Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) açılışının 103. yıldönümü, Türkiye'de ulusal egemenliğin simgesi olarak anılıyor. Meclisin açılışı, saltanatın kaldırılmasına giden sürecin başlangıcı olarak kabul ediliyor. 23 Nisan, 1924 yılında Milli Bayram ilan edildi ve 1929'da Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edildi. 1935'te Ulusal Egemenlik Bayramı olarak kutlanmaya başlandı ve 1980'den itibaren resmi adı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak anılmaktadır.
23 Nisan 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TV100'de Uğur Dündar'ın programına katıldı ve program sırasında SADAT'ın reklamı birden fazla kez yayınlandı. Kılıçdaroğlu, SADAT'ı seçim güvenliğini tehdit etmekle suçladı. TV100'ün patronunun Alaattin Çakıcı ile bağlantılı olduğu iddia edildi ve kanal, reklamın yayınlanmasını reklam departmanının siyaset bilgisizliğine bağladı. KRT, TV100'de Kılıçdaroğlu'na kumpas kurulduğunu savunurken, Oda TV bu yaklaşımı eleştirdi ve TV100'ü savundu. KRT'nin genel müdürü Adnan Bulut, Oda TV'nin sahibi Soner Yalçın'ı 'akçeli ilişkiler' içinde olmakla itham etti.
16 Ocak 2023

Dünya şampiyonu okçu Mete Gazoz, Cumhuriyet'in 100'üncü yılına özel hazırlanan ve Atatürk yerine kendisine yer veren bir görsel hakkında tvnet'e tepki gösterdi. Görsel, sosyal medyada eleştirilere neden oldu. Gazoz, Twitter hesabından tvnet'in görselini Atatürk fotoğrafıyla alıntılayarak 'Doğru kullanım şekli' diye yazdı. Tepkilerin ardından TVNET, görseli kaldırdı.
29 Ekim 2023

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi ve Hürriyet, Milliyet, Günaydın gazetelerinde yöneticilik yapmış Kemal Kınacı hayatını kaybetti. TGC Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada Kınacı'nın ailesine ve basın topluluğuna başsağlığı dilendiği belirtildi ve cenaze töreniyle ilgili bilgilerin daha sonra paylaşılacağı ifade edildi. Kınacı, 1933 Şanlıurfa doğumlu olup, mesleğe 1955 yılında başlamış ve Star gazetesinin kurucuları arasında yer almıştır.
3 Haziran 2023

Türkiye'nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi olan İstanbul Modern, 19. yılını kutluyor. Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, yeni müze binasının Cumhuriyetin 100. yılında İstanbul'a kazandırılmasının mutluluğunu dile getirdi. İstanbul Modern, açıldığından bu yana birçok sergiye ev sahipliği yapmış ve binlerce filme yer vermiş. Renzo Piano tarafından tasarlanan yeni bina, ilk altı ayında 500 bin ziyaretçiyi ağırladı.
10 Aralık 2023

TV100 kanalında 'Taksim Meydanı' programında görev alan gazeteciler Barış Yarkadaş ve Gürkan Hacır, kanaldan kendi istekleriyle ayrıldıklarını duyurdular. Yarkadaş ve Hacır, Twitter üzerinden yaptıkları açıklamalarda, kanal yönetimine verdikleri destek ve gösterdikleri güven için teşekkür ettiler. Bu ayrılık, SADAT'ın reklamının TV100'de yayınlanması ve bu durumun tartışma yaratması sonrasında gerçekleşti. SADAT reklamı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun SADAT'ı eleştirdiği bir program sırasında yayınlanmış ve Kılıçdaroğlu tarafından bir tehdit olarak nitelendirilmişti.
24 Ocak 2023

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Van'daki YSK kararı ve buna yönelik tepkilerle ilgili yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin sandıkla kurulmadığını belirten ifadeleri tartışma yarattı. Ancak, Türkiye Cumhuriyeti'nin 23 Nisan 1920'de Ankara'da toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kurulduğu ve bu meclisin varlığının sandıktan çıkan iradeler üzerine bina edildiği belirtiliyor. Mustafa Kemal Paşa'nın, meclis toplanması için yaptığı çağrı ve bu çağrının temsilciler tarafından nasıl karşılandığına dair detaylar da yazıda yer alıyor.
11 Nisan 2024

Uzun yıllardır Habertürk'te görev yapan gazeteci Fatih Altaylı, kendi köşesinde yayımladığı bir yazı ile Habertürk'ten ayrıldığını duyurdu. Altaylı, özellikle seçim dönemlerinde sergilediği muhalif tutum nedeniyle iktidar yanlısı çevrelerin hedefi haline gelmişti. Ayrılık yazısında medyada artık 'patron' diye hitap edeceği birini göremediğini ve yazılarına kendi web sitesi üzerinden devam etmeyi planladığını belirtti.
16 Mayıs 2023

İçişleri Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıldönümünde yaptığı ve Atatürk'ün Nutuk'undan alıntılar içeren konuşması nedeniyle Osmanlı Devleti ve son padişah Vahdettin'e hakaret ettiği iddiasıyla soruşturma açtı. Bakanlık, Soyer'in konuşmasının görüntülerini istedi ve Soyer'in halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiğini iddia etti. Soyer ise konuşmasının arkasında olduğunu ve Cumhuriyet değerlerini savunduğunu belirtti.
21 Kasım 2023

23 Nisan Çocuk Bayramı vesilesiyle, Türkiye'de çocukların sanat, kültür ve edebiyatla iç içe yetiştirilmesini amaçlayan 'Doğan Kardeş' dergisinin kuruluş öyküsü ve önemi anlatılıyor. Derginin kurucusu Arif Kazım Taşkent'in oğlu Doğan'ın çığ faciasında kaybından sonra bu dergiyi çıkarmaya başladığı ve derginin çocukların gelişimine katkıda bulunduğu belirtiliyor. Ayrıca, derginin yayıncılık serüveni ve katkıda bulunan önemli isimlerden bahsediliyor. Türkiye'nin gençler arasında sanat ve kültürel etkinliklere katılım sıralamasındaki düşük konumu eleştiriliyor ve sanatın çocuk gelişimindeki rolüne dikkat çekiliyor.
23 Nisan 2023

Cumhuriyet gazetesi yazarı ve PEN Türkiye üyesi Hikmet Altınkaynak, solunum ve kalp yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 78 yaşında vefat etti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve PEN Türkiye, Altınkaynak için başsağlığı mesajları yayımladı. Gazetecilik ve edebiyat alanlarında uzun yıllar hizmet veren Altınkaynak, çeşitli gazetelerde yazıları yayımlanmış ve birçok derginin yöneticiliğini yapmıştır. Ayrıca Yıldız Teknik Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak da çalışmıştır.
17 Şubat 2023

Gazeteci Birsen Altuntaş, ATV'nin 'Türkiye Tek Yürek' isimli ortak yardım yayınından Oktay Kaynarca ve Kenan İmirzalıoğlu'nu çıkardığını açıkladıktan sonra TV100 tarafından işten çıkarıldığını duyurdu. Altuntaş, bu iki ünlü oyuncunun Ahbap Derneği'ne destek verdikleri için programdan çıkarıldıklarını belirtti. Kendi yaptığı haberin doğruluğunu teyit ettiği için yayınladığını ve ülkenin zor zamanlarında tek yürek olmanın önemine vurgu yaptığını ifade etti.
17 Şubat 2023

Yeni Şafak gazetesi, yerel yönetimlerde yaşanan yolsuzluk, rüşvet ve imar yolsuzlukları gibi sorunların önüne geçmek için bir yemin metni önermiş ve bu yeminin Murat Kurum tarafından TVNET canlı yayınında okunmasını sağlamıştır. Gazete, daha önce eleştirmediği bu yanlışları şimdi önlemek amacıyla harekete geçmiş ve AK Parti'nin Gerçek Belediyecilik Yemini'ni gündeme getirmiştir. Bu yemin, ayrımcılık yapmama ve Anayasa ile yasalara uygun hareket etme taahhüdü içermektedir. Akif Beki'nin yazısında, bu durumun geçmişteki tutumlarla çeliştiğine ve yeminin yolsuzluklara karşı caydırıcı bir etki yaratmasının beklendiğine dikkat çekilmiştir.
13 Şubat 2024

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun TV 100'de katıldığı program sırasında yayımlanan SADAT reklamını 'vahim' olarak nitelendirdi ve RTÜK'ü inceleme yapmaya çağırdı. Kılıçdaroğlu, SADAT'a sert tepki gösterirken, TV100 kanalı reklamın yayınlanmasını 'siyaset bilgisizliği' sonucu bir hata olarak açıkladı ve reklam genel müdürü ile yayın sorumlusunu işten çıkardı. Ayrıca, TV100'ün patronunun organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı'nın dostu olduğu ortaya çıktı.
15 Ocak 2023

Yenilik Partisi Genel Başkanı ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, partisinin İzmir il binasında yaptığı açıklamada, 100 bin imza toplamaları durumunda Meclis'te birinci parti olabileceklerini ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı seçimlerde yeneceklerini söyledi. Yılmaz, bu iddiasını 'namus ve şeref' üzerine verdiği söz olarak nitelendirdi ve imza kampanyasının başlatıldığını duyurdu.
5 Şubat 2023

TV 100 muhabiri Sertaç Murat Koç, Adıyaman'daki bir afet koordinasyon merkezinden canlı yayın yaparken yanına gelen bir depremzede, elektrik kesintisi şikayetini dile getirmeye başladı. Muhabir, mikrofonu saklayarak depremzedenin konuşmasını engellemeye çalıştı ve kısa bir süre sonra yayın kesildi. Bu olay, iktidara yakın medyanın depremzedelerin sesini duyurmadığı ve hükümetin ihmallerini ele almadığı yönündeki eleştirilerin bir parçası olarak görüldü.
12 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP'nin 22. kuruluş yıldönümü programında konuştu. Konuşmasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştiren Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun sözünün eri olmadığını ve vatandaşın aklıyla alay ettiğini iddia etti. Ayrıca, AK Parti'nin Türkiye'nin tüm zenginliklerini ve renklerini temsil ettiğini belirtti ve farklı tercihlerde bulunan vatandaşları AK Parti'ye katılmaya çağırdı.
24 Ağustos 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, TV100'de yayınlanan ve tartışmalara neden olan SADAT reklamı sonrası işten çıkarılan yayın yönetmeni ve genel müdürle ilgili olarak TV100 Yönetim Kurulu Başkanı Necat Gülseven ile görüştü. Kılıçdaroğlu, işten çıkarılanların geri alınmasını talep etti ve kanal yönetimi bu talebi kabul etti. Kılıçdaroğlu daha önce SADAT reklamı için sert ifadeler kullanmış ve konuyla ilgili tepkisini dile getirmişti.
16 Ocak 2023

Uzun yıllar boyunca gazetecilik yapan ve Posta Gazetesi'nin baş yazarı olan Rauf Tamer, evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. 86 yaşındaki Tamer, 64 yıldır gazetecilik yapıyordu ve gündemdeki konuları Posta Gazetesi'ndeki köşesinde değerlendiriyordu. Tamer, kariyeri boyunca Cumhuriyet, Ekspres, Tasvir, Yeni İstanbul, Tercüman, Hürriyet, Sabah ve Star gibi pek çok gazetede görev yapmıştı.
20 Ekim 2023

TELE 1 yayın yönetmeni Merdan Yanardağ, 100 gün önce tutuklanmasının ardından hakim karşısına çıktı. Yanardağ, savunmasında yargılandığı davanın basın ve ifade özgürlüğünü ortadan kaldırma, totaliter rejime sürükleme operasyonunun bir parçası olduğunu belirtti. Yanardağ, savcılığın montaj bir video uydurarak suçlanmasını sağladığını ve bağımsız medyanın sindirilmesi için burada olduğunu ifade etti. Yanardağ, savcılığın AKP'nin fedaisi gibi davrandığını ve sosyal medya trollerinin ağzıyla hareket ettiğini belirtti. Yanardağ, beraat kararı verilmesini ve davanın düşürülmesini talep etti.
4 Ekim 2023
İşaretlediklerim