Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na yeni kaynak sağlamak amacıyla Meclis'e sunulan kanun teklifi hakkında açıklamalarda bulundu. Teklif, kredi kartı sahiplerinden ve araç tescillerinden alınacak yeni vergileri içeriyor. Yılmaz, bu vergilerin bütçeye değil, tamamen savunma sanayii projelerine aktarılacağını belirtti. Teklif, sosyal medyada tartışmalara yol açtı.
12 Ekim 2024

HDP'nin YSK temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, Türkiye'deki genel seçimler sırasında bazı usulsüzlükler ve şiddet olayları yaşandığını iddia etti. Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde açık oy kullanıldığını, Adıyaman'da AKP İl Başkanı'nın kardeşlerinin jandarma eşliğinde açık oy kullandırdığını ve Mardin Kızıltepe'de HDP müşahitlerine saldırı düzenlendiğini belirtti. Tiryaki, yaşananlarla ilgili hukuki girişimlerde bulunacaklarını ve savcılıklara suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.
14 Mayıs 2023

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin'in talebi üzerine, HDP'nin Hazine yardımlarına geçici bloke koydu. Başsavcı, HDP'nin parti faaliyetleri dışında bu yardımları terör örgütü PKK'nın amaçları doğrultusunda kullandığını iddia etmişti. AYM, somut delil talep ettikten iki gün sonra, Diyarbakır'da tutuklu gazeteciler hakkındaki soruşturmada ifade veren bir gizli tanık, HDP'nin Hazine yardımlarını PKK'ya gönderdiğini iddia etti. HDP'li Serhat Eren, gizli tanığın ifadesinin sipariş üzerine üretildiğini ve AYM'nin bu ifadeye dayanarak karar vermesini eleştirdi.
25 Ocak 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), deprem felaketinin yönetimindeki eksiklikleri eleştiren kişilere hakaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a istifa çağrısında bulundu. Erdoğan, eleştirilere 'terbiyesiz, ahlaksız, namussuz, adi' gibi ifadelerle karşılık vermişti. Ayrıca, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de eleştirenlere 'sahtekarlar, haşeratlar, tabansızlar, sefiller, aymazlar' şeklinde hitap etmişti. TİP, Erdoğan'a yönelik olarak 'Küfretme, istifa et!' ifadesini kullanarak tepkisini dile getirdi.
21 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Yavuz Saltık, Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) üyelerine yardım kartı dağıtması nedeniyle 'terör örgütüne yardım etmek' suçlamasıyla yargılanıyor. Savcılık, Saltık'ın beş yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Saltık, savunmasında İBB'nin sosyal politikaları ve yoksullara yardım etme çabaları nedeniyle yargılandığını belirtti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İBB çalışanlarını yasadışı örgütlerle ilişkilendiren açıklamalarından sonra İstanbul başsavcılığı tarafından DİAYDER üyeleri hakkında bir iddianame daha hazırlandı.
15 Eylül 2023

Denizbank şube müdürü Seçil Erzan, nitelikli dolandırıcılık ve özel belgede sahtecilik suçlamalarıyla tutuklandıktan sonra ikinci kez ifade verdi. Erzan, yüksek getirili bir fon üzerinden onlarca müşteriyi dolandırmakla suçlanıyor. İfadesinde, teknik direktör Fatih Terim'in adının geçtiği fona Terim'in herhangi bir dahlinin olmadığını belirtti. Fatih Terim ise ismi ve hesapları kullanılarak mağdur edildiğini savunarak hukuki işlemler için avukatlarına talimat verdi.
3 Mayıs 2023

Denizbank, bir şube müdürünün dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklanmasının ardından bir açıklama yayınladı. Açıklamada, iddia sahiplerinin piyasa koşullarının ötesinde fahiş faiz getirileri elde etmek amacıyla banka dışında, kayıt dışı ve nakit olarak para alışverişi yaptıkları, bankanın sistemlerinde bu işlemlerin izinin bulunmadığı belirtildi. Banka, süreçle ilgili yargı makamlarının kararına göre hareket edileceğini ifade etti. Haberturk.com ve Diken'in haberlerine göre, dolandırıcılık olayı sadece bir işadamıyla sınırlı değil, onlarca hatta yüzlerce kişiyi kapsıyor ve toplamda 80 milyon dolar civarında bir meblağdan bahsediliyor. İddialara göre, dolandırıcılıkta adı geçen şube müdürü Seçil Erzan, müşterilerini 'özel bir fon' vaadiyle kandırmış ve bu fonla ilgili olarak ünlü isimler de mağdur olmuş.
24 Nisan 2023

7-8 Ekim 2014 Kobani olaylarına ilişkin 108 kişinin yargılandığı davada savcılık mütalaasının açıklanacağı duruşma Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşti. HDP'nin eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da katıldığı duruşmada, yargılanan HDP'liler ve avukatları mahkeme heyetinin aceleci davranışını eleştirdi. Mahkeme başkanı ise bu eleştirilere 'Hayat kısa' yanıtını verdi. Demirtaş ve Yüksekdağ, mahkeme heyetini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı sert sözlerle eleştirdi ve duruşmanın siyasi amaçlarla yürütüldüğünü iddia etti. Duruşma, sanıkların dinlenmesinin ardından ertelendi.
12 Nisan 2023

Türkiye İşçi Partisi Hatay milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Anayasa Mahkemesi'nin kararını uygulamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu'na suç duyurusunda bulundu. Avukatlar, mahkeme üyeleri hakkında 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' ve 'görevi kötüye kullanma' suçlarından ceza davası açılmasını talep etti. Anayasa Mahkemesi, Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti.
3 Kasım 2023

HDP, Hatay'ın İskenderun ilçesinde parti yöneticisi Rıdvan Atman da dahil olmak üzere 10 kişiye işkence yapıldığı iddiasıyla ilgili olarak Hatay valisi, emniyet müdürü, İskenderun ilçe emniyet müdürü ve işkence ettiği öne sürülen kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu. İddialara göre, deprem felaketinden etkilenen kişilere kolluk kuvvetleri tarafından ağır işkence yapıldı. HDP, işkence ve kötü muamele görüntülerini de savcılığa sunduğunu belirtti.
21 Şubat 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle Halk TV’ye yüzde 3 oranında idari para cezası verdi. Eski Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Cem Toker’in Halk TV’de katıldığı 'Sansürsüz' adlı programdaki sözleri incelendi ve Bahçeli’nin kişilik haklarının ihlal edildiğine karar verildi. RTÜK, 6112 sayılı Kanun’un 8’inci maddesinin 1’inci fıkrasının (ç) bendine dayanarak bu kararı aldı.
11 Eylül 2024

Türkiye'de KDV oranının %18'den %20'ye yükseltilmesi, yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcının 6 bin 91 liradan 20 bin liraya çıkarılması ve harç tutarlarının %50 artırılması gibi vergi ve harçlara yapılan zamlar sonrasında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Twitter üzerinden hükümete yönelik eleştirilerini dile getirdi. Akşener, adı konmamış bir IMF programının uygulandığını iddia ederken, Babacan iktidarın beceriksizliğini ve Davutoğlu ise ekonomi yönetiminin yanlışlığını eleştirdi.
7 Temmuz 2023

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, sel felaketinin vurduğu Şanlıurfa'da çekpasla temizlik yaparken bir video çekti ve Twitter üzerinden paylaştı. Destici'nin 'Devlet millet el ele yaralarımızı beraber saracağız' notuyla paylaştığı video, sosyal medya kullanıcıları tarafından eleştirildi. Kullanıcılar, Destici'nin bu hareketini şov olarak nitelendirerek, devletin asıl görevinin afetleri önlemek olduğunu ve askerlerin arama kurtarma faaliyetlerinde daha etkin kullanılması gerektiğini belirttiler.
20 Mart 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, 'Tek Yürek' kampanyasında yüksek bağışlar yapan ve son yıllarda hızla zenginleşen iş insanlarını eleştirdi. Demirtaş, bu kişilerin hükümete yaptıkları bağışların, daha önce kullanılmış olsaydı insan hayatlarını kurtarabileceğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'de var olan ekonomik eşitsizliğe ve adaletsizliğe dikkat çekerek, bu durumun değişmesi için mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Kampanyada toplanan bağış miktarı 115 milyar TL'yi aşarken, bazı iş insanlarının aynı gün devletten teşvik aldığı da ortaya çıktı.
20 Şubat 2023

Denizbank'ın eski şube müdürü Seçil Erzan ve altı işbirlikçisi, yüksek getiri vaadiyle bir fon üzerinden onlarca banka müşterisini dolandırmakla suçlanıyor. İstanbul Başsavcılığı'nın soruşturması sonucunda Denizbank yöneticileri hakkında 'zimmet' suçu bulgusuna rastlanmadı ve banka yönünden takipsizlik kararı verildi. Denizbank, bazı tanınmış isimler hakkında 'tefecilik' suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu. Davanın ilk duruşmasında sanıkların ifadesi alınacak ve Denizbank'ın davaya katılma talebi değerlendirilecek.
20 Kasım 2023

Avrupa Konseyi, Türkiye'yi iş insanı Osman Kavala ve HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) hükümlerini yerine getirmeye çağırdı. Konsey, yaptırım tehdidi yerine diyalog yoluyla bu hükümlerin yerine getirilmesini istiyor. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Kavala'nın serbest bırakılmaması halinde diğer önlemleri incelemeye devam etme kararı aldı. Ayrıca, Demirtaş'ın serbest bırakılması çağrısını da yineledi.
22 Eylül 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Anayasa Mahkemesi'nin HDP'ye yapılan Hazine yardımını kesme kararını ve CHP ile İYİ Parti milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması taleplerini eleştirdi. Kılıçdaroğlu, dokunulmazlıkların kaldırılmamasını 'namertsiniz' diyerek meydan okudu ve siyasi partilerin kapatılmasının demokrasi dışı olduğunu belirtti. Ayrıca, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye, eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesiyle ilgili olarak azmettiricileri teslim etmesi gerektiğini söyleyerek yüklendi.
10 Ocak 2023

HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu HDP'liler hakkında Kobani davasında verilen tutukluluk kararlarında, eski HDP'liler Ayhan Bilgen ve Altan Tan'ın ifadeleri gerekçe olarak kullanılmış. Bilgen, ifadelerinin arkasında olduğunu belirtmiş ve avukatlara ulaştırabileceğini ifade etmiş. Bilgen'in adı, davanın hakimi Bahtiyar Çolak'ın görevden alınmasından sonra mahkeme tarafından kullanılmamaya başlanmış. Bilgen ve Tan'ın ifadeleri, HDP'nin PKK/KCK silahlı terör örgütünün güdümünde faaliyet gösterdiği iddialarına atıfta bulunuyor.
23 Mart 2023

Anayasa Mahkemesi'nin HDP'nin kapatma davası kapsamında partiye yapılan Hazine yardımlarının dondurulması kararının ardından HDP, bağış kampanyası başlattığını duyurdu. Parti sözcüsü Ebru Günay, basın açıklamasında kampanyayı ve AYM'nin kararını eleştirdi. Günay, kampanya ile 6 milyon seçmene ulaşmayı hedeflediklerini ve iktidarın kapatma davası sürecini MHP üzerinden yönlendirdiğini iddia etti. Ayrıca, Yargıtay Başsavcısı'nın dava sürecini etkilemek için yeni deliller sunduğunu ve AYM'nin bu delilleri hukuka aykırı olarak kabul ettiğini öne sürdü.
26 Ocak 2023

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Hatay'da yıkılmak üzere olan ve işyeri ile konutların laboratuvar test sonuçlarını içeren evrakların bulunduğu binadaki belgelerin savcılık kararıyla olay yeri inceleme ekipleri tarafından tutanakla alındığını duyurdu. Avukat Bedia Büyükgebiz, yıkım girişimini engellemek için alana giden ÇHD'li avukatların, yıkılan binalardan birinin depremle diğerinin ise kepçeyle yıkıldığını ve yerdeki belgelerin her iki enkaza da ait olabileceğini belirtti. ÇHD, evrakların teslim alınmasını başarı olarak duyurdu.
13 Şubat 2023
İşaretlediklerim