ABD merkezli yatırım bankası Citi, dolar/TL'deki üç aylık uzun pozisyonlarını yüzde 5,67 karla kapattığını duyurdu. Citi, Türkiye Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yüzde 15'e çıkarmasının ardından dolar/TL'de uzun pozisyon almıştı. Şu anda dolar/TL'de beklemeye geçtiklerini ve Türkiye'nin yaz sezonunda turizm gelirleri ve potansiyel finansman anlaşmaları ile desteklenebileceğini belirttiler. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Suudi Arabistan ziyaretinin yeni finansman anlaşmalarını getirebileceğini öngörüyorlar.
12 Temmuz 2023

Londra merkezli Allytta şirketinin CEO'su Neşe Alex Jenkins, 2018'de Britanya'da gayrimenkul alan Türk sayısının 85 bin civarında olduğunu belirtmişti. Son beş yılda bu sayının en az iki kat artarak 180 bini geçtiğini ifade etti. Jenkins, 6 Şubat depremlerinden sonra Britanya'ya olan ilginin arttığını ve Türk yatırımcıların Türkiye'deki yatırımlarını satıp İngiltere'de gayrimenkul alımına devam etmeyi planladıklarını belirtti.
23 Mayıs 2023

Ard Grup Bilişim Teknolojileri AŞ, 25 Aralık 2023 tarihinde hissedarlarına temettü ödemesi yapacağını duyurdu. Şirket, 2022 yılı karından pay başına net 0,0137646 TL nakit temettü dağıtacak. Borsada işlem gören şirketlerin kârlarını hisse sahipleriyle paylaşması temettü ödemesi olarak bilinir.
28 Kasım 2023

Borsa İstanbul'da Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (HLGYO) ve Yayla Agro Gıda Sanayi ve Ticaret (YYLGD) hisselerinde fiyat düzeltmesi yapılacak. HLYGO.E'nin pay başına brüt temettüsü 0,004777 TL, teorik fiyatı ise 4,845 TL olarak belirlendi. YYLGD.E'nin ise %130 iç kaynaklardan bedelsiz paylaşım sonrası teorik fiyatı 17,817 TL olarak açıklandı.
11 Ağustos 2023

Market teslimat uygulaması Getir, yaklaşık 12 milyar dolar değer biçilen bir şirket olarak, Britanya pazarından çekilmeye hazırlanıyor. Bu karar, Britanya'da 1500 olmak üzere toplamda binlerce çalışanı etkileyebilir ve şirketin Avrupa'daki diğer pazarlarda da işleri durdurması gündemde. Getir, son dönemde yeniden yapılandırma danışmanları tuttu ve büyük hissedarlarından biri olan Abu Dabi fonu Mubadala'ya danışmanlık hizmeti veriliyor. Şirket, geçtiğimiz eylülde küresel çalışanlarının yüzde 10'unu işten çıkarmıştı ve şimdi yalnızca ABD ve Türkiye'de operasyonlarına devam edecek.
20 Nisan 2024

İngiliz kumar ve oyun yazılımları geliştiren şirket Playtech, İtalyan birimi Snaitech'i 2,3 milyar avro karşılığında Flutter Entertainment'a satma konusunda anlaştı. Anlaşmanın 2025'in ikinci çeyreğinde tamamlanması bekleniyor. Flutter, bu anlaşmanın hisse başına kazançlarına hemen katkıda bulunacağını belirtti. Playtech ise işletmeden işletmeye yazılım sağlayıcısı olarak faaliyetlerine devam edecek.
17 Eylül 2024

Albayrak grubu, şirket verilerini yurt dışına taşımaya zorlandığı gerekçesiyle Microsoft’a açtığı davada 1,5 milyon lira tazminat kazandı. İstanbul 5’inci Asliye Ticaret Mahkemesi, Microsoft Corporation ve Türkiye temsilcisi ETG Bilgisayar Danışmanlık Eğitim Hizmetleri ve Yayıncılık Sanayi Ltd. Şti.’nin tazminat ödemesine hükmetti. Albayrak grubunun avukatı, bu davanın veri güvenliği farkındalığını artırmak adına önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, Kişisel Verileri Koruma Kurulu'nun Huawei'ye yurt dışına veri aktarımı izni vermesi de tartışma konusu oldu.
4 Haziran 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, bölgedeki baz istasyonlarının yaklaşık yüzde 30'u hasar gördü ve iletişim altyapısında ciddi aksaklıklar yaşandı. Uzmanlar, GSM şirketlerinin baz istasyonlarını yerleştirirken yeterince etkin bir araştırma yapmadığını ve bu durumun iletişim sorunlarına yol açtığını belirtti. Elektrik kesintileri ve fiber hatlarının kopması da iletişim kesintilerine neden oldu. GSM şirketlerinin bu konudaki tutumları, Barcelona'daki GSMA mobil iletişim kongresinde de ele alındı.
1 Mart 2023

ABD'de işlem gören iShares MSCI Turkey ETF, BIST 100 endeksine paralel olarak %9'un üzerinde değer kazandı. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Borsa İstanbul'da işlemler durdurulmuş ve sonrasında şirketler hisse geri alımına yönelmişti. Bireysel emeklilik sistemi (BES) ve Merkez Bankası'nın borsaya yapacağı katkılarla borsada yükseliş bekleniyor. New York ve Londra borsalarında işlem gören Türkiye ETF'leri de bu gelişmelerle birlikte değer kazandı.
15 Şubat 2023

Turkcell'in yeni genel müdürü Bülent Aksu'nun görevine son verildi. Aksu, Mart 2020'den beri şirketin yönetim kurulu başkanlığını yürütüyordu ve 14 Eylül'de genel müdür olarak atanmıştı. Ancak, şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada, Aksu'nun görevine 25 Eylül 2023 tarihinden itibaren son verildiği belirtildi.
25 Eylül 2023

Seçimlerin ardından Borsa İstanbul'da yükseliş devam ediyor. Londra'da yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul'dan hisse senedi almak için TL elde edebileceği swap piyasasının yeniden hayata geçirileceği haberleri, borsadaki yükselişi etkiledi. Yabancı yatırımcılar en çok Astor Enerji, Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik, Türk Traktör ve Ziraat Makineleri, Alfa Solar Enerji Sanayi ve Ticaret, İş Yatırım Menkul Değerler gibi şirketlerin hisselerini aldı. En çok satılan hisseler ise Enerjisa Enerji, Akçansa Çimento Sanayi ve Ticaret, Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi ve Ticaret, Türk Telekomünikasyon ve Emlak Konut oldu.
12 Ağustos 2023

Merkez Bankası'nın menkul kıymet istatistiklerine göre, yabancı yatırımcılar 31 Mart haftasında toplamda 60,9 milyon dolarlık hisse senedi ve 12,8 milyon dolarlık şirket borçlanma senetleri sattılar. Aynı dönemde 15,1 milyon dolarlık tahvil alımı gerçekleştirdiler. Bu satışlarla yabancı yatırımcıların hisse senedi satış serisi dört haftaya ulaştı ve yılbaşından bu yana net hisse senedi satışı 927 milyon dolara çıktı.
7 Nisan 2023

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, İstanbul Bakırköy'de bulunan Florya Metin Oktay tesislerindeki 41 dönümlük arsasını Galatasaray'a 1 milyar 171 milyon 800 bin lira bedelle sattı. Bu satışla birlikte Galatasaray'ın Florya'daki toplam arsa büyüklüğü 62 dönüme yükseldi. Satış, Kamuyu Aydınlatma Platformu aracılığıyla duyuruldu.
3 Mart 2023

Bloomberg HT'nin Borsa İstanbul verilerine göre, yabancı yatırımcılar Eylül ayında en çok Akbank hissesi satın aldı. Satın alınan diğer hisseler arasında Sabancı, BİM, Koç ve Sasa yer aldı. Yabancı yatırımcıların en çok sattığı hisse ise Türk Hava Yolları oldu. Diğer satılan hisseler arasında Tüpraş, İş Bankası, Hektaş ve Tofaş bulunuyor.
12 Ekim 2023

CVK Maden, Sarıalan Altın Madeni sahasındaki yatırım teşvik tutarını 855.870.493 TL'den 2.444.586.033 TL'ye yükseltti. Ekos Teknoloji, Hitachi Energy ile mobil trafo merkezleri için 1.372.000 euro değerinde bir iş anlaşması imzaladı. Etiler Gıda, incir ve kayısı işleme tesisi için Tarım ve Orman Bakanlığı'na destek başvurusunda bulundu. Yibitaş'ın Yozgat çimento fabrikasında çıkan yangın nedeniyle klinker üretimi durduruldu. Mondi Turkey, Kemalpaşa OSB'deki fabrika binasını ve arsasını satışa çıkarmaya karar verdi.
28 Mayıs 2024

Türk beyaz eşya üreticisi Arçelik, ABD'li rakibi Whirlpool'un Avrupa faaliyetlerini ve Ortadoğu ile Afrika faaliyetlerini satın almak üzere anlaşmaya vardı. Avrupa faaliyetleri için Beko Europe adında yeni bir şirket kurulacak ve Arçelik bu şirkette %75 hisseye sahip olacak. Ortadoğu ve Afrika faaliyetleri için ise 20 milyon avro karşılığında prensipte anlaşma sağlandı. Bu gelişmelerin ardından Arçelik hisseleri yüzde 9,4 oranında değer kazandı.
17 Ocak 2023

Ekonomi yönetiminin belirlenmesinin ardından Borsa İstanbul'da pozitif bir seyir izlenirken, beş şirket hisselerini geri aldı. Bu şirketler Ral Yatırım Holding, Doğanlar Mobilya Grubu İmalat Sanayi ve Ticaret, Ahlatcı Doğal Gaz Dağıtım Enerji ve Yatırım, Rubenis Tekstil Sanayi Ticaret ve MLP Sağlık Hizmetleri oldu. Şirketlerin hisse geri alımı, piyasaların yeni ekonomi yönetimine ve izlenecek politikalara odaklanmasıyla birlikte gerçekleşti.
25 Temmuz 2023

Koroplast Temizlik Ambalaj Ürünleri Sanayi ve Dış Ticaret AŞ, hissedarlarına temettü (kar payı) dağıtma kararı aldı. Temettü dağıtımı 17 Kasım’da yapılacak ve hisse başına net 0,055555 lira ödenecek. Şirketin genel kurul toplantısında brüt 9.700.000,00 TL’nin nakit olarak dağıtılmasına karar verildi ve dağıtım tarihi 17 Kasım 2023 olarak belirlendi.
28 Ekim 2023

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Royal Halı ve Nakpilsa'yı toplam 1 milyar 800 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkardı. İhaleye katılabilmek için 180 milyon lira teminat yatırılması ve 28 Kasım saat 16:00'ya kadar teklif verilmesi gerekiyor. İhale, 29 Kasım'da saat 11:00'de TMSF'nin Esentepe'deki binasında gerçekleştirilecek. Royal Halı'nın da bulunduğu Naksan Grubu şirketleri 2016 yılında FETÖ soruşturması kapsamında kayyıma devredilmişti.
20 Ekim 2023

Borsada işlem gören birçok şirket, elde ettikleri kârı hisse sahipleriyle paylaşma kararı aldı. Bu kapsamda, yılın geri kalanında en az 38 şirketin temettü dağıtacağı açıklandı. Bu şirketler arasında KTLEV, BRKVY, AKBNK, GARAN, TUPRS gibi önemli isimler yer alıyor. Temettü ödemesi, şirketlerin kârının bir kısmının hisse sahiplerine dağıtılması anlamına geliyor.
18 Mart 2024
İşaretlediklerim