Rusya'nın Avrupa Konseyi'nden çıkarılmasının ardından Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) en fazla başvuru yapılan ülke konumuna geldi. AİHM'in 2022 yıllık raporuna göre, Türkiye hakkındaki dava sayısı 20 bin 100'e ulaştı. Bu davaların yarısından fazlası, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaşanan tutuklamalar, yargılamalar ve kamudan ihraçlarla ilgili. Türkiye'yi Rusya, Ukrayna, Romanya ve İtalya takip ediyor ve bu beş ülke AİHM'in iş yükünün %74'ünü oluşturuyor.
27 Ocak 2023

IQAir tarafından yayınlanan 2023 'Dünya Hava Kalitesi' raporuna göre, Türkiye'nin hava kirliliği ortalaması 20.5 ile WHO'nun belirlediği eşik değerlerin dört katı seviyesinde. Raporda, Türkiye havası en kirli 44'üncü ülke olarak sıralanırken, Iğdır şehri Avrupa'nın en kirli havasına sahip kenti olarak belirlendi. Raporda ayrıca, Türkiye'de hava kirliliğinin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine ve kirliliğe yol açan başlıca faktörlere de değiniliyor. Hava kirliliği nedeniyle dünya genelinde her yıl 7 milyon insanın öldüğü belirtiliyor.
20 Mart 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Türkiye'nin Satın Alma Gücü Paritesi (SGP) endeksi, Avrupa Birliği ortalamasının yüzde 27 gerisinde kaldı. 2023 yılı verilerine göre, Türkiye'nin kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) endeksi 73 olarak belirlenirken, AB ortalaması 100 olarak tespit edildi. Kişi başına fiili bireysel tüketim düzeyinde de Türkiye, AB ortalamasının yüzde 14 altında kaldı. Bu veriler, Türkiye'nin ekonomik durumunu ve Avrupa ile olan farkını ortaya koyuyor.
21 Haziran 2024

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ne göre Türkiye, 180 ülke arasında 158'inci sırada yer alarak 'çok vahim' durumda olan ülkeler arasında kalmaya devam etti. Türkiye'nin sıralamasındaki bu yükseliş, diğer ülkelerdeki durumun kötüleşmesiyle ilişkilendiriliyor. RSF, Türkiye'de gazetecilere yönelik tutuklamaların devam ettiğini ve medyanın çeşitli baskılar altında olduğunu belirtiyor. Türkiye'nin puanı 2023'te 33,97 iken, 2024'te 31,6'ya düşmüş.
3 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kriter Dergisi'ne verdiği mülakatta Türkiye'nin çıraklık, kalfalık ve ustalık dönemlerini tamamladığını ve şimdi 'şahlanış sürecine' girdiğini ifade etti. Yüksek enflasyon ve dış ticaret açığına rağmen Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisine girmeye doğru ilerlediğini savundu. Muhalefetin projeleri değersizleştirme siyasetine ve yurt dışına insan kaynağı göçünü teşvik etmesine eleştiride bulundu. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası konumunu güçlendirdiğini ve dış politikada çok boyutlu bir yaklaşım benimsediklerini belirtti.
6 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, enflasyonun düşmeye başladığını ve hayat pahalılığı sebebiyle bazı kesimlerin yaşadığı zorlukların farkında olduklarını belirtti. NATO liderler zirvesinde Türkiye'nin rolünün teyit edildiğini ve İsrail ile NATO işbirliğine onay vermeyeceklerini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin coğrafi ve ekonomik bağları nedeniyle tek bir bloğa sıkıştırılamayacağını ve dış siyasette yeni denklemler kurmanın önemini ifade etti. Depremzedeler için yapılan konut çalışmalarının hızla devam ettiğini ve 2025 yılı bitmeden tüm depremzedelerin evlerine kavuşacağını söyledi.
16 Temmuz 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin siyasi İslam'ın etkisi altında potansiyel kalkınma fırsatlarını kullanamadığını ve geri kaldığını ifade ediyor. Son altmış yılda Türkiye'nin dünya GSYH'sından aldığı payın düştüğünü belirten Korkmaz, başkanlık sisteminin devam etmesi durumunda demokraside kan kaybı yaşanacağını ve ekonomik istikrarın sağlanamayacağını öne sürüyor. Korkmaz, bu durumun Türkiye'nin dünya ekonomisindeki payını daha da azaltacağını vurguluyor.
21 Temmuz 2024

Türkiye, kişi başına düşen su miktarıyla 'su sıkıntısı çeken' bir ülke konumunda ve 2030 yılında bu durumun daha da kötüleşmesi bekleniyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ayşe Uyduranoğlu, Türkiye'nin su fakiri olma yolunda ilerlediğini ve bu durumun göçlere neden olabileceğini belirtiyor. Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadelede yeterli politikalara sahip olmadığı, uluslararası sözleşmeleri geç onayladığı ve çevre sorunlarının politikacılar tarafından yeterince ciddiye alınmadığı ifade ediliyor. Uyduranoğlu, sera gazı emisyonlarının azaltılmasının gelişmeyi destekleyeceğini ve Türkiye'nin yeşil dönüşümü benimsemesi gerektiğini vurguluyor.
26 Mart 2023

Esfender Korkmaz'ın yazısında, Türkiye'nin siyasi haklar, sivil özgürlükler ve yolsuzluk algısı açısından dünya genelinde olumsuz bir imaja sahip olduğu belirtiliyor. Ülkenin yatırım yapılabilirlik statüsünün düşük olduğu, yabancı ve yerli sermayenin çekildiği, dış borç risklerinin yüksek olduğu ve gelir dağılımındaki adaletsizliğin arttığı vurgulanıyor. Bu durumun Türkiye'nin ekonomik büyümesini ve uluslararası itibarını olumsuz etkilediği ifade ediliyor.
27 Şubat 2024

Esfender Korkmaz, 2021 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 779 şirkete el konulduğunu belirtmesi ve gerekirse yeni şirketlere de el konulabileceğini söylemesi üzerine, bu durumun Türkiye'deki şirketlerin iflas riskini nasıl artırdığını ele alıyor. Korkmaz, FETÖ örgütüne ait şirketlerin nasıl bu kadar mal ve mülk sahibi olduğunu ve devletin bu duruma nasıl izin verdiğini sorguluyor. Ayrıca, Türkiye'deki büyük şirketlerin yurt dışında yatırım yapmak için bankalardan aldıkları krediler ve bu durumun Türkiye ekonomisine etkileri üzerinde duruyor. 2023 yılında doğrudan yabancı yatırım sermayesi giriş ve çıkışlarının dengesizliği de vurgulanıyor.
3 Mart 2024

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu 'B'den 'B+'ya yükseltti ve not görünümünü 'durağan'dan 'pozitif'e çıkardı. Bu gelişme, daha önce Moody’s ve S&P tarafından yapılan olumlu değerlendirmelerin ardından geldi. Türkiye'nin ekonomi yönetimi konusunda Mehmet Şimşek'in yaptığı açıklamalar, ülkenin son 12 yılda, özellikle son beş yılda, ekonomik politikalarının nasıl yönetildiğine dair eleştirileri gündeme getirdi. Şimşek, Türkiye'nin uluslararası normlara uygun, kural bazlı ve öngörülebilir politikalar izlemesinin not artışında etkili olduğunu belirtti.
12 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, otomotiv sektöründe sıfır araçlarda stokçuluk yapıldığı ve vergi kaçakçılığına yol açıldığı şikayetleri üzerine inceleme başlattı. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere 39 ilde, 13 distribütör ve 256 bayi üzerinden yapılan 260 bin araç satışı inceleniyor. Bayilere elden para verilip verilmediği ve haksız fiyat artışları konuları araştırılıyor. Bakanlık, sektördeki dengesizlikleri gidermek ve mağduriyet yaratanlara yaptırımlar uygulamak için gerekli işlemleri hızla yürüteceğini belirtti.
5 Şubat 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 31 ilde eş zamanlı düzenlenen 'Kafes Operasyonu' ile 15 organize suç örgütü ve bu örgütlere silah ve malzeme temini sağlayan 24 farklı suç grubunun çökertildiğini belirtti. Operasyonlar sonucunda 307 şüpheli gözaltına alındı. Bakan Yerlikaya, operasyonların halkın huzurunu kaçıran organize suç örgütlerine nefes aldırmayacaklarını ve her an enselerinde olacaklarını ifade etti.
6 Ekim 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'deki mülteci sorununun ve hukuki sorunların ekonomik istikrarı engellediğini belirtti. Toplumun büyük bir kısmı mültecilerin geri dönmesini ve yeni mülteci girişinin yasaklanmasını istiyor. Ayrıca, Türkiye'nin hukukun üstünlüğü ve insan hakları konularında düşük sıralamalarda yer aldığına dikkat çekildi. Korkmaz, demokratik ve hukuki altyapı düzeltilmeden yatırım ve güven ortamının sağlanamayacağını vurguladı.
26 Mayıs 2024

2022 PISA araştırması sonuçlarına göre, Türkiye okuma, matematik ve fen alanlarında sırasıyla 36, 39 ve 34'üncü sıralarda yer alarak OECD ortalamasının altında kalmıştır. Türkiye'nin puanları 2018'e göre sabit kalmış veya değişmiş olsa da sıralamada yükselmiştir. Araştırmada Singapur tüm alanlarda birinci sırada yer alırken, dünya genelinde öğrencilerin performansında 2018'e kıyasla düşüş gözlemlenmiştir. PISA, OECD tarafından yürütülen ve 2000 yılından bu yana her üç yılda bir tekrarlanan bir değerlendirme programıdır.
5 Aralık 2023

İYİ Parti'nin son anket sonuçlarına göre oy oranlarında düşüş yaşandığı ve parti içindeki istifaların arttığı belirtiliyor. 2019 Türkiye geneli oy oranı %7,30 olan İYİ Parti'nin, İstanbul'da %3,6 ve Ankara'da %6,1 gibi daha düşük oranlara gerilediği ifade ediliyor. Partiden ayrılanların ve oyunu heba etmek istemeyen seçmenlerin, İstanbul'da Ekrem İmamoğlu ve Ankara'da Mansur Yavaş gibi adayları destekleyeceği öne sürülüyor. Ayrıca, DEM'in büyük şehirlerdeki aday çıkarma politikalarının, mağduriyetten siyasi başarı sağlama veya kaos ortamı yaratma amacı taşıyabileceği tartışılıyor.
8 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından üç yıl önce konulan gri listeden çıkma sürecinde son aşamaya gelindiğini belirtti. Gri listede olmanın Türkiye ekonomisine olumsuz etkileri olduğunu vurgulayan Şimşek, FATF'nin Türkiye'nin kara para aklama ve terörizmin finansmanı konusunda belirlediği kriterleri büyük ölçüde karşıladığını açıkladı. Haziran ayında yapılacak Genel Kurul toplantısında Türkiye'nin gri listeden çıkışının bekleniyor olması, sürecin olumlu yönde ilerlediğini gösteriyor.
23 Şubat 2024

Türkiye'de ekonomi yönetiminin uygulamaya koyduğu sıkılaştırma politikaları sonucunda krediye erişim zorlaşmış, borçlanma maliyetleri artmış ve kredi kartı kullanımının cazibesi azalmıştır. Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek'in hem yurt içinde hem de yurt dışında yaptığı açıklamalarla bu politikaların sinyalleri önceden verilmişti. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, dezenflasyonist politikaların üretim ve ihracat üzerinde baskı oluşturduğunu belirterek, iş dünyasının bu süreçte sabırlı ve azimli olacağını ifade etmiştir.
18 Mart 2024

Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu'na göre, mevcut hızla kadın-erkek eşitliğine ulaşmak 131 yıl sürecek. Türkiye, bu yıl beş basamak gerileyerek 146 ülke arasında 129'uncu sırada yer aldı. Türkiye, 'ekonomik katılım ve fırsat', 'eğitim imkanı', 'sağlık ve hayatta kalma' ve 'siyasi katılım' kategorilerinde düşük sıralamalarda bulunuyor. İzlanda, Norveç ve Finlandiya ise listenin en tepesinde yer alıyor.
30 Eylül 2023

Sanat Özgürlüğünü İzleme Platformu (SÖZ), 2023'ün ilk altı ayında Türkiye'de sanatsal ifade özgürlüğüne yönelik ihlalleri içeren bir rapor yayınladı. Raporda, dizilere sansür, sanatçılara yönelik hedef gösterme, dava açılması gibi baskıların arttığı ve 37 sanatçının davalarla karşı karşıya kaldığı belirtildi. Özellikle Kürt, göçmen ve kadın sanatçılara baskının arttığına dikkat çekildi. Ayrıca, telif hakları konusunda ve müzikte saat sınırlamasının kaldırılması gibi olumlu gelişmeler de raporda yer aldı.
4 Temmuz 2023
İşaretlediklerim