ATV ekranlarında yayınlanan 'Bergen' filminin bazı sahneleri sansürlendi. Filmde geçen 'Adetim gecikti' cümlesi ve hamam sahnesi kesildi. Bu duruma tepki gösteren başrol oyuncusu Farah Zeynep Abdullah, Twitter hesabından ATV ve RTÜK'ü etiketleyerek sansürden dolayı izleyicilerden özür diledi.
28 Eylül 2023

Kuzey İrlanda'nın Enniskillen kasabasında bulunan ve 1944 yılında açılan Charlie'nin Barı, düşük bütçeyle hazırladığı Noel reklamıyla sosyal medyada dikkat çekti. Reklamda, yalnız bir adamın barı ziyaret etmesi ve orada sıcak bir karşılama bulması anlatılıyor. Video, iPhone ile çekilmiş ve 700 sterline mal olmuş. TikTok'ta 500 binden fazla izlenen video, İngiliz perakende devi John Lewis ve 'Derry Girls' dizisinin yazarı Lisa McGee tarafından övgü almış.
3 Aralık 2023

Rap sanatçısı Ezhel, bir Twitter sohbet odasında 'Kürdistan'ın başkenti Ankara'dır, İstanbul'dur' ifadelerini kullanarak Kürtlerin Türkiye'deki varlığını savundu. Bu sözler üzerine iktidara yakın bazı gazeteler tarafından PKK propagandası yapmakla ve skandal ifadeler kullanmakla suçlandı. Ezhel, sözlerinin yanlış anlaşıldığını belirterek Türkiye'nin bölünemeyeceğini ve Kürdistan tabirinin Türkiye'nin bir parçası olduğunu ifade etti. Sözlerinin ardından Ezhel, sosyal medya üzerinden hakaret ve küfürlerle karşı karşıya kaldı.
21 Ocak 2023

Kıvanç Tatlıtuğ ve Beren Saat'in başrollerini paylaştığı 'İstanbul İçin Son Çağrı' filminin yeni fragmanı yayınlandı. Film, izleyicilere New York'ta geçen ve ilişkiler üzerine farklı bir perspektif sunan bir hikaye vaat ediyor. Gönenç Uyanık'ın yönettiği ve Nuran Evren Şit'in senaryosunu yazdığı film, 24 Kasım'da Netflix'te izleyiciyle buluşacak. Serin ve Mehmet isimli iki evli karakterin tesadüfen karşılaşmaları ve New York'ta geçirdikleri unutulmaz bir geceyi konu alıyor.
14 Kasım 2023

Batman Petrolspor ve Siirtspor arasında oynanan ve TRT Kürdi tarafından canlı yayınlanan maç sırasında Batman Petrolspor taraftarları 'Hükümet istifa' sloganları attı. Bu olay, Fenerbahçe ve Beşiktaş taraftarlarının benzer sloganlar atmasının ardından gerçekleşti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, futbol müsabakalarının seyircisiz oynanması gerektiğini belirtmiş ve 'Hükümet istifa' sloganları nedeniyle Beşiktaş üyeliğinden istifa etmişti. Bazı futbol kulüpleri ise stadyumlarda siyaset yapılmasını kınayarak tepki göstermişti.
28 Şubat 2023

Gazeteci Uğur Dündar'ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu konuk ettiği 'Haftanın Panoraması' programında, SADAT reklamı yayınlandı. Reklamın yayın sırasında bir kez gösterildiği ve yönetimin müdahalesiyle kaldırıldığı belirtildi. Ancak reklamın yayında en az beş kez gösterildiği tespit edildi. Sosyal medyada durum fark edilince tepki çekti ve kullanıcılar açıklama talep etti. Dündar, reklamlar konusunda bilgisi olmadığını ve reklamın sadece sekiz saniye gösterildiğini savundu.
15 Ocak 2023

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, platformun logosunu, ismini ve adresini değiştirdi. Bu değişikliklerin ardından Twitter'ın reklam gelirleri yarı yarıya düştü. Uzmanlar, bu değişikliklerin etkileri üzerine farklı görüşler belirtti. Bazıları bu değişikliği 'saçma' olarak nitelendirirken, bazıları ise bu tür yeniliklerin özellikle başı dertte olan şirketlere olumlu sonuçlar verebileceğini ifade etti.
27 Temmuz 2023

Avrupa Komisyonu, dezenformasyon ve nefret söylemindeki artış nedeniyle Twitter'a reklam vermeme kararı aldığını açıkladı. Komisyon Sözcüsü Johannes Bahrke, bu kararın sıkça güncellenen iç yönergeler çerçevesinde alındığını belirtti. Ayrıca, bu tedbirin yalnızca reklamlarla sınırlı olduğunu ve AB hesaplarının Twitter'ı terk ettiği anlamına gelmediğini ifade etti. Geçen ay Avrupa Birliği, Twitter'ın çevrim içi kurallara uyumunu sorgulayan bir soruşturma başlatmıştı.
18 Kasım 2023

Irak merkezi hükümeti, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (KBY) Türkiye'ye yaptığı petrol sevkiyatını durdurdu. Bu karar, Türkiye ile KBY arasındaki petrol sevkiyatı anlaşmasının Irak hükümeti ile olan anlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Tahkim Mahkemesi tarafından alındı. Mahkeme, KBY'nin Bağdat'tan izin almadan yaptığı satışın durdurulmasına hükmetti. Türkiye'nin mahkemenin kararına uyacağını Bağdat'a bildirdiği belirtildi.
25 Mart 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş, Meral Akşener, Ahmet Davutoğlu, Temel Karamollaoğlu ve Ali Babacan, Gültekin Uysal ile birlikte 'Haydi Türkiye' sloganıyla bir reklam filmi yayınladı. Reklam, AKP Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Ömer Arvas tarafından Kılıçdaroğlu'nun Ayasofya reklamına tepki olarak önceden yayınlanan bir kesit sonrası paylaşıldı. Reklam filminde her yardımcı için ayrı çekimler yapıldı ve bazı isimler bu reklamları kendi sosyal medya hesaplarından da paylaştı.
28 Nisan 2023

Sedat Peker'in avukatı Ersan Barkın, dijital içerik platformu Netflix'in müvekkili ile iletişime geçtiğini öne sürdü. Sedat Peker, Türkiye'de hükümet hakkında iddialar ortaya attığı videolar ve tweet'lerle gündeme gelmişti. İktidarın BAE ile ilişkileri düzeltmesinin ardından Peker'e sosyal medya kısıtlaması getirilmişti. Peker'in videoları IMDb'de bir kategori oluşturmuş ve bu gelişmelerin ardından Netflix'in iletişim kurduğu iddia ediliyor.
15 Ocak 2023

Oscar ödüllü 'Satıcı' filmiyle tanınan İranlı oyuncu Terane Alidusti, Mehsa Emini'nin ölümünden sonra başlayan protestolara destek vermek için başörtüsüz fotoğrafını sosyal medyada paylaşmış ve 'rejim karşıtı gösterilere destek vermek', 'yanlış içerikler paylaşmak' ve 'eylemleri kışkırtmak' suçlamalarıyla 17 Aralık'ta gözaltına alınmıştı. Dünya çapında ünlü sanatçılar Alidusti'nin serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu. Alidusti'nin annesi Nadire Hekimullahi, kızının şartlı tahliyeyle serbest bırakıldığını Instagram hesabından duyurdu.
4 Ocak 2023

Türkiye'de X platformuna reklam verilmesi yasaklanmış olmasına rağmen, seçim sürecinde bazı adaylar bu yasağı ihlal ederek reklam verdi. İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), bu durumun adalet ve eşitlik ilkesine zarar verdiğini ve ifade özgürlüğü ihlallerine yol açabileceğini belirtti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından temsilci belirleme yükümlülüğünü yerine getirmeyen X platformuna reklam verilmesi yasaklanmıştı. Yasağa uymayanlara 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanabiliyor.
28 Mart 2024

Altın Portakal Film Festivali, 'Kanun Hükmü' belgeseli nedeniyle yaşanan tartışmalar sonucunda iptal edildi. Belgesel, festivalden 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle çıkarılmış, ancak sanatçıların direnişi sonucunda yeniden seçkiye alınmıştı. Bu durum üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekilmiş, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da bu kararı 'çok değerli' bulmuştu. Festival yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, belgeselin yeniden seçkiden çıkarıldığını duyurmuştu. Son olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı da festivalden desteğini çektiğini açıkladı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, festivalin 'kendileri dışında oluşan ve oluşturulan süreç' sebebiyle iptal edildiğini duyurdu.
29 Eylül 2023

Yönetmen Zeki Demirkubuz, Gazze konusunda sessiz kaldığı gerekçesiyle eleştirilen ve yeni filmi boykot edilmesi çağrısında bulunan Yeni Şafak yazarı İsmail Kılıçarslan'a Twitter üzerinden küfür içeren bir yanıt verdi. Kılıçarslan, Demirkubuz'un Gazze'deki duruma duyarsız kaldığını iddia ederek, onun filmlerini izlememe ve korsan yollarla izleme çağrısında bulunmuştu. Demirkubuz ise hislerini sorgulayan herkese ve boykot çağrısına sert bir dille karşılık verdi. Kılıçarslan, Demirkubuz'un bu yanıtına hukuki yollara başvuracağını belirtti.
23 Kasım 2023

14 Mayıs cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mitinglerde gösterdiği ve Kemal Kılıçdaroğlu ile PKK yöneticisi Murat Karayılan'ı aynı videoda gösteren montaj videolar büyük tartışma yarattı. Bu videoların reklam organizasyonunu yürüten Excelligents adlı şirketin Mısırlı yöneticileri olduğu ve Türkiye'de faaliyet gösterdiği belirlendi. Sosyal medyada AKP lehine propaganda yapan sayfaların seçimlerden önce kapatıldığı, ancak yeni sayfaların devreye girdiği ve yüksek meblağlarda reklam harcamaları yapıldığı tespit edildi.
24 Mayıs 2023

'Kaybedenler Kulübü Yolda' filmi, vizyona girdikten beş yıl sonra 13 Ocak Cuma günü Netflix'te yayınlandı. İlk filmi büyük ilgi gören ve 485 bin 580 kişi tarafından izlenen 'Kaybedenler Kulübü'nün devam filmi, 570 bin 373 kişi tarafından izlenmiş ve 10 hafta gösterimde kalmıştı. Nejat İşler ve Yiğit Özşener'in başrollerini paylaştığı film, televizyonlarda ve dijital platformlarda gösterilmeyi bekleyen izleyiciler için Netflix kütüphanesine eklendi.
9 Ocak 2023

Türkiye'de meydana gelen yıkıcı depremler sonrasında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın deprem bölgesinde çektiği bir video, sosyal medyada propaganda filmi olarak eleştirildi. Koca'nın Twitter hesabından paylaştığı video, depremzedelerin yaşadığı zorlukları ve hükümete olan öfkeyi göz ardı ettiği gerekçesiyle tepki topladı. Kullanıcılar, yıkılan hastaneler ve hayatını kaybeden sağlık çalışanlarına dikkat çekerek, Bakan Koca'nın çocukları kullanarak yaptığı paylaşımı kınadı.
28 Şubat 2023

Paylaşımlı yolculuk uygulaması Martı TAG'ın kurucusu Oğuz Alper Öktem, İstanbul Taksiciler Odası'nın şikayeti üzerine kendilerine reklam yasağı getirildiğini duyurdu. İstanbul'daki taksiciler, TAG sürücülerini trafikte darp etmiş ve bu görüntüler TAG'ın reklamlarında kullanılmıştı. İstanbul Taksiciler Odası, bu reklamların yasaklanmasını talep etti ve Reklam Kurulu, TAG sürücülerinin sık sık darp ve hakaretle karşılaştığını belirterek 'güvenle gidersin' tanıtımlarının gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Öktem, bu durumu sosyal medya hesabından eleştirdi.
24 Mayıs 2024

Alışveriş sitesi Çiçek Sepeti, 1990'lı yıllardaki faili meçhul cinayetlerle ilişkilendirilen 'Beyaz Toros' ve 'Yeşil' kod adlı eski istihbaratçı Mahmut Yıldırım'ın logolu posterlerin 'hediyelik ürün' olarak satışa sunulmasının ardından tepkiler üzerine özür diledi ve ürünü siteden kaldırdı. Ayrıca, bu ürünü satan 'Uyguncase' adlı kuruluşla olan tüm ilişkilerini sonlandırdıklarını açıkladı. Bu olay, Bursaspor-Amedspor maçında Amedspor futbolcularına ve teknik ekibine yapılan saldırı ve tribünlerde benzer posterlerin açılması sonrasında gündeme gelmişti.
6 Mart 2023
İşaretlediklerim