Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini yayımladı. Verilere göre, 15 yaş ve üzeri bireyler arasında işsiz sayısı bir önceki aya göre 109 bin kişi azalarak 3 milyon 78 bin kişiye düştü. İşsizlik oranı ise 0,3 puanlık bir azalışla yüzde 8,7 olarak belirlendi. Aynı dönemde istihdam edilen kişi sayısı 147 bin artışla 32 milyon 423 bin kişiye ulaşırken, istihdam oranı da yüzde 49,3'e yükseldi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı ise 0,8 puan azalarak yüzde 15,6 olarak kaydedildi.
15 Nisan 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz 2023 işgücü istatistiklerini açıkladı. Verilere göre, 15 yaş ve üzeri kişilerde işsiz sayısı bir önceki aya göre 38 bin kişi azalarak 3 milyon 291 bin kişiye düştü. İşsizlik oranı ise %9,4'e geriledi. İşsizlik oranı erkeklerde %7,6, kadınlarda ise %12,9 olarak belirlendi.
11 Eylül 2023

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 11 yaşındaki bir kıza cinsel istismarda bulundukları iddiasıyla yargılanan üç sanık beraat etti. Sanıklar, 2016'da tutuklanmış ve sekiz ay sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Mağdur E.Y, 2017'de intihar etmişti. Mahkeme, 'çocuğun nitelikli cinsel istismarı' ve 'cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanan sanıkların beraatına karar verdi.
3 Kasım 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayı işsizlik oranını yüzde 9,6 olarak açıkladı. Bu oran bir önceki aya göre 0,1 puanlık bir artışı temsil ediyor. İstihdam edilenlerin sayısı ise aynı dönemde 363 bin kişi azalarak 31 milyon 291 bin kişiye düştü. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı ise 1,2 puanlık artışla yüzde 18,6 oldu.
10 Ağustos 2023

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'nın araştırma birimi BİSAM'ın ekim dönemi raporuna göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 12 bin 928 lira, yoksulluk sınırı ise 44 bin 718 lira olarak belirlendi. Bu rakamlar, asgari ücretin (11 bin 402 lira) üzerinde ve her geçen gün yurttaşların geçim şartlarını zorlaştıran bir durumu işaret ediyor. Ayrıca, sağlıklı ve dengeli beslenme için gerekli gıda maliyetleri de yetişkinler ve çocuklar için ayrı ayrı hesaplanmıştır.
16 Kasım 2023

Emekli öğretmen ve iki hekim annesi Necla Eryazğan, sağlıkta yaşanan şiddet olaylarına karşı isyan etti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya seslenen Eryazğan, tedbir alınması gerektiğini belirtti. Eryazğan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da bu konuda bir şeyler söylemesini beklediğini ifade etti. Son yedi yılda 23 bine yakın sağlık çalışanının şiddete uğradığı belirtildi. Sağlık Bakanı Koca, 'hastanelerde güvenli çalışma ortamları oluşturma konusunda kararlı olduklarını' ifade etmişti.
24 Ağustos 2023

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'nın (SES) deprem bölgesi inceleme raporunda, resmi ölüm sayısının gerçek rakamlardan çok uzak olduğu ve ölüm bildirim sistemine kaydedilmemiş binlerce kişinin varlığına dikkat çekildi. Bu durumun, kayıp kişilerin yakınları için psikolojik yıkıma yol açtığı belirtildi. Resmi rakamlara göre ölü sayısı 50 bin 399 iken, SES raporu bu sayının asıl sayıdan uzak olduğunu ifade ediyor.
20 Nisan 2023

Milli Eğitim Bakanlığı, son bir yılda İş Kanunu'na aykırı hareketleri nedeniyle 920 özel öğretim kurumuna toplamda 65 milyon lira idari para cezası verdi. Bakan Yusuf Tekin, özel okullarda asgari ücretin altında öğretmen çalıştırıldığını ve diğer iş hukuku ihlallerinin tespit edildiğini açıkladı. Bu tür uygulamaların tespiti için yapılan denetimler, Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından planlanmaktadır.
30 Nisan 2024

Çorum'un Alaca ilçesinde, mevsimlik işçi olarak çalışan yedi yaşındaki bir çocuk, soğan patozunun tekerinin altında kalarak hayatını kaybetti. Olay yerine sevk edilen sağlık ekiplerinin tüm müdahalelerine rağmen çocuk kurtarılamadı. Soğan patozunun bağlı olduğu traktörün sürücüsü gözaltına alındı.
11 Eylül 2023

Osman Öztürk, sağlık sektöründe artan şiddet olaylarının nedenlerini ve çözüm yollarını ele alıyor. Yazısında, sağlık çalışanlarının mesleki itibarlarının yok edilmesi ve sağlıkta kışkırtılmış talebin, şiddetin artmasındaki başlıca etkenler olduğunu belirtiyor. Geçmişte doktor ve sağlık çalışanlarına yönelik itibarın, onları şiddetten koruyan bir zırh işlevi gördüğünü, ancak sağlığın ticarileşmesiyle bu itibarın zarar gördüğünü ifade ediyor. Ayrıca, AKP'nin sağlık reformu sonrası sağlık hizmetlerine olan talebin artışının da şiddeti körüklediğini vurguluyor.
19 Şubat 2024

Devrimci İşçi Sendikaları Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Haziran 2024'te geniş tanımlı işsiz sayısının 11 milyon 810 bin kişiye ulaştığını açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, dar tanımlı işsizlik oranı Haziran 2019'da yüzde 13,7 iken Haziran 2024'te yüzde 9,2'ye düştü. Ancak geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 29,2 olarak kaydedildi. Covid-19 salgınından sonra geniş tanımlı işsizlik oranı ve sayısında önemli artışlar yaşandı.
12 Ağustos 2024

Devrimci İşçi Sendikaları Araştırma Merkezi (DİSK-AR), geniş tanımlı işsiz sayısının son bir yılda 811 bin artarak 9 milyon 634 bine ulaştığını duyurdu. TÜİK'in verilerine göre, Şubat 2024 itibarıyla dar tanımlı işsizlik oranı %8,7, geniş tanımlı işsizlik oranı ise %24,5 olarak kaydedildi. Geniş tanımlı işsizlik, iş arayan ancak hemen çalışmaya başlayamayacak olan potansiyel işgücünü ifade eder. Ayrıca, geniş tanımlı kadın işsizliği oranının %32,9 olduğu belirtildi.
15 Nisan 2024

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli olan asgari harcama tutarının, yani açlık sınırının 14 bin 25 liraya yükseldiğini bildirdi. Aynı zamanda yoksulluk sınırı 45 bin 686 liraya çıkarken, bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 18 bin 239 lira olarak hesaplandı. Ekim ayı verilerine göre açlık sınırı 13 bin 684 lira, yoksulluk sınırı ise 44 bin 573 lira idi.
28 Kasım 2023

Mersin'in Yenişehir ilçesinde, bir apartman görevlisi olan Hasan Cingöz, 400 bin avro fidye talebine olumlu yanıt alamayınca kaçırdığı Suriyeli kuyumcu Halit Hayanked'in 12 yaşındaki oğlu Khaled Hayanken'i boğarak öldürdü. Olay, çocuğun sitenin bahçesinde oynarken kaybolması ve ailenin fidye talebiyle tehdit edilmesi üzerine ortaya çıktı. Polis, güvenlik kameralarını inceleyerek çocuğun siteden ayrılmadığını ve cesedin sitenin bodrum katında bulunduğunu belirledi. Anahtarın sadece kapıcıda olduğu ve o gün kameraların kapalı olduğu tespit edildi. Gözaltına alınan kapıcı suçunu itiraf etti.
10 Mayıs 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de her yıl ortalama 2 bin 500-2 bin 800 yeni doğan bebeğe işitme kaybı tanısı konulduğunu belirtti. Koca, çocukluk döneminde geçirilen hastalıklar, kulak enfeksiyonları, kazalar ve kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle bu oranın geçici işitme kayıplarıyla birlikte yüzde 6'ya kadar çıktığını ifade etti. İşitme kaybını erken dönemde belirlemek için ulusal işitme tarama programları yürütüldüğünü ve her yıl yaklaşık 2 milyon civarı tarama testi yapıldığını aktardı.
22 Eylül 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AKP MYK toplantısının ardından yapılan bir açıklamada, kademeli emeklilik düzenlemesi ve staj mağdurları ile ilgili herhangi bir çalışmalarının olmadığını belirtti. Bu açıklama, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinden sonra emeklilik hakları konusunda mağdur olan ve yeni bir düzenleme bekleyen vatandaşlar için önemli bir gelişme. EYT düzenlemesi, 8 Eylül 1999 ve öncesinde SGK'ya kayıtlı olanlara emeklilik hakkı tanımış, ancak bu tarihten sonra kayıtlı olanlar uzun süreler emeklilik için beklemek zorunda kalmıştı.
26 Şubat 2024

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), ağustos verilerine göre açlık sınırının 12 bin 198 TL, yoksulluk sınırının ise 39 bin 733 TL'ye yükseldiğini duyurdu. Ayrıca bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 15 bin 813 TL olarak belirtildi. Mutfak enflasyonunun aylık 4,63, yıllık 77,04, yıllık ortalama olarak da yüzde 107,80 oranında artış gösterdiği ifade edildi.
29 Ağustos 2023

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) tarafından yapılan Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın temmuz sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı olan açlık sınırı 11 bin 658 lira, yoksulluk sınırı ise 37 bin 974 lira olarak belirlendi. Asgari ücretin 11 bin 402 lira olduğu göz önüne alındığında, asgari ücret açlık sınırının altında kaldı. Araştırma sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış, bir önceki aya göre yüzde 12,38 oranında gerçekleşti.
31 Temmuz 2023

Siirt'in Şirvan ilçesindeki bir bakır madeninde gece saatlerinde göçük meydana geldi. Göçük sonucunda beş işçiden üçü hayatını kaybetti, iki işçi yaralandı. Yaralı işçiler, sağlık ve itfaiye ekiplerince kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili üç kişi gözaltına alındı ve Siirt başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.
23 Kasım 2023

İzmir'in Çeşme ilçesi açıklarında, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri tarafından beşi çocuk 25 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler lastik botta tespit edilerek durduruldu ve ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne teslim edildi. Ayrıca, göçmen kaçakçılığı iddiasıyla üç zanlı gözaltına alındı.
14 Ağustos 2024
İşaretlediklerim