ORC Araştırma şirketinin 24 – 25 Mayıs tarihlerinde yaptığı ankete göre, millet ittifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu, ikinci turda yüzde 51,4 oy alarak önde görünüyor. İlk turda yapılan seçimlerde ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yüzde 49,52 ile birinci, Kılıçdaroğlu yüzde 44,88 ile ikinci olmuştu. Ancak ORC'nin ilk tur tahminleri gerçek sonuçlardan farklı çıkmıştı. Diğer yandan KONDA Araştırma'nın anketine göre Erdoğan, ikinci turda yüzde 52,7 ile önde.
27 Mayıs 2023

ORC Araştırma'nın 10-11 Mayıs tarihlerinde 28 ilde 3 bin 920 katılımcıyla yaptığı ankete göre, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a karşı yüzde 51,7'lik bir oy oranıyla önde görünüyor. Erdoğan'ın oy oranı ise yüzde 44,2 olarak belirlendi. Milletvekili seçimleri için yapılan ankette ise AKP yüzde 34,5, CHP yüzde 28,4 ve İYİ Parti yüzde 13,7 oy oranlarına sahip. Anketteki hata payı 1,8 olarak açıklandı, ancak araştırmanın finansmanı hakkında bilgi verilmedi. Diğer anket şirketleri KONDA, MetroPOLL ve Yöneylem'in sonuçları da Kılıçdaroğlu'nun önde olduğunu gösteriyor.
12 Mayıs 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, seçimlerde yüzde 30 oy alacağını iddia etmiş ancak seçime iki gün kala adaylıktan çekilmiştir. Kesinleşmeyen sonuçlara göre partisi yüzde 0,92 oy alarak barajın altında kalmıştır. İnce'nin, özellikle Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik söylemleri ve seçim gecesi Erdoğan ile telefon görüşmesi yapması eleştirilmiştir. Analistler, İnce'nin kampanya sürecindeki tutumu nedeniyle oylarını erittiğini ve bir kısmını ittifak adaylarına kaptırdığını belirtmektedir.
15 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu sonrasında AKP tarafından yaptırılan ankete göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yüzde 53 civarında oy aldığı belirtiliyor. AKP kaynakları, Erdoğan'ın partideki son toplantıda yerel seçimlere hazırlık olarak fark yaratma talimatı verdiğini ifade etmişler. Ayrıca, AKP'nin 2019 yerel seçimlerinde Millet İttifakı'nın kazandığı büyükşehirlerde önde bitirmeyi ve yerel seçimler için motivasyon sağlamayı hedeflediği, sandığa gitmeyen seçmenleri de sandığa taşımayı amaçladığı aktarılmıştır. Erdoğan, anketlere inanmadığını ve meydanların diline güvendiğini belirtmiştir.
20 Mayıs 2023

Aksoy Araştırma'nın 9-12 Mayıs tarihleri arasında 81 ilde 4 bin kişiyle yaptığı ankete göre, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47,9 oy alırken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yüzde 45,6 oy almıştır. Ankette diğer adaylar Sinan Oğan yüzde 5,7 ve Muharrem İnce yüzde 0,8 oy oranına sahiptir. Partiler bazında ise AKP yüzde 37,2, CHP yüzde 30,5, HDP/Yeşil Sol yüzde 8,2 ve İYİ Parti yüzde 9,1 oy oranlarına sahiptir. Anketin finansmanı Aksoy Araştırma tarafından karşılanmış, ancak anket metodolojisi hakkında bazı bilgilerin eksik olduğu belirtilmiştir.
13 Mayıs 2023

Memleket Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, kendisinin Cumhur İttifakı adayı Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı daha yüksek bir kazanma şansına sahip olduğunu savundu. Seçmen yaşının 15'e indirilmesi durumunda seçimi birinci turda kazanabileceğini belirtti. Türkiye'nin 14 Mayıs'taki seçimlerine doğru giderken, İnce'nin adaylığı muhalefetin oylarını böleceği endişesiyle eleştiriliyor. İnce, Millet İttifakı'nın seçimi kazanma konusunda ciddi olmadığını ve şimdiden suçlu aradığını, ikinci turda ise kendisinin daha şanslı olduğunu düşündüğünü ifade etti.
3 Nisan 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, bir TV programında en fazla oyu AKP'den aldığını iddia etti. Ancak Yöneylem Araştırma'nın direktörü Derya Kömürcü, kendi araştırmalarına dayanarak İnce'nin bu iddiasını çürüttü. Kömürcü, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, son üç araştırmalarında AKP seçmenlerinin sadece yüzde 0,2 ila 0,7'sinin İnce'ye oy vereceğini belirttiğini, CHP ve İYİ Parti seçmenlerinde ise bu oranın sırasıyla yüzde 2 ve yüzde 9'un üzerinde olduğunu ifade etti.
30 Mart 2023

Türkiye Raporu'nun nisan anket sonuçlarına göre, Memleket Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin adaylığı, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turda sonuçlanmamasına ve ikinci tura kalmasına yol açacak düzeyde oy alacağını gösteriyor. Millet İttifakı'nın adayı olarak gösterilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise çoklu aday senaryolarında Erdoğan'ın önünde olduğu ancak ikinci tur ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor. Muhalifler, oyların bölünmemesi için İnce'nin adaylıktan çekilmesini talep ediyor. Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki, anketin bazı bulgularını Twitter üzerinden paylaşmış ancak anketin metodolojisi ve detayları hakkında bilgi verilmemiştir.
12 Nisan 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş'ın kendisine yaptığı cumhurbaşkanı adaylığından çekilme çağrısına, Baş'ın kendisini daha önce kale almadığını belirterek yanıt verdi. İnce, Baş'a İstanbul 3. Bölge adaylığından çekilip kendi partisinin adayını destekleme teklifinde bulundu. Seçimlerin ikinci tura kalması durumunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avantaj kazanabileceği ve İnce'nin adaylığının Kılıçdaroğlu'nun birinci turda kazanmasının önündeki en büyük engel olduğu belirtiliyor.
4 Mayıs 2023

Yöneylem Sosyal Araştırma Şirketi'nin 14-16 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirdiği Seçmen Eğilimleri araştırmasına göre, kararsızlar dağıtıldığında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 5,6 puan önünde yer alıyor ve ilk turda yüzde 48,6 oy alması bekleniyor. Anket, 2 bin 422 kişiyle telefon destekli aramalarla yapılmış ve yüzde 95 güven aralığında +/-2 hata payı ile sonuçlar paylaşılmıştır. Ayrıca, Yöneylem'in milletvekili seçimleri anket sonuçları da açıklanmış, ancak anketin kim veya hangi parti tarafından finanse edildiği bilgisi verilmemiştir.
21 Nisan 2023

Memleket Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, 14 Mayıs'taki seçimler öncesinde muhalefetin oylarını böleceği eleştirilerine maruz kalıyor. Anketlerde şans tanınmazken, İnce yüzde 30'luk bir oy potansiyeli olduğunu iddia ederek hedefinin ikinci tura kalmak olduğunu belirtti. Babala TV'de katıldığı programda, Erdoğan'ın ve Millet İttifakı'nın kazanmasından korktuğunu, 'beşli çete' ve akraba atamaları gibi konularda görüşlerini dile getirdi. Ayrıca, eski AKP'li bir adayın Memleket Partisi listelerinden seçime girmesi ve vergi kaçırma iddiaları hakkında da konuştu.
17 Nisan 2023

ORC Araştırma tarafından yapılan ve dört farklı cumhurbaşkanı adayı senaryosunu içeren anket sonuçlarına göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dışındaki adaylar (Meral Akşener, Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş) Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan karşısında önde görünüyor. Anket, 2-5 Ocak 2023 tarihleri arasında 45 ilde 3 bin 780 kişiyle yüz yüze yapılmış. ORC'nin önceki anketlerinde de İYİ Parti'nin diğer şirketlere göre daha yüksek oranlarda oy aldığı belirtiliyor.
9 Ocak 2023

Araştırmacı Bekir Ağırdır, Fox TV'de yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalacağını tahmin etti. Saat 20:50 itibariyle açılan sandıkların yüzde 60'ına göre, Tayyip Erdoğan'ın oy oranı yüzde 51,64, Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranı yüzde 42,53 ve Sinan Oğan'ın oy oranı yüzde 5,32 olarak belirlendi. Ağırdır, Anadolu Ajansı'nın ilk verilerini değerlendirirken, yorum yapmak için daha erken olduğunu ve açılan sandık oranı yüzde 40'lara geldiğinde konuşmanın anlamlı olacağını ifade etti.
14 Mayıs 2023

MetroPOLL Araştırma'nın kurucusu Özer Sencar, 14 Mayıs'taki seçimler öncesinde yapılan anketlerde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın önüne geçtiğini belirtti. Sencar, Erdoğan'ın yüzde 42 seviyesinde bir üst sınırı olduğunu ve Kılıçdaroğlu'nun yüzde 45'e kadar çıkabileceğini ifade etti. Ayrıca, Muharrem İnce'nin aniden yükselen oy oranının kısa sürede düşebileceğini öne sürdü. MetroPOLL'ün Nisan anket sonuçlarına göre Kılıçdaroğlu yüzde 42,6, Erdoğan yüzde 41,1, İnce yüzde 5 ve Sinan Oğan yüzde 2,2 oy alıyor.
14 Nisan 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Habertürk yazarı Fatih Altaylı ile yaptığı röportajda, ikinci turda Kemal Kılıçdaroğlu ile yarışması halinde çekilebileceğini belirtti. İnce, durumu Türkiye adına değerlendireceğini ve gerektiğinde gereğini yapacağını ifade etti. Yayımlanan anketlerde Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'ın önünde olduğu gösterilse de, seçimin ikinci tura kalabileceği ve bu durumda İnce gibi isimlerin çekilmesi yönünde kamuoyu baskısının olduğu belirtiliyor.
16 Mart 2023

MAK Araştırma'nın kurucusu Mehmet Ali Kulat, cumhurbaşkanı adayları Muharrem İnce ve Sinan Oğan'ın seçimlerde %5 veya üzeri oy alması durumunda seçimlerin ikinci tura kalabileceğini ve bu durumun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şansını artıracağını belirtti. Kulat, bu iki adayın özellikle İYİ Parti ve CHP'den memnun olmayan seçmenlerden oy alabileceğini ifade etti. Ayrıca, 2002 seçimlerinde Genç Parti'nin aldığı oy oranının AKP'nin iktidara gelmesinde dolaylı bir etkisi olduğunu hatırlatarak, benzer bir durumun bu seçimlerde de yaşanabileceğini ima etti.
27 Mart 2023

Cüneyt Özdemir, Kemal Kılıçdaroğlu'nun hiçbir anket sonucunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önünde olmadığını iddia etti. Buna karşılık ORC Araştırma Genel Müdürü Mehmet Pösteki, 10 anket şirketinin verilerini paylaşarak Kılıçdaroğlu'nun sekizinde önde olduğunu ifade etti. Gazeteci Fatih Altaylı ise Erdoğan'ın seçim stratejisindeki riskli hareketlerine ve sağlık durumuna dikkat çekerek, Erdoğan'ın anketlerde geride olduğunu düşündüğü için bu riskleri aldığını öne sürdü.
26 Nisan 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçim sonuçlarının açıklanması sırasında yaşanan algı operasyonlarına işaret ederek, muhalefetin kazandığını belirtti. Sandıkların kapanmasının ardından, muhalefetin önde olduğu sandıklara AKP tarafından itiraz edildiği ve bu yüzden sonuçların sisteme girilemediği iddia edildi. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu, henüz sayılmayan yaklaşık 10 milyon oy olduğunu söyledi. Akşener, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, seçim gecesi yaşanan algı çalışmalarına karşı olduklarını ve her oyun peşinde olacaklarını ifade etti.
14 Mayıs 2023

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler öncesinde muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik eleştirilerde bulundu. Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun 'FETÖ' ve PKK destekli olduğunu ima ederek, milletin ona ülkeyi teslim etmeyeceğini belirtti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de muhalefeti sert bir dille eleştirdi. AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş ise bu tür tehlikeli açıklamalardan kaçınılması gerektiğini ve seçim sonuçlarının demokratik bir sonuç olduğunu vurguladı.
11 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçiminin kesin sonuçlarını Resmi Gazete'de yayımladı. Yayımlanan sonuçlara göre, Tayyip Erdoğan yüzde 49,52, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,88, Sinan Oğan yüzde 5,17 ve Muharrem İnce yüzde 0,43 oy aldı. Seçime katılım oranı ise yüzde 87,04 olarak belirlendi.
19 Mayıs 2023
İşaretlediklerim