Londra Metropolitan Polis Teşkilatı, 2019'da İsviçre'nin Cenevre kentindeki bir müzeden çalınan ve değeri 3,5 milyon sterlini bulan 3 eserden 2 milyon sterlinlik 15. yüzyıldan kalma tarihi vazonun Londra'da ele geçirildiğini açıkladı. Bu olayla ilgili olarak 3 kişi suçlu bulundu. Vazonun nerede olduğuyla ilgili çalışma, bir müzayede evine e-posta gelmesiyle başladı ve vazonun çalınan eser olduğunu anlayan müzayede evi, Londra polisiyle temasa geçti. Vazonun 2021'de İsviçre'ye teslim edildiği belirtildi.
20 Ağustos 2023

Pablo Picasso, Edward Hopper, Rene Magritte ve Joan Miro gibi ünlü ressamların eserleri, yapımından itibaren geçen 95 yılın ardından telif hakkı süresini doldurarak kamu malı haline geldi. Bu durum, eserlerin yeniden kullanım haklarının herkese açık olması anlamına geliyor. Artnet'in haberine göre, telif hakkı süresi dünya genelinde farklılık gösteriyor; Avrupa'da bu süre eser sahibinin ölümünden sonra 70 yıl, Afrika ve Asya'da ise 50 yıl olarak uygulanıyor.
7 Ocak 2023

Beyoğlu Belediyesi, hukuki süreç devam etmesine rağmen eski Fransız Saint Joseph Yetimhanesi'nin kapısını kapatarak içeriye giriş çıkışları engelledi. Yıllardır yetimhane binasında faaliyet gösteren kartonpiyer atölyesi sahibi Cemal Cinbiz, binaya girişine izin verilmediği için iki haftadır nöbet tutuyor. Cinbiz, belediye başkanı Haydar Ali Yıldız hakkında suç duyurusunda bulundu. Belediye ekipleri, geçmişte binanın bazı kısımlarını sökmüş ve defterdarlık tarafından kayyım atanmasına karar verilmişti.
26 Nisan 2023

İstanbul'daki Maçka Sanat Galerisi tarafından düzenlenen ve kentleşme temalı 'Neredeyiz?' sergisi, Didem Çapa'nın küratörlüğünde Ankara'daki Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi'nde açılıyor. Sergi, kent ve insan ilişkisini, geniş bir sanatçı katılımıyla ve son 70 yıl içinde değişen kent olgusunu merkeze alarak ele alıyor. 29 Nisan-3 Eylül 2023 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek olan sergide, birçok sanatçının eserleri yer alacak.
28 Nisan 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, ekonomik kriz ve hak ihlallerini eleştiren görseller tasarlayan Mahir Akkoyun'un çalışmalarına benzer bir afiş tasarlayarak Twitter hesabından paylaştı. Afişte, kuru soğan alacak parası olmayanlara 1 milyon 200 bin TL'ye 'sahibinden hiç üretilmemiş' Togg önerilmesi eleştiriliyor ve 'Oy kullanırken aklınızda bulunsun' notu ekleniyor. Demirtaş, paylaşımında Mahir Akkoyun'u etiketleyerek onun görüşünü de sormuş.
21 Nisan 2023

Kripto para borsası Binance, sistemlerdeki tıkanıklık sebebiyle Bitcoin çekme işlemlerini ilk olarak dün saat 18:00'de durdurduğunu duyurdu. Aynı gün saat 19:30'da işlemler kısa bir süreliğine yeniden başlatıldı. Ancak bu gece saat 4:00 sularında, büyük hacimli çekme işlemleri nedeniyle tekrar durduruldu. Şirket, işlem ücretlerini güncelledikten sonra saat 6:50'de işlemlere yeniden izin verdi.
8 Mayıs 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Encümeni, Mimar Sinan tarafından yapılan Kuşkonmaz Camii'nin yanında bulunan ve imar kanununa aykırı inşa edilen 'Paçi Cafe' adlı kafe için yıkım kararı almıştı. Ancak İBB personeli, yıkımı gerçekleştirmek istediğinde Üsküdar Kaymakamlığı tarafından görevlendirilen polis ekipleri tarafından engellendi. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, yaşanan süreci Twitter üzerinden dokuz maddede açıkladı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ilgili müdürlüğünün yıkımı engellediğini, bakanlığın ise doğal sit alanındaki yeşil alanı imara açarak kaçak yapıyı koruduğunu iddia etti.
15 Nisan 2023

Yeni medya sanatçısı Refik Anadol'un 'Unsupervised-Machine Hallucinations' adlı eseri, New York Modern Sanat Müzesi (MoMA) tarafından kalıcı koleksiyonuna eklendi. Bu eser, MoMA'nın kalıcı koleksiyonlarına giren ilk NFT eser olarak tarihe geçti. Eser, MoMA koleksiyonunda bulunan ve 200 yıl içerisinde üretilmiş sanat eserlerini yapay zeka kullanarak yorumladı. Eser, Refik Anadol Studio'nun 'Machine Hallucinations' projesinin bir parçasıdır.
11 Ekim 2023

İngiliz iklim aktivistleri, Vincent Van Gogh’un 'Ayçiçekleri' tablosunun antika çerçevesine zarar verdikleri gerekçesiyle yargılanıyor. İki 'Just Stop Oil' aktivisti, 2022'de Londra Ulusal Müzesi'ndeki tabloya domates çorbası atmıştı. Mahkeme, tablonun zarar görmediğini ancak antika çerçevenin yüzeyinin zarar gördüğünü belirtti. Aktivistler suçlamaları reddederken, yargıç inançların suçun savunması olamayacağını ifade etti.
23 Temmuz 2024

Gazeteci ve yazar Tolga Akyıldız'ın anısına, onun tasarladığı '%100 Açık Sahne' etkinliğinde Türkçe sözlü punk rock grubu Second ve konuk sanatçılar sahne alacak. Etkinlik, 5 Mayıs Cuma günü Zorlu PSM %100 Studio'da gerçekleşecek ve grup, yeni EP'sinden şarkılarını da seslendirecek. Biletler online olarak satın alınabilir.
3 Mayıs 2023

Sussex Dükü Prens Harry ve eşi Meghan Markle, New York'ta paparazziler tarafından iki saatten fazla süren bir kovalamaca sonucu tehlikeli bir duruma maruz kaldı. Prens Harry'nin sözcüsü, bu durumun diğer sürücüler, yayalar ve polis memurları için tehlike oluşturduğunu ve tacizkar bir uygulamayı teşvik ettiğini belirtti. New York Polisi henüz olayla ilgili bilgileri doğrulamadı. Prens Harry'nin annesi Prenses Diana da 1997'de benzer bir kovalamaca sonucu hayatını kaybetmişti.
18 Mayıs 2023

Ünlü ressam Pablo Picasso, ölümünün 50'nci yılında Avrupa ve ABD'de düzenlenen altı sergi ile anılıyor. New York'ta üç sergi, Paris'te iki sergi ve Madrid'de bir sergi olmak üzere toplamda altı sergi düzenleniyor. Sergiler, Picasso'nun Paris'teki gençlik döneminden, feminist bir bakış açısıyla yapıtlarının incelendiği sergilere, ayrıca tarih öncesi sanatın etkilerini ve Picasso'nun kendi dönemine damgasını vuran eserlerine kadar geniş bir yelpazede eserlerini sergiliyor. Sergilerin tarihleri ve içerikleri detaylı bir şekilde paylaşılmıştır.
11 Nisan 2023

Merkez Bankası'nın, döviz arzındaki sorunlar ve sıkı gözetim uygulamaları nedeniyle, günlük döviz ihtiyacını İstanbul Kapalıçarşı'dan karşıladığı bildirildi. Bankanın her gün demir sandıklarla 5 milyar TL getirerek 260 milyon dolar topladığı, bu durumun Kapalıçarşı'da döviz fiyatlarının piyasa üzerine çıkmasına neden olduğu ifade edildi. İşlemlerin dört-beş döviz bürosu aracılığıyla ve İçişleri Bakanlığı'na ait araçlarla gerçekleştirildiği, uzmanlar tarafından 'seçim sonrasına hazırlık' olarak nitelendirildiği aktarıldı.
10 Nisan 2023

Görsel iletişimci Mahir Akkoyun, ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görseller tasarlayıp sosyal medyada paylaşmasının ardından İzmir'de gözaltına alındı. 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmaları tasarladığı için 'Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla mahkemeye sevk edilen Akkoyun, adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldı. Kendisini sosyalist bir görsel tasarımcı olarak tanımlayan Akkoyun, gözaltına alınmasını seçim öncesi bir gözdağı olarak nitelendirdi ve destekleyenlere teşekkür etti.
8 Nisan 2023

Salt Beyoğlu'nda, hava kirliliğinin toplumsal ve ekolojik etkilerini vurgulayan 'Havaya Dair' adlı sergi ziyarete açıldı. Sergi, Milano'dan davet edilen 2050+ tasarım stüdyosu tarafından hazırlandı ve çeşitli enstalasyonlarla hava kirliliğinin unsurlarını somutlaştırıyor. Ziyaretçilere havanın maddeselliğiyle ilişki kurmaları teşvik edilirken, sergi aynı zamanda temiz hava solumanın evrensel bir hak olduğuna dair politik bir mesaj da içeriyor. Sergi, 18 Ağustos'a kadar ücretsiz olarak gezilebilecek.
11 Mayıs 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun danışmanı Murat Ongun, Twitter'da Küçükçekmece Cennet Mahallesi'ndeki bir metro istasyonunda yürüyen merdivenin durdurulduğunu gösteren bir video paylaştı. Ongun, yürüyen merdivenleri durduran, bozan ve sabote eden kişiler hakkında rutin olarak suç duyurusunda bulunduklarını belirtti. İBB daha önce de metroda yürüyen merdivenlerin durdurulduğuna dair görüntüler paylaşmıştı.
17 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Feshane'de açılan 'Ortadan Başlamak' sergisi, AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz tarafından eleştirildi. Türkyılmaz, serginin kaldırılmasını talep etti ve aksi takdirde demokratik ve hukuki haklarını arayacaklarını ifade etti. Daha önce sergi, 'LGBTİ+ propagandası' iddiasıyla saldırı girişimine uğramıştı. Türkyılmaz, Feshane'nin manevi bir mekan olduğunu ve İBB Başkanı'nın buranın tasavvuf müzesi olarak işlev göreceğini taahhüt ettiğini belirtti.
10 Temmuz 2023

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 15-21 Mart tarihleri arasında düzenlediği 'İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi' kapsamında sanatçı Karsu, depremzedeler yararına bir konser verdi. Karsu, konuşmakta zorlandığını belirterek yanında '25 yıllık arkadaşı' olan piyanosunu getirdiğini ifade etti. Repertuvarında 'Gesi Bağları', 'Uzun İnce Bir Yoldayım' ve 'Neredesin Sen' gibi eserleri seslendiren Karsu, Neşet Ertaş'ın ailesinin kendisine destek verdiğini de sözlerine ekledi. Konserin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Karsu'ya bir hediye takdim etti.
15 Mart 2023

Sekiz yıl önce Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın öldürülmeden önce alıkonulduğu anın görüntüsünü paylaştığı iddia edilen E.E.Y., 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla tutuklandı. Şüpheli, ifadesinde paylaşımın kendisine ait olmadığını ve tehditler aldığı için sosyal medya hesaplarını dondurduğunu belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İSYÖN'de çalışan E.E.Y.'nin iş akdi feshedildi. İçişleri Bakanlığı, İBB'ye yönelik terör soruşturması kapsamında 1668 kişiyi tespit ettiğini açıkladı.
31 Mart 2023

Queen grubunun efsanevi solisti Freddie Mercury'nin ölümünden sonra yakın arkadaşı Mary Austin'e bıraktığı yaklaşık 1500 parçadan oluşan özel eşya koleksiyonu, Sotheby's müzayede evi aracılığıyla satışa sunuluyor. Koleksiyonda Mercury'nin el yazısıyla yazdığı şarkı sözleri, sahne kostümleri ve Picasso gibi sanatçıların eserleri yer alıyor. 6 Eylül'de Londra'da gerçekleşecek müzayededen elde edilecek gelirin bir kısmı hayır kurumlarına bağışlanacak.
26 Nisan 2023
İşaretlediklerim