Almanya'da aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD), Thüringen eyaletine bağlı Sonneberg'deki seçimleri kazanarak ilk kez bir kaymakamlık seçimini kazandı. AfD'nin adayı Robert Sesselmann, oyların 52,8'ini alarak ülkenin ilk aşırı sağcı kaymakamı oldu. Bu sonuç, AfD'nin kuruluşundan 10 yıl sonra ilk üst düzey bir makamı kazandığı anlamına geliyor.
25 Haziran 2023

Almanya, düzensiz göçle mücadele kapsamında sınır kontrollerini genişletti. Avusturya, İsviçre, Çekya ve Polonya sınırlarında başlatılan kontroller, Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika ve Danimarka'yı da kapsayacak şekilde genişletildi. Almanya İçişleri Bakanlığı, bu adımın düzensiz göçle mücadele amacı taşıdığını belirtti. Ancak, Avrupa Birliği Komisyonu ve bazı AB ülkeleri bu karara tepki gösterdi.
16 Eylül 2024

Almanya'nın Mannheim kentinde aşırı sağcı Alman Özgürlük Partisi'nin eski lideri Michael Stürzenberger'e yönelik bıçaklı saldırıda yaralanan polis memuru hayatını kaybetti. Saldırıda beş kişi yaralanmış, saldırgan polis tarafından ateş edilerek etkisiz hale getirilmişti. Saldırının Afgan göçmen tarafından gerçekleştirildiği ve saldırının nedeninin henüz bilinmediği açıklandı. Diğer yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi.
3 Haziran 2024

Afganistan yönetimi, başkent Kabil'deki diplomatik temsilciliklerini kapatan ülkelere elçiliklerini yeniden açma çağrısında bulundu. Taliban'ın Ağustos 2021'de ülke yönetimini ele geçirmesinin ardından birçok ülke elçiliklerini kapatma kararı almıştı. Afganistan geçici hükümeti sözcü yardımcısı Hamdullah Fıtrat, çeşitli ülke temsilcileriyle ikili ilişkiler, güvenlik ve insani yardım işbirliği konularını görüştüklerini belirtti. Başbakan yardımcısı Molla Kabir, ülkedeki olumlu gelişmelerden bahsederek diplomatları Afganistan'ı ziyaret etmeye davet etti.
5 Ağustos 2024

Pakistan hükümeti, ülkede bulunan ve sayıları 1,7 milyonu bulan Afgan sığınmacılardan kasım ayına kadar ülkeyi terk etmelerini istiyor. Pakistan İçişleri Bakanı Sarfraz Bugti, mülteci statüsü kazanmamış olan 1,7 milyon kişinin ülkede yasadışı olarak bulunduğunu ve ay sonuna kadar ülkeyi terk etmeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca, yasadışı Afganların işletmelerini ve mal varlıklarını tespit etmeyi ve bunlara el koymayı amaçlayan bir ekip kurulduğunu duyurdu.
4 Ekim 2023

Afganistan'ın Ankara Büyükelçisi Amir Muhammed Ramin, Türkiye'de yaşayan Afganistan uyruklu kişilerin son genel ve cumhurbaşkanı seçimlerinde 60-65 bin civarında oy kullandığını açıkladı. Ramin, Türkiye'deki Afgan göçmenlerin üç kategoriye ayrıldığını belirtti: oturma izni olan düzenli göçmenler (yaklaşık 50 bin), uluslararası koruma statüsünde olanlar (yaklaşık 130 bin) ve yasadışı yollarla gelen sığınmacılar (şu anda 50-60 bin civarında). Ayrıca, 2022 yılında yasadışı yollarla gelen 70 bin kişinin geri gönderildiğini ifade etti. Ramin, oy kullanan Afgan kökenli seçmenlerin büyük bir bölümünün uzun yıllardır Türkiye'de yaşayan kişiler olduğunu vurguladı.
15 Haziran 2023

Almanya'nın Türkiye Büyükelçiliği, Türkiye'den yapılan vize başvurularıyla ilgili Twitter üzerinden bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Ocak-Mayıs 2023 döneminde yaklaşık 100 bin Schengen vizesi verildiği ve bu sayının 2022'nin aynı dönemine göre %50 artarak pandemi öncesi seviyelere ulaştığı belirtildi. Ayrıca, 2023 yılında 18 binden fazla ulusal vize verildiği ve Almanya'nın dünyada Türkiye'den daha fazla vize veren bir ülke olmadığı ifade edildi. Bu başarı, büyükelçilik bünyesindeki 112 çalışanın çabalarıyla mümkün kılınmıştır.
6 Haziran 2023

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, 2023 yılının ilk dokuz ayında Avrupa Birliği ülkelerine ilk kez iltica eden Türk vatandaşlarının sayısı 51 bini aştı ve tüm zamanların rekorunu kırdı. Eski rekor, 2022'de 48 bin 615 başvuruyla kırılmıştı. Türk vatandaşlarının en çok iltica başvurusu yaptığı ülke ise Almanya oldu.
2 Kasım 2023

Almanya'nın Thüringen eyaletinde yapılan seçimlerde aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi yüzde 30,8 oy alarak birinci oldu. Bu, Federal Almanya Cumhuriyeti tarihinde iç istihbarat birimi tarafından 'aşırı sağcı' olarak sınıflandırılan bir partinin ilk kez birinci çıkması anlamına geliyor. AfD'nin zaferi, Almanya'nın Ukrayna politikası, göç ve suç oranları gibi konular etrafında şekillenen seçim kampanyasının bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Saksonya eyaletinde ise Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) yüzde 31,5 oyla birinci sırada yer aldı.
1 Eylül 2024

Almanya, son aylarda Türk vatandaşlarına vize vermede yaşanan gecikmeler ve artan şikayetler üzerine harekete geçti. Alman yetkililer, vize işlemlerindeki aksamaların, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle depremzedelere öncelik verilmesinden kaynaklandığını belirtti. Mayıs başından itibaren diğer vize başvurularına ağırlık verilmeye başlandı ve Alman Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'deki temsilciliklere ek personel görevlendirerek vize randevusu bekleme sürelerinin azaltılmasını hedefliyor.
6 Haziran 2023

İsrail ile Hizbullah arasındaki gerilimin tırmanması üzerine Almanya, Lübnan'daki vatandaşlarına ülkeyi derhal terk etmeleri çağrısında bulundu. İsrail, Golan Tepeleri'ne düzenlenen ve 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıdan Hizbullah'ı sorumlu tutarak misilleme yapacağını açıkladı. Alman hükümeti, Lübnan'da yaklaşık 1300 Alman vatandaşı bulunduğunu belirterek, bu kişilerin hala mümkünken ülkeden ayrılmalarını tavsiye etti. Benzer bir çağrı ABD tarafından da yapıldı.
29 Temmuz 2024

Türk müzisyen Onur Akın, 35 yıllık sanat hayatında ilk kez Almanya'dan vize reti aldığını açıkladı. Akın, Türk sanatçılarının Avrupa'da sığınmacı muamelesi görmesini eleştirdi ve bu durumdan dolayı üzüntü ve utanç duyduğunu belirtti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vize sorununu çözeceklerini söylediği bir dönemde, Türkiye vatandaşlarına yönelik Schengen ve diğer vizelerde ret sayılarında artış olduğu gözlemleniyor. Daha önce şarkıcı Volkan Konak da benzer bir vize sorunu nedeniyle Almanya'daki konserini iptal etmek zorunda kalmıştı.
30 Mayıs 2023

İran'ın başkenti Tahran'dan Almanya'ya gelen bir uçağa yönelik saldırı tehdidi nedeniyle Hamburg Havalimanı'nda alarma geçildi. Alman polisi, uçağa ilişkin saldırı tehdidi içeren bir e-posta aldığını bildirdi. Uçağın Hamburg'a indiği ve özel bir alana çekildiği, uçaktan indirilen 198 yolcu ve 16 mürettebatın ayrı bir alanda güvenlik kontrolünden geçirildiği belirtildi. Havalimanına iniş ve kalkışların iki saat kapatıldığı, yapılan güvenlik aramalarında bir olumsuzluk olmadığı anlaşıldıktan sonra havalimanının tekrar uçuşlara açıldığı kaydedildi.
9 Ekim 2023

AKP Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz'ün Almanya'da yaptığı ve PKK ile 'FETÖ' mensuplarına yönelik tehdit içeren konuşması sonrasında Alman hükümeti Türkiye'nin Berlin büyükelçisini uyarmıştı. Bu uyarının ardından Düsseldorf savcılığı Açıkgöz'ün sözleriyle ilgili inceleme başlattı. Almanya Dışişleri Bakanlığı da Açıkgöz'e sert tepki göstererek, Türk siyasetçilerin Almanya'da ancak bakanlıktan izin alınarak seçim etkinliği düzenleyebileceklerini hatırlattı ve kurallara uyulmaması durumunda değerlendirme yapılacağını belirtti.
17 Ocak 2023

Almanya'da SPD, Yeşiller ve FDP koalisyon hükümeti, vatandaşlık yasasında reform yapılmasını öngören bir tasarı hazırladı. Tasarı, yabancıların Alman vatandaşlığına geçerken mevcut vatandaşlıklarını bırakma zorunluluğunu kaldırıyor ve çifte vatandaşlık imkanı sunuyor. Almanca bilme şartı esnetiliyor, 67 yaş üstü için vatandaşlık testi kaldırılıyor ve beş yıl yasal olarak Almanya'da yaşayan yabancılara vatandaşlık hakkı tanınması öneriliyor. Ayrıca, öğrenim veya meslekte başarı gibi özel çabaları olanlar için vatandaşlık süresi üç yıla indirilebilir.
7 Ocak 2023

Hindistan-Almanya seferini gerçekleştiren Vistara Hava Yolları'na ait bir yolcu uçağı, bomba ihbarı üzerine Erzurum Havalimanı'na acil iniş yaptı. İnişin ardından havalimanına AFAD, sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Uçaktaki yolcular tahliye edildi ve kabin ile kargo bölümünde detaylı arama başlatıldı.
6 Eylül 2024

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'ya Leopard 2 tanklarının gönderilmesine onay verdi. ABD de Ukrayna'ya Abrams tankları gönderme kararı aldı. Bu kararlar, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından Batı'nın askeri desteğinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Almanya'nın envanterinde bulunan Leopard 2 A6 tipi tanklardan en az bir bölük, ABD'den ise bir tabur Abrams tankı sağlanacak.
25 Ocak 2023

Almanya Ekonomi Bilirkişi Konseyi Başkanı Monika Schnitzer, ülkenin nitelikli işgücü açığını kapatmak için yılda 1,5 milyon göçmene ihtiyaç olduğunu söyledi. Almanya'da demografik değişimler ve mevcut nitelikli işçi açığı göz önünde bulundurularak, nitelikli yabancı işgücünü çekmek amacıyla yeni bir göç yasası kabul edildi. Schnitzer, göçmenlere yönelik hoş geldin kültürünün geliştirilmesi ve yabancılar dairesinin daha hizmet odaklı olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Almanya'nın eğitim ve dijitalleşme gibi alanlarda yeterli ilerleme kaydetmediğini ve altyapı yatırımlarının yetersiz olduğunu belirtti.
3 Temmuz 2023

Almanya'da yaşlanan nüfus nedeniyle ortaya çıkan nitelikli iş gücü açığı, 1 milyon 700 bin kişiye ulaşmış durumda. Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Çalışma Bakanı Hubertus Heil, yabancı nitelikli iş gücünün ülkeye çekilmesinin önemini vurgulayarak, Almanya'nın bu konuda yeterli sayıda insan çekemediğini belirtti. Bakanlar, Almanya'nın katı bürokrasisini eleştirerek, göç politikalarında değişiklik yapılması gerektiğini ve nitelikli iş gücünün ailelerinin de Almanya'ya taşınabilmesi gerektiğini ifade etti.
5 Haziran 2023

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, ülkesinin Ukrayna'ya 400 milyon avroluk yeni bir askeri yardım paketi sağlayacağını duyurdu. Yardım paketi, mühimmat, zırhlı araçlar ve mayın temizleme sistemlerini içerecek. Ayrıca kış için özel askeri kıyafetler, elektrik ve ısı jeneratörleri de gönderilecek. Almanya, son dönemde Ukrayna'ya verdiği askeri desteği önemli ölçüde arttırdı ve ABD'den sonra Ukrayna'ya en çok destek sağlayan ikinci ülke konumunda.
19 Eylül 2023
İşaretlediklerim