Cumhur İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçime bir hafta kala düzenlediği İstanbul mitinginde, AKP'li seçmenlere neden Erdoğan'ı destekledikleri soruldu. Seçmenlerin büyük bir kısmı, Erdoğan'a olan bağlılıklarını tercih sebebi olarak gösterirken, bazıları ise Erdoğan'ın seçim sürecinde vurguladığı 'beka' ve 'yerli ve milli' gibi konuların etkisinde kaldıklarını ifade etti. Bu bulgular bir video haberinde detaylandırıldı.
8 Mayıs 2023

ORC Araştırma Genel Müdürü Mehmet Pösteki, millet ittifakında yaşanan krizin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun lehine dönüştüğünü ve 'Türkiye ittifakı' görüntüsü oluşturduğunu ifade etti. ORC'nin 4-6 Mart tarihleri arasında yaptığı ankete göre Kılıçdaroğlu, Erdoğan'a karşı yüzde 56,8 ile önde görünüyor. Pösteki, deprem sonrası AKP'nin oy kaybettiğini ve Meclis'te çoğunluğu kaybedeceğini öngörüyor. Ayrıca HDP'nin seçimlerde kilit rol oynayacağını ve Muharrem İnce ile ilgili sürprizler olabileceğini belirtiyor.
8 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçimler öncesinde anketlerde geride olduğu ve bu durumu lehine çevirmek için çeşitli müjdeler verdiği belirtiliyor. İktidar yanlısı gazeteci Cem Küçük, TV100'de yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın genel af ilan edebileceğini ve bu konunun AK Partili yetkililer arasında konuşulduğunu ifade etti. Küçük, Bağ-Kur ve SGK eşitlemesi gibi vaatlerin de bayrama kadar artarak devam edeceğini öne sürdü.
11 Nisan 2023

MetroPOLL Araştırma'nın 1-3 Nisan tarihleri arasında 28 ilden 2 bin 610 katılımcıyla yaptığı ankete göre, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en çok oyu 2018 seçimlerinde AKP'ye oy veren seçmenlerden alıyor. İnce'yi destekleyenlerin partilere göre dağılımı AKP yüzde 21,1, CHP yüzde 17,8, MHP yüzde 14,7, İYİ Parti yüzde 13,4 ve HDP yüzde 4 olarak belirlenmiş. Ankette Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 42,6, Recep Tayyip Erdoğan yüzde 41,1 ve Muharrem İnce yüzde 5 oy alıyor.
13 Nisan 2023

MetroPOLL Araştırma'nın 9-10 Mayıs tarihlerinde yaptığı ankete göre, millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 49,1 oy oranıyla ilk turda kazanabilir. Cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan'ın oy oranı ise yüzde 46,9 olarak belirlendi. Parti ve ittifakların durumuna bakıldığında Cumhur ittifakı yüzde 45,5, Millet ittifakı yüzde 39,1, HDP/Yeşil Sol Parti yüzde 10,1 ve diğer partiler toplamda yüzde 2,6 oy alıyor. Anketin metodolojisi ve finansmanı hakkında bilgi verilmediği için güvenilirliği konusunda bir not düşülmüş.
11 Mayıs 2023

AKP'ye yakınlığıyla bilinen Optimar araştırma şirketinin anketine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki oy farkı iki puana düşmüş durumda. Anket, 13-18 Mart tarihleri arasında 1916 kişiyle gerçekleştirilmiş ve sonuçlara göre Erdoğan yüzde 47,4, Kılıçdaroğlu yüzde 45,3 ve Muharrem İnce yüzde 6,5 oy almış. Önceki anketlerde farklı muhalefet adaylarına da yer verilmişken, bu anket sadece belirli adayları içermekte. Anketin güvenilirliği konusunda ise gerekli bilgilerin paylaşılmadığı ve bu nedenle eleştirildiği belirtiliyor.
24 Mart 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, 14 Mayıs'ta gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda alınan sonuçların ardından, ikinci turda Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceklerini belirtti. Özdağ, Muharrem İnce ve Sinan Oğan'a verilen oyların büyük bir kısmının ve hatta bazı Erdoğan seçmenlerinin de Kılıçdaroğlu'na kayacağını öngördü. Ayrıca, seçmenin moralinin yüksek olduğunu ve sandığa katılımın çok olacağını ifade etti. Özdağ, Türkiye'nin güvenliği için yürütmede yer alacaklarını ve Kılıçdaroğlu kazanırsa Anadolu Kalesi Projesi'ni uygulayacaklarını söyledi.
27 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce ve Sinan Oğan'ın cumhurbaşkanı adaylıklarına yapılan itirazları reddetti. Yarın adayların pusuladaki sıralaması için kura çekimi yapılacak. Erdoğan ve bazı AKP'li yetkililer, anayasa gereği üçüncü dönem adaylığının mümkün olmadığı yönündeki eleştirilere karşı, 2018'deki seçim sistemi değişikliği ile 'kronometrenin sıfırlandığını' savunuyorlar, ancak bu görüş kanunda açık bir hüküm olarak yer almıyor.
30 Mart 2023

MetroPOLL Araştırma Başkanı Özer Sencar, Ocak-Mart aylarını kapsayan cumhurbaşkanı seçim anket sonuçlarını paylaştı. Anketler, 28 ilde ortalama 2 bin 46 kişiyle yapıldı. Sonuçlara göre, Mart ayında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oy oranını geçti. Kılıçdaroğlu'nun adaylığı ve HDP eş başkanlarıyla görüşmesi sonrasında HDP'nin cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacağını açıklaması bu değişimde etkili olmuş olabilir. Anketin finansmanı ve kim adına yapıldığına dair bilgiler paylaşılmadı.
31 Mart 2023

Memleket Partisi lideri Muharrem İnce, seçimlerin ertelenmesi ihtimaline karşı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine anayasal uyarılarda bulundu. Kahramanmaraş depremleri sonrası seçimlerin ertelenmesi tartışmaları sürerken, İnce YSK'nın böyle bir karar alamayacağını ve anayasayı ihlal etmekten yargılanabileceklerini ifade etti. Anayasanın 78. maddesine göre, seçimlerin sadece savaş durumunda ve TBMM kararıyla ertelenebileceğini belirtti. AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç ise seçimlerin ertelenmesini önermişti.
15 Şubat 2023

TEAM Araştırma Genel Direktörü Ulaş Tol, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ittifakının oylarının yüzde 41-43 seviyesinde olduğunu, muhalefetin avantajlı durumda olduğunu ancak seçim güvenliği gibi hesaplamalara dahil olmayan faktörlerin sonucu etkileyebileceğini ifade etti. Muharrem İnce'nin oylarında düşüş olmasına rağmen seçimleri ikinci tura bırakabilecek bir unsur olduğunu, Meclis çoğunluğunun kaybı ve ikinci tura kalmanın muhalefet için en büyük riskler olduğunu belirtti. Millet İttifakı'nın ortak liste oluşturmasının ve İYİ Parti ile CHP'nin bazı bölgelerde işbirliği yapmasının avantaj sağlayabileceğini, ancak TİP'in şu anki ölçümlere göre milletvekili çıkaramadığını ancak etkili bir kampanyayla bu durumun değişebileceğini dile getirdi.
12 Nisan 2023

Memleket Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, 14 Mayıs'taki seçimler öncesinde muhalefetin oylarını böleceği eleştirilerine karşı çıkarak, ikinci tura kalacağını ve seçimi kazanacağını iddia etti. TV100'de katıldığı bir programda kendisine yöneltilen eleştirilere ve iddialara yanıt veren İnce, aday olmaması durumunda Erdoğan'ın kazanma şansının artacağını belirtti. Ayrıca, gazeteci Sevilay Yılman'ın parti giderlerini karşılamak için kullandığı iki banka hesabı ve şahsi hesabının incelenmesine izin vermediği iddiasına da tepki gösterdi.
12 Nisan 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin seçimlerden üç gün önce adaylıktan çekilmesinin ardından, TİP Genel Başkanı Erkan Baş'ın da adaylıktan çekilip çekilmeyeceği tartışma konusu oldu. TİP, Baş'ın 'İnce çekilirse, ben de çekilirim' şeklinde bir ifade kullanmadığını ve adaylıktan çekilmeyeceğini duyurdu. Erkan Baş, milletvekilliğini kişisel bir dert olarak görmediğini ve İnce'nin çekilmesi durumunda da çekilebileceğini, ancak bu durumun seçim sonuçlarını değiştirmeyeceğini belirtmişti.
11 Mayıs 2023

Tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçim sonuçlarının kesinleşmesinin günler sürebileceğini belirterek, muhalefetin önde olduğunu ve seçimin ilk turda sonuçlanacağını iddia etti. Anadolu Ajansı'nın (AA) verilerine göre, sandıkların yüzde 60'ı açıldığında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yüzde 51,64, Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 42,53 ve Sinan Oğan'ın yüzde 5,32 oy aldığı bildirildi. Demirtaş, AA'nın verilerine güvenilmemesi gerektiğini ifade ederek, vatandaşlara sandıkları ve seçim kurullarını terk etmemeleri çağrısında bulundu.
14 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybeden ve Meclis'te çoğunluk sağlayamayan altılı masanın cumhurbaşkanı yardımcısı adaylarından Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, seçim sonuçlarını değerlendirdi. Karamollaoğlu, mitinglerde çok sayıda kişinin konuşmasının bir acemilik olduğunu belirtti. Ayrıca, İmamoğlu ve Yavaş'ın gelmesiyle son zamanlardaki karışıklığın seçim sonuçlarını etkilediğini ifade etti.
25 Ağustos 2023

Yüksek Seçim Kurulu'nun geçici sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 52 oy oranıyla yeniden seçildiğini duyurmasının ardından, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Erdoğan'ı tebrik etti. İnce, seçimlerin barış içinde geçtiğini belirtti ve muhalefeti yanlışlarını düşünmeye davet etti. Ayrıca, seçim sonuçlarına ilişkin detaylı değerlendirmelerini önümüzdeki günlerde yapacağını ifade etti.
28 Mayıs 2023

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan ile konuşan bir AKP'li, HDP'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarması halinde seçimlerin ikinci tura kalacağını, aksi takdirde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk turda kazanacağını savundu. AKP'li, muhalefetin muhtemel adayları hakkında da değerlendirmelerde bulundu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirdi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise partisinin kendi adayını çıkaracağını ve ittifaklarla herhangi bir ortaklıkları olmadığını belirtti.
8 Ocak 2023

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tur oylamasının bitmesinin ardından, Aksoy Araştırma ve GENAR isimli araştırma şirketleri anket sonuçlarını açıkladı. Her iki ankette de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın önde olduğu görülüyor. Aksoy Araştırma'nın anketine göre Erdoğan yüzde 53, Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 47 oy alıyor. GENAR'ın araştırmasında da Erdoğan yüzde 53, Kılıçdaroğlu yüzde 47 olarak hesaplandı. Ancak her iki ankette de Dünya Kamuoyu Araştırmaları Derneği'nin (WAPOR) belirttiği bazı standart bilgilerin açıklanmadığı belirtiliyor.
28 Mayıs 2023

ORC Araştırma'nın 29 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında yaptığı ankete göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oyları 2,2 puan artarak %44,6'ya, Kemal Kılıçdaroğlu'nun oyları ise 1,3 puan düşerek %48'e geriledi. Bu durum, ikinci tur ihtimalinin güçlenmesine işaret ediyor. Partilerin oy oranlarına bakıldığında AKP %33,2, CHP %28, İYİ Parti %15,5 olarak belirlendi. Ankette, bir kamuoyu araştırmasında olması gereken bazı bilgilerin yer almadığı editör notu ile belirtilmiş.
3 Mayıs 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Karar TV'de yaptığı açıklamada, muhalefetin hata yapmaması durumunda Türkiye'deki seçimlerin yüzde 60'a 40 gibi sonuçlanabileceğini belirtti. Ayrıca, Kemal Kılıçdaroğlu'nun seccadeye ayakkabısıyla basmasını eleştirenleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD büyükelçisinin Kılıçdaroğlu ziyaretine gösterdiği tepkiyi değerlendirdi. Davutoğlu, Erdoğan'ın bu tepkisinin Türkiye'nin 20 yılda geriye gittiğini gösterdiğini ifade etti.
5 Nisan 2023
İşaretlediklerim