Uzun yıllar boyunca gazetecilik yapan ve Posta Gazetesi'nin baş yazarı olan Rauf Tamer, evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. 86 yaşındaki Tamer, 64 yıldır gazetecilik yapıyordu ve gündemdeki konuları Posta Gazetesi'ndeki köşesinde değerlendiriyordu. Tamer, kariyeri boyunca Cumhuriyet, Ekspres, Tasvir, Yeni İstanbul, Tercüman, Hürriyet, Sabah ve Star gibi pek çok gazetede görev yapmıştı.
20 Ekim 2023

TELE 1 yayın yönetmeni Merdan Yanardağ, 100 gün önce tutuklanmasının ardından hakim karşısına çıktı. Yanardağ, savunmasında yargılandığı davanın basın ve ifade özgürlüğünü ortadan kaldırma, totaliter rejime sürükleme operasyonunun bir parçası olduğunu belirtti. Yanardağ, savcılığın montaj bir video uydurarak suçlanmasını sağladığını ve bağımsız medyanın sindirilmesi için burada olduğunu ifade etti. Yanardağ, savcılığın AKP'nin fedaisi gibi davrandığını ve sosyal medya trollerinin ağzıyla hareket ettiğini belirtti. Yanardağ, beraat kararı verilmesini ve davanın düşürülmesini talep etti.
4 Ekim 2023

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, RTÜK'ün Kahramanmaraş depremleri sonrasında iktidarın deprem yönetimini eleştiren medya kuruluşlarına ceza vermesini kınadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremle ilgili eksiklikleri dile getiren eleştirilere sert bir dille yanıt vermişti. RTÜK, son olarak Flash Haber ve Habertürk'e cezalar uyguladı. TGC, haber erişiminin özgür olması gerektiğini ve RTÜK'ün cezalarla kamusal meselelerin tartışılmasını engellediğini belirtti.
8 Mart 2023

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde bu yıl cumhuriyetin 100'üncü yılına özel verilen 'Sinemamızın Yüzü' ödülü Türkan Şoray ve Kadir İnanır'a takdim edilecek. Adana Büyükşehir Başkanı Zeydan Karalar başkanlığında düzenlenen festivalin Yürütme Kurulu, Türkiye sinemasına katkılarından dolayı iki usta isme ödül verme kararı aldı. Ödüller, 23 Eylül'de festivalin kapanış gecesinde takdim edilecek.
11 Eylül 2023

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Basın özgür' açıklamasına karşın, yılın ilk ayında 40 gazetecinin yargılandığını ve çeşitli sansürlerin yaşandığını belirtti. Gazetecilere yönelik davalarda, haber içerikleri ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle yargılamalar yapıldığı, bazı gazetecilere uzaklaştırma tedbirleri uygulandığı ve resmi ilan alabilme koşullarının ağırlaştırıldığı ifade edildi. Ayrıca, RTÜK'ün bazı yayın kuruluşlarına cezalar verdiği ve internet sitelerinin erişime engellendiği belirtildi.
4 Şubat 2023

Gazeteci ve yazar Metin Münir, KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı ve 79 yaşında hayatını kaybetti. Münir, Turkish Daily News, BBC, London Times, Financial Times ve Sunday Times'ın Türkiye temsilciliğini yapmış, Güneş Gazetesi'nde genel yayın yönetmenliği ve birçok gazetede köşe yazarlığı yapmıştı. 2012 yılında Milliyet'teki işine son verilen Münir, 2015-2020 yılları arasında T24'te yazılarına devam etmişti.
24 Eylül 2023

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), RTÜK'ün deprem haberleri nedeniyle Halk TV, Tele 1 ve FOX TV'ye verdiği cezaları, haber alma hakkına ve basın özgürlüğüne darbe olarak değerlendirdi. TGC, RTÜK'ün bu tavrının medya tarihinde utanç verici bir örnek olarak kalacağını ve RTÜK'ün gazeteciliği iktidarın halkla ilişkiler aracı olarak gördüğünü ifade etti. Ayrıca, bu cezaların genel seçimler öncesinde medya üzerinde kurulacak baskının ipuçlarını verdiğini belirtti.
22 Şubat 2023

Cumhuriyet gazetesinin genel yayın yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu, gazetede yayımlanmayan bir yazısını ve gazetede yaşanan etik tartışmaları kendi adına açtığı bir siteden kamuoyu ile paylaştı. Mollaveisoğlu, önceki dönemde gazetenin bir e-ticaret firmasından kayıt dışı para aldığını ve bu karşılığında manipülatif haberler yayınladığını iddia etti. Cumhuriyet gazetesi ise Mollaveisoğlu'nun genel yayın yönetmenliğine uyum sağlayamadığını ve yönetim yeteneği gösteremediğini belirterek, iddiaların gerçeği yansıtmadığını savundu. Ayrıca, gazetenin içeriden saldırı altında olduğu ve ele geçirilmeye çalışıldığı iddia edildi.
14 Haziran 2023

Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin eski başkanlarından ve deneyimli gazeteci İsmet Demirdöğen, Ankara'da tedavi gördüğü hastanede 63 yaşında vefat etti. Demirdöğen, geçmişte Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Üyeliği ve CHP TBMM Grup Basın Danışmanlığı görevlerinde bulunmuştu. Cenazesi, Oran Cemevi'nden kaldırılarak Gölbaşı Mezarlığı'na defnedilecek.
9 Mart 2023

84 yaşındaki gazeteci, yazar, hukukçu ve sinema-dizi oyuncusu Ali Sirmen, bir süredir hastanede tedavi görürken hayatını kaybetti. Köşe yazarlığına 1966 yılında Akşam gazetesinde başlayan Sirmen, kariyeri boyunca Yeni Ortam ve Milliyet gazetelerinde de yazılar kaleme aldı. Son dönemlerde yazılarına Cumhuriyet gazetesinde devam ediyordu.
17 Mart 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı, 6 Şubat'taki depremler sonrası bölgede devam eden dayanışma faaliyetlerini desteklemek amacıyla 'Dayanışmanın 100'ü' projesini başlatıyor. Müze Gazhane'de gerçekleşecek olan etkinliklerde yerel üreticilerin ürünleri satılacak ve çeşitli konserler düzenlenecek. Etkinlikler, İhtiyaç Haritası ve Afet Platformu iş birliğiyle halka açık ve ücretsiz olarak yapılacak.
27 Nisan 2023

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 85'inci yılında çeşitli anma törenleri ve etkinliklerle yad edildi. Türkiye genelinde düzenlenen resmi ve sivil törenlerle Atatürk'ün mirası ve liderliği saygıyla anıldı. Okullarda, kamu kurumlarında ve çeşitli platformlarda düzenlenen etkinliklerle Atatürk'ün hayatı ve kazanımları hatırlatıldı.
10 Kasım 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun SADAT'ı ziyaret etmesi ve seçim güvenliği konusunda yapmış olduğu açıklamaların ardından, TV100'de yayınlanan bir programda SADAT reklamının çıkması tartışma yaratmıştır. TV100 kanal yönetimi, reklamın yayınlanmasının bir hata olduğunu belirtirken, SADAT CEO'su Melih Tanrıverdi'nin iddialarına karşı suç duyurusunda bulunulduğu ve dava açıldığı duyuruldu.
18 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuk olduğu TV100 programında SADAT reklamı yayınlandı. İlk açıklamada reklamın yayınlanmasının 'reklam departmanının siyaset bilgisizliği' sonucu olduğu belirtilirken, ikinci açıklamada kanalın 'mağdur' olduğu ifade edildi. SADAT CEO'su Melih Tanrıverdi, reklamın planlı olduğunu ima ederken, TV100 yönetimi reklam genel müdürü ve yayın sorumlusunu işten çıkardığını ve olayın tekrarlanmaması için önlemler alındığını duyurdu.
15 Ocak 2023

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen Basın Özgürlüğü Ödülleri'nde bu yıl gazeteci Çiğdem Toker kişi dalında, İstanbul Tabip Odası ve Türkiye Yazarlar Sendikası ise kurum dalında ödüle layık görüldü. Ödüller, basın özgürlüğünün önemini vurgulamak amacıyla 1989 yılından beri veriliyor. Seçici kurul, Toker'in evrensel gazetecilik ilkelerine bağlı kalmasını ve İstanbul Tabip Odası ile Türkiye Yazarlar Sendikasının ifade özgürlüğüne katkılarını ödüllendirdi. Ayrıca, gazeteci Merdan Yanardağ'ın tutuklanmasına kurul tarafından üzüntü ve kınama ifade edildi.
6 Temmuz 2023

Time dergisinin her yıl yayınladığı 'Dünyanın En Etkili 100 Kişisi' listesine bu yıl Ahbap Derneği kurucusu ve şarkıcı Haluk Levent de girdi. Ancak Levent, listeye giriş gerekçesini anlatan Elif Şafak'ın yazısında Türkiye Cumhuriyeti devletinin eleştirilmesinden rahatsızlık duyduğunu belirterek ödülü reddettiğini ve ABD'ye gitmeyeceğini açıkladı. Elif Şafak'ın yazısında, Türk hükümetinin deprem sonrası acziyetine karşın Haluk Levent ve Ahbap'ın sahada etkin çalışmalar yaptığını vurguladı.
14 Nisan 2023

Gazeteci Birsen Altuntaş, ATV'nin 'Tek Yürek Türkiye' bağış gecesinden Oktay Kaynarca ve Kenan İmirzalıoğlu'nun çıkarıldığını yazdıktan sonra TV100'deki magazin müdürlüğü görevinden çıkarıldı. Altuntaş'ın haberine daha sonra erişim engeli konuldu. Kaynarca ve İmirzalıoğlu, depremin ilk günlerinden itibaren Ahbap Derneği'ne destek vermişlerdi. 15 Şubat'ta Türkiye'nin sekiz ulusal televizyon kanalı depremzedeler için yardım gecesi düzenlemişti.
22 Şubat 2023

Gazeteci Sevilay Yılman, Habertürk'teki görevinden ayrıldığını ve bağımsız gazeteci olarak kariyerine devam edeceğini açıkladı. Yılman, bu kararını Habertürk'te yayımlanan son yazısında duyurdu. Ayrıca, kendi YouTube kanalını kuracağını ve sosyal medya hesapları üzerinden takipçileriyle iletişimde kalacağını belirtti.
26 Nisan 2023

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu ve Mezopotamya Ajansı editörü Sedat Yılmaz, Ankara merkezli bir operasyonda gözaltına alındıktan sonra Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde tutuklandı. Aynı operasyonda yazar Erol Balcı da dahil olmak üzere toplam 19 kişi gözaltına alındı ve bunlardan bazıları tutuklandı. Geçtiğimiz hafta Diyarbakır merkezli başlatılan bir operasyonda ise 143 kişi gözaltına alınmış ve 39'u tutuklanmıştı.
3 Mayıs 2023

TV100 kanalı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuk olduğu program sırasında art arda yayınlanan SADAT reklamları nedeniyle eleştirilere maruz kaldı. Kanal yönetimi, yaşananların reklam departmanının siyaset bilgisizliğinden kaynaklandığını belirterek durumu bir hata olarak nitelendirdi ve özür diledi. Ayrıca, kanalın sahibi Necat Gülseven'in organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı ile dost olduğu bilgisi de gündeme geldi.
15 Ocak 2023
İşaretlediklerim