Adıyaman'da kaymakama yönelik eleştirel haberler yazan Gerger Fırat gazetesinin muhabiri Özgür Boğatekin, 'iftira' suçlamasıyla 12 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay kararı onayladıktan sonra Boğatekin, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. AYM, Boğatekin'in ifade ve basın özgürlüğü haklarının ihlal edildiğine karar vererek 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti ve dosyayı yeniden yargılama için yerel mahkemeye gönderdi.
7 Aralık 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) TİP milletvekili Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararını tanımayan ve Türk adaletinin onurunu savunduğunu belirttiği Yargıtay 3. Ceza Dairesi hakimlerini övdü. AYM'nin kararını yerel mahkeme ve Yargıtay uygulamamış, Yargıtay AYM'nin kararını 'hukuki değerden yoksun' olarak nitelendirmişti. Bu durum siyasi alanda farklı tepkilere yol açarken, AKP kanadından yeni anayasa yapılması önerisi geldi.
6 Ocak 2024

Anayasa Mahkemesi, Cengiz Holding'in patronu Mehmet Cengiz'in şikayeti üzerine eski CHP milletvekili Aykut Erdoğdu'ya verilen hapis cezasını hatalı buldu ve hak ihlali kararı verdi. Erdoğdu, 2014'te Cengiz Holding'le ilgili yolsuzluk iddialarını Birgün'de yazmıştı. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Erdoğdu'ya 'yayın yoluyla alenen hakaret suçundan' para cezası ve iftira suçundan da hapis cezası vermişti. Anayasa Mahkemesi, iddiaların doğruluğunu araştırmadan hapis cezası verilmesini hak ihlali olarak değerlendirdi ve Erdoğdu'ya 39 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.
27 Eylül 2023

Anayasa Mahkemesi, Temel Hak ve Özgürlüklerin İhlaline Dair Emsal Kararlar sayfasını hizmete açtı. Bu sayfada, adil yargılanma, din ve vicdan özgürlüğü, eğitim, ifade özgürlüğü, kişi hürriyeti ve güvenliği, mülkiyet, toplantı ve gösteri yürüyüşü, özel hayatın korunması, örgütlenme özgürlüğü, seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma, maddi ve manevi varlığın korunması, kötü muamele yasağıyla yaşam haklarına ilişkin konu başlıkları yer alıyor. Daha önce AYM tarafından verilmiş emsal ihlal kararlarına bu sayfadan ulaşılabiliyor.
28 Temmuz 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), TİP Milletvekili Can Atalay'ın tahliyesine hükmetmiş, ancak Yargıtay AYM'nin kararına uymayarak farklı bir karar vermişti. Atalay'ın avukatları durumu AYM'ye taşıdı ve AYM, Yargıtay'ın kararını hukuk dışı olarak nitelendirdi. AYM, kararlarının bağlayıcı olduğunu ve Anayasa'nın ilgili maddelerine aykırı hareket edildiğini belirtti. Ayrıca, Anayasa ve kanunların, AYM kararlarının bağlayıcılığını tartışma yetkisi vermediğini ve kamu makamlarının bu kararları yerine getirme yükümlülüğü altında olduğunu vurguladı.
26 Aralık 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı davasından mahkum olan ve daha sonra Hatay'dan milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. AYM'nin kararının 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştığı, ancak mahkemenin kararı uygulamak yerine durumu Yargıtay'a taşıdığı belirtildi. Bu durum, Can Atalay'ın tahliye sürecinin uzamasına neden olacak.
30 Ekim 2023

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Can Atalay hakkındaki kararlarının 'hukuki değeri ve geçerliliği' olmadığına hükmetti. Bu durum, Türkiye'de ilk kez yaşanıyor ve yürürlükteki Anayasa'nın hükümleriyle açıklanamıyor. Makale yazarı, bu kararın hukuk devleti ilkesi ve Cumhuriyet'in temel değerlerine zarar verdiğini savunuyor ve Yargıtay'ın bu tutumunu eleştiriyor.
3 Ocak 2024

Anadolu 1'inci Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi, yazar İclal Mine Kırıkkanat'ın açtığı davada Elif Şafak ve yayınevi Doğan Yayıncılık ve Yapımcılık Tic. AŞ'nin maddi ve manevi tazminat ödemesine hükmetti. Elif Şafak'ın 'Bit Palas' adlı eseri ile Kırıkkanat'ın 'Sinek Sarayı' arasında intihal olduğu iddia edilmişti. Mahkeme, Şafak ve yayınevinin toplamda 159 bin 51 lira 65 kuruş maddi ve 10 bin lira manevi tazminat ödemesine karar verdi ve kararın bir gazetede ilan edilmesini istedi.
24 Ocak 2024

Güney Afrikalı kadın atlet Caster Semenya'nın, testosteron hormonu sınırlaması nedeniyle yarışmalara katılamaması üzerine başlattığı hukuk mücadelesi sonucunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) itirazını kabul etti. AİHM, İsviçre'nin Semenya'nın yasal haklarını koruma konusunda yeterli tedbir almadığını ve spor kariyerine yönelik müdahalenin kabul edilemez olduğunu belirtti. Semenya, 2018'de Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği'nin (IAAF) getirdiği ve testosteron seviyesi yüksek kadın sporcuların yarışlara katılabilmeleri için hormon seviyesini düşüren ilaçlar kullanmalarını şart koşan kurala itiraz etmiş, ancak itirazları reddedilmişti.
11 Temmuz 2023

Yargıtay 2’nci Hukuk Dairesi, Sivas'ta bir boşanma davasında, eşine fiziksel şiddet uygulayan erkekle büyü ve muska işleriyle uğraşan kadını eşit kusurlu buldu. Sivas 2’nci Aile Mahkemesi, tarafların boşanmasına karar vererek karşılıklı tazminat taleplerini reddetti. İstinaf başvuruları reddedilen çift, dosyayı temyize götürdü ve Yargıtay yerel mahkeme kararını onadı. Yargıtay, temyiz dilekçesinde ileri sürülen nedenlerin kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte olmadığını belirtti.
29 Temmuz 2024

Yargıtay 2’nci Hukuk Dairesi, eşinin akrabalarıyla görüşmeyi istemeyen ve onlara kötü davranan kadını boşanma davasında kusurlu buldu. Ankara’da yaşayan kadın, eşinin kendisine şiddet uyguladığını ve kumar bağımlısı olduğunu iddia ederek boşanma davası açtı. Mahkeme, kadını az kusurlu, kocayı ise ağır kusurlu buldu ve kadına tazminat ödenmesine karar verdi. Ancak, Yargıtay, istinaf mahkemesinin kararını onaylayarak kadının tazminat talebini reddetti.
11 Ağustos 2024

Ankara'da yaşayan bir kadın, kocasına kilolu olduğu gerekçesiyle küçük düşürücü ifadeler kullanmak ve duygusal şiddet uygulamakla suçlandı. 2019'da başlayan boşanma sürecinde, kadın kocasının kendisine duygusal şiddet uyguladığını iddia etti ancak mahkeme kadını haksız buldu. Ankara 7'nci Aile Mahkemesi, kadının kocasına yönelik davranışlarını kusurlu bulduğu için onu 5 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkum etti. İstinaf ve Yargıtay kararı onayladı.
27 Nisan 2024

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yoğun bakım ünitesinde tedavi gören bir kanser hastası kadına cinsel saldırıda bulunulduğu iddiasıyla erkek hemşire E.K. tutuklanmıştı. İzmir 20'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan hemşire ile ilgili olarak, ailenin rektörlüğe açtığı tazminat davasında İzmir 5'inci İdare Mahkemesi aileye 600 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi. İzmir Bölge İdare Mahkemesi 6'ncı İdari Dava Dairesi, kararı hukuka uygun buldu.
18 Mart 2024

Yargıtay 2’nci Hukuk Dairesi, kayınvalidesi ve kayınpederine ‘anne-baba’ şeklinde hitap etmeyen kadını ağır kusurlu buldu. Bursa 8’inci Aile Mahkemesi, tarafların boşanmasına karar verirken kadının tazminat talebini reddetti. Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Hukuk Dairesi, kadının bu davranışının evlilik birliğini temelinden sarsacak bir kusur olmadığını belirterek tarafların eşit kusurlu olduğuna hükmetti. Ancak Yargıtay, kadını ağır kusurlu bularak istinaf kararını bozdu.
3 Ağustos 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), maaş zammını beğenmeyip yöneticilerine e-posta gönderen ve bu nedenle işten çıkarılan Serap Aslan A.'nın ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. Yerel mahkeme ve Yargıtay, işçinin işten çıkarılmasını haklı bulmuştu. AYM, işçinin e-posta ile rahatsızlığını dile getirdiğini ve iş akdinin haksız feshedildiğini belirterek, 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Karar, ihlalin sonuçlarıyla ortadan kaldırılması ve yeniden yargılama için yerel mahkemeye gönderildi.
16 Eylül 2024

Anayasa Mahkemesi, boşanma davası reddedilen çiftlerin karar kesinleştikten sonra üç yıl beklemelerini zorunlu kılan kuralı iptal etti. Ankara 18'inci Aile Mahkemesi'nin başvurusu üzerine, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal kararı verildi. Mahkeme, bu kuralın adil olmadığını, evlilik dışı ilişkilere yol açtığını ve kişisel haklar ile devletin aileyi koruma yükümlülüğünü ihlal ettiğini savundu. İptal kararı dokuz ay sonra yürürlüğe girecek.
19 Nisan 2024

Ankara'da yaşayan H.S. ve eşi, dokuz yıl boyunca farklı şehirlerde çalıştı. H.S., eşinin tayin talebinde bulunmadığını öğrenince Diyarbakır 2’nci Aile Mahkemesi'ne boşanma davası açtı. Mahkeme, kadının tayin yalanını evlilik birliğinin temelden sarsılması olarak değerlendirerek boşanmalarına karar verdi. Karar, eşlerin bir arada yaşamasının evlilik birliği için gerekli olduğunu vurguladı.
11 Ekim 2024

İzmir'de, erkek mesai arkadaşlarının argo ve küfürlü konuşmalarına tepki olarak küfrettiği için işten çıkarılan bir kadın, işe iade davasını kazandı. Mahkeme, kadının tepkisel olarak küfrettiğini ve işten çıkarılmasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtti. İş yerindeki erkek çalışanların davranışlarına karşı iş yeri yetkililerinin herhangi bir adım atmaması ve sadece kadının iş akdinin feshedilmesi, mahkemenin kararında eşitlik ilkesine aykırılık olarak değerlendirildi.
18 Nisan 2024

Ankara'da bir ev sahibi, bekara ev kiralamak istememesi nedeniyle ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından 5 bin 958 lira idari para cezasına çarptırıldı. B.C.H isimli şahıs, ev sahibinin bekara ev kiralamak istememesi üzerine TİHEK'a başvurdu ve emlakçıyla yaptığı görüşmenin ekran görüntüsünü delil olarak sundu. TİHEK, yapılan incelemenin ardından ev sahibinin ayrımcılık yasağını ihlal ettiğine karar verdi ve para cezası uyguladı.
17 Şubat 2024

Anayasa Mahkemesi, Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen ve daha sonra görevine iade edilen kamu görevlilerine tazminat verilmemesine ilişkin hükmü iptal etti. Karar, Danıştay 5. Dairesi'nin başvurusu üzerine alındı ve Resmi Gazete'de yayımlandı. Mahkeme, bu hükmün Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek, devletin kişilerin maddi ve manevi varlıklarına yönelik müdahalelere karşı etkili giderim mekanizması sağlama yükümlülüğüne vurgu yaptı. CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, kararı eleştirerek AK Parti'yi suçladı.
7 Ekim 2024
İşaretlediklerim