Anayasa Mahkemesi, Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen ve daha sonra görevine iade edilen kamu görevlilerine tazminat verilmemesine ilişkin hükmü iptal etti. Karar, Danıştay 5. Dairesi'nin başvurusu üzerine alındı ve Resmi Gazete'de yayımlandı. Mahkeme, bu hükmün Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek, devletin kişilerin maddi ve manevi varlıklarına yönelik müdahalelere karşı etkili giderim mekanizması sağlama yükümlülüğüne vurgu yaptı. CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, kararı eleştirerek AK Parti'yi suçladı.
7 Ekim 2024

Kadınlar, kendi seçtikleri soyadını kullanmak ve çocuklarına da kendi soyadını verebilmek için uzun yıllardır mücadele ediyor. Anayasa Mahkemesi (AYM), Anayasa’nın 10. ve 41. maddelerine aykırı olan evli kadına kocasının soyadını kullanma zorunluluğu getiren maddeyi iptal etti. Bu iptal kararına rağmen, aynı hükmün tekrar Meclis’e getirilmesi kadın hakları savunucuları tarafından eleştiriliyor. Selin Nakıpoğlu, soyadının kişiliğin bir parçası olduğunu ve bunun temel bir hak olduğunu vurguluyor.
6 Temmuz 2024

Anayasa Mahkemesi, kuaförde saçları zarar gören P.Ç.'nin açtığı davada yeniden yargılama kararı verdi. İlk mahkeme, P.Ç.'nin saçlarının zarar görmesi nedeniyle kuaföre maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar vermişti. Ancak üst mahkeme, bilirkişi raporundaki yüzde 50 kusur oranını dikkate alarak tazminat miktarını düşürdü. P.Ç., bilirkişi raporunun gerçeğe aykırı olduğunu iddia ederek AYM'ye başvurdu ve AYM, adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetti.
7 Kasım 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, göreve gelir gelmez aile hukukunu sil baştan ele alacaklarını belirtti. Kadın hakları savunucuları, Medeni Kanun'da yapılacak değişikliklerin kadın örgütleriyle istişare edilmeden gerçekleştirilmesinden endişe duyuyor. Özellikle kadınların evlendikten sonra sadece bekarlık soyadlarını kullanma hakkının engellenmesi, Anayasa Mahkemesi kararına rağmen iktidarın bu kararı yok sayması eleştiriliyor. Bu durum, ülkenin insan haklarına saygılı, demokratik bir hukuk devleti olup olmayacağına karar verme meselesi olarak görülüyor.
14 Temmuz 2024

Antalya'da bir otel ve tatil sitesi, tek erkek olduğu için rezervasyon yapamayan Serhat Özkan'a karşı ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle yargı ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından haksız bulundu. TİHEK, otel ve tatil sitesine 89 bin lira idari para cezası verdi. Özkan, İstanbul Anadolu 2’nci Tüketici Mahkemesi'nde açtığı manevi tazminat davasını kazandı ve şirketler 50 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkum edildi. Özkan, bu durumun sadece kendisini değil, tek başına veya erkek arkadaşıyla tatil yapmak isteyen tüm erkekleri etkilediğini belirtti.
28 Kasım 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), emekli bir kişinin eski başbakan yardımcısı Abdüllatif Şener'e yönelik 'satılmış Siyonist' ifadesini ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi. Şener, bu ifadeyi hakaret olarak nitelendirip suç duyurusunda bulunmuş ve davalıya adli para cezası verilmişti. Ancak AYM, siyasetçilerin eleştirilere daha fazla katlanma yükümlülüğü olduğunu belirterek, ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti ve davalının ailesine manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
5 Haziran 2024

Gaziantep'te, 6 Şubat depremleri sonrası ailesiyle birlikte kent dışına çıkan ve bu nedenle işine üç gün gidemeyen işçi Ö.E, kıdem tazminatı ödenmeden işten çıkarıldı. İşe çağrıldığı halde evinde hasar tespit çalışmaları ve ailesinin yanında kalması gerektiğini belirterek süre isteyen ancak olumsuz yanıt alan Ö.E, hukuk mücadelesi başlattı. Gaziantep 6'ncı İş Mahkemesi, işçinin haklı bir sebebe dayanan devamsızlığını maruz görerek Ö.E'nin lehine karar verdi ve işçi yaklaşık 70 bin lira kıdem tazminatını faiziyle birlikte almaya hak kazandı.
19 Mart 2024

Barbaros Şansal’ın avukatları, ünlü modacıya küfür eden Adem Ç.’ye yönelik beraat kararını istinaf mahkemesine taşıdı. Mahkeme, Şansal’ın paylaşımının milli değerlere aykırı olduğunu ve ilk haksız eylemin Şansal’dan kaynaklandığını belirterek sanığa ceza vermemişti. Şansal’ın avukatları, bu kararı ‘hukuk garabeti’ olarak nitelendirerek, sanığın ifadelerinin haksız tahrik altında kullanıldığı gerekçesine sığınıldığını belirtti. Avukatlar, bu kararın ifade özgürlüğü sınırları içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini savunarak, istinaf mahkemesinden düzeltme talep etti.
19 Eylül 2024

Adalet Bakanlığı, cinsel istismar sonucu hayatını kaybeden Sıla Yeniçeri'nin üvey babası S.Ö.'nün tahliye edildiği iddialarını yalanladı. Bakanlık, S.Ö.'nün cinsel istismar suçlamasından tahliye edildiğini ancak müstehcenlik suçlamasından tutukluluğunun devam ettiğini belirtti. Tekirdağ'da yaşanan olayda, anne B.Y., üvey baba S.Ö. ve diğer şüpheliler tutuklanmıştı. Kamuoyunda faillerin tahliye edildiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı açıklandı.
12 Kasım 2024

Yargıtay 4’üncü Ceza Dairesi, Ankara'da bir arkadaşına 'midesiz' dediği için hapis cezasına çarptırılan sanığın cezasını bozdu. Mahkeme, bu sözlerin hakaret suçunun unsurlarını taşımadığını belirtti. Kararda, hakaret kabul edilebilmesi için sözlerin onur, şeref ve saygınlığı rencide edici nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadı içermesi gerektiği vurgulandı. Bu karar, kişilere yönelik ağır eleştirilerin veya rahatsız edici sözlerin her zaman hakaret suçu kapsamında değerlendirilemeyeceğini ortaya koydu.
6 Ekim 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2017'de çıkarılan ve sık sık sansüre bahane edilen 5651 sayılı Kanun'un 9'uncu maddesiyle ilgili olarak Diken ve İFÖD'nin yaptığı bireysel başvuruları değerlendirerek, 500'den fazla içerikle ilgili erişim engeli kararlarının ifade özgürlüğü ihlali olduğuna karar verdi. Bu kararlar, AYM'nin daha önce verdiği ve yapısal sorunları gidermek amacıyla TBMM'ye bildirilmesine hükmeden pilot kararı referans alarak verildi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu başvuruların detaylarını ve bazı örneklerini sosyal medya hesabından paylaştı.
7 Şubat 2024

İzmir'in Bayraklı ilçesinde yaşayan Aytuğ Arduç, hiç evlenmemiş olmasına rağmen Adıyaman Gölbaşı 2’nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nden boşanma davası tebligatı aldı. Arduç, tebligatı görünce şaşkınlık yaşadı ve avukatına danıştı. Avukatı, tebligatın online satışlarla ilgili bir anlaşmazlık nedeniyle yanlışlıkla gönderildiğini belirtti. Arduç, bu durumu kız arkadaşına açıklamakta zorlandığını ifade etti.
28 Kasım 2024

Anayasa Mahkemesi, Kamulaştırma Kanunu'ndaki taksitli ödemelerde yasal faiz ödenmesini öngören hükmü iptal etti. Bu karar, kamulaştırma sürecinde taksitli ödeme yapılması durumunda vatandaşların yasal faiz talep etme hakkını ortadan kaldırıyor. Kararın, kamu kurumları ve kamulaştırılan arazilerin sahipleri için mali sonuçlar doğurabileceği belirtiliyor. Resmi Gazete'de yayınlanan bu karar, hak sahiplerinin alacaklarını azaltabilir.
9 Aralık 2024

İstinaf mahkemesi, İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin altı yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli ile 'evlendirilmesi' olayına ilişkin davada verilen cezaları yetersiz buldu. Baba Yusuf Ziya Gümüşel 20 yıl, Kadir İstekli 30 yıl, anne Fatıma Gümüşel ise 16 yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme, cezaların artırılması gerektiğine karar vererek davanın usul ve esas yönünden yeniden görülmesine hükmetti.
23 Şubat 2024

Kars'ta bir aile, bebeğinden topuk kanı alınmasını reddetti ve sağlık il müdürlüğü konuyu mahkemeye taşıdı. Mahkeme, 'İslami tıpçı' Aidin Salih'in eserlerine dayanarak başvuruyu reddetti. Sağlık Bakanlığı, karara itiraz ederek istinaf yoluna başvurdu. CHP, hakimin bilim dışı ve hukuka aykırı karar verdiğini belirterek HSK'ya suç duyurusunda bulundu.
27 Ağustos 2024

İstanbul'un Adalar ilçesindeki Madam Marta Koyu, doğal SİT alanı olmasına rağmen kiralanmak üzere ihaleye çıkarıldı. Ada halkı ve sivil toplum kuruluşları, koyun ekosistem açısından önemini vurgulayarak ihalenin iptali için dava açtı. Ancak İstanbul 10’uncu İdare Mahkemesi, Danıştay kararına dayanarak davayı reddetti. Bu durum, bölgenin ekosisteminin korunması ve imar planlarının yargıya taşınması konularında tartışmalara yol açtı.
25 Kasım 2024

Eskişehir'in Tepebaşı ilçesinde, bir vatandaş sevgilisiyle vakit geçirdiği belediye bankını çalarak sosyal medya üzerinden bu eylemini paylaştı. Vatandaş, sevgilisine olan duygularını ifade ederken, Tepebaşı Belediyesi ise sosyal medya hesabı üzerinden bu kişiye bankı geri bırakması yönünde çağrıda bulundu. Belediye, aşka saygılarının sonsuz olduğunu belirtti fakat halka ait olan mülkün geri getirilmesini istedi.
24 Nisan 2024

Anayasa Mahkemesi, özel şirketlere devredilen ve işletme süreleri ihalesiz olarak 49 yıla kadar uzatılan limanların bu durumunu öngören kanun maddesini iptal etti. Bu, AYM'nin söz konusu düzenlemeye ikinci iptal kararıdır. İlk iptal kararında serbest rekabet ve eşitlik ilkeleriyle bağdaşmadığı belirtilmişti. CHP'nin başvurusu üzerine, AYM benzer bir yasal düzenlemeyi daha iptal etti, bu düzenleme de limanların işletme süresini 49 yıla kadar uzatıyordu.
5 Mart 2024

Anayasa Mahkemesi, Adana 4'üncü Tüketici Mahkemesi'nin başvurusu üzerine, ikinci el araç satışı sonrasında 15 gün süreyle devam eden zorunlu mali sorumluluk sigortası hükmünü iptal etti. Başvuruda, aracın satışıyla mülkiyet hakkının sona ermesine rağmen, eski sahibin sigorta sözleşmesinden kaynaklı sorumluluğunun devam ettiği ve bu durumun haksız bir tazminat yükümlülüğüne yol açabileceği belirtildi. AYM, araç satışı sonrası eski sahibin araç üzerindeki hakimiyetinin sona erdiğini ve bu nedenle eski sahibin yeni sahibin eylemlerinden sorumlu tutulmasının anayasaya aykırı olduğunu belirterek düzenlemenin iptaline karar verdi.
5 Mart 2024

10 Ekim Ankara Katliamı'nda hayatını kaybeden ve yaralananların yakınlarının Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı bireysel başvurular, mahkeme tarafından reddedildi. Mahkeme, başvuruların usul eksiklikleri nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdi. Katliamı önleme yükümlülüğü bulunan kamu görevlileri hakkında ise herhangi bir işlem yapılmadı. Karar, mağdurların ve avukatlarının tepkisine yol açtı.
30 Mayıs 2024
İşaretlediklerim