İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), deprem tedbirleri çerçevesinde riskli binaların yenilenmesi amacıyla 'İstanbul Yenileniyor Sıfır Faizli Finansman Projesi' ve 'Deprem Dayanıklılığı Sıfır Olan Binalar İçin Kira Desteği Projesi'ni başlatıyor. İBB, bankalar aracılığıyla verilecek konut kredilerinin faizlerini ödeyecek ve bu yıl için 2,9 milyar lira bütçe ayırdı. Yaklaşık 14 bin konutun dönüştürülmesi hedefleniyor. Ayrıca, deprem güvenliği düşük binalarda oturanlara kira yardımı yapılacak.
1 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, orta gelir grubuna yönelik yeni bir konut finansmanı programının detaylarını açıkladı. Program, Türkiye'yi üç bölgeye ayırarak, İstanbul'da 5 milyon TL'ye, diğer illerde ise 2 ila 3 milyon TL'ye kadar finansman sağlayacak. Finansmanlar 15 yıl vade ile ve yüzde 0,69'dan başlayan faiz/kar payı oranlarıyla sunulacak. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı, vatandaşların ilk üç yılda ödeyecekleri aylık taksitlerin bir kısmını üstlenecek.
4 Ocak 2023

ÖZDEBİR Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay, özel okulların ücretlerine yüzde 80-90 oranında bir zam yapılmasının beklendiğini ifade etti. 2022 yılında 1500'den fazla özel okulun kapandığını belirten Atalay, sektördeki artan maliyetlerin okullar tarafından sübvanse edildiğini ve bu durumun okulların mali yapısını zorladığını dile getirdi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise yeni zam oranının velilerin çıkarlarını koruyacak şekilde belirleneceğini açıkladı.
4 Ocak 2023

6 Şubat'ta yaşanan depremler sonrası iletişim altyapısında meydana gelen ciddi arızalar nedeniyle GSM şirketleri, bölgedeki müşterilerin fatura borçlarını ertelemişti. Şimdi ise Resmi Gazete'de yayımlanan 140 sayılı OHAL kararnamesi ile GSM şirketleri, depremzedelerin borçlarını sildikleri takdirde bu tutarları vergiden düşebilecekler. Bu durum, şirketlerin borçları silme taleplerine bir yanıt olarak görülebilir.
6 Nisan 2023

Merkez Bankası, ticari, ihtiyaç ve taşıt kredilerinin aylık büyüme sınırlarında değişiklik yaparak sıkılaştırma politikasını güçlendirdi. Haziran 2023'te göreve gelen yönetim, faiz oranlarını yüzde 45'e kadar yükseltmiş ve şubatta faiz artışını durdurmuştu. Yeni adımlarla, ticari ve ihtiyaç kredilerinin aylık büyüme sınırları düşürüldü, taşıt kredilerinde ise mevcut sınır korundu. Ayrıca, ihracat, yatırım, tarım, esnaf kredileri ve deprem bölgesine yönelik krediler bu sınırlamanın dışında tutulacak.
6 Mart 2024

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın 40 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesi amacıyla yeniden ihale düzenlenecek. Daha önceki iki ihale, çeşitli sebeplerle iptal edilmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan duyuruya göre, ihale için geçici teminat bedeli 120 milyon lira olarak belirlendi ve son teklif verme tarihi 29 Mayıs olarak açıklandı. İhale, kapalı zarf ve pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek.
6 Nisan 2024

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), konut kredisi kullanım sınırlarını güncelleyerek, 5 milyon lira ve altındaki birinci el konutlar için yüzde 80 ila 90 oranında kredi kullanımına izin verdi. Daha önce bu oran 2 milyon lira ve altındaki konutlar için geçerliydi. Ayrıca, 5 milyon ile 10 milyon lira arasındaki konutlar için yüzde 70 ila 80, 10 milyon ile 20 milyon lira arasındaki konutlar için yüzde 60 ila 70, ve 20 milyon lira üzeri konutlar için yüzde 50 ila 60 azami kredi kullanım oranları belirlendi.
24 Şubat 2023

Erzincan'ın merkez ilçesi Hocabey mahallesi ve Malatya'nın Battalgazi ilçesine bağlı Hidayet ve Hanımınçiftliği mahallelerinde bazı taşınmazlar, yürütülen kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri kapsamında acele kamulaştırılacak. Bu kararlar Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararları ile duyuruldu. Ayrıca, Ankara, Konya ve Giresun'daki bazı bölgelerin turizm merkezi ve kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi olarak sınırları yeniden belirlendi.
16 Mart 2023

Türkiye'de yaşanan depremler sonrası hükümetin imar barışı düzenlemeleri tartışma konusu oldu. 2017'de getirilen ve 2019'a kadar uzatılan düzenleme, ihtilaflı binalar için cüzi bir bedel karşılığında af sağlıyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgelerindeki mitinglerde imar affını savunmuştu. Ancak iktidar, depremde yıkılan binaların kaçının imar affından yararlandığı veya kaçak yapıldığı konusunda bilgi vermekten kaçınıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yıkılan binaların çoğunun yapı denetim hizmeti almamış olduğunu belirtti.
24 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın KYK öğrenim kredisi borçlarına ilişkin faizlerin silindiğine dair açıklamaları, borçluların beklentilerini karşılamadı. Borçlular, yapılan yasal düzenlemenin ve vergi yapılandırma paketinin yetersiz olduğunu, anapara dışındaki borçların silinmesini ve banka hesaplarına konulan blokelerin kaldırılmasını talep ediyor. Erdoğan'ın açıklamalarında kavram kargaşası yaratıldığı ve seçime kadar zaman kazanmaya çalışıldığı iddia ediliyor.
28 Ocak 2023

Türkiye Bankalar Birliği'nin verilerine göre, Temmuz ayında bireysel kredi borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 78 binden 96 bine, kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı ise 100 binden 114 bine çıktı. Yasal takibe düşenlerin sayısı da 180 bine çıkarak aylık yüzde 52 artış gösterdi. Ancak, Ocak-Temmuz 2023 döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yasal takibe düşen kişi sayısı yüzde 22 azalarak 752 bin kişi oldu.
13 Eylül 2023

Manisa Yunus Emre Belediyesi'nde 31 Mart seçim gecesi ve sonrasında dikkat çekici mali usulsüzlükler yaşanmıştır. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından, belediye tarafından 100 milyon Türk Liralık alış faturası işlenmiş ve aynı tutarda çek kesilmiştir. Ayrıca, seçimden önce belediyeye ait 1721 metrekarelik arsa, piyasa değerinin çok altında bir fiyata satılmıştır. Yeni başkanın talimatıyla yapılan değerleme sonucunda, arsanın gerçek değerinin 43 milyon Türk Lirası olduğu belirlenmiş, bu satışla kamu 29 milyon Türk Lirası zarara uğratılmıştır.
27 Nisan 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'de kamu harcamaları, vergi politikaları ve mali disiplin konularında yaşanan sorunlara dikkat çekiyor. Bütçe kaynaklarının popülizm ve şatafat için kullanılmasının, kamu özel işbirliği ile yapılan yatırımların atıl kalmasının ve kamu yatırımlarının piyasa maliyeti üzerinde yapılmasının kamu kaynaklarının etkin kullanılmadığını gösterdiğini belirtiyor. Ayrıca, ücret artışlarının verimlilik artışına ve fiyatların frenlenmesine katkı sağlayabileceğini ifade ediyor. Korkmaz, mevcut siyasi yapı ve koşullarda Merkez Bankası'nın sıkı para politikası uygulamasının bile istikrarı sağlamakta yetersiz kalacağını öne sürüyor.
23 Şubat 2024

Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararıyla akaryakıta yapılan ÖTV zamları sonucunda, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, toplu ulaşım maliyetlerinin arttığını ve bu durumun yerel yönetimleri zor durumda bıraktığını ifade etti. Twitter üzerinden bir açıklama yapan Büyükerşen, orta ve dar gelirli vatandaşlar ile araç sahiplerinin durumunu göz önünde bulundurarak yerel yönetimlerin toplu taşımada ÖTV'den muaf tutulması gerektiğini belirtti.
16 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanlığı kararı ile 492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarlarına yüzde 50 oranında artış yapıldı. Bu artış, yargı, noter, vergi yargısı, tapu ve kadastro, konsolosluk, pasaport, ikamet tezkeresi, çalışma izni gibi birçok alanda uygulanan harçları kapsıyor. Ayrıca, tüketici kredilerindeki Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarıldı ve şans oyunlarındaki vergi oranları da artırıldı.
7 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan ek bütçe teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yeni kanunla, genel ve özel bütçeli idarelere toplamda 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin lira ödenek eklenmesi öngörülüyor. En büyük payı AFAD alırken, Hazine ve Maliye Bakanlığı ikinci sırada yer alıyor. Ek bütçeyle 2023 yılında toplam 4 trilyon 350 milyar lira vergi toplanması hedefleniyor. Meclis, ek bütçe teklifinin kabul edilmesinin ardından Ekim ayına kadar tatil edildi.
15 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yüksek kiralara karşı yeni bir düzenlemenin sinyalini verdi. Boş duran evler için ilave vergi ve fahiş fiyat artışlarına ceza gelebileceğini belirtti. Erdoğan, vatandaşların alım gücünü düşürmemek ve enflasyona ezdirmemek için gerekirse ceza uygulamasına da gideceklerini ifade etti. Ayrıca, İstanbul'da 'hayalet ev' olarak tanımlanan ve kira artışlarını tetikleyen boş evlerin sayısının 400 bin olduğu belirtildi.
21 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi politikalarını ve gelecek planlarını açıkladı. Şimşek, önceki dönemde kurun belli bir düzeyde tutulduğunu belirterek, kuru serbest bıraktıklarını ifade etti. Ayrıca, gelecek dönemde aşırı tüketimi sınırlayacaklarını, kredi genişlemesini enflasyon hedefiyle paralel tutacaklarını ve parasal genişlemeyi sınırlayacaklarını belirtti. Şimşek, vergi reformları yapacaklarını ve gelir arayışına gideceklerini de sözlerine ekledi. Kredi kartı kullanımı ve taşıt kredileri konusunda da düzenlemeler yapacaklarını ifade etti.
11 Eylül 2023

Kahramanmaraş Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, 6 Şubat'ta yaşanan depremin ardından, afetzedelere 1 Haziran'a kadar su faturası kesilmeyeceğini açıkladı. Ayrıca, yıkılmış ve yıkılacak binaların geçmişe dönük su borçlarının da silineceğini belirtti. Belediye, hasarlı binaların yıkımı ve enkaz kaldırma çalışmalarını sürdürmektedir.
25 Nisan 2023

Yaklaşan 31 Mart yerel seçimleri öncesinde, seçim atmosferinin halk arasında büyük bir heyecan yaratmadığı, insanların daha çok ekonomik sorunlarla ilgilendiği belirtiliyor. AKP ve CHP'nin seçim bildirgeleri incelenerek, her iki partinin de katılımcı demokrasi, şeffaflık ve sosyal refahı önceliklendiren vaatlerde bulunduğu, ancak bu vaatlerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda şüphelerin olduğu ifade ediliyor. Ayrıca, sosyal belediyecilik kavramı üzerinden yerel yönetimlerin sosyal politika yapma kapasitesi ve konut sorunu gibi önemli meseleler tartışılıyor.
8 Mart 2024
İşaretlediklerim