10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye'de basın özgürlüğü ve gazetecilik mesleğinin karşılaştığı sorunlara işaret etti. TGC, son 20 yılda yüzlerce yayın organının kapatıldığını, binlerce gazetecinin işsiz kaldığını ve birçok gazetecinin cezaevine girdiğini belirtti. Ayrıca, iktidarın yandaş basın kurarak bağımsız medya üzerinde ekonomik baskı ve yaptırımlar uyguladığını, RTÜK ve Basın İlan Kurumu'nun da bu baskılara araç olduğunu ifade etti. TGC, gazetecilerin sansür, otosansür ve tutuklanma tehdidi altında mesleklerini sürdürmeye çalıştıklarını ve basın özgürlüğünün önündeki engellerin kalkmasını umduklarını açıkladı.
10 Ocak 2023

Galatasaray taraftarları, Beşiktaş maçı öncesinde Cumhuriyet'in 100'üncü yılına özel bir koreografi gerçekleştirdi. 'İlelebet Cumhuriyet' ve '1923-2023' yazılarıyla dikkat çeken koreografide, Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Türkiye Cumhuriyeti mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktır' sözüne de yer verildi. Ayrıca koreografide Atatürk'ün portresinin yanı sıra, Aziz Sancar, Metin Oktay, Bülent Korkmaz ve Okan Buruk gibi isimlerin yanı sıra madenci, öğretmen, çiftçi ve öğrenci figürleri de yer aldı.
21 Ekim 2023

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl kutlamalarının resmi düzeyde yeterince coşkuyla kutlanmaması eleştirilirken, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın Cumhuriyet Bayramı paylaşımı sosyal medyada beğeni topladı. Gazeteci Fatih Altaylı, Yerlikaya'ya sarılası geldiğini belirtti. Yerlikaya'nın paylaşımı, Cumhuriyetin anlamını ve önemini vurgulayan bir mesaj içeriyordu.
29 Ekim 2023

Türkiye İş Bankası, Cumhuriyetin 100. yılı anısına 'Yaşasın Cumhuriyet! Atatürk Döneminde İktisadi Bağımsızlığın İlk Adımları' başlıklı bir sergiyi İstanbul Eminönü'ndeki müzesinde ziyarete açtı. Sergi, Cumhuriyet'in ilk yıllarında ekonomik ve sosyal hayatın nasıl şekillendiğini ele alıyor. İş Sanat koordinasyonunda hazırlanan ve Dr. Öğr. Üyesi Murat Koraltürk tarafından küratörlüğü yapılan sergi, çeşitli arşivlerden ve kişisel koleksiyonlardan alınan 2 bini aşkın belge, fotoğraf, film ve objeyi içeriyor. Sergi, yıl sonuna kadar Türkiye İş Bankası Müzesi'nde ücretsiz olarak gezilebilecek.
22 Mart 2023

TED Antalya Koleji'nde Cumhuriyet'in 100. yılı kutlamalarında konuşan öğretmen E.K. gözaltına alındı. Öğretmenin konuşması sosyal medyada geniş yankı buldu. Antalya Emniyet Müdürlüğü, öğretmenin 'Türkiye Yüzyılı'nı hedef aldığı, bir eğitim kurumunda siyaset yapıldığı ve birlik ve beraberliği zedeleyerek, ayrıştırıcı tutum sergilendiği' gerekçesiyle gözaltına alındığını açıkladı. Öğretmen hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçundan adli işlem yapıldığı belirtildi.
31 Ekim 2023

Darphane, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılına özel bir hatıra parası bastı. Parada, AKP'nin 'Türkiye Yüzyılı' sloganı ve icraatlarına yer verildi. Parada ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanından bu yana görev yapmış 12 cumhurbaşkanının rölyefleri, Atatürk rölyefi, savunma sanayi ve ulaştırma projeleri, İslamiyet'in simgesi, tarımsal yenilikler, kadın hakları, Türk milleti ve bilim insanlarına yer verildi. Hatıra paralar, 30 Ekim 2023 tarihinden itibaren Darphane'nin e-mağaza sitesinden ya da Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü Beşiktaş mağazasından temin edilebilir.
28 Ekim 2023

Cumhuriyet Gazetesi'nde yaşanan 'çikolata kutusu' iddiaları sonrası, gazetenin 52 eski çalışanı vakıf yönetiminin istifasını istedi. İddialara göre, bazı yöneticiler e-ticaret yasası aleyhine manipülatif haber yapma karşılığında kayıt dışı para aldı. Bu gelişmeler üzerine gazetenin genel yayın yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu görevden alındı ve vakıf yöneticileri istifaya davet edildi. Eski çalışanlar, gazetenin ve vakfın içinde bulunduğu durumu eleştiren bir metin yayımlayarak, şeffaf ve bağımsız bir yönetim talep etti.
10 Temmuz 2023

ABD'li teknoloji devi Apple, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını kutlamak için özel bir seçki hazırladı. Bu seçki, en iyi yerli filmler, şarkılar, uygulamalar ve oyunları içeriyor. Seçkiye, Apple'ın farklı platformlarından ulaşılabiliyor. Örneğin, yerli sinemanın en iyi 100 filmi Apple TV'de, Türkiye'nin 100 yılına damga vurmuş şarkılar Apple Music listelerinde, Türk geliştiricilerin tasarladığı uygulamalar ve oyunlar ise App Store'da kullanıcılarla buluşuyor.
25 Ekim 2023

Uzun yıllar gazeteci ve yazar olarak çalışan Hıfzı Topuz, 100 yaşında hayatını kaybetti. Topuz, kariyeri boyunca Akşam Gazetesi'nde çeşitli pozisyonlarda çalıştı, Strasbourg Üniversitesi'nde yüksek lisans ve doktora yaptı. UNESCO Genel Merkezi'nde çalıştı ve uluslararası gazeteci örgütleri arasında işbirliği, basın ahlakı ve gazetecilerin korunması projelerini yönetti. Ayrıca Anadolu, İstanbul ve Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültelerinde ders verdi ve çeşitli konularda 51 kitap yayınladı.
26 Eylül 2023

Cumhuriyet gazetesinin eski genel yayın yönetmeni ve diğer iki yönetici hakkında, manipülatif haber yapma karşılığında kayıt dışı para aldıkları iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu. Gazetenin sahibi konumundaki vakfın yönetim kurulu üyesi tarafından yapılan suç duyurusunda, vakıf başkanının da durumdan haberdar olduğu ve üstünü kapatmaya çalıştığı iddia edildi. Cumhuriyet gazetesi ise iddiaları yalanlayarak içeriden bir saldırıya uğradıklarını savundu ve hukuki süreç başlattıklarını açıkladı. Ayrıca, gazetede daha önce yaşanan istifalar ve sendikal sorunlar da haberde yer aldı.
7 Haziran 2023

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin önceki başkanlarından ve Cumhuriyet Gazetesi'nin eski Genel Yayın Yönetmeni Orhan Erinç, 87 yaşında hayatını kaybetti. TGC tarafından yapılan açıklamada, Erinç'in gazetecilik mesleğine uzun yıllar hizmet ettiği ve sevilen bir kişilik olduğu belirtildi. Erinç, TGC ve Türkiye Gazeteciler Sendikası'nda başkanlık görevlerinde bulunmuş, Cumhuriyet davasında yargılanmış ve hüküm giymiş, ancak Yargıtay kararı bozmuştu. Erinç'in cenaze töreniyle ilgili bilgilerin daha sonra paylaşılacağı ifade edildi.
23 Ocak 2023

Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel olarak Açık Holding’in desteğiyle hazırlanan 'Cumhuriyet’in Öncü Kadınları Sergisi' Artopol Sanat Galerisi’nde açıldı. Sergi, başarılı Cumhuriyet kadınlarının hikayelerini içeren fotoğraflar ve belgeleri içeriyor ve 6 Kasım’a kadar görülebilecek. Sergi dört ayrı bölümden oluşuyor: Atatürk’ün kadına bakışı, Türk kadınlarının haklarını nasıl kazandığı, her meslekten 20 ilki başarmış kadının biyografileri ve 100 kadını tanıtan bir bölüm. Açık Holding, sergiyi dijitale taşımayı ve konferanslar düzenlemeyi planlıyor.
1 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, okulların bir günlüğüne tatil edildiğini duyurdu. Tatil kararının Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kutlamaları kapsamında alındığını belirtti. Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 30 Ekim Pazartesi günü okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerin 1 günlüğüne tatil edildiğini bildirdi.
29 Ekim 2023

Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, TED Antalya Koleji’nde düzenlenen Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kutlamasında yaptığı konuşma nedeniyle gözaltına alınan öğretmen E.K. hakkında konuştu. Bakan Tekin, öğretmenin davranışını tasvip etmediğini belirtti ve 'İlgili birimler gereğini yapar' dedi. Öğretmen E.K., konuşmasında Cumhuriyet'i yok etmeye çalışanlara karşı çıkmış ve 'Türkiye Yüzyılı' masalına herkesi inandırmaya çalışanları eleştirmişti.
1 Kasım 2023

Cumhuriyetin ilanının 100. yıl dönümünde, Birinci Meclis sabaha kadar ziyarete açık olacak. Meclis, her yıl özellikle Cumhuriyet Bayramı'nda çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor. Bugün, Türkiye'nin dört bir yanından binlerce kişi Meclis'i ziyaret etti. Akşam saatlerinde de yoğun ziyaretçi akınına uğrayan Birinci Meclis sabaha kadar açık kalacak.
29 Ekim 2023

Google, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılına özel bir 'Doodle' hazırladı. Bu özel tasarım, Ankara'daki Birinci Meclis binası ve Türk bayrağını içeriyor. Kullanıcılar, Doodle'a tıkladıklarında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili bilgi ve haberlerin yer aldığı bir sayfaya yönlendiriliyor. Google'ın Doodle uygulamaları, önemli günler, tatiller, kültürel olaylar ve tarihte yer alan önemli kişilere dikkat çekmek için kullanılıyor.
29 Ekim 2023

Eski CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katıldığı bir program sırasında yayınlanan SADAT reklamı nedeniyle eleştirilen TV100 kanalını savundu. Yarkadaş, kanalın bu durumu 'yayıncılık kazası' olarak nitelendirerek, komplo teorileri üretilmesini ve linç edilmesini haksız bulduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, SADAT'a sert tepki gösterirken, TV100 yönetimi ve SADAT CEO'su arasında çelişkili açıklamalar ortaya çıktı. Ayrıca, TV100'ün patronu Necat Gülseven'in organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı ile dost olduğu bilgisi gündeme geldi.
15 Ocak 2023

Deneyimli gazeteciler Uğur Dündar ve Mine Özbek, 'Haftanın Panoraması' programını sundukları TV100 kanalından ayrıldıklarını açıkladı. Dündar, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, TV100 yönetimine editoryal bağımsızlık sağladıkları için teşekkür etti ve başarılar diledi. Ayrılık kararının nedenine ilişkin detay verilmedi.
13 Nisan 2023

Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu, Piu Entertainment ve Zorlu PSM iş birliğiyle hazırlanan '1923' adlı müzikal, Cumhuriyetin 100. yılı anısına 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda prömiyerini yapacak. Müzikal, Cumhuriyetin kuruluş hikayesini anlatmayı amaçlıyor ve 200 kişilik bir ekip tarafından bir buçuk yıl süren hazırlıklar sonucunda sahnelenecek. Başrollerde Kerem Alışık, Özge Özder, Ece Dizdar gibi isimlerin yanı sıra genç yetenekler yer alıyor. Müzikal, bir müze gezisi sırasında Bandırma Vapuru'na yolculuk eden dört arkadaşın hikayesini fantastik bir anlatımla sunuyor. Prömiyer günü öğrencilere ücretsiz olacak ve biletler satışa çıkarıldı.
27 Mart 2023

Gazeteci Özge Özdemir, 1999 yılında yaşanan Gölcük depremi sırasında topladığı gazete küpürlerinden oluşan defterini kamuoyu ile paylaştı. Defterdeki karikatürler ve notlar, deprem hazırlıkları konusunda 24 yıl içinde önemli bir değişiklik olmadığını gösteriyor. Özdemir, Kahramanmaraş merkezli depremle 1999 Gölcük depremi arasındaki benzerliklere dikkat çekti ve deprem sonrası müteahhitlere açılacak soruşturmaların ve davaların takibinin önemine vurgu yaptı.
11 Şubat 2023
İşaretlediklerim