Fransız hava yolu şirketi Air France, Lübnan'da Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılmasının ardından Lübnan ve İsrail'e olan uçuşlarını yarına kadar askıya aldığını açıkladı. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılarda 12 kişinin öldüğünü ve iki bin 800 kişinin yaralandığını duyurdu. Air France, bölgedeki güvenlik krizinin günlük olarak değerlendirileceğini ve müşterilerin mağdur edilmeyeceğini belirtti. Benzer şekilde, Alman hava yolu firması Lufthansa da Lübnan'daki patlamalar nedeniyle İsrail ve İran'a uçuşlarını askıya almıştı.
18 Eylül 2024

İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah'a ait bir hedefe saldırı düzenledi ve bu saldırıda üst düzey Hizbullah komutanı İbrahim Akil öldü. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırıda 14 kişinin öldüğünü ve 66 kişinin yaralandığını açıkladı. Lübnan Başbakanı Necip Mikati, İsrail'in saldırısını kınayarak, İsrail'in insani, hukuki ve ahlaki değerlere önem vermediğini belirtti. İsrail medyası, saldırının hedefinin İbrahim Akil olduğunu doğruladı.
21 Eylül 2024

Lübnan'da Beyrut ve ülkenin güneyinde ikinci kez çağrı cihazları patlatıldı. Patlamalar sonucu resmi olmayan kaynaklara göre en az üç kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda insan yaralandı. Dün Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazlarının eş zamanlı patlaması sonucu 12 kişi ölmüş ve 2 bin 800 kişi yaralanmıştı. Olayın ardından resmi makamlar henüz bir açıklama yapmadı.
18 Eylül 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu 'Caniyahu' olarak nitelendirerek, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonucu en az 109 kişinin ölümüne ve birçok kişinin yaralanmasına sebep olduğunu belirtti. Bahçeli, Türk milletinin Filistin'deki duruma sessiz kalmayacağını ve 'Gönüllü Kudüs Sevdalıları'nın her türlü göreve hazır olduğunu ifade etti. Ayrıca, İsrail'in tazminat ödemesi gerektiğini ve Netanyahu'nun adalet önünde hesap vermesi gerektiğini vurguladı.
1 Aralık 2023

Dışişleri Bakanlığı, Lübnan'daki güvenlik durumu nedeniyle Türk vatandaşlarına Lübnan'a seyahat etmemeleri konusunda uyarıda bulundu. Lübnan'da bulunan vatandaşlara da mümkünse ülkeden ayrılmaları tavsiye edildi. Bu uyarı, Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ün İsrail saldırısında öldürülmesi ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin Tahran'da suikasta uğraması gibi son gelişmelerin ardından yapıldı. Bakanlık, Lübnan'daki güvenlik durumunun hızla bozulabileceğini belirtti.
4 Ağustos 2024

İsrail ordusu, Hizbullah’ın en kıdemli komutanı ve lider Hasan Nasrallah’ın sağ kolu olan Fuad Şükür’ü öldürdüğünü açıkladı. Bu olay, Gazze’ye saldırının başladığı 7 Ekim 2023’ten beri süren gerilimin bir parçası olarak gerçekleşti. İsrail, Golan Tepeleri’ne düzenlenen ve 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıdan Hizbullah’ı sorumlu tutmuş ve misilleme olarak Beyrut’taki Dahiye bölgesinde birden fazla binayı vurmuştu. Şükür’ün, Gazze’deki savaşın başlangıcından bu yana İsrail’e yönelik saldırıların başında olduğu ve Hizbullah’ın en gelişmiş silahlarından sorumlu olduğu belirtildi.
31 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail'in Beyrut'ta Hizbullah'ın ana karargahına düzenlediği saldırının ardından Lübnan halkına ve hükümetine başsağlığı diledi. Erdoğan, İsrail'in saldırılarını kınayarak, Türkiye'nin Lübnan'ın yanında olmayı sürdüreceğini belirtti. İsrail ordusu, saldırıda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı öldürdüğünü duyurmuştu. Erdoğan, mesajında Nasrallah'ı anmadan, İsrail'in saldırılarını insanlık dışı olarak nitelendirdi ve uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı.
28 Eylül 2024

Lübnan'da Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması sonucu ölü sayısı 37'ye yükseldi. Patlamalar sonucunda 2 bin 800'den fazla kişi yaralandı. Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, patlamaların daha çok kişinin ölümüne yol açtığını belirtti. Beyrut'ta göz cerrahı olan Profesör Elias Warrak, bir günde 25 yıllık kariyerindekinden daha fazla göz alma ameliyatı yaptığını ifade etti.
19 Eylül 2024

İsrail ordusu, Güney Lübnan'da BM Lübnan Geçici Görev Gücü'ne (UNIFIL) ait askerlere ateş açtı. BM kaynaklarına göre, İsrail güçleri UNIFIL misyonlarına üç saldırı düzenledi ve bu saldırılardan biri UNIFIL'in Naqoura'daki ana üssünü hedef aldı. Saldırılardan birinde, UNIFIL askerlerinin bulunduğu gözetleme kulesi tank atışlarıyla vuruldu ve iki barış gücü askeri hafif şekilde yaralandı. İsrail ordusu henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.
10 Ekim 2024

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), İsrail'in Beyrut'ta bir binaya düzenlediği hava saldırısında üç yöneticisinin öldüğünü açıkladı. Yerel medya, saldırıda Sünni Cemaati İslami'nin bir mensubunun hedef alındığını iddia etti. Bu saldırı, Hizbullah'ın güçlü olduğu Dahiye Mahallesi dışında 2006'dan beri düzenlenen ilk saldırı oldu. İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarında toplam 1174 kişi hayatını kaybetti.
30 Eylül 2024

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Tel Aviv'de düzenlediği basın toplantısında İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik hava, kara ve denizden koordineli saldırılar düzenlediğini ve şehrin kuşatmasını sıkılaştırdıklarını belirtti. Gallant, İsrail güçlerinin Gazze şehrinin 'kalbine' doğru ilerlediğini ve yerleşim bölgelerine girmeye çalıştığını ifade etti. Ayrıca, Gazze'deki rehineler serbest bırakılmadan insani ara verilmesinin mümkün olmayacağını yineledi. Lübnan sınırındaki gerilime de değinen Gallant, Hizbullah ile savaş istemediklerini söyledi.
7 Kasım 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitap etmek için gittiği ABD ziyaretini kısa keserek ülkesine dönme kararı aldı. Bu karar, İsrail ordusunun Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah'ın merkezi karargahını vurmasının ardından geldi. İsrail Savunma Bakanlığı, saldırının ardından savunma ve saldırı için tam hazırlıkta olduklarını belirtti. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırıda iki kişinin öldüğünü ve 76 kişinin yaralandığını açıkladı.
27 Eylül 2024

İsrail, Suriye havalimanlarına düzenlenen saldırıların, İran ve 'tüm terör örgütlerine' uyarı amaçlı olduğunu duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın Arap Basını Sözcüsü Hasan Kaabiya, bu saldırıların İran'a ve 'tüm terör örgütlerine savaşa müdahil olmamaları yönünde bir uyarı' olduğunu belirtti. Ayrıca, saldırının 'topraklarını Hizbullah'ın destekçilerine İran füzelerini teslim etmek için koridor olarak kullanan' Suriye'ye de bir mesaj olduğunu ifade etti.
13 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail ordusunu 'çatışma bölgelerinde çocuklara zarar veren ülkeler' kara listesine aldı. İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan ve Başbakan Binyamin Netanyahu, bu karara sert tepki gösterdi. Erdan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in İsrail'e karşı nefretle hareket ettiğini öne sürerken, Netanyahu BM'nin Hamas'ın iddialarını benimseyerek kendisini tarihin kara listesine koyduğunu savundu.
7 Haziran 2024

İran, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'ye düzenlenen suikastın yedi kilogram savaş başlığı taşıyan kısa menzilli bir roketle gerçekleştirildiğini açıkladı. Haniye, 31 Temmuz'da Tahran'da kaldığı konukevinde korumasıyla birlikte öldürülmüştü. İran ve Hamas, suikastın İsrail tarafından yapıldığını iddia ederken, İsrail bu iddialara yanıt vermedi. İran Devrim Muhafızları, suikastın İsrail tarafından tasarlandığını ve ABD'nin de destek verdiğini ileri sürdü.
3 Ağustos 2024

İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail’e onlarca füze fırlattığını duyurdu. Bu saldırının, Hamas lideri İsmail Heniyye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı general Abbas Nilfuraşan’ın öldürüldüğü İsrail saldırılarına karşılık olarak gerçekleştirildiği belirtildi. İsrail ordusu, vatandaşlarına korunaklı alanlarda kalmaları çağrısında bulundu. İran, İsrail’in askeri yanıt vermesi halinde daha yıkıcı bir karşılık göreceği uyarısında bulundu.
1 Ekim 2024

İsrail savaş uçakları, Yemen'de İran destekli Husilerin kontrolündeki Hudeyde Limanı'na hava saldırısı düzenledi. Saldırıda petrol depoları ve elektrik santrali gibi sivil tesisler hedef alındı ve ölen ve yaralananlar olduğu bildirildi. Husiler, saldırının Yemen'in Gazze'ye verdiği desteği durdurmak amacıyla yapıldığını belirtti. Bu olay, Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliği yakınlarında meydana gelen İHA saldırısının ardından gerçekleşti.
20 Temmuz 2024

İsrail ile Hizbullah arasındaki gerilimin tırmanması üzerine Almanya, Lübnan'daki vatandaşlarına ülkeyi derhal terk etmeleri çağrısında bulundu. İsrail, Golan Tepeleri'ne düzenlenen ve 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıdan Hizbullah'ı sorumlu tutarak misilleme yapacağını açıkladı. Alman hükümeti, Lübnan'da yaklaşık 1300 Alman vatandaşı bulunduğunu belirterek, bu kişilerin hala mümkünken ülkeden ayrılmalarını tavsiye etti. Benzer bir çağrı ABD tarafından da yapıldı.
29 Temmuz 2024

The New York Times, Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da kaldığı konukevine iki ay önce yerleştirilen bir bombanın uzaktan kumandayla patlatılarak öldürüldüğünü yazdı. İsrail suikasti üstlenmezken, Hamas İsrail'i sorumlu tuttu ve İran'ın dini lideri Ali Hamaney, İsrail'e direkt saldırı emri verdi. Suikastin ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi acil toplantı kararı aldı ve İsrail yüksek alarm durumuna geçti.
1 Ağustos 2024

İran, İsrail adına eylemler planlayan 12 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Devrim Muhafızları Ordusu tarafından altı eyalette gerçekleştirilen operasyonlarda, bu kişilerin para karşılığında çalıştıkları öne sürüldü. Bu gelişme, Lübnan'da Hizbullah'ın çağrı cihazlarının patlaması sonucu 37 kişinin ölmesi ve İsrail'in sorumlu tutulması olayının ardından geldi. İsrail'in Lübnan'daki saldırıları ve Hizbullah ile yaşanan gerilim, bölgedeki tansiyonu artırmış durumda.
22 Eylül 2024
İşaretlediklerim