıldı. Hastane saldırısının ardından Türkiye'deki İsrail devletine ait merkezlerin çevresinde protestolar başladı.
18 Ekim 2023

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Gazze Şeridi'nde, özellikle de Refah'ta durumun çok vahim olduğunu belirterek, İsrail'e geçici tedbirleri derhal ve etkin şekilde uygulaması gerektiğini açıkladı. Güney Afrika Cumhuriyeti'nin talebi üzerine, İsrail'in Gazze'de işlediği fiillerin 1948 tarihli Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle dava açıldı ve UAD, İsrail'in bu tedbir kararlarına uyması gerektiğini vurguladı. Divan, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin güvenliğini sağlama yükümlülüğü olduğunu ve Soykırım Sözleşmesi'ne tam olarak uyması gerektiğini belirtti.
17 Şubat 2024

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'in Filistin'e yönelik provokasyonlarını eleştirerek, İsrail'in bölgedeki barış çabalarını sabote ettiğini belirtti. Fidan, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun barış istemediğini ve bölgeyi ateşe vermek istediğini ifade etti. Ayrıca, Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail aleyhine açılan soykırım davasına müdahil olmak için hazırlanan dosyanın Lahey'e sunulacağını açıkladı. Fidan, İsrail'in provokasyonlarının bölgeyi daha fazla zor durumda bırakacağını vurguladı.
5 Ağustos 2024

ABD yönetimi, İsrail ile Hizbullah arasında artan gerilimden endişe duyduğunu belirtti. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, İsrail ordusunun saldırıya hazır olduğunu ifade etti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Hizbullah'a yönelik saldırı mesajlarından endişe duyduklarını ve kapsamlı bir savaşı desteklemediklerini söyledi. Miller, sorunların diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini vurguladı.
5 Haziran 2024

İsrail, Gazze Şeridi'nde Filistinliler için güvenli ilan ettiği bölgenin boşaltılmasını istedi. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, Gazze kent merkezinde bazı bölgelerde operasyon düzenleneceğini duyurdu ve bölge sakinlerine tahliye çağrısı yaptı. Bu duyurunun ardından yüzlerce Filistinli bölgeyi terk etti. Daha önce güvenli ilan edilen El-Mevasi bölgesi ise 13 Temmuz'da İsrail tarafından bombalanmış ve 90 Filistinli hayatını kaybetmişti.
28 Temmuz 2024

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Doğu Kudüs'te meydana gelen saldırılara karşı hızlı ve güçlü bir yanıt vereceklerini ifade etti. Ayrıntı vermekten kaçınan Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden'a da kendisine ilettiği başsağlığı mesajı için teşekkür etti. Önceki günlerde Cenin Mülteci Kampı'na yapılan baskında dokuz Filistinli öldürülmüş, ardından Doğu Kudüs'te iki ayrı silahlı saldırıda toplam sekiz kişi hayatını kaybetmişti.
29 Ocak 2023

İsrail, Suriye'nin Halep kentine düzenlediği hava saldırısının ardından, bu kez İran'ın Şam'daki konsolosluk binasını vurdu. Saldırıda, aralarında Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Zahidi'nin de bulunduğu beş kişi hayatını kaybetti. Zahidi, Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü'nün Suriye ve Lübnan sorumlusu olarak görev yapmıştı. İsrail, son zamanlarda özellikle İran ve İran destekli güçlere yönelik saldırılarını artırmıştı.
1 Nisan 2024
İşaretlediklerim