Netflix'in Kasım ayı seçkisinde öne çıkan içerikler arasında David Fincher'ın yeni filmi 'The Killer', Squid Game'in devamı 'Squid Game: The Challenge' ve Kıvanç Tatlıtuğ ve Beren Saat'i yıllar sonra bir araya getiren film 'İstanbul İçin Son Çağrı' bulunuyor. Ayrıca, 'Göremediğimiz Tüm Işıklar', 'NYAD', 'Terzi', 'SLY', 'Robbie Williams', 'The Crown', 'Leo', 'Obliterated' ve 'Virgin River' gibi dizi ve filmler de Kasım ayı seçkisinde yer alıyor.
1 Kasım 2023

Perihan Mağden'in romanından uyarlanan 'Biz Kimden Kaçıyorduk Anne?' adlı dizi, Netflix'te 24 Mart'ta yayımlandı ve ilk hafta en çok izlenenler listesinde dünya genelinde ilk üçe yerleşti. Melisa Sözen'in başrolünde olduğu ve gerilim türündeki dizi, kaçak bir hayat süren anne ve kızının hikayesini anlatıyor. Dizi, yayımlandığı ilk üç günde 19 milyon 410 bin saat izlenme ile 'Dili İngilizce Olmayan Diziler' listesinde üçüncü sıraya yerleşti ve Netflix'in yerli dizileri arasında en iyi açılışı yapan yapım oldu.
30 Mart 2023

Gençlik ve Spor Bakanlığı, 'Kanun Hükmü' adlı belgeseli gerekçe göstererek Altın Portakal Film Festivali'ne verdiği desteği çektiğini duyurdu. Belgesel, KHK ile kamu görevinden çıkarılan doktor Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş'ın mücadelesini anlatıyor. Festival yönetimi, belgeseli 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle festivalden çıkarmış, ancak sanatçıların direnişi karşısında belgeseli yeniden seçkiye almıştı. Bu durum üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekilmişti. Gençlik ve Spor Bakanlığı da festivalden desteğini çektiğini açıkladı.
29 Eylül 2023

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, RTÜK tarafından 'kadına şiddet sahneleri' gerekçesiyle beş kez yayın durdurma cezası aldı. Dizi oyuncuları ve izleyicileri bu kararı sansür olarak eleştirdi. Ancak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, yayınladığı dezenformasyon bülteninde bu durumun sansür olmadığını, yalnızca ceza uygulandığını belirtti. RTÜK, daha önce de benzer sahneler içeren bir diziye program durdurma cezası vermişti.
18 Nisan 2023

Kaos GL, cinsel ayrımcılığa ve nefret suçlarına karşı hazırladığı bir videoyu, hakaret ve ölüm tehditleri aldıkları gerekçesiyle yayından kaldırdı. Video, Marmaray vagonunda geçen ve el ele tutuşmuş iki genç kızın hikayesini anlatıyordu. Video, yayınlandıktan sonra iktidara yakın bazı gazeteler ve kişiler tarafından hedef alındı ve Marmaray tarafından suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi. Kaos GL, videoyu kaldırma kararını, filmi çeken şirket ve filmde yer alan oyunculara gelen hakaret ve ölüm tehditlerini gerekçe göstererek duyurdu.
26 Eylül 2023

Kıbrıs'ta Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünsal'ın bir seminerde evlilik ve kadınlar hakkında yaptığı açıklamalar tepki çekti. Ünsal, kadınların kocalarının yatak davetine icabet etmek zorunda olduğunu ve evliliğin amacının çoğalmak olduğunu ifade etti. Bu sözler üzerine sekiz kadın milletvekili Ünsal'ı kınayan bir açıklama yaptı. Ünsal ise kendisinin İslam'ı anlattığını ve kendi görüşlerini değil, İslam'ın görüşlerini dile getirdiğini savundu. KKTC Din İşleri Başkanlığı ise Ünsal hakkındaki haberlerin asılsız olduğunu ve medyada çarpıtıldığını iddia etti.
13 Ocak 2023

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panayotopulos, Türkiye'deki deprem felaketinin ardından Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde bir yakınlaşma olduğunu ve bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. 20 yıl sonra bir Yunan savunma bakanının Türkiye'ye yaptığı ilk ziyarette, Türk mevkidaşı Hulusi Akar ile ikili ilişkilerin iyileştirilmesi ve Ege'de tatbikatların sınırlandırılması gibi konuları görüştü. Ayrıca, iklim değişikliği ve doğal afetler gibi konularda iş birliğinin artırılabileceğini ifade etti. Panayotopulos, deprem felaketinin iki ülke arasındaki gerginlikleri azaltma anlamında bir katalizör rolü oynayabileceğini söyledi.
8 Nisan 2023

Bu hafta Türkiye sinemalarında, Ridley Scott imzalı 'Napolyon' başta olmak üzere, farklı türlerde beş yeni film izleyici ile buluşuyor. 'Napolyon' filmi, ünlü Fransız liderin hayatını ve eşi Josephine ile ilişkisini ele alıyor. 'Kızıl Gökyüzü' yangın tehdidi altındaki bir grup arkadaşın hikayesini, 'Aybüke: Öğretmen Oldum Ben' ise terör saldırısında hayatını kaybeden genç bir öğretmenin hikayesini anlatıyor. 'Zina' adlı yerli korku filmi, para kazanma hırsıyla yola çıkan genç kadınların başına gelenleri konu alırken, 'Maşa ile Koca Ayı: Sonsuz Eğlence' ise çocuklara yönelik bir animasyon filmi olarak dikkat çekiyor.
24 Kasım 2023

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye ile artan gerginlikler ve yaklaşan seçimler nedeniyle Türk kamuoyunun savaş çığırtkanlığı ile zehirlenmesinden endişe ettiğini belirtti. Almanya'nın Ukrayna'ya Leopard tankı gönderme kararının ardından, Leopard tanklarına sahip Avrupa ülkeleri de Ukrayna'ya destek için tank göndermeye başladı. Ancak Yunanistan, kendi savunma stratejisi gereği ve Türkiye ile olası bir çatışma ihtimalini göz önünde bulundurarak Leopard tankı göndermeyeceğini açıkladı.
1 Şubat 2023

Pınar Deniz ve Uraz Kaygılaroğlu'nun başrollerini paylaştığı Disney+ orijinal yapımı 'Aktris' dizisinin ilk fragmanı izleyiciyle buluştu. 31 Mayıs'ta yayınlanacak olan dizi, suç, gerilim ve mizah öğelerini içeriyor. Yönetmenliğini Soner Caner'in üstlendiği ve senaryosunu Hakan Bonomo'nun yazdığı dizide, Türkiye'nin en ünlü yıldızının hem ışıltılı hem de karanlık dünyasını konu alıyor. Dizide ayrıca Tolga Tekin, Ahmet Rıfat Şungar, Şebnem Hassanisoughi, İpek Çiçek ve Serhat Kılıç gibi isimler rol alıyor.
10 Nisan 2023

Sakarya Üniversitesi'nde 41 öğrenci, Prof. Dr. Ali Arslan'ı kadın öğrencinin şortuna karışmakla suçlayarak rektörlüğe şikayet etti. Öğrenciler, Arslan'ın şort giyen bir kadın öğrencisine 'Sen neden böyle giyiniyorsun?' diye sorduğunu iddia etti. Ayrıca, Arslan'ın derslerinde sosyoloji ve psikoloji biliminin öğretilerine sürekli hadislerle ve dini ibadetlere dair örnekler anlattığı öne sürüldü. Arslan ise bu iddiaları 'iftira' olarak nitelendirdi ve böyle bir olay yaşamadığını belirtti.
26 Ekim 2023

Fransız aile planlaması kuruluşu Le Planning Familial, Netflix dizisi 'Sex Education' ilham alarak gençleri seks hakkında konuşmaya teşvik etmek için bir kampanya başlattı. Bu kampanya kapsamında, 15-25 yaş arası gençlerin sorularını detaylandıran posterler hazırlandı ve tüm şehirlere asıldı. Ayrıca, 'herkes için cinsel eğitime erişim mücadelesi' kapsamında Netflix ile birlikte ücretsiz bir yardım hattı kuruldu.
25 Eylül 2023

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Altın Portakal Film Festivali'nde, KHK ile görevlerinden çıkarılan iki memurun mücadelesini anlatan 'Kanun Hükmü' adlı belgesel, yarışma seçkisinden çıkarıldı. Yönetmen Nejla Demirci, bu durumu 'sansür' olarak nitelendirdi. Festival yönetimi, belgeselin çıkarılma sebebini, filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği iddiası olarak belirtti.
23 Eylül 2023

Netflix, Aralık ayında platforma eklenecek yeni içeriklerini açıkladı. Bu içerikler arasında 'La Casa de Papel' dizisinin spin-off'u 'Berlin', Birce Akalay ve Miray Daner'in başrollerini paylaştığı 'Kuş Uçuşu' dizisinin ikinci sezonu ve Zack Snyder'ın yeni bilim kurgu filmi 'Rebel Moon – Part One: A Child of Fire' bulunuyor. Ayrıca, 'The Crown' dizisinin son sezonunun ikinci kısmı, Leonard Bernstein'ın hayatını anlatan 'Maestro' filmi ve çeşitli stand-up gösterileri de Aralık ayında izleyicilerle buluşacak.
24 Kasım 2023

Ziya Demirel'in yönettiği ve başrollerini Ece Yüksel, Serkan Keskin ve Denizhan Akbaba'nın paylaştığı 'Ela ile Hilmi ve Ali' adlı film, 26 Eylül'de BluTV'de izleyiciyle buluşacak. Film, Adana Altın Koza Film Festivali'nden 'en iyi film' dahil yedi ödülle dönmüştü. Ayrıca, Ece Yüksel'e üç ayrı festivalden 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü kazandırmıştı. Film, aynı apartmanda yaşayan farklı yaşlara ve dünyalara sahip Ela, Hilmi ve Ali'nin hikayesini anlatıyor.
26 Eylül 2023

Kuzey Hertfordshire Müzesi, 218-222 yılları arasında hüküm süren Roma İmparatoru Elagabalus'un trans olduğunu ve kendisine 'leydi' olarak hitap edilmesini istediğini açıkladı. Bu bilgi, Romalı tarihçi Cassius Dio'nun yazdıklarına dayanıyor. Ancak, bazı tarihçiler bu yorumun, Elagabalus'un ardından tahta geçen Severus Alexander'a hizmet eden Dio tarafından yapılan bir 'karakter suikastı' olabileceğini öne sürüyor. Tarihçi Andrew Wallace-Hadrill, Romalıların 'trans' kavramına sahip olmadığını, ancak 'kadın gibi' davranışları ağır bir hakaret olarak gördüklerini belirtiyor.
25 Kasım 2023

Kocatepe Camisi'nde moda çekimi yapan yönetmen Bilal Kısa ve model Ezgi Cebeci, 'halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama' suçundan soruşturma geçirdi ve adli kontrolle serbest bırakıldı. Kısa'nın sosyal medya hesabında yayımladığı fotoğraflar eleştirilere hedef oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın talebi üzerine, konuyla ilgili haberlere erişim engeli getirildi.
16 Ağustos 2023

Yunanistan'ın Türkiye sınırına yakın Meriç bölgesinde görev yapan beş sınır polisi, insan kaçakçılığı yapmakla suçlanarak gözaltına alındı. Polislerin, insan kaçakçılığı yapan bir şebekeyle bağlantılı oldukları iddia ediliyor. İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında polislerin telefon görüşmeleri Ekim 2022'den itibaren dinlenmeye alınmış. Soruşturmanın tamamlanmasının ardından Yunanistan Polis Teşkilatı'nın bir açıklama yapması bekleniyor.
30 Mayıs 2023

Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Dimitrios Kairidis, Türkiye ile yeni bir mülteci anlaşması yapılması gerektiğini ifade etti. Kairidis, Türkiye'nin göçmenlerin Doğu Akdeniz rotasını kontrol etmesi sebebiyle göçte kilit ülke olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye ile AB arasında 2016'da imzalanan ve göçle mücadele etmeyi amaçlayan anlaşmanın Türkiye tarafından uygulanmadığını savundu.
9 Eylül 2023

Netflix'in yeni dizisi Beef'te rol alan David Choe, 2014'te bir podcast'te anlattığı tecavüz hikayesi nedeniyle eleştiriliyor. Choe, hikayenin gerçek olmadığını ve sanatının bir parçası olduğunu savunarak özür dilemiş, ancak bazı mecralar onu tecavüz sempatizanı olmakla suçlamıştır. Dizi yayınlandığında, gazeteci Aura Bogado konuyu sosyal medyada yeniden gündeme getirdi ve Netflix ile dizi ekibi sessiz kaldı. Dizi yaratıcıları ve başrol oyuncuları Choe için üzüntülerini ifade eden bir açıklama yaptılar. Makale yazarı, Choe'nun kendini aklayarak kurtulduğunu ve kadınların hislerinin göz ardı edildiğini eleştiriyor.
24 Nisan 2023
İşaretlediklerim