Elon Musk'a ait SpaceX şirketi, ABD'nin Ulusal Keşif Bürosu (NRO) ile 2021'de imzalanan 1,8 milyar dolarlık sözleşme kapsamında yüzlerce casus uydudan oluşan bir ağ kurdu. Bu ağ, ABD hükümeti ve ordusunun dünyanın neredeyse her yerinde potansiyel hedefleri hızlı bir şekilde tespit etmesine olanak tanıyacak. SpaceX'in Starshield birimi tarafından yürütülen programın başarılı olması, ABD'nin istihbarat kabiliyetini önemli ölçüde artıracak.
16 Mart 2024

Twitter, BBC'nin resmi hesabına 'hükümet tarafından finanse edilen medya kuruluşu' etiketi ekledi. Bu uygulama, Rusya'nın Ukrayna işgali sırasında başlatılmış ve Sputnik gibi devlete bağlı hesaplar etiketlenmişti. BBC yönetimi, bu etiketin kullanılmasını sorunlu bulduğunu ve Twitter ile sorunun çözülmesi için görüştüklerini belirtti. Britanya'da her evden alınan lisans ücreti ile finanse edilen BBC, editoryal bağımsızlığını koruduğunu ve hükümetten yıllık destek aldığını ifade etti.
10 Nisan 2023

Activision Blizzard, popüler oyun serisi 'Call of Duty-Warzone'u 21 Eylül'de kapatma kararı aldı. 2020 yılında piyasaya sürülen ve oyun severler tarafından beğenilen oyun, yeni sürümün çıkmasıyla 'Warzone Caldera' olarak yeniden adlandırılmıştı. Ancak yeni sürümün çıkışıyla oyuncu sayısında düşüş yaşanınca şirket, yeni serilere odaklanmak amacıyla oyunun kapatılacağını duyurdu.
23 Haziran 2023

Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını anlatan 'Atatürk' filmi hakkında yapımcı Saner Ayar ve yönetmen Mehmet Ada Öztekin bilgi verdi. Filmin Disney+ ile çekildiği ancak Disney'in global içerik stratejilerini revize etmesi nedeniyle dağıtım planlarının değiştiği belirtildi. Film, 29 Ekim'de FOX TV'de ve 3 Kasım'da sinemalarda gösterime girecek. Filmin 2024'ten itibaren dünyanın en büyük dijital platformlarında izleyiciyle buluşacağı aktarıldı.
25 Ağustos 2023

ABD'li teknoloji devi Microsoft, İspanya'ya iki yıl içinde 1 milyar 950 milyon avro değerinde yapay zeka altyapısı yatırımı yapmayı planladığını açıkladı. Bu açıklama, Microsoft Başkanı Brad Smith'in İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile Madrid'de gerçekleştirdiği görüşmenin ardından geldi. Yatırımın amacı, dijital inovasyonu ve yapay zeka kullanımını teşvik etmek üzere altyapı hizmetlerini geliştirmek olarak belirtildi. Microsoft, Madrid'de bir bulut tabanlı veri merkezi ve Aragon bölgesinde bir veri merkezi kampüsü açmayı planlıyor.
20 Şubat 2024

Netflix'in popüler dizisi 'Wednesday'ın ikinci sezon çekimlerine Nisan 2024'te başlanacak. Dizi, yayımlandığı ilk 28 günde büyük bir izlenme başarısı göstererek Netflix'in İngilizce dizileri arasında ikinci sıraya yerleşmişti. Hollywood'da senarist ve oyuncuların grevi nedeniyle askıya alınan çekimler, grevde anlaşmaya varılmasıyla yeniden planlandı. İkinci sezonun bir kısmı İrlanda'da çekilecek ve 2024'ün son çeyreğinde yayınlanması bekleniyor.
15 Kasım 2023

Avrupa Birliği (AB), Hamas'ın İsrail'e saldırılarının ardından yayılan dezenformasyon ve yasadışı içerikler nedeniyle Twitter'ın ardından Meta ve TikTok'un da AB kurallarına uyumuna ilişkin soruşturma başlattı. AB'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu, Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında, Meta ve TikTok platformlarına resmi bilgi talebi gönderdi. Yasaya göre söz konusu platformların yasadışı içeriğin yayılmasını ve dezenformasyonu önlemesi gerekiyor. Kural ihlalinde bulunan dijital platformlara küresel cirolarının yüzde 6'sına varacak seviyede para cezası söz konusu.
19 Ekim 2023

Gazeteci Ali Çağatay'ın sosyal medya üzerinden Ciner Yayın Holding'e ait kanalların satışa çıkarıldığı iddiası, Habertürk tarafından yalanlandı. Çağatay, Habertürk, Show TV, Bloomberg HT ve diğer medya organlarının satışı için Turgay Ciner'in Mehmet Cengiz (Cengiz Holding) ve Fuat Tosyalı (Tosyalı Grubu) ile görüşmelere başladığını iddia etmişti. Habertürk, bu iddiaların asılsız ve gerçek dışı olduğunu açıkladı.
29 Mayıs 2023

Apple, hikaye ve şiir paylaşım platformu Wattpad’in Türkiye’den indirilmesini engelledi. Bu karar, Ankara 10’uncu Sulh Ceza Hakimliği’nin Wattpad’e erişimi kapatma kararına dayanıyor. Bilişim hukukçusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Türkiye'nin Wattpad'i erişime engelleyen ilk ülke olduğunu belirtti ve bu engelin gerekçesinin 'çocukları zararlı içeriklerden korumak' mı yoksa 'kamu düzenini korumak' mı olduğunun belirsiz olduğunu ifade etti.
24 Temmuz 2024

House of Dragon dizisinin ikinci sezonu 17 Haziran’da Blu Tv’de yayınlanacak. Dizi, Game of Thrones evreninin 200 yıl öncesine giderek Targaryen hanedanlığındaki iç savaşı konu alacak. Yeni sezon, Rhaenyra ve Alicent karakterlerine odaklanacak ve daha fazla ejderha sahnesi içerecek. Blu Tv, dizinin Amerika yayınından hemen sonra Türkiye'de de izlenebileceğini duyurdu.
13 Haziran 2024

Disney+ dijital yayın platformu, 'kod adı Avcı' olarak duyurulan yeni orijinal dizisi 'Aktris'i çok yakında izleyiciyle buluşturacağını açıkladı. Dizinin başrollerinde Pınar Deniz ve Uraz Kaygılaroğlu yer alıyor. Gerilim-suç-mizah türündeki dizinin yönetmenliğini Soner Caner üstlenirken, senaryosunu Hakan Bonomo yazdı. Dizinin çekimleri geçen aylarda tamamlandı ve yeni sahne kareleri paylaşıldı.
27 Mart 2023

Netflix, Aralık ayında platforma eklenecek yeni içeriklerini açıkladı. Bu içerikler arasında 'La Casa de Papel' dizisinin spin-off'u 'Berlin', Birce Akalay ve Miray Daner'in başrollerini paylaştığı 'Kuş Uçuşu' dizisinin ikinci sezonu ve Zack Snyder'ın yeni bilim kurgu filmi 'Rebel Moon – Part One: A Child of Fire' bulunuyor. Ayrıca, 'The Crown' dizisinin son sezonunun ikinci kısmı, Leonard Bernstein'ın hayatını anlatan 'Maestro' filmi ve çeşitli stand-up gösterileri de Aralık ayında izleyicilerle buluşacak.
24 Kasım 2023

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından işten çıkarılan eski CEO Parag Agrawal, hukuk sorumlusu Vijaya Gadde ve finans sorumlusu Ned Segal, alacakları nedeniyle Twitter'a karşı dava açtı. Delaware Chancery Mahkemesi'nde açılan davada, 1 milyon doların üzerindeki alacaklar için şirkete birden çok defa başvurulduğu belirtildi. Ayrıca, Twitter'ın Almanya'da nefret söylemi ile ilgili bir hukuk savaşı içinde olduğu ve kaybetmesi durumunda 50 milyon avroya kadar para cezasına çarptırılabileceği ifade edildi.
11 Nisan 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, yeni dijital hizmetler düzenlemesi nedeniyle platformu Avrupa Birliği'nden çekmeyi düşünüyor. Bu, Avrupa Birliği'nin Twitter'da şiddet içerikli ve dezenformasyon içeren yasa dışı içeriklerin kaldırılması için Musk'a verdiği 24 saatlik sürenin ardından geldi. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, şiddet içerikli paylaşımlarla ve dezenformasyonla mücadele ettiklerini ve Hamas bağlantılı yüzlerce hesabı kapattıklarını belirtti. Ancak, AB bu açıklamayı yeterli bulmayarak Twitter hakkında bir soruşturma başlattı.
19 Ekim 2023

BBC'nin film eleştirmeni Caryn James, bu ay izlenebilecek en iyi altı diziyi belirledi. Seçkide, David Beckham hakkındaki belgesel, Sophie Wilde'ın başrolde olduğu 'Everything Now', Tom Hiddleston'ın 'Loki' karakteriyle devam eden dizi, Mike Flanagan'ın 'Usher Evi'nin Çöküşü', Brie Larson'ın başrolde olduğu 'Kimya Dersleri' ve müzikal komedi 'Neon' yer alıyor. Bu diziler, Ekim ayı boyunca Netflix, Disney+ ve Apple TV+ platformlarında izlenebilecek.
2 Ekim 2023

Bu hafta sinemalarda beşi yerli olmak üzere toplamda dokuz film vizyona giriyor. Yeşil Sol Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in de oyuncu kadrosunda yer aldığı komedi filmi 'Sur’da Devran' beyazperdede. Diğer vizyona giren filmler arasında 'Zübeyde, Analar ve Oğullar', 'Güven Bana', 'Bir Tutam Karanfil', 'Durdurulamaz', 'Keriz Parası', 'Tehlikeli Sular', 'Zuhur: Cinn-i Ayin' ve 'Bak Şu Leyleğe 2: Zümrüt Taşının Peşinde' bulunuyor. Ayrıca, Harry Potter serisinin devam filmleri 'Ateş Kadehi', 'Melez Prens' ve 'Zümrüdüanka Yoldaşlığı' da yeniden sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.
13 Ekim 2023

Disney, 'nicelik değil nitelik' yaklaşımını benimseyerek film sayısını azaltıp kaliteye odaklanacağını duyurdu. CEO Bob Iger, filmlerinin kalitesini artırmaya ve daha iyi ekonomiye odaklandıklarını, film başına maliyeti de azaltmayı hedeflediklerini belirtti. Bu karar, gişe beklentilerini karşılayamayan ve bazı durumlarda izleyicileri de kazanamayan maliyetli yapımların ardından geldi.
24 Ağustos 2023

Albayrak grubu, şirket verilerini yurt dışına taşımaya zorlandığı gerekçesiyle Microsoft’a açtığı davada 1,5 milyon lira tazminat kazandı. İstanbul 5’inci Asliye Ticaret Mahkemesi, Microsoft Corporation ve Türkiye temsilcisi ETG Bilgisayar Danışmanlık Eğitim Hizmetleri ve Yayıncılık Sanayi Ltd. Şti.’nin tazminat ödemesine hükmetti. Albayrak grubunun avukatı, bu davanın veri güvenliği farkındalığını artırmak adına önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, Kişisel Verileri Koruma Kurulu'nun Huawei'ye yurt dışına veri aktarımı izni vermesi de tartışma konusu oldu.
4 Haziran 2024

Market teslimat uygulaması Getir, Britanya pazarından çekilirken Tottenham Hotspur’a olan yaklaşık beş milyon sterlinlik borcunu ödemedi. Bu borç, Getir’in Britanya, Almanya ve Hollanda’dan çekilmesini kolaylaştırmak için yatırımcılar Mubadala ve G Squared’in finansman desteği vereceği dönemde ortaya çıktı. Getir, aldığı yeni finansmanı Türkiye’deki rekabet gücünü artırmak için kullanacağını belirtti. Ayrıca, Getir’in Türkiye Varlık Fonu ile ortaklık kurmak üzere gizlilik sözleşmesi imzaladığı iddia ediliyor.
20 Mayıs 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Elon Musk'ın şirketi Starlink'in Türkiye'de hizmet vermek için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) başvurduğunu duyurdu. Bu, Kahramanmaraş'taki büyük depremlerden sonra iletişim sorunları yaşanması ve Starlink uydularının Türkiye'de aktif edilmesi taleplerinin ardından geldi. Sayan, SpaceX yetkilileri ile verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini ve 25 Eylül 2023 Pazartesi günü uydu hizmetleriyle ilgili tüm haberleşme sektörü ve kamuoyu görüşlerini alacaklarını belirtti.
22 Eylül 2023
İşaretlediklerim