Aydın'ın Çine ilçesindeki Alabanda Antik Kenti'nde kaçak kazı yapılan bir alanda, yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen bir lahit bulundu. İzinsiz kazıyı fark eden görevliler durumu jandarmaya bildirdi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinesinde yapılan çalışmalar sonucunda lahit, temizlik çalışmalarının ardından kontrollü bir şekilde çıkarıldı. Kaçak kazıyı kim ya da kimlerin yaptığı araştırılıyor.
1 Ekim 2023

Manisa'nın Akhisar ilçesinde, Geç Roma Dönemi'ne ait olduğu değerlendirilen bir mozaik pano ele geçirildi. Meryem Ana figürünü içeren bu mozaik, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Akif Ersoy tarafından sosyal medya üzerinden duyuruldu. Bakan Ersoy, mozaik panonun Manisa Müzesi'ne teslim edildiğini ve kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadelenin devam ettiğini belirtti.
14 Haziran 2024

Adıyaman'da 2017 ve 2018 yıllarında meydana gelen Samsat depremlerinde ağır hasar gören 1884 yapının hala boşaltılmadığı tespit edildi. Resmi rapora göre, bu depremlerde toplam 4 bin 734 yapı ağır hasar almış, ancak yıkım ve enkaz kaldırma ihalesi vatandaşlar tarafından boşaltılmayan binalar nedeniyle sonlandırılmış. İmar affından ise 12 bin 485 yapı yararlanmış. 6 Şubat'taki büyük depremde Adıyaman da dahil olmak üzere 10 şehirde en az 40 bin 689 kişi hayatını kaybetmişti.
19 Şubat 2023

Gaziantep'in İslahiye ilçesindeki Tahtaköprü Barajı'nı besleyen Karasu Çayı'ndaki suyun rengi değişti ve balık ölümleri yaşandı. Durumu fark eden vatandaşlar yetkililere bildirdi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü çayda inceleme başlattı ve sudan numune aldı. İnceleme sonuçlanana kadar çayda balık tutulması ve çevresinde hayvan otlatılması yasaklandı.
25 Eylül 2023

Adana'nın Yüreğir ilçesinde, Yüreğir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri tarafından kaçak hayvan kesimi yapıldığı ihbarı üzerine bir adreste arama yapıldı. Aramada 12 eşeğin kesildiği belirlendi ve hazır bekletilen iki eşek ile altı at, hayvan barınağına götürüldü. Olay yerine sevk edilen polis ekipleri, iki zanlıyı gözaltına aldı. Ele geçirilen etler imha edildi.
3 Eylül 2023

Almanya'da Mahmut Şahin'in evinin bahçesine düşen ve yaklaşık 4.5 milyar yıl yaşında olduğu tespit edilen 3.5 kilogram ağırlığındaki göktaşı için ilk olarak 200 bin avro teklif edilmişti. Bilim insanlarının değerlendirmesi sonucunda göktaşının değeri 400 bin avro olarak belirlendi. Şahin, göktaşını Münih'teki bir maden fuarında sergiledi ve Hamburg'daki bir müzeyle satış için görüşmeler yapmaktadır. Şahin, satıştan elde edeceği geliri yatırıma dönüştürmeyi planlıyor.
9 Kasım 2023

Sinop'un Türkeli ve Ayancık ilçelerindeki limanlara demir atan balıkçılar, altı köpeği ölü bulduklarını ve diğer köpeklerin de ölmek üzere olduğunu belirtti. Balıkçılar, durumu yetkililere bildirdiklerini ancak yardım alamadıklarını ifade etti. Ayancık Belediye Başkanı Hayrettin Kaya, kendilerine böyle bir talebin gelmediğini söyleyerek hemen ekip göndereceklerini açıkladı. Türkeli Helaldı Muhtarı Hayri Gürleyen ise barınak eksikliğinden bahsederek, daha önce barınak talebinde bulunduklarını ancak sonuç alamadıklarını dile getirdi.
29 Ocak 2023

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Adıyaman ziyaretinde Mimarlar Odası Temsilcisi Fevzi Dost'tan depremzedeler için yapılacak konutlar hakkında bilgi aldı. Dost, Kahta ilçesindeki konutların maliyetinin devletin açıkladığı rakamların iki katına ihale edildiğini belirtti. Babacan, inşaat maliyetlerinin lüks bir otel yapımıyla kıyaslandığında dahi yüksek olduğunu ifade etti. Bakanlık, konutlar için hak sahiplerine iki yılı ödemesiz, toplam 20 yıl faizsiz vade imkanı sağlayacağını duyurdu.
13 Mart 2023

Mardin'in Midyat ilçesinde, dört yıl önce başlatılan çalışmalar sonucu keşfedilen ve içerisinde ibadethane, silo, su kuyuları, barınma alanları, şırahane, işlik, sarnıç ve mezar alanları gibi çeşitli yapılar bulunan 5 bin yıllık yer altı şehrinin iki etabı, bu yıl ziyarete açılacak. Yapılan kazı ve temizlik çalışmaları sonucunda 8 bin 223 metrekarelik alan ve bu alanlara bağlı yaklaşık 120 metrelik tünel ortaya çıkarıldı. Ayrıca, yer altı şehrinde farklı dönemlere ait kandiller, ağırşaklar, el değirmeni, taş-cam boncuklar, taş eserler, bronz sikke-takılar, pişmiş topraktan araç gereçler ve çeşitli kemikler bulundu. Restorasyon ve Ziyaretçi Karşılama Merkezi projeleri Mardin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı.
22 Şubat 2024

Adıyaman depremi sonrasında gönüllü olarak bölgeye giden aile hekimi Dr. Sosın Fisli, izinsiz gittiği gerekçesiyle İl Sağlık Müdürlüğü tarafından soruşturmaya tabi tutuldu. Fisli, bu durumu kabul edemeyerek görevinden istifa etti, ancak Heybeliadalı hastaları tarafından başlatılan imza kampanyasıyla destek gördü. İstanbul Tabip Odası ve Heybeliadalılar, Fisli'nin yanında olduklarını belirterek soruşturmanın sonlandırılmasını talep ettiler. Fisli, pandemi dönemindeki çalışmaları nedeniyle İstanbul Valiliği tarafından başarı belgesi almış bir hekimdir.
11 Nisan 2023

Marmara Denizi, İmralı Adası'nın güneybatısında su alarak batan 'Batuhan A' adlı kargo gemisinin enkazında yapılan dalışta, kayıp altı kişiden birinin cesedi bulundu. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, 700'den fazla kişinin katılımıyla bölgede devam eden çalışmalarda, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı dalgıçların 51 metre derinlikteki geminin enkazında bir personelin cesedine ulaştığını açıkladı. Cesedin, gemide aşçılık yapan 33 yaşındaki Zeynep Kılınç’a ait olduğu belirlendi. Gemi, kötü hava ve deniz şartları nedeniyle 15 Şubat'ta batmıştı.
17 Şubat 2024

Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesindeki Yeniköy köyünde mezar kazısı sırasında Roma dönemine ait üçlü Hekate ve kuş figürü ile kırık halde Ay Tanrısı Men heykelciği bulundu. Köy muhtarı durumu jandarmaya bildirdi. Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü yetkilileri, yaptıkları incelemede eserlerin Roma dönemine ait olduğunu tespit etti. Bulunan eserler, müze müdürlüğüne teslim edildi.
18 Eylül 2023

ABD'de bulunan ve Anadolu kökenli olduğu belirlenen 41 tarihi eser, uzun süren hukuki süreçlerin ardından Türkiye'ye iade edildi. Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu'nda düzenlenen törenle Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerine teslim edilen eserler arasında Roma Dönemi heykelleri, pişmiş toprak kaplar, figürinler ve Geç Kalkolitik Döneme ait idol başları yer alıyor. Eserler, MÖ 7. yüzyıldan MS 7. yüzyıla kadar olan dönemi kapsıyor.
6 Aralık 2023

Adana'nın Yüreğir ilçesinde, Devlet Su İşleri'ne ait bir sulama kanalında kadın cesedi bulundu. Olayı fark eden vatandaşlar durumu polise bildirdi. İl Emniyet Müdürlüğü Sualtı Grup Amirliği ve Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü ekipleri olay yerine sevk edildi. Ceset, kimlik tespiti ve otopsi için Adana Adli Tıp Kurumuna götürüldü.
28 Ağustos 2023

Adana'nın merkez Sarıçam ilçesinde, Boynuyoğun Mahallesi'nde dere kenarında bir kadın cesedi bulundu. Durum, vatandaşlar tarafından polise bildirildi. Olay yerine İl Emniyet Müdürlüğü Sualtı Grup Amirliği ve Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Kimliği belirsiz olan ceset, kimlik tespiti ve otopsi için Adana Adli Tıp Kurumuna götürüldü.
2 Eylül 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem sonrasında, bazı şehirlerde sokaklarda cenazelerin beklediği gözlemlendi. AFAD tarafından yapılan açıklamada, hayatını kaybeden vatandaşların kimliklendirilmesi ve naaşlarının yakınlarına teslim edilmesinin önemi vurgulandı. Kimliklendirilemeyen cenazeler, 24 saatlik bekleme süresinin ardından DNA, parmak izi örneği ve fotoğrafı alınarak defnedilecek. Ölü muayene işlemleri, naaşın bulunduğu yerdeki başsavcılıklar tarafından yapılacak ve naaşlar çevre illere gönderilmeyecek.
8 Şubat 2023

Adana'nın Tufanbeyli ilçesinde 13 yaşındaki Ömer Bektaş, arkadaşıyla birlikte girdiği sulama göletinde boğuldu. İhbar üzerine olay yerine gelen jandarma ve çevredekiler tarafından arama çalışması yapıldı. Kozan İlçe Jandarma Komutanlığından gelen dalgıçlar, Bektaş'ın cesedini bulup sudan çıkardı. Cenaze, otopsi için Adana Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.
16 Eylül 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve 76 ülkeden diplomatik temsilcilerin katıldığı bir etkinlik öncesinde Yerebatan Sarnıcı Müzesi'nde kimyasal bir koku hissedildi. Durumun bildirilmesi üzerine müzeye itfaiye ve AFAD ekipleri sevk edildi ve yapılan incelemelerde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı. İtfaiye ekipleri müzede hava tahliyesi çalışması gerçekleştirdi ve kokunun, etkinlik öncesinde yapılan ilaçlamadan kaynaklanmış olabileceği belirtildi.
13 Temmuz 2023

Ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler'in 'Kumkapı Balıkçıları' adlı sergisi, Yapı Kredi bomontiada'daki Ara Güler Müzesi'nde ziyarete açıldı. Doğuş Grubu Sanat Danışmanı Çağla Saraç, bu serinin Güler'in en önemli çalışmalarından biri olduğunu belirtti. Güler, bu foto-röportaj dizisini 1952 yılında yedi gün boyunca Jamanak gazetesi için hazırlamış. Sergide, gazetede yayımlanan fotoğrafların yanı sıra yazılar da sergileniyor.
7 Mayıs 2024

Gümüşhane'nin Alemdar köyünde yaşayan Okan Berker, iftar öncesi gezintiye çıktığı sırada yol kenarında bir ayı yavrusu buldu. Annesi olmadığını fark edince yavruyu evine götürdü ve 'Yogi' adını vererek bir gece besledi. Ertesi gün Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim etti. DKMP yetkilileri, doğadaki yaban hayvanı yavrularına dokunulmaması ve bulundukları yerde bırakılması konusunda uyarıda bulundu.
2 Nisan 2023
İşaretlediklerim