İsrail ordusu, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Hizbullah’ın güçlü olduğu Dahiye bölgesindeki Bir el-Abid mahallesine bir hava saldırısı düzenledi. Saldırının hedefinde Hizbullah’ın silahlı kanadının komutanlarından Ali Karaki olduğu iddia edildi. Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, saldırılarda 24’ü çocuk, 39’u kadın olmak üzere 274 kişinin hayatını kaybettiğini ve 1024 kişinin yaralandığını açıkladı. Lübnan Eğitim Bakanlığı, ülke genelinde eğitime ara verildiğini duyurdu.
23 Eylül 2024

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta sivillerin ölmesinden ve İsrail ile Hizbullah arasında artan şiddetten endişe duyduklarını belirtti. Borrell, 20 Eylül'de Beyrut'un güneyine düzenlenen hava saldırısında üçü çocuk olmak üzere birçok sivilin hayatını kaybettiğini hatırlattı. AB'nin, Lübnan'da tırmanan gerilimden ve İsrail ile Hizbullah arasındaki sınır ötesi şiddetten endişe duyduğunu ifade eden Borrell, bölgede tam kapsamlı bir savaşın önlenmesi için diplomatik arabuluculuk çabalarının önemine dikkat çekti.
22 Eylül 2024

Hizbullah, güney cephesi komutanı Ali Karaki'nin, lider Hasan Nasrallah ile birlikte İsrail'in Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında öldüğünü açıkladı. Lübnan'da 17-18 Eylül'de Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılmasının ardından, İsrail ordusu 23 Eylül'de Lübnan'ın güney kentlerine ve Bekaa ile Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenlemişti. Bu saldırılarda 1052 kişi hayatını kaybetti. Karaki, Hizbullah'ın askeri kanadının tepesinde yer alan önemli bir isimdi ve güney cephesi komutanı olarak görev yapıyordu.
29 Eylül 2024

Çin, İsrail-Lübnan sınırında artan askeri çatışmalar nedeniyle vatandaşlarının İsrail’i en kısa sürede terk etmesini istedi. Lübnan'da Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarının patlaması sonucu 37 kişi ölmüş, 3 bin 250 kişi yaralanmıştı. Lübnan, patlamalardan İsrail’i sorumlu tutarken, Hizbullah İsrail'i tehdit etti. Çin'in Tel Aviv Büyükelçiliği, ülkedeki güvenlik durumunun vahim, karmaşık ve tahmin edilemez olduğunu belirtti.
23 Eylül 2024

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları devam ederken, Lübnan Hizbullahı komutanı Fuat Şükr ve Hamas lideri İsmail Haniye suikast sonucu öldürüldü. Haniye'nin Tahran'da öldürülmesi, İran rejiminin prestijine büyük zarar verdi ve bölgesel savaş ihtimalini artırdı. İsrail, Haniye suikastını üstlenmese de bu gelişmeden memnun olduklarını belirtti. Türkiye'nin bu duruma nasıl tepki vereceği ve olası bir bölgesel savaşın Amerika seçimlerine etkisi tartışılıyor.
4 Ağustos 2024

İsrail Hükümet Sözcüsü David Mencer, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin suikastına ilişkin yorum yapmaktan kaçındı ve İsrail'in yedi cephede yüksek alarmda olduğunu belirtti. İran devlet televizyonu, Haniye'nin Tahran'da bir saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı. Mencer, İran'ın oluşturduğu tehdidin farkında olduklarını ve sınırlarını koruyacaklarını vurguladı. Ayrıca, İsrail'in Hizbullah'ın ikinci ismi Fuad Şükür'ü hedef aldığını ve Gazze'de rehine takası müzakereleri için istekli olduklarını belirtti.
31 Temmuz 2024

İslami Cihad örgütü, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki bir hastaneyi bombaladığı ve en az 500 kişinin öldüğü suçlamasını reddetti. İsrail, saldırıdan İslami Cihad'ı sorumlu tutmuştu. Ancak İslami Cihad, ibadet yerlerini veya kamu tesislerini, özellikle de hastaneleri askeri merkezler, silah depoları veya roket fırlatmak için kullanmadığını belirtti. Hamas da İsrail'i suçlayarak, hastane katliamının sorumluluğunun doğrudan İsrail'e ait olduğunu ifade etti.
18 Ekim 2023

ABD ve Fransa, Avrupa Birliği ve sekiz ülkenin desteğiyle İsrail-Lübnan sınırında 21 günlük acil ateşkes çağrısında bulundu. Ortak açıklamada, çatışmaların tolere edilemez olduğu ve daha büyük bir bölgesel gerilim riski taşıdığı belirtildi. Lübnan Başbakanı Mikati, bu çağrıyı memnuniyetle karşıladı ve İsrail'in uluslararası kararları uygulamaya bağlı kalması gerektiğini vurguladı. İsrail'in Lübnan'a yönelik hava saldırılarında 650 kişinin öldüğü bildirildi.
26 Eylül 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hizbullah ile yaşanan gerilim nedeniyle Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak için yapacağı beş günlük ABD ziyaretini dört güne düşürdü. Lübnan'da Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarının patlaması sonucu 37 kişi ölmüş, 3 bin 250 kişi yaralanmıştı. Lübnan, patlamalardan İsrail'i sorumlu tutarken, İsrail ordusu Beyrut'ta Hizbullah'a yönelik bir saldırı düzenledi. Netanyahu, 25 Eylül'de ABD'ye gidip 27 Eylül'de BM Genel Kurulu'nda konuşma yapacak.
20 Eylül 2024

İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na kara saldırısı başlattığını duyurdu ve Gazze kenti için yeni bir tahliye haritası yayınladı. İsrail, Gazze'nin kuzeyini Hamas'a karşı 'savaş alanı' ilan etti ve Beyt Hanun'un batısındaki bölgelere saldıracağını açıkladı. Lübnan'ın başkenti Beyrut'a da yoğun bombardıman düzenleyen İsrail, Hamas'ın bölgede varlık gösterdiğini öne sürerek saldırılarını sürdürüyor. Bu gelişmeler, İsrail'in Lübnan ve İran ile olan gerilimlerini de artırıyor.
6 Ekim 2024

İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a bir hava saldırısı daha düzenledi ve en az altı kişinin öldüğünü açıkladı. Saldırıda Hizbullah komutanı İbrahim Muhammed Kubeysi'nin de öldüğü bildirildi. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırıda 15 kişinin yaralandığını ve ülke genelinde eğitime ara verildiğini duyurdu. Bu, İsrail'in bir hafta içinde Beyrut'a düzenlediği üçüncü saldırı oldu.
24 Eylül 2024

Lübnan Hizbullah'ı lideri Hasan Nasrallah, 7 Ekim saldırılarından sonra ilk kez konuştu ve 'her türlü olasılığa hazır olduklarını' belirtti. Nasrallah, 'Bölgesel bir savaşı durdurmak isteyenler Gazze'deki saldırıları durdursun' dedi. ABD ve Britanya'nın, bölgeye gönderdiği uçak gemileri ve savaş uçaklarıyla İran ve İran destekli güçlerin, savaşa dahil olmasını engelleyeceklerinin mesajını verdiği bir dönemde bu açıklama geldi.
3 Kasım 2023

İsrail ordusu, Lübnan sınırından İsrail içerisine bir grup şüphelinin sızdığına dair ihbar aldıklarını duyurdu. İsrail basını, ülkeye sızmaya çalışan iki kişinin öldürüldüğünü bildirdi. İsrail ordusu, bölgeye askerlerin sevk edildiğini ve konuyla ilgili detayların daha sonra paylaşılacağını belirtti. Lübnan makamlarından konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.
9 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler, İsrail tanklarının Lübnan'ın güneyindeki BM barış gücü üssüne zorla girdiğini açıkladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, BM'ye UNIFIL barış gücü askerlerinin Lübnan'dan tahliye edilmesi çağrısında bulundu. Olayda 15 BM askeri hafif yaralandı ve İsrail'in bu tür ihlallerinin uluslararası hukukun ihlali olduğu belirtildi. Türkiye dahil 34 ülke, İsrail'in saldırılarını kınayan bir bildiri yayınladı.
13 Ekim 2024

İsrail, Lübnan'a yönelik kara harekatını sürdürerek Beyrut'un merkezine saldırı düzenledi. Beyrut'un güneyindeki Bashoura mahallesinde bir sağlık merkezi vuruldu ve en az altı kişi hayatını kaybetti, yedi kişi yaralandı. Lübnan Sağlık Bakanlığı, son 24 saatteki saldırılarda toplam 46 kişinin öldüğünü ve 85 kişinin yaralandığını açıkladı. İsrail'in son iki haftada Lübnan'da çoğu kadın ve çocuk olan bini aşkın insanı öldürdüğü bildirildi.
3 Ekim 2024

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Lübnan'da Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılmasının ardından savaşta yeni bir aşamaya geçildiğini belirtti. Gallant, İsrail'in kuzeyine ağırlık verildiğini ve bu bölgedeki saldırıların tahliye edilen İsrail vatandaşlarının güvenli dönüşü için yapıldığını söyledi. Lübnanlı yetkililer patlamalardan İsrail'i sorumlu tutarken, İsrail yönetimi saldırıları üstlenmedi. Bu gelişmelerin ardından bazı havayolu şirketleri Lübnan ve İsrail uçuşlarını askıya aldı.
18 Eylül 2024

MHP lideri Devlet Bahçeli, İsrail'in Lübnan'a yönelik kara harekatını eleştirerek, İslam ülkelerinin sessizliğini sorguladı. Bahçeli, Türkiye ve Suriye'nin buluşması gerektiğini vurguladı ve BM'nin devreye girmediğini belirtti. Ayrıca, İsrail'in sabotajlarının Türkiye'ye mesaj olduğunu ve İslam ülkelerinin bu duruma karşı seslerini yükseltmeleri gerektiğini ifade etti.
1 Ekim 2024

The New York Times'ın iddiasına göre ABD, Lübnan ve İran'ın saldırı emri verdiği İsrail'e savaş uçakları gönderecek. İsrail, 30 Temmuz'da Lübnan'ı vurmuş ve Hizbullah Komutanı Fuad Şükür'ü öldürdüğünü duyurmuştu. 31 Temmuz'da ise Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye, Tahran'da kaldığı konuta yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetmişti. ABD'li askeri yetkililer, müttefikleri İsrail'i korumak ve Ortadoğu'da Amerikan kuvvetlerinin savaşa hazır olmasını sağlamak için gerekli tedbirleri aldıklarını açıkladı.
2 Ağustos 2024

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hizbullah'ın saldırı altyapısının dağıtılması konusunda mutabık kaldı. Görüşmede, İsrail'in Lübnan'a yönelik kara harekatı ve güvenlik alanındaki gelişmeler ele alındı. ABD, İsrail'in kendini savunma hakkını desteklediğini teyit etti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, İsrail'in operasyonlarının sınırlı olduğunu ve Hizbullah'ın sınıra yakın altyapısına odaklandığını belirtti.
1 Ekim 2024

İsrail ordusu, Lübnan’ın bazı noktalarına sınırlı, yerel ve hedefli kara harekatı başlattığını duyurdu. 'Kuzey Okları Harekatı' adı verilen operasyon, Gazze ve diğer alanlardaki mücadeleye paralel olarak devam edecek. Harekat öncesinde Lübnan’ın başkenti Beyrut havadan, güneyi ise topçu atışlarıyla vuruldu. İsrail ordusu, harekatın Hizbullah’ın güney Lübnan’daki terörist hedeflerine ve altyapısına karşı yapıldığını belirtti.
1 Ekim 2024
İşaretlediklerim