Vedat Milor, Akdeniz Koruma Derneği'nin düzenlediği bir festivalde, istilacı türler ve denizlerin kirliliği konusuna dikkat çekti. Özellikle aslanbalığının diğer türler için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirten Milor, bu balığın ticarileştirilmesi gerektiğini savundu. Balıkçıların aslanbalığını denize geri atmak yerine lokantalara satmalarının hem ekonomik hem de ekolojik açıdan faydalı olacağını ifade etti. Milor, aslanbalığının lezzetli olduğunu ve bu şekilde tüketilmesinin denizlerdeki zenginlikleri koruyabileceğini belirtti.
18 Mayıs 2024

'Lolita' adlı katil balina, 50 yılı aşkın süredir Miami'deki bir akvaryumda esaret altında tutulduktan sonra hayatını kaybetti. Lolita'nın ölümü, böbrek rahatsızlığı nedeniyle gerçekleşti. Hayvan hakları aktivistleri ve Amerikan Futbol takımı Indianapolis Colts'un sahibi Jim Irsay'ın mali desteğiyle Lolita'nın doğal yaşam alanı olan Pasifik Okyanusu'na geri dönmesi planlanıyordu. Lolita, 1970'te dört yaşındayken yakalanmış ve Miami Seaquarium'a satılmıştı.
20 Ağustos 2023

Kuzey Atlantik'te, Titanik enkazını turistlere göstermek üzere dalış yapan ve içinde beş kişinin bulunduğu bir turist denizaltısıyla irtibat kesildi. Denizaltı, son sinyalini pazar sabahı gönderdikten sonra 24 saatten fazla süredir kayıp durumda. ABD ve Kanada'dan ekiplerin katılımıyla arama çalışmaları sürüyor. Denizaltının 70 ila 96 saatlik oksijen kapasitesi olduğu belirtiliyor. İngiliz milyarder Hamish Harding'in de denizaltıda olduğu iddia edilmiş, ancak bu bilgi daha sonra gizlilik gerekçesiyle paylaşımdan kaldırılmıştır.
19 Haziran 2023

Sığ sularda balıklama atlamak, ciddi omurilik yaralanmalarına ve hatta ölüme yol açabiliyor. Türkiye'de her yıl ortalama 500 boyun kırığı vakası görülüyor ve bu vakaların çoğu 12-25 yaş arası gençlerde meydana geliyor. Sığ suya balıklama atlayanların yüzde 30'u kısmi veya tam felç oluyor. Bu tür kazaların önlenmesi için sığ sularda uyarı levhalarının konulması önemli bir adım olarak görülüyor.
30 Temmuz 2023

Miami Seaquarium'da 50 yıldır esaret altında tutulan ve insanları eğlendiren 56 yaşındaki katil balina Lolita, hayvan hakları aktivistlerinin ve 'Friends of Lolita' grubunun çabaları sonucu doğal yaşam alanına bırakılacak. Indianapolis Colts'un sahibi Jim Irsay'nin mali desteğiyle Kuzeybatı Pasifik'teki evine dönmesi planlanıyor. Lolita'nın ait olduğu orka popülasyonu, 2005 yılında nesli tükenmekte olan bir tür olarak kabul edilmişti.
1 Nisan 2023

Rusya'da muhalif Aleksey Navalyn'in ölümü henüz çözülemezken, Rus ordusunda görevli helikopter pilotu Yüzbaşı Maksim Kuzminov'un infazı da gizemini koruyor. Kuzminov, Ukrayna'ya iltica ettikten sonra İspanya'nın Benidorm kentinde ölü bulundu. Cesedi, sahte bir kimlikle birlikte Villajoyosa'da bir otoparkta keşfedildi. Pilotun İspanya'ya nasıl ve neden geldiği, kim veya kimler tarafından öldürüldüğü konusunda net bir bilgi yok.
24 Şubat 2024

ABD Sahil Güvenlik Birimi, Kanada ordusuna ait ekiplerin, 1912'de batan Titanik gemisinin enkazına turistik seferler düzenleyen bir denizaltının kaybolmasının ardından başlattığı arama çalışmalarında su altından sesler duyduğunu bildirdi. Denizaltıda beş kişinin bulunduğu ve irtibatın dalıştan 1 saat 45 dakika sonra kesildiği belirtildi. Denizaltının son sinyali pazar sabahı alınmış ve 24 saatten fazla süredir kayıp olduğu aktarıldı. Ayrıca, denizaltıda 28 saatlik oksijen kaldığı bilgisi paylaşıldı.
21 Haziran 2023

Avustralya'nın Queensland bölgesinde balık tutarken kaybolan 65 yaşındaki Kevin Darmody adlı kişinin cesedinin parçaları, bölgede yapılan arama çalışmaları sırasında öldürülen iki timsahın birinin midesinden çıktı. Darmody'nin yanında olan arkadaşı, olay anında sadece bir bağırış ve suya düşme sesi duyduğunu belirtti. Yaban hayatı uzmanları, Darmody'nin iki timsah tarafından öldürülmüş olabileceğini tahmin ediyor. Bu olay, 1985'ten bu yana kayıtlara geçen 13'üncü timsah saldırısı vakasıdır.
3 Mayıs 2023

Belçika'nın KU Leuven Üniversitesi'nden araştırmacılar, 'Afrika turkuaz killifish' türü balıklar üzerinde deney yaparak, beyinlerindeki yaşlanmayı durdurabildi. Araştırmacılar, kanser tedavisinde kullanılan 'Dasatinib' ve alerjiler için reçete edilen 'Quercetin' isimli ilaçları balıklara bir hafta boyunca uyguladı. Araştırmacı Jolien van Houcke, süreç sonunda yaşlı balıkların beyin hücrelerinde yenilenme tespit ettiklerini duyurdu.
9 Ağustos 2023

İstanbul Arnavutköy sahilinde, Yeniköy Mahallesi'ndeki halk plajında denize giren bir vatandaş patlamamış bir havan mermisi buldu. İhbar üzerine olay yerine gelen jandarma ekipleri, merminin uzun süredir denizde olduğunu ve menşeinin belirlenemediğini açıkladı. Plaj çevresinde güvenlik önlemleri artırıldı ve havan mermisi kontrollü şekilde olay yerinden alındı. Merminin hangi ülkeye ait olduğu ve sahile nasıl geldiği araştırılıyor.
3 Ağustos 2024

İsrail'deki Negev Ben-Gurion Üniversitesi'nden bilim insanları, Japon balıklarının navigasyon sistemini incelemek için bir cihaz geliştirdi. Bu cihaz sayesinde balıkların yönlerini bulurken beyinlerindeki sinirsel aktivite izlendi. Araştırma sonucunda, Japon balıklarının memelilerden farklı olarak, tam konumları belirleyen özel nöronlar yerine, sınırlara veya engellere yaklaştıkça ateşlenen nöronlara dayalı bir navigasyon sistemi kullandıkları keşfedildi. Bu bulgular, balıkların çevresel değişikliklere adaptasyonunu anlamak için önemli olabilir.
27 Nisan 2023

Amasya şehir merkezinden geçen Yeşilırmak'ta balık ölümleri tespit edildi. Irmağın su renginin değişmesiyle birlikte yüzeye çok sayıda ölü balık çıktı. Vatandaşların durumu yetkililere bildirmesi üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü inceleme başlattı. Ölü balıkların kıyıya vurması ve suyun koyulaşması üzerine yapılan incelemeler devam ediyor.
29 Haziran 2024

Son 20 yılda Marmara Denizi'nde 30'a yakın yeni denizanası türü tespit edilmiş ve bu türlerin balık stokları üzerinde olumsuz etkileri olduğu belirtilmiştir. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, denizanalarının ekosistemdeki rolüne değinmiş, ancak denizanalarıyla beslenen deniz canlılarının sayısında azalma olduğunu vurgulamıştır. Aşırı avcılık ve insan kaynaklı faktörlerin denizanası popülasyonunu artırdığı, bu durumun balıkların üremesini ve besin zincirindeki yerini olumsuz etkilediği ifade edilmiştir. Okyar, çözümün kolay olmadığını ve yerel yönetimlerle bakanlıkların iş birliği yapması gerektiğini belirtmiştir.
3 Nisan 2023

Turistlere Titanik enkazını göstermek için dalış yapan ve kişi başı 250 bin dolar ücret alan OceanGate şirketine ait bir turist denizaltısı kayboldu. Pazar günü dalış yapan denizaltının oksijeninin bugün öğlen saatlerinde tükendiği tahmin ediliyor. Denizaltı, kaybolduğunda 96 saatlik oksijen rezervine sahipti. OceanGate şirketi, denizaltının geliştirilmesi sırasında güvenlik endişeleri nedeniyle defalarca uyarılmıştı.
22 Haziran 2023

İmralı Adası açıklarında üç gün önce bulunan cesedin, 15 Şubat'ta kötü hava ve deniz şartları nedeniyle Karacabey ilçesi açıklarında batan ‘Batuhan A’ adlı kargo gemisinin sahibi ve kaptanı Murat Altıntaş’a ait olduğu belirlendi. Gemide görevli olan altı kişiden üçünün cesedi bulunurken, üç kişiyi arama çalışmaları devam etmektedir. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, cesedi 3 Mart'ta İmralı Adası açıklarında su yüzeyinde bulmuştu.
6 Mart 2024

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Antalya Kumluca'daki plajda yerleştirilen şezlong ve şemsiyelerin deniz kaplumbağası yuvalarını kapattığını ve bazı yavruların öldüğünü belirtti. Vakıf, belediye ve halkı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Ayrıca, sahillerdeki ışık kirliliğinin de kaplumbağa yavrularının doğru yönü bulmasını zorlaştırdığına dikkat çekildi.
25 Ağustos 2023

Yalova'nın Armutlu ilçesinde kimlikleri henüz bilinmeyen iki kişi, kanoyla denize açıldıktan sonra kayboldu. Sahil Güvenlik ve Deniz Polisi ekipleri, denizden ve havadan arama kurtarma çalışması başlattı. Arama çalışmaları dört bot ve bir helikopterle sürdürülüyor. Ekiplerin kanoya ulaştığı, ancak kurtarma çalışmalarının devam ettiği bildirildi.
26 Ağustos 2024

Brezilya Federal Polisi, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun bir kambur balinayı taciz ettiği şüphesiyle soruşturma başlattı. Bolsonaro'nun Haziran ayında Sao Sebastiao kasabası açıklarında jet ski ile balinanın 15 metre yakınında olduğu ve rahatsızlık belirtileri gösteren balinayı telefonuyla kaydettiği iddia ediliyor. Brezilya yasalarına göre deniz memelilerini taciz etmek yasaktır ve motorlu gemilerin bu hayvanlara 100 metre yaklaşması yasaklanmıştır. Bolsonaro daha önce de Amazon Ormanları'na zarar vermekle suçlanmış ve 'Kaptan Testere' lakabı almıştı.
20 Kasım 2023

Antarktika'da Bellingshausen Denizi'nde bulunan 10 bine yakın penguen yavrusu, üzerinde bulundukları buzun erimesi sonucu hayatını kaybetti. Olay, uydu görüntülerinin analizi sonucu fark edildi. Araştırmacılar, penguenlerin ölümünü bilimsel bir dergide duyurdu ve bu durumun küresel ısınmanın bir sonucu olduğunu belirtti. Ayrıca, bu yıl da buz oluşumunun yavaş ilerlemesi nedeniyle kolonilerin tüm yavrularının öleceği tahmin ediliyor.
25 Ağustos 2023

Rusya'da cezaevinde hayatını kaybeden muhalif lider Aleksey Navalni'nin cesedi, ölümünden bir hafta sonra ailesine teslim edildi. Navalni, cezaevinde yürüyüş yaparken rahatsızlanmış ve doktorların müdahalesine rağmen kurtarılamamıştı. Annesi, oğlunun cesedini almak için uzun süre mücadele etmiş, sonunda ceset aileye teslim edilmiştir. Navalni, Kremlin'e muhalefeti ve zehirlenme iddiaları sonrası tutuklanmış ve aşırılık yanlısı topluluk oluşturmak suçundan 19 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
24 Şubat 2024
İşaretlediklerim