Samsun'un Atakum ilçesinde aileleriyle denize giren ikizler İncilay ve Ahmet Altındal (12) ile akrabaları Elif Nur (10) ve Oğuzhan Topçu (12), boğulma tehlikesi geçirdi. İhbar üzerine olay yerine gelen sahil güvenlik ve polis ekipleri, üç çocuğu sudan çıkardı. İncilay Altındal sahilde yapılan kalp masajıyla hayata döndürüldü ancak daha sonra hastanede hayatını kaybetti. Elif Nur Topçu da kurtarılamadı. Ahmet Altındal için arama çalışmaları devam ediyor.
15 Temmuz 2023

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde, iki yaşındaki N.Ö. isimli çocuğa cinsel saldırıda bulunan 25 yaşındaki F.S., çocuğun annesi ve sekiz yaşındaki kızı marketteyken evde gerçekleştirdiği saldırı sonucu tutuklandı. Çocuk hastaneye kaldırıldı ve cinsel saldırıya uğradığı tespit edildi. Şüpheli F.S., 'çocuğa nitelikli cinsel istismar' ve 'kendini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı kasten öldürmeye teşebbüs' suçlarından mahkemece tutuklanırken, anne M.Ö. ve olayla bağlantılı olduğu düşünülen M.G.'nin emniyetteki işlemleri sürüyor. Sekiz yaşındaki kız çocuğu devlet korumasına alınırken, iki yaşındaki N.Ö. yoğun bakımda tedavi altında. F.S.'nin çocuğun dayısı olduğu iddiası yalanlanarak akrabalık bağının olmadığı belirlendi.
20 Mayıs 2023

İspanyol polisi, Real Madrid altyapısında oynayan üç futbolcuyu çocuk pornosu şüphesiyle gözaltına aldı. Bu durum, reşit olmayan bir çocuğun annesinin 6 Eylül'de Kanarya Adaları'nda polise yaptığı şikayet sonucu ortaya çıktı. Kulüp, konuyla ilgili olarak bir Castilla ve üç Real Madrid C oyuncusunun Whatsapp üzerinden özel bir video yayınladığı şikayetiyle polise ifade verdiğini belirtti ve gerçekler hakkında detaylı bilgiye sahip olduklarında önlemlerini alacaklarını ifade etti.
14 Eylül 2023

İspanya'nın Tarragona kentindeki bir sahile sekiz aylık bir bebeğin cesedi vurdu. Bebeğin, üç ay önce Cezayir'den yola çıkan ve Balear Adaları açıklarında batan bir göçmen teknesindeki yolculardan olduğu belirlendi. Teknede bulunan 15 göçmenin tamamı hayatını kaybetti, aralarında bebeğin anne ve babası da vardı. UNICEF, Akdeniz'de her hafta ortalama 11 çocuğun göç sırasında yaşamını yitirdiğini rapor etti.
18 Temmuz 2023

İstanbul Anadolu 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde kapalı görülen H.K.G. çocuk istismarı davasının ikinci duruşması gerçekleşti. Sanıklar Yusuf Ziya Gümüşel, Kadir İstekli ve anne Fatıma Gümüşel'in ifadeleri alındı ve suçlamaları reddettiler. Savcı, sanıkların 'çocukların cinsel istismarı' suçundan 31,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını talep etti. Mahkeme, sanık avukatlarının talebi üzerine duruşmayı 31 Mart'a erteledi. H.K.G., babası tarafından altı yaşındayken Kadir İstekli ile 'evlendirilmiş' ve çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığını iddia ederek şikayetçi olmuştu.
27 Şubat 2023

Diken'in elde ettiği belgelere göre, Sağlık Bakanlığı boğmaca tanısı konan hastaları gizliyordu. CHP Bursa milletvekili Kayıhan Pala, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya bu konuyla ilgili dokuz soru yöneltti. Sorular arasında aşısız çocukların sayısı ve oranları, aşı reddi başvuruları ve bakanlığın bu konuda bir eylem planı olup olmadığı yer alıyor. Bu durum, aşı reddi nedeniyle bebek ölümlerinin artmasıyla birlikte Meclis gündemine taşındı.
10 Haziran 2024

Britanya'da bir hastanenin yeni doğan ünitesindeki yedi bebeği öldürmekle suçlanan hemşire Lucy Letby, müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 33 yaşındaki Letby, 2015-16 yıllarında yedi bebeği öldürmek, altı bebeğin ise ölümüne teşebbüs etmekten suçlu bulunmuştu. Letby'nin erken tahliyesinin de önü mahkeme kararıyla kapandı. Britanya Başbakanı Rishi Sunak, bu gibi bir durumun tekrar yaşanmaması için mahkumların duruşmaya getirilmesini sağlamaya yönelik yasal düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını duyurdu.
21 Ağustos 2023

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin altı yaşındayken Kadir İstekli ile imam nikahıyla 'evlendirildiği' ve çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığı iddiası üzerine Gümüşel ve İstekli tutuklandı. AKP Kayseri Milletvekili Hülya Nergis Atçı, konu hakkında yaptığı açıklamada, normal koşullarda hiçbir anne-babanın altı yaşındaki çocuğunu evlendirmeyeceğini ve çocuğu kimseye emanet etmeyeceğini belirtti. Atçı'nın bu yorumu tepki çekti.
1 Ocak 2023

Türkiye genelinde yapılan bir araştırmaya göre, her dört kadından birinde ve her beş erkekten birinde varis ve toplardamar yetmezliği bulunuyor. Araştırma, çoğul gebelik ve çoklu doğumların, yaşın ve meslekte geçen sürenin, ailede hastalık öyküsünün, diyabet ve hipertansiyonun varis ve toplardamar yetmezliği riskini artırdığını gösteriyor. Damar hastalıkları, dünya genelinde ve Türkiye'de ölüm ve sakatlığa yol açan önemli halk sağlığı sorunları arasında yer alıyor. Ayrıca çevre kirliliği ve yaşam tarzı faktörleri de damar hastalıklarının gelişiminde etkili olabiliyor.
5 Aralık 2023

Denizli'nin Merkezefendi ilçesinde bir evde çıkan yangında bir yaşındaki Zeynep A.'nın cansız bedeni bulundu. Yangından kurtulan baba Mehmet A., yangını uyurken fark ettiğini ve dışarı kaçtığını ifade etti. Anne Hilal A., polis merkezine giderek teslim oldu ve ifadesinde kızını boğarak öldürdüğünü, ardından evi ateşe verip kaçtığını söyledi. Hilal A., emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi ve tutuklandı.
29 Mart 2023

İstanbul Eyüpsultan'da üç erkek kardeş, çöplerle dolu bir evde çıplak olarak bulundu. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ekipleri ve polis tarafından yapılan müdahale sonucu çocuklar koruma altına alındı. Sağlık kontrollerinin ardından iyi oldukları belirlenen çocuklar, devlet tarafından koruma altına alındı. Gözaltına alınan anne ve baba ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Annenin evi terk ettiği ve babanın ara sıra eve gelerek çocukların ihtiyaçlarını karşıladığı bilgisi paylaşıldı.
26 Ocak 2023

Britanya'da, mitokondriyal hastalıkları önlemek amacıyla geliştirilen Mitokondriyal Donasyon Tedavisi (MDT) kullanılarak üç kişinin DNA'sını taşıyan bir bebek dünyaya getirildi. Bu teknik, Newcastle'da geliştirildi ve 2015'te yasal düzenlemelerle uygulanmasının önü açıldı. İlk uygulama 2016'da ABD'de gerçekleşti ve Britanya'da 20 Nisan 2023 itibarıyla beşten az doğum bu teknikle yapıldı. Tekniğin başarılı olması durumunda Britanya'da her yıl yaklaşık 150 doğumda kullanılması mümkün olabilir.
11 Mayıs 2023

Oscar ödüllü ABD'li aktör Al Pacino, 29 yaşındaki kız arkadaşı Noor Alfallah'ın sekiz aylık hamile olduğunu ve dördüncü çocuğunu beklediğini açıkladı. Hamilelik haberini iki ay önce öğrenen ve DNA testi talep eden Pacino, kız arkadaşının hamileliği hakkında ilk kez konuştu ve baba olacağı için heyecanını ve bu durumun 'çok özel' olduğunu dile getirdi. Ayrıca, kız arkadaşının hamileliğine üzüldüğü yönündeki iddiaları yalanladı.
7 Haziran 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Şanlıurfa'daki bir tarikatta zikir sırasında vücutlarına şiş batırılan çocukların devlet korumasına alındığını duyurdu. Sosyal medyada yayılan görüntülerde çocukların vücutlarına şiş batırıldığı görülüyor. Bakanlık, olaya karışan şahıslarla ilgili suç duyurusunda bulundu ve çocukların koruma altına alındığını belirtti. Ayrıca, çocukların üstün yararı ilkesince görüntülerle ilgili erişim engelleme talebinde bulunuldu.
9 Ekim 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türk Medeni Kanunu'nun 286'ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan ve sadece koca ile çocuğa soybağının reddi davası açma hakkını tanıyan, ancak anneye bu hakkı tanımayan hükmü Anayasa'ya aykırı buldu ve iptal etti. AYM, bu durumun hukuk devleti ve eşitlik ilkeleriyle bağdaşmadığını, anne tarafından soybağının reddi talebiyle yargı mercilerine başvurulamamasının hak arama özgürlüğünün ihlali olduğunu belirtti. İptal kararı dokuz ay sonra yürürlüğe girecek.
20 Ekim 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, koruma altına alınan bir çocuğun kuruluştan izinsiz ayrıldığı süreçlerde yeniden cinsel istismara uğradığına dair iddiaları inceliyor. Bakanlık, çocuğun 2020'den itibaren koruma ve bakım altında olduğunu ve cinsel istismar suçlamasıyla açılan davada sanıkların tutuklu olduğunu belirtti. Çocuğun ihtiyaç duyduğu tüm tıbbi ve psikososyal destek hizmetlerinin uzman ekipler tarafından sağlandığı ve çocuğun izinsiz ayrıldığı her durumda kolluk kuvvetlerine haber verildiği ifade edildi.
10 Ağustos 2023

Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde arazide hareketsiz yatan bir çocuk fark edildi ve durum polis ile sağlık ekiplerine bildirildi. Yapılan inceleme sonucunda, cesedin altı yaşındaki Suriyeli Aya Necmi'ye ait olduğu tespit edildi. Çocuğun cesedi Adli Tıp Kurumuna kaldırıldı ve olayla ilgili bir şüphelinin gözaltına alındığı bilgisi paylaşıldı.
31 Ocak 2023

BBC'nin haberine göre, Türkiye'de sağlık turizmi kapsamında zayıflama ameliyatı yaptıran çok sayıda Britanyalı bulunuyor. Türk Lirası'ndaki değer kaybı ve Britanya'daki uzun bekleme süreleri Türkiye'yi cazip hale getiriyor. Sosyal medya etkisiyle artan bu eğilim sonucunda, 2019'dan bu yana yedi Britanyalının ameliyat sonrası hayatını kaybettiği iddia ediliyor. BBC'nin Türkiye'deki kliniklerle yaptığı gizli müşteri araştırmasında, bazı kliniklerin düşük vücut kitle endeksine sahip kişileri bile ameliyat için kabul ettiği ve kilo almaya teşvik ettiği belirtiliyor.
21 Mart 2023

Japonya'da doğum oranlarının düşmesi ve nüfusun yaşlanması nedeniyle, bir bebek bezi üreticisi bebek pazarından çekilerek yetişkin pazarına yönelme kararı aldı. Ülkede doğum sayısı 19'uncu yüzyıldan bu yana en düşük seviyeye düşerken, 65 yaş ve üzeri nüfusun oranı yüzde 30'a ulaştı. Bu demografik değişim, bebek bezi pazarının yetişkin bezi pazarı tarafından geçilmesine yol açtı. Japonya'nın en büyük bebek bezi üreticisi Unicharm, 2011 yılında yetişkin bezi satışlarının bebek bezlerini geride bıraktığını duyurmuştu.
27 Mart 2024

Suriye'nin Afrin ilçesine bağlı Cinderes beldesinde, Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu enkaz altında doğan Aya bebek, anne ve babası ile üç kardeşini kaybetti. Beş saat süren arama kurtarma çalışmaları sonucunda Beyaz Baretliler tarafından kurtarılan bebek, vücudunun çeşitli yerlerinden yaralı olarak Afrin'deki Ceyhan hastanesinde tedavi altına alındı. Hastane yetkilileri, bebeğin sağlık durumunun iyi olduğunu ve kimsesiz kalan bebeğe 'Aya' adının verildiğini bildirdi.
9 Şubat 2023
İşaretlediklerim