Kentsel dönüşüm projelerinde kullanılacak banka kredilerine sağlanacak devlet destekli faiz desteği için anapara tutarı limitleri yükseltildi. Konut ve işyeri güçlendirme, yapım ve edinme kredilerine faiz desteği için başvuru süresi bir yıldan üç yıla çıkarıldı. Güçlendirme kredisi üst limiti 240 bin TL'den 320 bin TL'ye, konut yapım ve edinme kredileri 600 bin TL'den 1 milyon 250 bin TL'ye, işyeri yapım kredisi 600 bin TL'den 800 bin TL'ye, işyeri edinme kredisi ise 250 bin TL'den 350 bin TL'ye yükseltildi.
13 Nisan 2023

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), yönetiminde şu anda sadece AK Parti ve MHP'li belediye başkanlarının bulunduğu bir yapıya sahipken, Mayıs ayında yapılacak seçimlerde CHP, AK Parti, DEM Parti, YRP, MHP ve İYİ Parti'li belediye başkanları arasında rekabet yaşanacak. TBB, belediyelerin ulusal ve uluslararası kredi kuruluşları ile fonlardan yararlanmalarına destek olmak gibi görevlere sahip. Yeni yönetim, büyükşehir belediye başkanları, il belediye başkanları ve büyükşehir ilçe belediye başkanları tarafından seçilecek. Seçimler, CHP'nin 35 il belediyesi ve AK Parti'nin 24 il belediyesinde önde tamamlamasıyla daha da çekişmeli bir hale gelecek.
18 Nisan 2024

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 11 maddesi kabul edildi. Kabul edilen maddeler arasında, ilk inceleme ve savunma verme sürelerinin kısaltılması, yürütmenin durdurulması talebine ilişkin verilen kararlara itiraz edilememesi, keşif yapılması ve bilirkişi raporlarının teslim edilmesi bakımından sürelerin kısaltılması, tarafların istemi olsa dahi duruşma yapılmasının mahkemenin takdirine bırakılması ve riskli yapıların yıktırılması konusunda bakanlığa verilen görev ve yetkilerin Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na devredilmesi yer alıyor.
1 Kasım 2023

Türkiye'de kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasında, kur farkı ödemeleri Hazine ve Merkez Bankası tarafından karşılanıyordu. Yeni bir torba yasa ile bu yükün tamamının Merkez Bankası'na devredilmesi planlanıyor. Ekonomist Ali Ağaoğlu, bu durumun bütçeye olan yükü sınırlamayı hedeflediğini ancak enflasyonla sonuçlanabileceğini belirtti. Ağaoğlu, devletin bu harcamaları vergi artışı veya borçlanma yoluyla karşılamak zorunda kalabileceğini ifade etti.
10 Temmuz 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile boş ofislerin konuta dönüştürülmesi için belediye meclislerince karar alınabilmesi imkanı getirildi. Bu düzenleme, Covid-19 nedeniyle ofis kullanımının azalması ve konut ihtiyacının artması dikkate alınarak yapıldı. 1 Temmuz 2024'e kadar sonuçlanmak kaydıyla parselin tamamında konut kullanım oranı yüzde 30'u geçmeyecek şekilde kullanım amacı değişikliğine yönelik tadilat ruhsatı düzenlenebilecek. Bu oran belediye meclisi kararıyla yüzde 50'ye kadar çıkartılabilecek.
12 Ağustos 2023

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Kongre'ye gönderdiği mektupta, federal hükümetin finansman kabiliyetinin Haziran başına kadar sürdürebileceği, ancak Kongre'nin borç limitini artırmaması veya askıya almaması durumunda 1 Haziran itibarıyla hükümetin nakit sıkıntısı çekebileceği uyarısında bulundu. Yellen, tahminlerin mevcut verilere dayandığını ve Hazine'nin ne zaman ödeme yapamayacağını kesin olarak belirlemenin mümkün olmadığını belirtti. ABD'de 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşıldı ve bu durum, Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında bir açmaz yaratıyor.
2 Mayıs 2023

Bankacılık kaynaklarına göre, kredi kartlarında birey ve kurumların nakit avans limitleri ve taksit sayıları düşürüldü. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, bir yılda krediler yüzde 50, kredi kartları ise yüzde 150'nin üzerinde büyüdü. Merkez Bankası Başkanı ve Hazine ve Maliye Bakanı, kredi kartlarına yönelik düzenlemelerin gündemde olduğunu belirtti. Azami taksit sayısı 12'den üçe indirildi ve kurumsal kredi kartları için de limitler sınırlandırıldı.
12 Mart 2024

Sermaye Piyasası Kurulu, Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Söktaş Tekstil Sanayi ve Ticaret ve Zorlu Enerji Elektrik Üretim şirketlerinin bedelli sermaye artırım başvurularını onayladı. Ayrıca, Deniz Yatırım Menkul Değerler ve diğer bazı finansal kuruluşların borçlanma aracı ihraç başvurularına izin verildi. Bu onaylar, şirketlerin sermaye yapılarını güçlendirmelerine ve finansman ihtiyaçlarını karşılamalarına olanak tanıyacak.
9 Haziran 2023

İktidar, sitelerdeki yüksek aidat artışını kontrol altına almak için yeni bir düzenleme hazırlığında. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın birlikte çalıştığı düzenleme, aidatlara enflasyon oranı üzerinde zam yapılmamasını öngörüyor. Ayrıca, site yönetimleri konusunda da düzenlemeler yapılması bekleniyor. Bu düzenlemeler arasında, site yönetimlerine sadece sertifika almış tesis yönetim şirketlerinin talip olabilmesi ve sektöre mesleki standart getirilmesi bulunuyor.
13 Ağustos 2023

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kira artışlarına yüzde 25 sınırlama getiren uygulamanın geleceği hakkında yaptığı açıklamalar, sınırlamanın kaldırılıp kaldırılmayacağı konusunda belirsizlik yaratmıştır. Bu sınırlama, yüksek kiralar nedeniyle hem kiracıları hem de ev sahiplerini mağdur ediyor. Kiracılar için asıl sorun, gelirlerin düşük kalması ve sıradan bir evin kirasının asgari ücretin üçte ikisini götürmesidir. Alaattin Aktaş, kira sorununun çözümünde orta yol bulunamadığını ve mevcut sınırlamanın bir çözüm üretilmediğinin itirafı olduğunu belirtiyor.
27 Şubat 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Üsküdar Salacak sahilindeki kaçak yapıların yıkımı için işlem başlatmışken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Üsküdar Belediyesi tarafından yapılan plan değişikliği ile bu yapılar koruma altına alındı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bakanlığın ve belediyenin bu tutumunu eleştirerek, 14 Mayıs seçimlerinde bu durumun değişeceğini ima etti. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, bakanlıkça yapılan düzenlemeye karşı yargı sürecinin başlatılacağını duyurdu.
17 Mart 2023

Britanya'da Nottingham belediyesi, bütçe açığının üstesinden gelemeyerek iflas ettiğini duyurdu. İşçi Partisi tarafından yönetilen belediye, yerel yönetim yasasının 114. maddesini kullanarak resmi iflasını ilan etti. Belediye Başkanı David Mellen, belediyenin 13 yıldır yetersiz finanse edildiğini ve bu durumun hükümetin yetersiz finansmanı sonucu olduğunu belirtti. Bu yıl iflas eden ikinci belediye olan Nottingham, personeline ödemelerin yapılacağını fakat fazladan harcama yapılmayacağını açıkladı.
30 Kasım 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşümü hızlandırmak amacıyla riskli yapılarda oturan kiracılara ve hak sahiplerine aylık 4 bin 500 lira kira yardımı yapacağını duyurdu. İBB Meclisi, bu kararı ve riskli yapılardaki hak sahiplerinin bankalardan kullanacakları kredilere faiz desteği sağlanmasını oy birliğiyle onayladı. Destekler, 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilen ve KİPTAŞ tarafından yenilenmesi için uzlaşılacak yapılara verilecek. İBB'nin sağladığı destekler, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası olası İstanbul depremine yönelik endişelerin artmasıyla gündeme geldi.
23 Mart 2023

Merkez Bankası'nın deprem yardımı için düzenlenen canlı yayında 30 milyar TL bağış yapması ekonomi çevrelerinde tartışma yarattı. Eski başekonomist Hakan Kara, bu bağışın aslında Merkez Bankası'nın gelecekte Hazine'ye aktaracağı karın öne çekilmesi olduğunu ve kamu harcamalarının artması durumunda enflasyonu artırabileceğini ifade etti. Kara, bu durumun kamu finansmanını geçici olarak rahatlatabileceğini ancak uzun vadede riskler taşıdığını belirtti.
16 Şubat 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bazı hidroelektrik santrallerin (HES), limanların, otoyolların ve köprülerin özelleştirme kapsamında olduğunu belirtti. Ancak özelleştirilecek varlıkların isimlerini açıklamadı. Şimşek, özelleştirme kapsamına yeni bir varlık eklenmesinin planlanmadığını da ifade etti.
1 Kasım 2023

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından sunulan 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu değişiklik teklifini onayladı. Teklif ile genel ve özel bütçeli idarelerin bütçe tertiplerine toplamda 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin lira ek ödenek sağlanması öngörülüyor. Bu ödenek artışının karşılığı olarak genel bütçe gelir tahminleri de aynı miktarda artırılacak ve ek ödeneklerin idare bütçelerine eklenmesi konusunda Cumhurbaşkanı yetkili kılınacak.
11 Temmuz 2023

6 Şubat depremlerinden sonra Hatay'da yaşayan vatandaşlar, kentsel dönüşüm ve 'rezerv alan' yasası nedeniyle mülksüzleştirme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Yeni yasayla, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın istediği yerleri rezerv alan ilan edebilme yetkisi genişletildi, bu durum TMMOB tarafından 'mülksüzleştirme planı' olarak nitelendirildi. Vatandaşlar, hasarsız veya az hasarlı binalarının yıkılma tehdidi altında olduğunu ve bu süreçte hukuki haklarının çiğnendiğini belirtiyor. Yıkım sonrası geçici barınma ve mülklerinin geleceği konusunda belirsizlikler yaşanıyor.
1 Mart 2024

İktidar tarafından Meclis'e sunulan yeni torba yasa teklifi, kur korumalı mevduat (KKM) sisteminde Hazine tarafından sağlanan desteğin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) devredilmesini öngörüyor. Bu değişiklikle, KKM'nin bütçeye olan yükünün sınırlanması amaçlanıyor. Ancak ekonomistler, bu durumun Merkez Bankası üzerindeki yükü artırarak enflasyonu tetikleyebileceği konusunda uyarıyorlar.
5 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2022 yılında Türkiye'nin 49 milyar dolar seviyesindeki cari açığının kapatıldığını ifade etti. Ancak son verilere göre cari açık 55 milyar dolara yükselmiş durumda. Nebati, bütçe görüşmeleri sırasında tarım ve ulaştırma bakanlarına ek bütçe sağladığını ve bu durumu bir başarı olarak nitelendirdi. Ayrıca, deprem sabahı Türkiye'nin 100 milyar dolarlık servet kaybına uğradığını belirtti.
10 Mayıs 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, geçmişte uygulanan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim kampanyalarında da dile getirdiği imar affı düzenlemelerinin tekrarlanmaması için anayasal bir engel oluşturulması gerektiğini ifade etti. Bozdağ, bu tür düzenlemelerin deprem riskini artırarak can ve mal kaybına yol açabileceğini belirtti ve ilgili cezaların artırılması gerektiğini savundu. Ayrıca, CHP'nin geçmişteki 'imar affı' teklifine bazı milletvekillerinin 'kabul' oyu verdiğini ve bu konuda anayasal değişiklik yapılmasının önemine değindi.
26 Şubat 2023
İşaretlediklerim