Dr. Servet Terziler, Türkiye'nin sağlık turizmi alanında büyük bir başarı elde ettiğini, özellikle saç ekimi için 1 milyon kişinin ülkeyi ziyaret ettiğini belirtti. Ayrıca diş hizmetleri ve estetik cerrahisinde de sırasıyla 500 milyon ve 400 milyon dolarlık cirolara ulaşıldığını ifade etti. Genel hastane hizmetleri ve kaplıca turizmi dahil olmak üzere sağlık turizminden elde edilen toplam gelirin 10 milyar doları aştığını vurguladı. Terziler, sağlık turizminde kalitenin korunması için Sağlık Bakanlığı'nın denetimleri artırması gerektiğini ve 'merdiven altı' işletmelerin sektörün imajını zedelediğini söyledi.
8 Ocak 2023

Türkiye'deki deprem felaketinin ardından barınma, su ve tuvalet gibi temel ihtiyaçların karşılanamaması, kolera, tifo ve dizanteri gibi ciddi enfeksiyon hastalıklarının yayılma riskini artırıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, her şeyin kontrol altında olduğunu belirtirken, uzmanlar yeterli önlemlerin alınmadığını ve salgın hastalıkların erken tespiti için gerekli altyapının kurulması gerektiğini vurguluyor. Türk Tabipleri Birliği üyeleri, devlet tarafından kurulan çadırkentlerin uluslararası standartlara uygun olmadığını ve insanların zor şartlar altında yaşamaya çalıştığını ifade ediyor.
19 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sağlık sorunları nedeniyle görevinden istifa ettiğini duyurdu. Özhaseki, istifasını sosyal medya hesabından paylaştı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çalışmanın kendisi için bir onur olduğunu belirtti. Görev süresi boyunca doğal afetlerin yaralarını sarmak ve şehirleri yeniden inşa etmek için önemli adımlar attığını ifade eden Özhaseki, bundan sonraki dönemde aile vakfında hizmet vermeye devam edeceğini söyledi.
1 Temmuz 2024

Türk Tabipleri Birliği'nin verilerine göre, 2023 yılının ilk ayında 251 hekim yurt dışına göç etmek üzere iyi hal belgesi istedi. 2022 yılında toplam 2 bin 685 hekim aynı belgeyi talep etmişti. Hekimlerin yurt dışına göç etme eğilimi, ağır çalışma koşulları ve meslek örgütlerine yönelik saldırılar nedeniyle devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, göç eden hekimlerle ilgili olarak, gidenlerin yerine yeni mezun doktorları istihdam edeceklerini ve gerekirse yurt dışından dönmek isteyen hekimleri hızla ülkeye davet edeceklerini belirtti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 'Beyaz Reform' olarak adlandırdığı düzenlemeler de hekim göçünü durduramadı.
1 Şubat 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Düzce Atatürk Devlet Hastanesi ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, 2023 yılında Türkiye genelinde Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alıp gelmeyen kişi sayısının 23 milyon olduğunu belirtti. Koca, randevuya gelinmemesinin diğer hastaların sağlık hizmetine erişimini engellediğini vurguladı. Ayrıca, randevu almak için uzun süreler beklenmesine rağmen, bu randevuların kullanılmamasının ciddi bir sorun teşkil ettiğini ifade etti.
13 Mart 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sağlık sorunları nedeniyle görevinden istifa ettiğini duyurdu. Özhaseki, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çalışmanın kendisi için bir onur olduğunu belirtti. Görev süresi boyunca doğal afetlerin yaralarını sarmak ve şehirleri yeniden inşa etmek için önemli adımlar attığını ifade eden Özhaseki, bundan sonraki dönemde aile vakfında hizmet vermeye devam edeceğini söyledi.
1 Temmuz 2024

Doktor annelerin sosyal medyada başlattığı bir hareket, 31 Aralık 2018'de Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı (KAHEV) adı altında resmi bir yapıya kavuştu. Vakıf, şu ana kadar 5 bini aşkın çocuk ve gence burs sağladı ve Vehbi Koç Vakfı tarafından ödüllendirildi. KAHEV, eğitim, kültürel ve bilimsel gelişmeye katkıda bulunmayı amaçlıyor ve Türkiye genelinde 312 okula destek verdi. Vakıf, ayrıca çeşitli burs programları ve eğitim destekleri sunuyor.
25 Şubat 2024

Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Ali Koç, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) başkanlık seçimlerinin planlanandan daha erken bir tarihte yapılması gerektiğini belirtti. Çeşitli kulüpler, mevcut TFF yönetimini kriz yönetiminde başarısız olmakla suçluyor ve Mehmet Büyükekşi liderliğindeki yönetimin değiştirilmesi çağrısında bulunuyor. Kulüpler, değişim için imza toplarken, TFF'nin seçimler için belirlediği tarih olan 18 Temmuz'u işaret etmesine rağmen, Kulüpler Birliği Vakfı üyeleri seçimlerin daha erken bir tarihte yapılması konusunda ısrar ediyor.
16 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından İTÜ'ye atanan Rektör İsmail Koyuncu'nun, Akademi Vakfı üzerinden üniversitede kadrolaşma yaptığı iddia ediliyor. Vakfın kurucuları arasında çok sayıda AKP'li siyasetçi bulunuyor. Koyuncu'nun öğrencileri, çevre mühendisliği bölümüne öğretim üyesi olarak atanırken, vakfa yakın diğer isimler de üniversitenin çeşitli kademelerinde görev alıyor. İTÜ'nün geleneksel vakıflarıyla mücadele eden Koyuncu'nun, kendi vakfının toplantılarını üniversitede yapması dikkat çekiyor. Ayrıca vakfın yönetiminde ve kurucuları arasında kadın bulunmuyor.
8 Mart 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), kadın çalışanlarının HPV aşısı masraflarını karşılayacağını duyurdu. İKSV'nin açıklamasına göre, çalışanlarının yüzde 66'sını kadınların oluşturduğu vakıf, HPV aşısını bir yan hak olarak yürürlüğe koydu. Bu adım, çalışanların sağlığını koruma amacıyla atıldı. Türkiye'de HPV aşısının ulusal aşı takvimine girmesi beklenirken, İKSV'nin bu kararı dikkat çekti.
26 Temmuz 2024

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu ve İstanbul Tabip Odası Aile Hekimleri Komisyonu, İstanbul'da kızamık vakalarının görüldüğüne dair uyarıda bulunarak aileleri bebek ve çocukların aşılarını tamamlamaya çağırdı. Kızamık, Dünya Sağlık Örgütü tarafından eliminasyonu hedeflenen hastalıklar arasında yer almakta ve Türkiye, bu hastalığı laboratuvar testleriyle özel olarak takip etmektedir. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Saffet Ercan, bazı ilçelerde kızamık vakalarının görüldüğüne dair bilgiler aldıklarını ve Sağlık Bakanlığı'ndan şeffaf bir açıklama beklediklerini ifade etti. Aşı reddi oranlarının düşük olmadığı ve aşıların ücretsiz yapıldığı belirtilirken, 2011'den beri Türkiye'de kızamık salgını yaşandığı ve vakaların arttığı kaydedildi.
18 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, çalışma şartları nedeniyle yurt dışına giden veya gitmeyi düşünen doktorları Türkiye'ye geri dönmeye davet etti. Daha önce 'Gidiyorlarsa gitsinler' şeklinde bir açıklama yapan Erdoğan, seçimlere kısa bir süre kala doktorlara yönelik olumlu bir mesaj vererek, bilimsel çalışmalar için gerekli imkanların sağlanacağını belirtti. Bu çağrı, Erdoğan'ın daha önceki sert tutumunun aksine bir yaklaşım olarak değerlendirildi.
1 Mayıs 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'daki kentsel dönüşümü hızlandırmak için özel bir birim kuracaklarını duyurdu. Özhaseki, kentsel dönüşüm çalışmalarını yeterince hızlandırmayan belediye başkanlarını eleştirdi. İstanbul'da 188 yerde dönüşüm olduğunu ve 600 bin civarında konutun dönüşümünün sağlandığını belirtti. Ayrıca, İstanbul'daki kentsel dönüşümü yönetmek üzere özel bir genel müdürlük kurmayı planladıklarını ifade etti.
2 Ekim 2023

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, Orta Vadeli Program'da (OVP) 2024 yılı için belirlenen yüzde 41,5'lik enflasyon beklentisinin gerçekçi olduğunu belirtti. Turan, 2025 yılı enflasyon oranını ise iyimser bulduklarını ve 2026'da tek haneli enflasyonun yakalanabileceğini ifade etti. Ayrıca, büyüme beklentisindeki aşağı yönlü revizyonun işsizliği artıracağını ve nitelikli insan kaynağını çekecek politikalara ihtiyaç olduğunu vurguladı.
5 Eylül 2024

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, özel sağlık kurumlarına yönelik yapısal reformların bakanlığın gündeminde olduğunu belirtti. Bu açıklama, İstanbul merkezli bir sağlık çetesinin ortaya çıkarılması ve 21 şüpheli bebek ölümüne neden oldukları iddiasıyla suçlanmalarının ardından geldi. Çetenin işbirliği yaptığı 10 özel hastanenin ruhsatı iptal edildi. Bakan, sağlık sisteminin suistimal edilmesine karşı sıkı denetimlerin devam edeceğini ve reformların yapılacağını vurguladı.
20 Ekim 2024

International Planned Parenthood Foundation'ın desteğiyle HASUDER ve Hatay Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Hatay'da bir Kadın ve Üreme Sağlığı Hizmet Birimi kuruldu. Birim, deprem bölgesindeki kadınlara doğum kontrol yöntemleri ve cinsel sağlık hizmetleri sunuyor. Sağlık Bakanlığı'nın aile planlaması hizmetlerindeki eksikliği nedeniyle, HASUDER'in geliştirdiği proje önem kazanıyor. Proje koordinatörü Prof. Dr. Türkan Günay, afet durumlarında cinsel şiddet ve üreme sağlığı sorunlarının arttığına dikkat çekiyor ve çadır alanlarında kadınların güvenliği için yeterli önlemlerin alınmadığını vurguluyor.
8 Nisan 2023

Eski Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, görevini İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu'na devretti. Koca, görev süresi boyunca sağlıkta şiddet sorununu önemli oranda çözdüklerini ve birçok sağlık sorununu ele aldıklarını belirtti. Koca, COVID-19 salgını, Elâzığ ve Kahramanmaraş-Hatay depremleri gibi zorlu dönemlerde sağlık sisteminin başarılı bir sınav verdiğini ifade etti. Ayrıca, Beyaz Reform ile sağlık çalışanlarının özlük haklarında iyileştirmeler yapıldığını ve onaylı randevu sistemiyle randevu taleplerinin büyük oranda karşılandığını söyledi.
2 Temmuz 2024

Sağlık Bakanlığı, 109'uncu dönem devlet hizmeti yükümlülüğü kapsamında 1724 yeni mezun hekim ve uzman hekimin atamasını gerçekleştirdi. Atanan hekimlerin büyük bir kısmı deprem bölgesine gönderildi, ancak birçok hekim için ne çalışacakları sağlık kurumu ne de barınacak yer bulunuyor. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgede ciddi barınma ve altyapı sorunları yaşanıyor. Hekimler, çalışacakları yerlerin güvenli olmasını, temel ihtiyaçların karşılanmasını ve devlet hizmet yükümlülüğü sürelerinin kısalmasını talep ediyorlar. Türk Tabipleri Birliği, hekimlerin temel ihtiyaçlarının karşılanmadığını ve ayrımcılığa uğradıklarını belirtiyor.
7 Mart 2023

Cumhuriyet Vakfı yönetim kurulu üyeleri Turan Karakaş, Birol Başaran ve Barış Doster, vakfın başkanı Alev Coşkun ve üyeler Işık Kansu ve İrfan Hüseyin Yıldız'ı, bir e-ticaret firmasından manipülatif haber yapma karşılığında çikolata kutusunda para alındığı iddiasıyla ilgili olayı kapatmaya çalıştıkları gerekçesiyle istifaya çağırdı. Bu iddia, vakıf yöneticisi avukat Turan Karakaş tarafından suç duyurusuyla ortaya çıkmıştı. Gazetenin genel yayın yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu, konuyu kapatmaya zorlandıktan sonra görevden alındı. Üç yönetim kurulu üyesi, olayın yargı yoluyla çözülmesi ve sorumluların açığa alınması gerektiğini belirtti.
15 Haziran 2023

Türkiye'de 2005 yılında tüberküloz tanısı alan yabancı hasta oranı %6,8 iken, 2021'de bu oran %15,7'ye yükseldi. İstanbul'da kayıtlı tüberküloz hasta sayısı 2 bin 954 olup, yabancı hasta oranı %25'e ulaştı. Sağlık Bakanlığı, yabancı ülke doğumlular dahil tüm hastaların tedavilerini ücretsiz yapıyor. Tüberküloz hastaları arasında sosyal destek sağlayan İstanbul Verem Savaşı Derneği, tedaviye uyumu artırmak için maddi ve sosyal destek sunuyor. Hastaların tedavi sürecinde karşılaştıkları zorluklar arasında dil engeli, maddi yıkım ve damgalanma bulunuyor. Göçmen hastaların tedaviye uyumu yüksek olmasına rağmen, tanı ve tedavi süreçlerinde yaşanan gecikmeler hastalığın başkalarına bulaşmasına neden olabiliyor.
7 Ocak 2023
İşaretlediklerim