İspanya'da, 50 bin yıldan daha eski olduğu belirlenen Neandertal kalıntıları tespit edildi. Katalonya Arkeoloji Müzesi'nde düzenlenen basın toplantısında, bu kalıntıların 54 parça olduğu ve büyük olasılıkla bir yetişkin kadın, 11-12 yaşlarında bir genç ve 7-8 yaşlarında bir çocuğa ait oldukları belirtildi. Bu kalıntılar, İber Yarımadası'nda şimdiye kadar bulunan Neandertal kalıntıları arasında en önemlilerinden biri olarak gösteriliyor ve Neandertal insanların Avrupa coğrafyasındaki dağılımı hakkında da bilgi veriyor.
19 Eylül 2023

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından deniz dibinde tonoz temizliği yapıldı. Sahil Güvenlik dalış timleri ve Bodrum Liman Başkanlığı ekiplerinin de katıldığı çalışmada, vinç yardımıyla denizden 8 tonoz, 15 çapa, zincir ve halat çıkarıldı. Toplamda 20 tona yakın atık, bekleyen bir gemiye taşındı.
16 Ağustos 2023

Eskişehir'in Mihalıççık ilçesindeki bir yaşlı bakım evinden ayrılan ve haber alınamayan Mehmet Taşkın ve Osman Nalbant isimli iki kişi, yapılan arama çalışmaları sonucunda bulundu. Osman Nalbant sağ olarak bulunurken, Mehmet Taşkın ise ölü olarak bulundu. Arama çalışmalarına polis, jandarma, AFAD, AKUT ve diğer arama kurtarma ekipleri katıldı. Taşkın'ın cesedi, incelemenin ardından hastane morguna gönderildi.
15 Temmuz 2023

Hatay'ın Arsuz ilçesi Akçalı Mahallesi sahilinde deniz yüzeyinde hareketsiz duran bir kişi fark edildi. İhbar üzerine olay yerine gelen emniyet ekipleri tarafından denizden çıkarılan kişinin hayatını kaybettiği anlaşıldı. Yapılan incelemeler sonucunda cesedin 70 yaşındaki İ.T'ye ait olduğu belirlendi ve Arsuz Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.
10 Temmuz 2023

Mehmet Aksoy, Moritanya'da Türk balıkçıların sürdürülebilir olmayan balıkçılık yaptığını ve balık kaynaklarını tükettiklerini belirtti. Meclis'te toplanan Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu'nda konuşan Aksoy, Moritanya'da balıkçılık sektörüne getirilen kotalara uymadıklarını ifade etti. Türk balıkçıların 2015'ten beri Moritanya'da avcılık yaptığı ve Türk şirketlerinin ülkede önemli yatırımlara sahip olduğu bilgisi verildi.
6 Nisan 2023

Manisa'da kuruyan Marmara Gölü'nde balıkçı kooperatifine çıkarılan 322 bin TL'lik borcun iptaline yönelik dava sonuçlandı. Mahkeme, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün çıkardığı borcun hukuka aykırı olduğuna ve kurumuş gölden dolayı kira talebinin olamayacağına karar verdi. Avukat Cem Altıparmak, gölün koruma altında olduğunu ve kuruyan sulak alanın rehabilite edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, gölün kurutulmasının ve tarımsal amaçla kullanılmasının yasak olduğunu ifade etti.
26 Ocak 2023

Fas'ta, 66 milyon yıl önce okyanuslarda avlanan ve boyu bir katil balinaya yakın olan yaklaşık 8 metre uzunluğundaki 'Khinjaria acuta' isimli deniz kertenkelesinin fosili bulundu. Bu tür, hançeri andıran dişlere sahip olup, Tyrannosaurus rex ve Triceratops gibi dinozorlarla aynı dönemde yaşamış olabilir. 'Khinjaria acuta', mosasaur olarak bilinen dev deniz kertenkeleleri ailesinin bir üyesi ve günümüzde Komodo ejderlerinin ve anakondalarının uzaktan akrabasıdır. Araştırmacılar, bu canlıların yok oluşunun modern deniz besin zincirlerinde süper avcı türlerinin azalmasına yol açtığını belirtiyor.
6 Mart 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Adıyaman Afet Koordinasyon Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, Adıyaman'da 13 gün süren arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını ve barınma sorununun olmadığını belirtti. Bakan, boş çadırların ve KYK yurtlarının mevcut olduğunu, konteyner yerleşimleri için altyapı planlarının tamamlandığını ve kalıcı konutlar için çalışmaların başlayacağını ifade etti. Ancak Adıyamanlılar, çadırlara ulaşamadıklarını ve yalnız bırakıldıklarını iddia ederek yetkililere tepki gösteriyorlar.
18 Şubat 2023

İstanbul Sarıyer'de bulunan Hacıosman ormanlık alanının birinci derece doğal SİT alanı statüsünün düşürülmesine karşı Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından açılan dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda, statü değişikliği ile yapılaşmaya izin verileceği ve bu durumun deprem riski taşıyan bölgede habitat parçalanmasına ve Boğaziçi siluetine zarar verebileceği belirtiliyor. Ayrıca, 1930'da kurulan Büyükdere Devlet Fidanlığı'nın da SİT statüsü düşürülen alanlar arasında olduğu ve bu durumun fidanlığın tarihi ve eğitim işlevine zarar verebileceği ifade ediliyor.
18 Nisan 2023

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Adana Karataş limanından açılan Mahmutcan-1 adlı Türk balıkçı teknesine uluslararası sularda Suriye güvenlik güçlerine ait iki gemi tarafından ateş açıldığını ve olay sonucunda iki Türk balıkçının hafif yaralandığını ve teknede maddi hasar oluştuğunu açıkladı. Bakanlık, olayı kınadığını ve Samandağ Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturmasına konu olan bu olayın takipçisi olacaklarını belirtti.
29 Mayıs 2023

Adıyaman'da yaşanan deprem sonrasında birçok kişi evsiz kalmış ve yardım beklemektedir. Arama kurtarma ekipleri ve gıda yardımları yeterli seviyede olmamakla birlikte bölgeye ulaşmıştır. 78 yaşındaki Fatma teyze, ailesiyle birlikte açlık ve soğukla mücadele ettiğini belirterek sadece bir çadır talebinde bulunmuştur. Fatma teyzenin önünde durduğu binanın enkazından 15 kişinin sağ olarak kurtarılmayı beklediği bilgisi paylaşılmıştır.
8 Şubat 2023

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, 6 Şubat'taki büyük depremlerin ardından 8 bin 550 artçı sarsıntının kaydedildiğini belirtti. Bu sarsıntıların çoğunun hissedilir büyüklükte olduğunu ve önümüzdeki günlerde 5'in üzerinde büyüklüklerde artçı sarsıntılar yaşanabileceğini ifade etti. Vatandaşlara hasarlı binalardan uzak durmaları konusunda uyarıda bulundu ve ağır hasarlı binalardan eşya alımının yasaklandığını hatırlattı. Ayrıca, Sivas'ın Gürün ilçesinin 'genel hayata etkili afet bölgesi' olarak değerlendirildiğini açıkladı.
23 Şubat 2023

Muğla'nın Ortaca ilçesindeki İztuzu Plajı'nda suların çekilmesi sonucu iki bin yıllık bir tuz tesisi ortaya çıktı. Tesis, Kaunos Antik Kenti'nde 2005 yılında yapılan kazılar sırasında bulunmuştu. Kazı başkanı Doç. Dr. Ufuk Çörtük, tesisin antik dönemde mühendislik harikası bir yöntemle kurulduğunu ve yılda ortalama 4-5 ton tuz üretildiğini belirtti. Üretilen tuzların çuvallarla limana taşınarak gemilerle Yunanistan ve adalara ihraç edildiği belirtildi.
29 Eylül 2023

Aydın'ın Söke ilçesinde dün gece başlayan sağanak yağış sonucu oluşan selde üç kişi hayatını kaybetti, bir kişi ise kayboldu. Sel nedeniyle tarım alanları ve yollar sular altında kaldı, bazı ev ve iş yerlerini su bastı. AFAD Başkanı Okay Memiş, bölgede incelemelerde bulundu ve iklim değişikliği nedeniyle bu tür afetlerle daha sık karşılaşacağımızı belirtti.
5 Kasım 2023

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, kentteki Adile Naşit heykelinin çay tepsisinin çalındığını açıkladı. Heykel, Bolu Belediyesi tarafından kentin farklı noktalarına yerleştirilen heykellerden biriydi. Özcan, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda hırsızlığa tepki göstererek, çalınan tepsinin geri getirilmesi konusunda uyarıda bulundu ve olayla ilgili kamera görüntüleri olduğunu, tepsinin AKP binasında olabileceğinden şüphelendiğini belirtti.
1 Mayıs 2023

Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki bir polis uygulama noktasında, polisler bitkin halde bir balaban buldu. Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri, yaralı kuşu teslim aldı ve ilk müdahalesini yaptı. Kuş, tedavisi için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezine gönderilecek.
16 Eylül 2023

Paleontologlar, İspanya'nın Tenerife adasında 700 bin yıl öncesine ait, mükemmel biçimde korunmuş bir kertenkele iskeleti keşfetti. Buluntu, soyu tükenmiş dev kertenkele türü 'Gallotia goliath' olabilir. Keşif, Kanarya Adaları'nın tarih öncesi yaban hayatına ve paleoekolojisine dair değerli bilgiler sağlıyor. Gelecekteki araştırmalar, fosilin anatomik özelliklerinin ayrıntılı incelenmesine odaklanarak bölgedeki biyolojik çeşitlilik ve çevresel değişiklikler hakkında daha geniş çalışmalara katkıda bulunacak.
3 Temmuz 2024

Vedat Milor, Akdeniz Koruma Derneği'nin düzenlediği bir festivalde, istilacı türler ve denizlerin kirliliği konusuna dikkat çekti. Özellikle aslanbalığının diğer türler için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirten Milor, bu balığın ticarileştirilmesi gerektiğini savundu. Balıkçıların aslanbalığını denize geri atmak yerine lokantalara satmalarının hem ekonomik hem de ekolojik açıdan faydalı olacağını ifade etti. Milor, aslanbalığının lezzetli olduğunu ve bu şekilde tüketilmesinin denizlerdeki zenginlikleri koruyabileceğini belirtti.
18 Mayıs 2024

Britanya'nın Jurassic Sahili'nde, yaklaşık 150 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülen ve okyanuslarda yaşamış bir pliosaur türüne ait 2 metre uzunluğunda bir kafatası bulundu. Bu kafatası, şimdiye kadar bulunan en eksiksiz fosil parçalarından biri olarak kaydedildi. Kafatasında 130 adet uzun ve keskin diş bulunuyor ve bu canlının boyunun 10-12 metre arasında olduğu tahmin ediliyor.
11 Aralık 2023

6 Şubat'ta meydana gelen depremde yıkılan ve 72 kişinin ölümüne neden olan Adıyaman'daki İsias Oteli ile ilgili soruşturma tamamlandı. Adıyaman başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 11 sanık hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edildi. İddianame, Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi ve sanıkların yargılanmasına 3 Ocak 2024'te başlanacak.
5 Aralık 2023
İşaretlediklerim