Akif Beki, Türkiye'nin çeşitli alanlardaki bağımsızlık ve başarı iddialarını sorgulayarak, uzay yolculuğu girişiminin de benzer bir şekilde gösteriş amaçlı olabileceğini öne sürüyor. Beki, popülist şovların ve gösterişin Türkiye'nin uluslararası alandaki itibarına zarar verebileceğini belirtiyor. Ege Üniversitesindeki bir etkinlikte, AK Parti İzmir adayı Hamza Dağ ile birlikte sahneye çıkan Türkiye'nin ilk astronotunun durumu, Beki'ye göre, uzay yolculuğunun seçim propagandası amacıyla kullanıldığını gösteriyor.
26 Mart 2024

Taha Akyol, Donald Trump'ı dengesiz bir megaloman olarak tanımlıyor ve geçmişte Türkiye'ye yönelik tehditlerini hatırlatıyor. Akyol, Trump'ın popülist söylemlerini ve uluslararası arenada yaptığı tartışmalı hamleleri eleştiriyor. Ayrıca, Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması ve Filistin'e yardımı kesmesi gibi kararlarını da değerlendiriyor. Akyol, Trump'ın yeniden iktidara gelme olasılığını ve bu süreçte yaşadığı zorlukları da vurguluyor.
16 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretinin iptal edildiğine dair iddialar yalanlandı. ABD ve Türkiye'deki yetkililer, 9 Mayıs'ta planlanan Biden-Erdoğan görüşmesi için hazırlıklarını sürdürüyorlar. ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar vekili John Bass, bu görüşmeler için Ankara'ya gelmiş ve Türk yetkililerle görüşmüştür. Erdoğan'dan ziyareti iptal etme talimatı gelmediği, her iki ülkede de hazırlıkların devam ettiği belirtilmiştir.
24 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta ABD Başkanı Joe Biden ile yapmayı planladığı Beyaz Saray ziyareti, program uyumsuzlukları nedeniyle iptal edildi. Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ziyaretin ileri bir tarihe ertelendiğini açıkladı. İki liderin Temmuz'da Washington'da düzenlenecek NATO zirvesinde bir araya gelmesi bekleniyor. Erdoğan'ın Beyaz Saray ziyareti, özellikle Biden'ın göreve başlamasından bu yana gerçekleşmediği için dikkat çekici.
28 Nisan 2024

Türkiye, uzay çöplerine karşı milli çözümler geliştirmeyi hedefliyor. Türksat Uydu Programları Direktörü Fatih Ayhan, uzay çöplerinin ciddi kazalara ve uydu kayıplarına yol açabileceğini belirtti. Ayhan, bu çözümlerin Türkiye'ye bilimsel, ekonomik, güvenlik ve çevresel alanlarda önemli avantajlar sağlayacağını ve uzay endüstrisinde yeni iş kolları oluşturacağını ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uzayda aktif varlık göstermesi ve uzay çöplerini takip etmesi için radar ve teleskop sistemlerinin genişletilmesi gerektiğini vurguladı.
30 Mayıs 2024

Eski ABD başkanı ve Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump, Kuzey Kore ve İran'la ilgili sorunları telefon görüşmeleri ve birebir müzakereyle çözebileceğini iddia etti. Los Angeles'taki bir basın toplantısında konuşan Trump, Kuzey Kore'nin yeni nükleer tesisleri ve İran'ın Rusya'ya füze tedariki iddialarına değindi. Trump, bu sorunları çözmek için birkaç telefon görüşmesi yapmasının yeterli olacağını belirtti. Ayrıca, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Trump'tan korkulduğunu söylediğini aktardı.
14 Eylül 2024

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, SpaceX/Axiom-3 uzay aracı ile Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrılarak Dünya'ya dönüş yolculuğuna başladı. Yolculuk, NASA tarafından sosyal medya platformu X üzerinden canlı yayınlanıyor. Gezeravcı'nın içinde bulunduğu kapsül, Atlas Okyanusu veya Meksika Körfezi'ndeki potansiyel noktalardan birine inecek. Uzay istasyonunda kaldığı süre boyunca 13 deneye imza atan Gezeravcı, Türkiye'nin uzay ve savunma sanayisine katkı sağlayacak çalışmalar yürüttü.
7 Şubat 2024

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu (Rosatom) Genel Müdürü Aleksey Lihaçev, Türkiye'de ikinci bir nükleer güç santrali inşa edeceklerini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu yeni santral inşasını Rusya'ya emanet etme kararı aldığını belirtti. Yeni santralin muhtemelen Sinop'ta inşa edileceği ifade edildi. Bu gelişme, 2010 yılında Mersin'in Akkuyu ilçesinde inşa edilmeye başlanan ilk nükleer güç santrali projesinin ardından geliyor.
28 Şubat 2024

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, dünya çapında birçok sektörü etkileyen yazılım sorununa karşı Milli Teknoloji Hamlesi önerdi. Kacır, çözümün daha fazla yerli ve milli ürün kullanımı ve teknolojide tam bağımsızlık olduğunu belirtti. Microsoft, siber güvenlik hizmeti sağlayan CrowdStrike’ın yazılım güncellemesinden kaynaklanan teknik sorunun nedenini bulup gerekli düzeltmeyi yaptığını bildirdi. Türk Hava Yolları da bu sorun nedeniyle rezervasyon ve bilet işlemlerinde aksaklıklar yaşandığını duyurdu.
19 Temmuz 2024

Orhan Uğuroğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Amerika'da kurduğu Diyanet Center of America (DCA) ve Turkish American Community Center Inc. adlı ticari şirketin faaliyetlerini ele aldı. Washington'da bulunan bu tesislerin toplam ticari değerinin 88 milyon 322 bin 591 dolar olduğu belirtiliyor. Tesislerde milyon dolarlık villalar, otel, cami, restoran ve çeşitli ticari alanlar bulunuyor. Ayrıca, bu tesislerde tatil yapma, inzivaya çekilme ve resmi nikah kıyma gibi hizmetler sunuluyor.
20 Haziran 2024

Uğur Emek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı'nın Almanya'daki Uluslararası Ulaştırma Forumuna Rönesans şirketine ait özel jet ile gitmesini eleştirdi. Bakan, bu durumu TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'nda açıklarken, şirketin sözleşmesinde bu tür masrafların karşılanmasının yer aldığını belirtti. Emek, bu açıklamanın cezasızlık inancına dayandığını ve bakanın kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını savundu.
2 Haziran 2024

SpaceX, ABD merkezli Intuitive Machines şirketinin 'IM-1' misyonu için 'Odysseus' adlı Ay'a iniş aracını uzaya gönderdi. Falcon 9 roketiyle Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılan Odysseus, Ay'ın yörüngesine girmesi ve 22 Şubat'ta Ay'ın güney kutbu yakınlarına inmesi bekleniyor. Bu başarılı iniş, 1972'deki Apollo 17 misyonundan bu yana ABD'nin Ay yüzeyine gerçekleştireceği ilk yumuşak iniş olacak. Odysseus, ayrıca NASA'nın Artemis Misyonu için 6 farklı yük taşıyor.
15 Şubat 2024

Elon Musk'a ait SpaceX şirketi, ABD'nin Ulusal Keşif Bürosu (NRO) ile 2021'de imzalanan 1,8 milyar dolarlık sözleşme kapsamında yüzlerce casus uydudan oluşan bir ağ kurdu. Bu ağ, ABD hükümeti ve ordusunun dünyanın neredeyse her yerinde potansiyel hedefleri hızlı bir şekilde tespit etmesine olanak tanıyacak. SpaceX'in Starshield birimi tarafından yürütülen programın başarılı olması, ABD'nin istihbarat kabiliyetini önemli ölçüde artıracak.
16 Mart 2024

NASA, Boeing mekiğinin arızalanması sonucu uzay istasyonunda mahsur kalan iki astronotun dönüşünün gelecek yıla kalabileceğini açıkladı. Starliner mekiğinde tespit edilen helyum sızıntısının kaynağı bulunamadığı için astronotların dönüşü dört kez ertelendi. NASA yetkilileri, astronotların dönüşü için SpaceX'in mekiğinin kullanılabileceğini belirtti. Kararın yakın zamanda alınacağı ifade edildi.
8 Ağustos 2024

SpaceX, Polaris Dawn misyonu kapsamında insanlık tarihindeki ilk özel uzay yürüyüşü için Falcon 9 roketini Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlattı. Rokette, ABD'li milyarder Jared Isaacman liderliğinde SpaceX mühendisleri Sarah Gillis, Anna Mennon ve pilot Scott Poteet bulunuyor. Beş gün sürecek bu görevde, mürettebatın üçüncü gününde uzay yürüyüşü yapması planlanıyor. Misyon kapsamında ayrıca bilimsel deneyler yapılacak ve Starlink'in lazer tabanlı iletişimi test edilecek.
10 Eylül 2024

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, Amerika Birleşik Devletleri'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndan uzaya fırlatıldı. Türk mühendisleri tarafından geliştirilen uydu, Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle gönderildi. Olumsuz hava koşulları nedeniyle birkaç kez ertelenen fırlatma operasyonu gecikmeli olarak gerçekleştirildi. Türksat 6A, yörünge testlerinin ardından faaliyete geçecek.
9 Temmuz 2024

Boeing'in Starliner mekiği, Haziran ayında iki NASA astronotunu Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) taşıdıktan sonra arızalanarak mürettebatını uzayda mahsur bıraktı. SpaceX'in Crew-9 misyonu kapsamında fırlatılan Dragon kapsülü, mahsur kalan astronotları kurtarmak için ISS'ye kenetlendi. NASA, astronotların Şubat 2025'e kadar uzayda kalacağını ve bu süre zarfında çeşitli bilimsel araştırmalar yapacaklarını açıkladı. Boeing'in Starliner mekiğinin arızası, uzay araştırmaları ve havacılık sektöründe önemli bir olay olarak dikkat çekiyor.
30 Eylül 2024

NATO Askeri Komite Başkanı Oramiral Rob Bauer, Seul Savunma Diyaloğu 2024 konferansında yaptığı açılış konuşmasında, gıda, enerji ve göçün otokratik liderler tarafından silah olarak kullanıldığını belirtti. Bauer, Avrupa ve Asya'nın güvenliğinin birbirinden ayrılamaz olduğunu ve Çin'in uluslararası denizcilik yasalarına saygı göstermediğini vurguladı. Ayrıca, NATO'nun Hint-Pasifik bölgesindeki partnerleriyle çok katmanlı işbirliği kurduğunu ifade etti.
11 Eylül 2024

Donald Trump'ın hayatını konu alan yeni biyografik film 'The Apprentice', Cannes Film Festivali'nde prömiyer yaptı ve sekiz dakika boyunca ayakta alkışlandı. Ancak Trump ve ekibi, filmin içeriğinden memnun değil ve dava açmayı planladıklarını belirtti. Film, Trump'ın siyasi hırslarına değinse de başkanlık kampanyalarını ve başkanlık dönemini içermiyor. Yönetmen Ali Abbasi, filmin faşizmle baş etmenin metaforik bir yolu olduğunu söyledi.
23 Mayıs 2024

Türkiye'nin ilk astronotu olan Alper Gezeravcı'nın, Dragon uzay aracı ve Axiom-3 (Ax-3) ekibi ile birlikte bugün dünyaya dönmesi beklenmektedir. SpaceX tarafından yapılan açıklamaya göre, ekip Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrıldıktan sonra TSİ 17:05'te dünyaya iniş yapmayı planlamaktadır. Ancak, Dragon uzay aracının ISS'den ayrılması ve iniş yapması hava koşullarına bağlıdır. Daha önce ekibin dönüşü üç kez ertelenmiştir.
7 Şubat 2024
İşaretlediklerim