ABD Adalet Bakanlığı, İran ile bağlantılı olduğu iddia edilen bir Doğu Avrupa suç örgütü üyeleri tarafından gazeteci Mesih Alinejad'ı öldürme planı yapıldığını ve bu plana karışan üç kişiye 'kiralık insan öldürme' ve 'kara para aklama' suçlamalarıyla dava açıldığını duyurdu. FBI Direktörü Christopher Wray, İran'ın ABD'deki tehditlerinin ciddiyetini vurgularken, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İran hükümetinin aktivistlere yönelik saldırılarını eleştirdi. Mesih Alinejad ise kendisine yönelik suikast planının farkında olduğunu ve korkmadığını ifade etti.
28 Ocak 2023

Nedret Ersanel, İran Devlet Başkanı ve Dışişleri Bakanı'nın hayatını kaybettiği kazanın arka planını jeopolitik bir bağlamda ele alıyor. Ersanel, Devlet Bahçeli'nin TBMM Grup konuşmasında dile getirdiği konulara atıfta bulunarak, küresel hegemonya mücadelelerinin insanlığın geleceğini riske attığını vurguluyor. Ayrıca, Rusya ve Çin'in stratejik işbirliğini derinleştirme çabalarına ve ABD'nin Pasifik'teki askeri hamlelerine dikkat çekiyor. Ersanel, dünya düzeninin değişmekte olduğunu ve bu değişimin sancılı olabileceğini belirtiyor.
22 Mayıs 2024

İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna F-35 savaş uçaklarıyla altı füze fırlatarak saldırı düzenlediği, saldırı sonucunda en az beş kişinin, aralarında Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Zahidi'nin de bulunduğu, hayatını kaybettiği bildirildi. İran'ın Şam Büyükelçisi Hüseyin Ekberi, saldırıya 'hızlı, doğrudan ve güçlü' şekilde yanıt vereceklerini ifade etti. Bu olay, İsrail'in son dönemde Gazze saldırıları sonrası İran ve İran destekli güçlere yönelik artan saldırılarının bir parçası olarak görülüyor.
1 Nisan 2024

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde bir teleferik direğinin devrilmesi sonucu bir kabinin parçalanmasıyla bir kişi hayatını kaybetti, ikisi çocuk olmak üzere yedi kişi yaralandı. Kazada, 25 kabinde bulunan 184 kişi saatlerce mahsur kaldı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, kurtarma çalışmaları için gece görüşlü helikopterlerin bölgeye gönderildiğini açıkladı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kazayı araştırmak üzere bir heyetin bölgeye gönderildiğini ve ilgili belediye başkanları ile koordinasyon halinde olduklarını duyurdu.
12 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere Türk lirasının değer kazanma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti. Uygulanan dezenflasyon programının lirada reel değer kazanımına yol açabileceğini ve bu durumun yatırımcı güvenini artırarak fon akışını tetikleyeceğini, böylece dezenflasyonu hızlandırıp büyümenin aşağı yönlü risklerini sınırlayacağını belirtti. Türkiye'nin düşük faiz politikası nedeniyle ekonomik krize girdiği ve bu durumu düzeltmek için piyasanın olumlu baktığı isimlerin göreve getirildiği, Merkez Bankası'nın faiz artırımı yapmasının beklendiği ancak yapılan artışların yetersiz bulunduğu anlatıldı.
22 Kasım 2023

İran'da örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından dövülerek komaya sokulan 16 yaşındaki Armita Geravand'ın beyin ölümü gerçekleşti. İnsan hakları örgütü Hengaw, Geravand'ın ahlak polisleri tarafından ciddi bir fiziksel saldırıya maruz kaldığını duyurdu. Ancak yetkililer, Geravand'ın metroda kan basıncının düşmesiyle bayılıp kafasını çarptığını iddia etti. Geravand'ın ölümü, geçen sene aynı sebeple hayatını kaybeden Mehsa Emini'nin ölümünü anımsattı.
23 Ekim 2023

İsrail, Suriye havalimanlarına düzenlenen saldırıların, İran ve 'tüm terör örgütlerine' uyarı amaçlı olduğunu duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın Arap Basını Sözcüsü Hasan Kaabiya, bu saldırıların İran'a ve 'tüm terör örgütlerine savaşa müdahil olmamaları yönünde bir uyarı' olduğunu belirtti. Ayrıca, saldırının 'topraklarını Hizbullah'ın destekçilerine İran füzelerini teslim etmek için koridor olarak kullanan' Suriye'ye de bir mesaj olduğunu ifade etti.
13 Ekim 2023

Yeni Şafak gazetesi, CHP İstanbul milletvekili adayı Türkan Elçi'yi, eşi Tahir Elçi'nin öldürülmesinden sonra 'PKK terör örgütü değildir' ifadesini kullanmış gibi göstererek hedef aldı. Türkan Elçi, Twitter üzerinden bu iddiayı yalanladı ve o dönemde 'Kim vurdu' dediğini, eğer böyle bir açıklama yapmışsa bunun kaynağının gösterilmesini talep etti. Tahir Elçi, 2015 yılında Diyarbakır'da bir çatışma sırasında hayatını kaybetmişti.
10 Mayıs 2023

Türk ekiplerin, Tayvanlı arama kurtarma ekibine itibar kazanmak amacıyla müdahale ettiği yönündeki iddialar, Ankara'daki Tayvan diplomatik misyonu tarafından yalanlandı. Tayvan'ın resmi haber ajansı CNA'ya konuşan çevirmen Prof. Yılmaz Keskin, Tayvanlı ekibin enkaz altında hayatta kalanları ararken Türk yetkililer tarafından kibarca uzaklaştırıldığını iddia etmişti. Tayvan diplomatik misyonu, herkesin ortak gayesinin hayat kurtarmak olduğunu ve Tayvanlı ekibin uluslararası koordinasyon merkezi ve yerel yönetimle işbirliği içinde çalıştığını belirtti. Tayvanlı ekip, arama kurtarma çalışmalarında kritik saatlerin geçmesi üzerine 12 Şubat'ta ülkelerine dönmüştü.
14 Şubat 2023

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Okay Memiş, Antalya'da Ramazan Bayramı tatili sırasında yoğunluk yaşanan Tünektepe Teleferik Tesisi'nde meydana gelen ve bir kişinin ölümüyle sonuçlanan kazanın nedeninin, teleferik direğinin tepesindeki bir vidanın kırılması olduğunu açıkladı. Kazada, devrilen direğe çarpan kabindeki sekiz kişi kayalık alana düşmüş ve yaralılardan biri hayatını kaybetmişti. AFAD Başkanı, kazanın nedenine dair ilk bilgileri paylaşırken, daha detaylı incelemenin adli merciler tarafından yapılacağını belirtti.
13 Nisan 2024

İsrail, Suriye'nin Halep kentine düzenlediği hava saldırısının ardından, bu kez İran'ın Şam'daki konsolosluk binasını vurdu. Saldırıda, aralarında Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Zahidi'nin de bulunduğu beş kişi hayatını kaybetti. Zahidi, Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü'nün Suriye ve Lübnan sorumlusu olarak görev yapmıştı. İsrail, son zamanlarda özellikle İran ve İran destekli güçlere yönelik saldırılarını artırmıştı.
1 Nisan 2024

Akif Beki, Türkiye'nin İsrail ile ticaretini kesme kararını ve bu kararı eleştirenleri konu aldığı yazısında, İsrail ile ticaretin kesilmesi gerektiğini savunanların, başlangıçta bu ticaretin olmadığı yönündeki iddialara karşın, iktidarın baskılara dayanamayarak ticaretin kesildiğini açıklamasını eleştiriyor. Ticaret Bakanı Bolat'ın, İsrail ile ticaret haberlerini terör örgütlerinin itibarsızlaştırma çabası olarak nitelendirdiğini ve İsrail istihbaratının arkasında olduğunu öne sürdüğünü belirtiyor. Beki, bu tür eleştirilerin etki ajanlığı faaliyeti olarak değerlendirilebileceğini ve henüz bu tür faaliyetlerin suç olmadığını ifade ediyor.
10 Mayıs 2024

ABD'li bir yetkili, İsrail'in İran'a yönelik gerçekleştirdiği son saldırının amacının gerilimi artırmak değil, İsrail'in askeri kapasitesini Tahran'a göstermek olduğunu ifade etti. İsrail savaş uçakları, İran'ın Natanz Nükleer Tesisi'ni koruyan İsfahan yakınlarındaki hava savunma sahasına üç füze fırlattı. Bu saldırı, İsrail'in 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki büyükelçiliğine düzenlediği ve yedi Devrim Muhafızları subayının öldüğü saldırıya Tahran'ın geçen hafta 300'den fazla mühimmat yüklü drone ve füzelerle karşılık vermesinin ardından gerçekleşti.
19 Nisan 2024

Rus özel güvenlik şirketi Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin’in uçağı, 23 Ağustos'ta düştü ve 10 kişi hayatını kaybetti. Prigojin, Haziran ayında Rus yönetimine karşı silahlı isyan başlatmıştı. Bazı ülkeler, Prigojin’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e baş kaldırdığı için öldürüldüğünü savunuyor. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, uçağın kasıtlı olarak düşürüldüğü ihtimalinin değerlendirildiğini belirtti.
30 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş'taki depremzedeyle yaptığı konuşmada depremleri 'kader planının içerisinde olan şeyler' olarak tanımladı. Ancak ilahiyatçı Nihat Hatipoğlu, ATV Ana Haber'e yaptığı açıklamada, bilim insanlarının sözlerinin dini bir emir gibi olduğunu ve yaşananların kader olarak adlandırılamayacağını ifade etti. Hatipoğlu, yapıların iznini veren ve yanlış malzeme kullanan kişilerin İslam dininde katil ve zalim sayılacağını belirtti ve kaderin akıllı düşünmek ve tedbir almak olduğunu vurguladı.
9 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın koruma ekibi, Şırnak'ın İdil ilçesinde bir trafik kazası geçirdi. Kazada bir polis memuru hayatını kaybetti, iki polis dahil olmak üzere toplam üç kişi yaralandı. Olay, Cumhurbaşkanı'nın koruma ekibinin karıştığı bir trafik kazası olarak kayıtlara geçti.
13 Mart 2024

İran'da 30 Kasım 2022'den bu yana devam eden ve nedeni henüz net olarak açıklanmayan toplu zehirlenme vakalarında, son olarak Kuzey Horasan, Fars, Rezevi Horasan, İsfahan, İlam ve Huzistan eyaletlerinde onlarca kız öğrenci hastaneye kaldırıldı. Öğrencilerde mide bulantısı, halsizlik ve baş dönmesi gibi belirtiler görülüyor. İran Eğitim ve Öğretim Bakan Yardımcısı, zehirlenmelerin kasıtlı olduğunu düşündüklerini belirtti. Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, olayları araştırmak üzere bakanları görevlendirdi ve zehirlenmeleri düşmanın komplosu olarak nitelendirdi.
6 Mart 2023

İsrail'in 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluğuna düzenlediği saldırı sonucu yedi Devrim Muhafızları subayının ölmesi, İran ile İsrail arasındaki gerilimi artırdı. ABD Başkanı Joe Biden, bu durum üzerine Delaware'deki tatilini yarıda keserek Washington'a döndü. Beyaz Saray, Biden'ın Ortadoğu'daki gelişmelerle ilgili ulusal güvenlik ekibiyle istişarelerde bulunacağını açıkladı. ABD istihbaratına göre İran, İsrail'e karşı misilleme yapmaya hazırlanıyor.
13 Nisan 2024

İran'ın Türkiye sınırına yakın Hoy kentinde 5,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, Türkiye'nin Van kent merkezi ve ilçelerinde de hissedildi. Kandilli Rasathanesi'ne göre deprem 5 kilometre derinlikte gerçekleşti. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ise depremin derinliğini 7 kilometre olarak açıkladı. Depremin merkez üssü, Van'ın Başkale ilçesine yaklaşık 45 kilometre mesafede yer alıyor.
18 Ocak 2023

Eski AKP milletvekili Mehmet Metiner, Adıyaman'daki depremle ilgili bir takipçisinin yıkım ve kayıplar hakkında attığı tweet'e Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın propagandasını yaparak yanıt verdi. Metiner'in 'Adıyaman yalnız değil, arkasında reis var' şeklindeki ifadeleri İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray ve diğer kullanıcılar tarafından eleştirildi. Tepkiler üzerine Metiner, tweet'ini sildi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın depremden sonra 22 saat boyunca kameralar karşısına geçmemesi dikkat çekti.
7 Şubat 2023
İşaretlediklerim