İranlı uyuşturucu baronu Naci Şerif Zindaşti'nin de aralarında bulunduğu 20 sanık ve İran istihbaratının hedefindeki aktivist Habib Chaab'ın kaçırılmasıyla ilişkilendirilen 13 sanığın yargılandığı dava, İstanbul 40'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde mütalaa aşamasına ulaştı. Duruşmada, davanın beş polis sanığıyla ilgili gizli tanık ifadesi alındı. Gizli tanık, polislerin Zindaşti ile ilişkileri hakkında bilgi verdi. Mahkeme, dosyanın savcılığa gönderilmesine ve tutuklu sanıkların tahliye taleplerinin reddine karar verdi. Ayrıca, sahte kimlik kullanma iddiaları ve İranlı aktivist Habib Chaab'ın kaçırılması olayının Türkiye ayağıyla ilgili suçlamalar da gündeme geldi.
22 Şubat 2023

Yedi aydır tutuklu olan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu'nun ilk duruşması gerçekleşti ve tutukluluğunun devamına karar verildi. Müftüoğlu, 29 Nisan'da bir operasyonda gözaltına alınmış ve dört gün sonra tutuklanmıştı. Geçtiğimiz hafta Diyarbakır merkezli başka bir operasyonda ise gazeteci, avukat ve siyasetçiler dahil 143 kişi gözaltına alınmış, 39'u tutuklanmıştı. Müftüoğlu'nun bir sonraki duruşması 18 Ocak 2024 tarihine ertelendi.
7 Aralık 2023

HDP (şimdiki adıyla DEM Parti) eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başta olmak üzere, partinin Merkez Yürütme Kurulu üyelerinin de içinde bulunduğu 108 siyasetçinin yargılandığı Kobani davasının son duruşmasında, 18 tutuklu siyasetçinin tahliye talepleri 'kaçma şüphesi' gerekçesiyle reddedildi. Mahkeme, Demirtaş'ın avukatlarının Anayasa'ya aykırılık iddiası dahil olmak üzere diğer talepleri de reddetti ve duruşmayı 16 Mayıs'a erteledi.
17 Nisan 2024

Dilan Polat’ın avukatı, polisin kullandığı araçların müvekkiline ait olmadığını açıkladı. Polat, örgüt kurma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama ve yasadışı bahis suçlarından yargılanıyor ve 27 yıla kadar hapsi isteniyor. İlk duruşma 4 Eylül'de yapılacak. Dilan Polat’ın tahliyesiyle birlikte dört tutuklu sanık kaldı.
22 Ağustos 2024

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş, Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Cinayetle ilgili olarak MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Ufuk Köktürk, iki özel harekat polisi ve Doğukan Çep dahil 13 kişi tutuklandı. Firari tetikçi Eray Özyağcı'nın yakalanması önemli görülüyor. Doğukan Çep, cinayetin talimatını kimin verdiğini bilmediğini, ancak Eray Özyağcı'nın bilebileceğini ifade etti. Soruşturma kapsamında, Tolgahan Demirbaş'ın da cinayet günü şüpheli hareketlerde bulunduğu ve Özyağcı'yı kaçırmakla suçlandığı ancak yeterli delil olmadığı için serbest bırakıldığı belirtildi.
9 Ocak 2023

Gezi Parkı eylemleriyle ilgili davada tutuklanan altı kişi, 500 gündür cezaevinde bulunuyor. 2019'da başlayan dava sürecinde, iş insanı Osman Kavala'ya 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet, diğer sanıklara ise 18'er yıl hapis cezası verildi. Dava sürecinde, delil olarak gösterilen telefon tapelerinin usulsüz kaydedildiği ortaya çıktı. Davanın Türkiye'deki tüm sanıklarının beraat ettiği kararı, İstanbul Bölge Adliyesi Mahkemesi tarafından bozuldu ve dava yeniden açıldı.
7 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çeşitli suçlardan hüküm giymiş dört kişinin cezasını affetti. Bu kişiler arasında, Hizbullah davasından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan Mehmet Emin Alpsoy ve '28 Şubat' davasından müebbet hapis cezasına çarptırılan eski korgeneral Çetin Saner bulunuyor. Alpsoy ve Saner'in cezaları sağlık durumları gerekçe gösterilerek kaldırıldı. Ayrıca, kasten öldürme ve uyuşturucu ticareti suçlarından hüküm giymiş iki kişinin daha cezaları sakatlık hali nedeniyle kaldırıldı.
3 Mayıs 2023

Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, Tahir Elçi davasında yargılanan üç polis memuru hakkında beraat kararlarının gerekçesini açıkladı. Mahkeme, Elçi’nin ölüm anına ilişkin herhangi bir görüntü bulunamadığını ve cinayet silahının hangi istikametten kim tarafından ateşlendiğinin tespit edilemediğini belirtti. Forensic Architecture tarafından hazırlanan raporda, Elçi’nin üç polis memurundan birinin ateşiyle öldürülmüş olabileceği belirtilmişti, ancak somut delil bulunmadığı için sanıkların beraatine karar verildi.
10 Temmuz 2024

Kobani davasında HDP’nin eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’a hapis cezaları verildi. Demirtaş’a 42 yıl, Yüksekdağ’a ise 30 yıl üç ay hapis cezası verildi. Bu cezalar, yerel seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in 'yumuşama, normalleşme' mesajları verdiği bir dönemde geldi ve bu söylemlerin eleştirilmesine yol açtı. Kararlar, Türkiye'de barış ve birlikte yaşama iradesine darbe olarak nitelendirildi.
16 Mayıs 2024

HDP, Hatay'ın İskenderun ilçesinde parti yöneticisi Rıdvan Atman da dahil olmak üzere 10 kişiye işkence yapıldığı iddiasıyla ilgili olarak Hatay valisi, emniyet müdürü, İskenderun ilçe emniyet müdürü ve işkence ettiği öne sürülen kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu. İddialara göre, deprem felaketinden etkilenen kişilere kolluk kuvvetleri tarafından ağır işkence yapıldı. HDP, işkence ve kötü muamele görüntülerini de savcılığa sunduğunu belirtti.
21 Şubat 2023

Yargıtay, 1996 yılında Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 10 tutuklunun demir çubuk ve sopalarla dövülerek öldürüldüğü olayla ilgili davada zaman aşımı kararını hukuka uygun buldu. Davada yerel mahkeme, sanıkların eylemlerini tanımlarken kullandığı suç maddesi ve hukuki değerlendirmelerde hata bulunmadığını belirtti. Mağdur avukatları, davanın makul sürede sonuçlandırılmadığı gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmuş ve Türkiye 2010 yılında tazminata mahkum edilmişti.
24 Eylül 2024

Amasra maden faciasında birinci derece sorumlu olarak görülen tutuklu sanıkların Zonguldak'ta görevlendirildiği ortaya çıktı. Dönemin müessese müdürü Cihat Özdemir ve işleme müdürü Selçuk Ekmekçi, 'olası kastla öldürme' suçundan toplam bin 80 yıla kadar hapis istemiyle tutuklu yargılanıyor. Diğer 19 sanık ise 'bilinçli taksirle öldürme' suçunu işledikleri iddiasıyla 18 yıla kadar hapsi isteniyor. Mahkeme, tutuklu yedi sanığın tutukluluk halinin devamına ve davanın 16 Ekim 2023 tarihine ertelenmesine karar verdi.
25 Temmuz 2023

MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş, Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan üç kişiden biri olan MHP'li avukat Serdar Öktem tutuklandı. Bu tutuklama ile birlikte olayla ilgili tutuklu sayısı 18'e yükseldi. Gözaltına alınan diğer isimler arasında Ülkü Ocakları genel başkan yardımcısı Emre Yüksel ve daha önce iki kez gözaltına alınıp serbest bırakılan Tolgahan Demirbaş da bulunuyor.
27 Ocak 2023

Ankara'da müzisyen Onur Şener'in 'istek parça' tartışması sonucu öldürülmesine ilişkin yargılanan beş sanığın duruşması gerçekleşti. Sanıklar, olay günü yaşananları anlatarak Şener'in psikolojisinin bozuk olduğunu iddia etti. Tutuklu sanıklar İlker Karakaş, Ali Gündüz ve Semih Soyalp'ın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi ve duruşma 8 Mart'a ertelendi. Maktulün yakınları ve tanıkların ifadeleri alındı, sanıkların cinayetle ilgileri olmadığını savunmalarına rağmen, maktulün ailesi sanıkları suçladı.
25 Ocak 2023

Ankara'da bir eğlence mekanında müzisyen Onur Şener'i öldüren saldırganlardan İlker Karakaş ve Ali Gündüz, 'kasten öldürme' suçundan 25'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Diğer üç sanık Gözde Gündüz, Jale Erberk ve Semih Soyalp beraat etti. Mahkeme, Karakaş ve Gündüz'ün tutukluluk halinin devamına karar verirken, Soyalp hakkında tahliye kararı verdi. Mahkeme başkanı Mehmet Ali Karaseyfioğlu, daha önce Şule Çet davasında da hüküm veren hakimdir.
5 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Şubat davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan emekli orgeneral Ahmet Çörekçi, emekli korgeneral Hakkı Kılınç ve emekli tuğgeneral İdris Koralp'in kalan cezalarını sağlık sorunları gerekçesiyle kaldırdı. Adli Tıp Kurumu'nun sağlık raporlarına dayanarak verilen bu kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı. Daha önce Kılınç ve diğer bazı hükümlüler sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilmiş, emekli korgeneral Vural Avar ise cezaevinde hayatını kaybetmişti. Adalet Bakanlığı, yaşlı ve hasta hükümlüler için bir genelge yayımlamıştı.
3 Mart 2023

Özel güvenlik amiri Birol Yıldırım'ın Esenyurt karakolunda ölümüne ilişkin 12 polis memurunun yargılandığı dava devam ediyor. Mahkeme, tanıkların dinlenmesinden vazgeçerek esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dosyayı savcılığa gönderdi. Bir sonraki duruşma 12 Haziran'da yapılacak. İstanbul Valiliği ölüm nedenini 'kalp krizi' olarak açıklamış, ancak Diken'in ortaya çıkardığı güvenlik kamera kayıtları Yıldırım'ın polisler tarafından dövüldüğünü göstermişti. İddianamede yedi polis 'bilinçli taksirle ölüme neden olma', beş polis ise 'basit yaralama' suçlamalarıyla yargılanıyor.
31 Mart 2023

Sinan Ateş cinayeti davası bugün başlıyor ve dört partinin genel başkanları ile MHP avukatları da davaya katılacak. Mehmet Altan, bu davanın herkesin gözü önünde işlenen siyasi bir cinayet olduğunu ve yargının hukuku boğmasından korkulduğunu belirtiyor. Altan, Susurluk skandalına atıfta bulunarak, bu davanın sonucunun Türkiye'nin ne kadar hukuk devleti olduğunu göstereceğini vurguluyor.
1 Temmuz 2024

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, 2015 yılında Diyarbakır'da öldürülmüştü ve olayla ilgili üç polis memuru yargılanmaktadır. Savcı, bu polislerin beraatini talep etti, çünkü olay yerinde yapılan incelemeler sonucunda Elçi'yi vuran kurşunun kaynağı tespit edilememiştir. Diyarbakır Barosu, savcının bu talebine tepki göstererek, adaletin sağlanması için 12 Haziran'da yapılacak karar duruşmasına katılım çağrısı yaptı.
29 Nisan 2024

Ankara'da bir eğlence mekanında 'istek parça' tartışması sonucu müzisyen Onur Şener'in öldürülmesi olayında beş sanık yargılanıyor. İki kamu personeli ve bir mühendis olan üç saldırgan tutuklanmış, iki kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Savcı, iki sanığın müebbet hapisle cezalandırılmasını, diğer üç sanığın ise beraatini talep etti. Mahkeme, sanıkların savunmalarını hazırlamaları için süre vererek duruşmayı 5 Temmuz'a erteledi.
31 Mayıs 2023
İşaretlediklerim