İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 23 Haziran'da açılışını yaptığı 'Ortadan Başlamak' isimli sergi, bir grup tarafından 'LGBTİ+ propagandası' yapıldığı iddiasıyla hedef gösterildi ve saldırı girişiminde bulunuldu. Sergi, sosyal medyada çıplaklık içeren ve polis düşmanlığı yapan fotoğrafların yer aldığı, LGBTİ+ propagandası yapıldığı ve sosyalizmi öven filmler gösterildiği iddialarıyla eleştirildi. Saldırı girişimi nedeniyle sergi geçici süreliğine ziyarete kapatıldı.
27 Haziran 2023

Görsel iletişimci Mahir Akkoyun, ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görsel tasarımlar yaparak sosyal medyada paylaştığı için İzmir'de gözaltına alındı. 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmaları tasarladığı ve bu çıkartmaların market ürünleri üzerine yapıştırıldığı belirtildi. 'Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla mahkemeye sevk edilen Akkoyun, herhangi bir adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldı. Akkoyun, tasarımlarının siyasi düşüncelerini ifade etmek amacıyla yapıldığını ve hakaret etme kastının olmadığını ifade etti.
7 Nisan 2023

Sosyal medya fenomeni ve tasarımcı Eda Taşpınar, Sultanahmet Cezaevi Camii içerisinde çekilmiş fotoğraflarını sosyal medya hesabından paylaştı. Bu paylaşım bazı kullanıcılardan tepki topladı ve Taşpınar fotoğrafı kaldırdı. İstanbul başsavcılığı, Taşpınar hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçundan TCK 216. maddesi kapsamında resen soruşturma başlattı.
3 Ocak 2023

İstanbul Modern, dijital kültüre odaklanan ve deneysel bakış açılarıyla yenilikçi üretimler sergileyen sanatçıları bir araya getiren 'Zamansız Meraklar' sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, 11 Ağustos'a kadar ziyaret edilebilecek ve küratörlüğünü Ümit Mesci ile Nilay Dursun yapıyor. Sergide, 16 sanatçı, sanatçı ikilisi ve sanatçı kolektifinin ödüllü projeleri yer alıyor. Ayrıca, sergi Nescafé sponsorluğunda genç sanatçılara destek olmayı amaçlıyor ve yedi sanatçıya ait sekiz yeni çalışma ilk kez izleyiciyle buluşuyor.
15 Şubat 2024

İtalya'nın Venedik kentinde bir grup iklim aktivisti, iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla Büyük Kanal'ın Rialto Köprüsü bölümüne zararsız olduğu iddia edilen yeşil boyalı sıvı dökerek suyun rengini yeşile çevirdi. Bazı aktivistler, 'COP28. Hükümet konuşurken biz ince bir ipliğe bağlıyız' yazılı pankartı Rialto Köprüsü'nden sarkıtarak açtı. Eylem nedeniyle kanaldaki tekne ve vapur trafiği geçici olarak durduruldu.
9 Aralık 2023

İstanbul Esenyurt'ta bir kadını döverek bayıltıp kaçıran erkek ve yanında bulunan kişi gözaltına alındı. Olayı gören vatandaşları da tehdit eden şüpheli, kadını araca bindirip olay yerinden uzaklaştı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, sosyal medyada yayılan görüntüler üzerine çalışma başlattı ve 11 suç kaydı bulunan Ş.D. ile yanında bulunan E.I.'ı gözaltına aldı. İstanbul Valisi Davut Gül, Twitter'da yaptığı açıklamada, şüphelinin hak ettiği cezayı alacağını belirtti.
23 Temmuz 2023

İstanbul Sinema Müzesi'nde yer alan ve sinema tarihinin önemli yönetmenlerinden Stanley Kubrick'in eserlerini kapsayan serginin gösterim süresi, yoğun ilgi nedeniyle 2 Nisan tarihine kadar uzatıldı. Sergi, Kubrick'in kariyerine kronolojik bir bakış sunuyor ve yayınlanmamış belgeler, objeler, senaryolar, kameralar, lensler ve orijinal kostümler içeriyor. Alman Sinema Müzesi, Christiane Kubrick, Jan Harlan ve Londra Sanat Üniversitesi Stanley Kubrick Arşivi iş birliğiyle düzenlenen sergi, çeşitli desteklerle gerçekleştirildi.
9 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenen Galata Köprüsü, çift yönlü araç ve yaya trafiğine açıldı. Köprüdeki çalışmalar planlanan tarihten önce sona erdi. Yenileme çalışması kapsamında, köprünün depreme karşı direncinin artırılması, hasarlı genleşme derzlerinin onarılması ve yağmur suyuna karşı koruyan yalıtım tabakasının yenilenmesi gibi işlemler gerçekleştirildi. Ayrıca, köprü tabliyesinde güneşte erimeyen 'trinidad asfalt' kullanıldı.
17 Eylül 2023

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bir köpeğe işkence ederek öldürdükleri görüntülerle gündeme gelen Murat Bacak ve Sefa Çakmak isimli iki sanık, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılandıkları davada tahliye edilmişti. Ancak, bu tahliye kararına savcılık tarafından itiraz edildi ve itirazın Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce değerlendirileceği bildirildi.
5 Ocak 2023

Türk yeni medya sanatçısı Refik Anadol'un New York'taki Museum of Modern Art'ta (MoMA) açılan 'Unsupervised' sergisi, hem olumlu yorumlar aldı hem de ABD'nin önde gelen sanat eleştirmenlerinden Jerry Saltz tarafından sert bir şekilde eleştirildi. Saltz, Anadol'un eserlerini 'yarım milyon dolarlık ekran koruyucu' olarak nitelendirirken, Washington Post yazarı Sebastian Smee ise Anadol'un yaratım sürecini ve sanat tarihindeki yerini olumlu bir şekilde ele aldı. Anadol, Twitter üzerinden eleştirilere yanıt vererek, yapay zeka ile yapılan sanatın değerini ve eleştirmenlerin önyargılı yaklaşımlarını dile getirdi.
24 Şubat 2023

İstanbul'da farklı müzik türlerinden sanatçıları ağırlayan Gezgin Salon Festivali, bu yıl 29-30 Temmuz tarihlerinde ikinci kez gerçekleştirilecek. Festival, Parkorman'da iki gün sürecek ve biletler passo.com.tr ile İKSV ana gişeden satın alınabilir. Festivalde Satori, L’Imperatrice, Agar Agar, Sylvie Kreusch, Emir Taha, Jon Hopkins, Büyük Ev Ablukada, Warhaus, Still Corners ve Tsar B gibi yerli ve yabancı sanatçılar sahne alacak. Festivalin final performansını elektronik müzik sanatçısı Jon Hopkins yapacak.
13 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Feshane'de açtığı 'Ortadan Başlamak' adlı sergi, muhafazakar gruplar tarafından 'milli ve manevi hassasiyetler' gerekçesiyle hedef gösterildi ve saldırı girişiminde bulunuldu. Sergi, 'LGBTİ+ propagandası' gerekçesiyle 27 Haziran'da saldırıya uğradı ve geçici süreliğine ziyarete kapatıldı. 10 Temmuz'da sergi tekrar hedef gösterildi ve AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz, serginin kaldırılmasını istedi. İstanbul başsavcılığı, sergi hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme ve aşağılama' suçundan soruşturma başlattı.
5 Eylül 2023

İstanbul'da dolandırıcılar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) logolarının yer aldığı etiketleri araçların üzerine yapıştırarak, QR kodla kredi kartlarından para çekiyorlar. Park halindeki araçların üzerine İBB ve İSPARK logoları bulunan karekodlu etiketler yapıştırılıyor ve etiketlerin üzerinde park borcunun ödenmesi için QR kodun taratılması gerektiği yazıyor. Kodu okutanlar, ödeme sayfasına yönlendirilerek kredi kartlarından para çekiliyor.
22 Ekim 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından açılan Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metrosu'nun Kağıthane istasyonunda yer alan bir haritada, henüz yapımına başlanmamış olan Kanal İstanbul projesi de gösterildi. Kanal İstanbul projesi, muhalefet, STK'lar ve bilim insanları tarafından eleştirilmeye devam ediyor. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Kanal İstanbul geçişini içeren demiryolu projesine finansman sağlamayı reddetti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, finansman desteğinin kesilmemesi için Ulaştırma Bakanlığı'nın projeyi Kanal İstanbul geçişi kısmını ayırarak böldüğünü iddia etti.
23 Ocak 2023

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'daki Rijksmuseum'da, Johannes Vermeer'in 37 eserinden 28'inin yer aldığı en kapsamlı sergi açıldı. Sergi, 4 Haziran'a kadar açık olacak ancak biletler şimdiden tükendi. The Guardian gazetesi sergiyi 'ıskalanmayacak bir şölen' olarak tanımladı. BBC, sergi vesilesiyle Vermeer'in beş ünlü tablosundaki gizemleri ve simgesel mesajları inceledi. Vermeer'in yaşadığı dönemde eserlerinin değeri anlaşılmamış olmasına rağmen, günümüzde sanatı büyük değer görüyor.
25 Şubat 2023

İstanbul Modern, dünyaca ünlü sanatçı Olafur Eliasson'un 30 yıllık kariyerinden kapsamlı bir seçkiye ev sahipliği yapıyor. 'Senin beklenmedik karşılaşman' adlı sergi, 7 Haziran'da açıldı ve bir ayda 70 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Sergide, su, ışık, renk, algı, hareket, geometri ve çevre gibi konulara odaklanan 40'a yakın yapıt yer alıyor. Sergi, Eliasson'un Türkiye'deki ilk kişisel sergisi olma özelliğini taşıyor ve sanatseverlerin aktif katılımını teşvik ediyor.
11 Temmuz 2024

Ünlü sanatçı Haluk Bilginer, İstanbul Kadıköy'deki Caddebostan Kültür Merkezi'nde sahnelenen 'Kundakçı' adlı tiyatro oyununun ikinci perdesinde sahnede fenalaştı. Seyirciler tarafından alkışlarla desteklenen Bilginer, ambulansla hastaneye götürüldü. Olaya tanık olanlar Twitter üzerinden Bilginer'in sahnede yere yığıldığını paylaştı. Oyun Atölyesi tarafından yapılan açıklamada, Bilginer'in tansiyonunun düştüğü ve şu an durumunun iyi olduğu belirtildi.
14 Mart 2023

Ateş Alpar, Bengü Karaduman, Kerem Ozan Bayraktar ve Yaşam Şaşmazer, İstanbul Bienali'ne katılmama kararı aldıklarını duyurdu. Bu karar, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın (İKSV) bienal küratörlüğüne Defne Ayas'ı getirme kararını değiştirerek Iwona Blazwick'i ataması sonrası başlayan tartışmaların bir sonucu. Sanatçılar, bienal ve çevresindeki kutuplaşmaların sanat üretimi ve paylaşımı için elverişli bir zemin sunmadığını belirtti.
23 Ekim 2023

Gazeteci Melike Çapan'ın 'Yeniden Buluşacağız: İmroz'un 1964 Belleği' adlı sergisi, hedef gösterilme ve baskılar sonucunda iptal edildi. Çapan, serginin iptalini Twitter hesabından duyurdu ve sergiyi bekleyenlerden özür diledi. Serginin iptaline, bazı grupların resmi kurumlara baskı yapması neden olduğu belirtildi. Gökçeada Kent Konseyi Başkanı Bülent Aylı, sergiyi hedef göstererek, serginin devletin manevi şahsiyetini hedef aldığını ve Türk milletini rencide ettiğini iddia etti.
10 Ağustos 2023

AKP'li Samsun Çarşamba ve Çankırı Şabanözü Belediyeleri, rapçi Eypio'nun konserlerini iptal etti. Eypio, AKP'li troller tarafından hedef gösterildi ve Gezi eylemleri sırasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yönelik yaptığı paylaşımlar bahane edilerek konserinin iptal edilmesi istendi. Çarşamba Belediyesi Başkanı Halit Doğan ve Çankırı Şabanözü Belediyesi Başkanı Faik Özcan, konserlerin iptal edildiğini duyurdu.
26 Haziran 2023
İşaretlediklerim