Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ekim 2023 iş gücü istatistiklerine göre, işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak yüzde 8,5 seviyesine geriledi. Bu düşüşle işsizlik oranı Kasım 2012'den bu yana en düşük seviyeye ulaştı. İstihdam edilen kişi sayısı 246 bin artarak 31 milyon 835 bine yükselirken, istihdam oranı yüzde 48,5 olarak kaydedildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı ise yüzde 16,3'e düştü.
11 Aralık 2023

CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, Türkiye'de son 20 yılda 15 yaşından küçük 1673 çocuğun intihar ettiğini açıkladı. Ekonomik krizin derinleştiği son iki yılda 15 yaş ve altı çocuk intiharları yüzde 40 arttı. Becan, intihar eden çocukların yüzde 53'ünün kız olduğunu ve bu durumun dikkate alınması gerektiğini belirtti. Ayrıca, intihar eden her 33 kişiden birinin 15 yaşından küçük olduğunu ve bu durumun çocukların maruz kaldığı olumsuz etkilerin, stresin, baskının, travmaların veya psikososyal sorunların arttığını gösterdiğini ifade etti.
23 Temmuz 2023

Yalova'nın Altınova ilçesindeki bir tersanede, iki işçi sepet platformunun yüksekten düşmesi sonucunda hayatını kaybetti. İşçilerden Doğanay K. 22, Mehmet K. ise 33 yaşındaydı. Olay, Altınova tersaneler bölgesinde bir gemiyi boyamak için sepetli insan kaldırma platformuna binen işçilerin onlarca metre yüksekten düşmesiyle meydana geldi. İSİG verilerine göre, 2023 yılında en az bin 929 işçi hayatını kaybetti.
2 Ağustos 2024

TBMM'de kurulan Çocuk İstismarı Araştırma Komisyonu, AKP Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu başkanlığında toplandı. Toplantıda, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ve ailesini kaybeden refakatsiz çocukların durumu ele alındı. Aydoğdu, 1902 refakatsiz çocuktan 1476'sının ailesine teslim edildiğini, 322'sinin hastanede olduğunu ve 104'ünün bakanlık çocuk evlerinde bakıma alındığını belirtti. İmdat Derneği Başkanı Prof. Dr. Oğuz Polat, deprem bölgesinde çocuk kaçırma ve istismar olaylarına karşı acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
1 Mart 2023

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 15 yaşındaki motokurye Mehmet Akif Zengin'in otomobil çarpması sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu. Zengin, Kayseri Kocasinan'da gece saat 00.30 civarı sipariş götürdükten sonra çalıştığı çiğ köfteciye dönerken kaza geçirdi. Kazaya karışan otomobil sürücüsü gözaltına alındı.
26 Haziran 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre, Kasım 2022'de 15 yaş ve üzeri kişilerde işsiz sayısı bir önceki aya göre 23 bin artışla 3 milyon 576 bine yükseldi. Ancak işsizlik oranı yüzde 10,2 olarak sabit kaldı. Erkeklerde işsizlik oranı yüzde 8,8 iken, kadınlarda bu oran yüzde 12,9 olarak ölçüldü. Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı yüzde 48,6, işgücüne katılma oranı yüzde 54,1 ve genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 17,8 olarak belirlendi.
10 Ocak 2023

Diken'in elde ettiği belgelere göre, Sağlık Bakanlığı boğmaca tanısı konan hastaları gizliyordu. CHP Bursa milletvekili Kayıhan Pala, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya bu konuyla ilgili dokuz soru yöneltti. Sorular arasında aşısız çocukların sayısı ve oranları, aşı reddi başvuruları ve bakanlığın bu konuda bir eylem planı olup olmadığı yer alıyor. Bu durum, aşı reddi nedeniyle bebek ölümlerinin artmasıyla birlikte Meclis gündemine taşındı.
10 Haziran 2024

İzmir'in Menemen ilçesinde bir düğünde çıkan tartışmanın ardından Metin S. ve Lütfi H. isimli şahıslar pompalı tüfekle ateş açtı. Saldırı sonucu 16 yaşındaki bir çocuk öldü, yedi kişi yaralandı. Saldırganlardan biri olan ve 13 suç kaydı bulunan Lütfi H., adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Diğer şüpheli Metin S. ise tutuklandı.
17 Kasım 2023

CHP Parti Meclisi üyesi ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı Deniz Demir, TÜİK'in 2019 yılından sonra intihar vakalarına ilişkin verileri açıklamadığını belirtti. Demir, artan enflasyon ve hayat pahalılığının yurttaşları mutsuz, umutsuz ve çaresiz bir noktaya getirdiğini ve bu durumun intihar vakalarını artırdığını ifade etti. Ayrıca, son bir haftada yaşanan intihar vakalarını sıralayarak, verilerin açıklanmamasının bilimsel çalışmaları engellediğini ve AKP iktidarının bu konuda adım atmadığını eleştirdi.
25 Ocak 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, Türkiye'de işsizlik oranı mayıs ayında bir önceki aya göre 0,7 puan düşerek yüzde 9,5 seviyesine geriledi. 15 yaş ve üstü kişilerde işsiz sayısı 193 bin kişi azalarak 3 milyon 328 bin kişiye düştü. İstihdam oranı ise 0,1 puan artışla yüzde 48,5 oldu. Genç işsizlik oranı 1,2 puan azalarak yüzde 17'ye düşerken, haftalık ortalama çalışma süresi 0,3 saat azalarak 44,1 saat olarak kaydedildi.
10 Temmuz 2023

Bilgi Üniversitesi tarafından yürütülen 'Çocuğun İyi Olma Hali İstanbul Araştırması'na göre, çocukların yüzde 62'si ebeveynlerinin işsiz kalmasından, yüzde 57'si ekonomik durumlarından kaygı duyuyor. Araştırma, ailenin sosyoekonomik statüsü düştükçe çocukların yaşamdan memnuniyetinin azaldığını gösterdi. Düşük sosyoekonomik statüye sahip çocuklar en fazla arkadaşsız kalmak, taşınmak zorunda kalmak ve okuldan ayrılmaktan kaygı duyarken; orta ve yüksek sosyoekonomik statüye sahip çocuklarda derslerde ve sınavlarda başarısız olma kaygısı öne çıkıyor. Araştırma ayrıca, ekonomik krizin en kırılgan aileleri daha olumsuz etkilediğini ortaya koydu.
26 Haziran 2023

Son üç yılda, özel sektör ve kamu dahil, yapılan ücret artışları asgari ücret ile diğer ücretler arasındaki farkı daralttı. Enflasyonun etkisiyle, işçilerin satın alma gücü ciddi şekilde azaldı. Bu durum, sendikalı ve sendikasız işçilerin ortak taleplerle eylemler yapmasına yol açtı. İş bırakma, toplu yürüyüşler ve basın açıklamaları gibi çeşitli eylemlerle, işçiler yaşadıkları ekonomik sıkıntılara dikkat çekmeye çalışıyorlar.
15 Şubat 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, refakatsiz çocuklar konusu Meclis'te ele alındı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 46, Emniyet Genel Müdürlüğü ise 213 kimliği belirlenemeyen çocuk olduğunu bildirdi. Muhalefet, Aile Bakanlığı'nın internet sitesindeki sayının güncellenmesini talep etti. Bakanlık, enkaz altından çıkarılan refakatsiz 1915 çocuğun kayıt altına alındığını, 1661'inin ailesine teslim edildiğini, 91'inin kuruluş bakımına alındığını ve 163'ünün tedavi sürecinin takip edildiğini açıkladı. Ayrıca 55 çocuk için kayıp müracaatı olduğu belirtildi.
9 Mart 2023

Habitat Derneği'nin iki yılda bir gerçekleştirdiği 'Gençliğin İyi Olma Hali Raporu'nun beşinci sürümü yayımlandı. Rapora göre, Türkiye'deki gençlerin yaşam memnuniyeti son beş yılda düşerek %46'ya geriledi. İstihdam koşulları gençlerin yaşam memnuniyeti ve geleceğe dair umutlarını büyük ölçüde etkiliyor. Maddi durumlarından memnun olan gençlerin oranı da düşüş gösterirken, gençlerin %35,8'i aylık 3 bin lira ve altında gelir elde ediyor. Gençlerin karşılaştığı en önemli sorunlar arasında enflasyon, işsizlik ve yüksek kira bedelleri yer alıyor.
19 Mayıs 2023

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Şubat 2024 verilerine göre, Türkiye'de 15 milyon 351 bin pasif sigortalıya karşılık 25 milyon 96 bin aktif sigortalı bulunmaktadır. Bu verilere göre, her bir emekliye düşen çalışan sayısı 1,63'ten 1,5'e düşmüştür. Türkiye Emekliler Derneği Başkanı, sosyal güvenlik sistemindeki bu dengesizliği düzeltmek için istihdamın artırılması ve kayıt dışı istihdamla mücadele edilmesi gerektiğini belirtmiştir. Özellikle özel sektörde kayıt dışı çalıştırılan göçmen ve sığınmacıların durumuna dikkat çekilmiştir.
12 Mayıs 2024

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Genel Başkanı Kemal Irmak, öğrencisi tarafından öldürülen okul müdürü İbrahim Oktugan anısına 10 Mayıs'ta iş bırakma eylemi yapacaklarını duyurdu. Irmak, okullarda artan şiddet olaylarına dikkat çekerek, Milli Eğitim Bakanlığı'nı (MEB) ve toplumun tüm kesimlerini sorumlu tuttu ve acil önlem alınması çağrısında bulundu. Ayrıca, eğitimcilere yönelik şiddetle mücadele için TBMM'de siyasi partileri ziyaret edeceklerini ve basın toplantısı düzenleyeceklerini belirtti.
8 Mayıs 2024

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), haziran ayı için dört kişilik aile için açlık sınırını 10 bin 373 lira, yoksulluk sınırını ise 33 bin 789 lira olarak hesapladı. Ayrıca bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 13 bin 471 lira olarak belirlendi. Gıda fiyatlarındaki değişimler ve diğer yaşam maliyetleri bu hesaplamaları etkiledi.
27 Haziran 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ekim-Aralık 2023 dönemine ait iş gücü istatistiklerine göre, Türkiye'de işsizlik oranı bir önceki çeyreğe göre 0,4 puan azalarak yüzde 8,8'e geriledi. Bu dönemde işsiz sayısı 3 milyon 70 bin kişi olarak kaydedildi. Aynı dönemde istihdam edilenlerin sayısı 195 bin kişi artarak 31 milyon 867 bin kişiye ulaştı. İstihdam oranı ise 0,2 puanlık artışla yüzde 48,6 oldu. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 1 puanlık düşüşle yüzde 15,9 olarak belirlendi.
19 Şubat 2024

Saadet Partisi tarafından TBMM Genel Kurulu'na sunulan ve kamudaki personel istihdamında mülakatın kaldırılmasını öneren teklif, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. AKP, daha önce kamuda mülakatın kaldırılmasını seçim vaadi olarak sunmuştu ancak bu vaat hayata geçirilmedi. Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, önerinin gerekçesini adaletsiz ve kayırmacı bir düzenin gençlerin ülkelerine gönül koymasına neden olduğunu belirterek açıkladı.
3 Ekim 2023

ILO'nun 2021 raporuna göre, uluslararası göçmen işçi sayısı 164 milyondan 169 milyona yükseldi. Bu işçilerin büyük bir kısmı yüksek gelirli ülkelerde çalışıyor. Küresel Kölelik Endeksi, zorla çalıştırılan insan sayısının 27,6 milyon olduğunu ve bunların dörtte birinin çocuk olduğunu belirtiyor. Türkiye, işgücü piyasasının ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla göç ve istihdam politikalarını uyumlaştırma yoluna gitmiş, bu kapsamda geçici ve/veya uluslararası koruma statüsündeki göçmenlerin kayıtlı bir şekilde çalışmalarını teşvik etmiştir.
31 Mart 2024
İşaretlediklerim