Anayasa Mahkemesi, Cengiz Holding'in patronu Mehmet Cengiz'in şikayeti üzerine eski CHP milletvekili Aykut Erdoğdu'ya verilen hapis cezasını hatalı buldu ve hak ihlali kararı verdi. Erdoğdu, 2014'te Cengiz Holding'le ilgili yolsuzluk iddialarını Birgün'de yazmıştı. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Erdoğdu'ya 'yayın yoluyla alenen hakaret suçundan' para cezası ve iftira suçundan da hapis cezası vermişti. Anayasa Mahkemesi, iddiaların doğruluğunu araştırmadan hapis cezası verilmesini hak ihlali olarak değerlendirdi ve Erdoğdu'ya 39 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.
27 Eylül 2023

Kamuoyunda 'Palu ailesi' olarak bilinen ve haklarında verilen karar Yargıtay tarafından bozulan altı sanığın yeniden yargılandığı davada karar verildi. Sanık Tuncer Ustael, 'canavarca hisle veya eziyet çektirerek kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Diğer sanıklar ise 'kasten öldürmeye yardım' suçundan 12 yıl altışar ay hapis cezasına mahkum edildi. Fatih Palu'ya ise suçun işlendiği tarihte yaşı 18'den küçük olduğu için 8 yıl 4 ay hapis cezası verildi.
3 Ekim 2023

Türk Tabipleri Birliği Yüksek Onur Kurulu, Dr. Ümit Aktaş'ın halk sağlığına zarar verdiği ve hekimliğe yakışmayan tutum sergilediği gerekçesiyle bir ay süreyle meslekten men cezasını onayladı. Aktaş, cezanın siyasi nedenlerle verildiğini iddia etti ve kararın iptali için dava açtı, ancak Ankara 16. İdare Mahkemesi cezanın hukuka uygun olduğuna hükmetti. Mahkeme, hekimlerin bilimsel bilgileri doğru aktarması ve etik kurallara uyması gerektiğini vurguladı. Aktaş'ın aşı karşıtı görüşleri paylaşmasının yanı sıra bitkisel ürün satışı yapması da dikkat çekiyor.
10 Aralık 2023

Gazeteci Beyza Kural'ı haber takibi sırasında engelleyip ters kelepçe takarak gözaltına almaya çalışan üç polise verilen para cezası istinaf mahkemesi tarafından bozuldu. İstanbul 35'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Kural ve avukatı Meriç Eyüboğlu katıldı. Duruşmada, sanık polislerin 'kasten yaralama' ve 'inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme' suçundan ifadelerinin alınması talebi hüküm kurarken değerlendirileceği belirtildi. Duruşma 15 Şubat 2024 tarihine ertelendi.
10 Ekim 2023

Ankara başsavcılığı, eski Ülkü Ocakları başkanı Alaattin Aldemir hakkında, seçim sürecinde ortaya attığı 'siyasi cinayetler işlenecek', 'Kılıçdaroğlu'na saldırılacak' gibi iddialar nedeniyle 'suç uydurma' suçundan üç yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. Aldemir, bu iddiaları bir televizyon programında dile getirmişti. Ancak, iddianamede, Aldemir'in televizyonda dile getirdiği iddialarla, bilgi sahibi sıfatıyla verdiği beyan arasında ciddi çelişki olduğu belirtildi.
21 Temmuz 2023

Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) yayınladığı 2023 Yılı Adli ve İdari Yargıda Mazerete Dayalı Güz Kararnamesi ile 480 adli yargı, 26 idari yargı olmak üzere toplam 506 hakim ve savcının görev yeri değiştirildi. İstanbul Anadolu Adliyesi Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlarından Ziyaeddin Mümtaz ve Ümit Şahin yeni görevlerine atandı. İstanbul Anadolu savcılarından Gökalp Kökçü, Erzurum'a; Fatmagül Yörük, Marmaris'e; Fatih Dönmez, Bakırköy'e atandı. Ankara'da ise savcılar Şenol Taşkale ve Melih Aladağ başsavcı vekili olarak görevlendirildi, Ahmet Yıkılmaz Yargıtay Savcısı oldu.
21 Aralık 2023

Yargıtay, Muğla'da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'in öldürülmesine ilişkin sanık Cemal Metin Avcı'nın temyiz başvurusunu reddetti, ancak kardeşi Mertcan Avcı'nın başvurusunu kabul etti. Cemal Metin Avcı, 'tasarlayarak ve canavarca hisle eziyet çektirerek kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Mertcan Avcı ise 'suç delillerini yok etme, gizleme ve değiştirme' suçundan 4 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
5 Ekim 2023

İnsan hakları kurumlarında çalışan 11 kişinin yargılandığı Büyükada davası, Yargıtay'ın yerel mahkemenin kararını bozmasının ardından yeniden görülmeye başlandı. Yargıtay, bir sanığın eksik araştırma sonucu hapis cezası aldığını ve üç sanığın beraat etmesi gerektiğini belirtmişti. İstanbul 35'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, sanıklar ve avukatları Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasını talep etti. Mahkeme heyeti, bozma kararına uyduğunu açıkladı ve Taner Kılıç hakkındaki yurt dışı yasağının devamına ve ByLock kullanımının araştırılmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 6 Haziran'da yapılacak.
8 Mart 2023

İstanbul’un Gaziosmanpaşa ilçesinde, kira artışı nedeniyle tartıştığı kiracısını tabancayla vurarak öldüren Ertuğrul Öztunç, 15 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Öztunç, 16 yıldır evinde oturan Hüseyin Asar'ı öldürdükten üç gün sonra teslim olmuştu. İstanbul 39’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, Öztunç'u 'haksız tahrik altında kasten öldürme' ve 'ruhsatsız silah bulundurma' suçlarından mahkum etti.
23 Eylül 2024

Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, Tahir Elçi davasında yargılanan üç polis memuru hakkında beraat kararlarının gerekçesini açıkladı. Mahkeme, Elçi’nin ölüm anına ilişkin herhangi bir görüntü bulunamadığını ve cinayet silahının hangi istikametten kim tarafından ateşlendiğinin tespit edilemediğini belirtti. Forensic Architecture tarafından hazırlanan raporda, Elçi’nin üç polis memurundan birinin ateşiyle öldürülmüş olabileceği belirtilmişti, ancak somut delil bulunmadığı için sanıkların beraatine karar verildi.
10 Temmuz 2024

Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, 10 Ekim 2015'te Ankara Garı'nda düzenlenen ve 102 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili davada 10 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Sanıklar arasında yer alan Erman Ekici, insan öldürmeye teşebbüs suçundan 379 kere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alırken, insanlığa karşı suçtan beraat etti. Dava, Türkiye hukuk tarihinde insanlığa karşı suçtan iddianame hazırlanan ilk dava olma özelliğini taşıyor.
1 Temmuz 2024

Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi, Adnan Oktar Silahlı Suç Örgütü davasında verilen cezaları onadı. Bu karar ile birlikte Adnan Oktar'a verilen 8 bin 658 yıl hapis cezası ve örgüt üyelerine verilen diğer hükümler kesinleşmiş oldu. Bu dava, Türkiye'de uzun süredir gündemde olan ve kamuoyunun yakından takip ettiği bir süreçti.
10 Temmuz 2024

Fulya Soybaş, kadın cinayetlerinin artışına ve adalet sisteminin bu cinayetlere karşı yetersiz kalmasına dikkat çekiyor. Gülten Ataklı cinayetinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile yargılanan polis memuru Mürsel Ataklı'ya mahkeme tarafından ceza indirimi uygulanması, adalet sistemine olan güveni sarsıyor. Ayrıca, 12 yaşındaki çocuğun velayetinin katilin ailesine verilmesi de büyük tepki çekiyor.
2 Haziran 2024

12 Ocak 2024'te, İstanbul'da bir kafeye yapılan saldırı sonucu bir kişi öldürüldü ve birkaç kişi yaralandı. Saldırıyı azmettiren Fatih Uzunyayla, mahkeme tarafından müebbet ve 39 yıl hapis cezasına çarptırıldı ancak sadece 4 ay 3 hafta tutuklu kaldı ve infaz düzenlemeleri sayesinde serbest bırakıldıktan sonra kaçtı. Tetikçiler ise müebbet hapse mahkum edildi. Adalet sisteminin güçlü kişilere karşı gösterdiği bu tutum, Barış Terkoğlu tarafından eleştirildi.
13 Mayıs 2024

Yılmaz Güney'in ailesi, 1974 yılında Adana'da Hakim Sefa Mutlu'yu öldürmekten dolayı hüküm giyen Güney'in davasının yeniden görülmesi için başvuruda bulundu. Talepler arasında, olaya dair yeni delillerin incelenmesi ve Mutlu'nun mezarının açılarak otopsi yapılması yer alıyordu. Ancak Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi, olayın üzerinden 50 yıl geçtiğini ve yargısal süreçlerin tamamlandığını belirterek talebi reddetti. Avukat Bişar Abdi Alınak, karara itiraz edeceklerini ifade etti.
13 Şubat 2024

Silivri Başsavcılığı, 15 yıl önce Münevver Karabulut'u öldürdükten sonra cezaevinde intihar ettiği açıklanan Cem Garipoğlu'nun otopsi kaydını istedi. Garipoğlu'nun ölmediği ve kaçırıldığı iddiaları üzerine, mezarının açılması ve cesedin incelenmesi talepleri bulunuyor. Bu talepler daha önce reddedilmişken, son başvuru Ekim 2023'te yapıldı ve süreç devam ediyor. İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan otopsi sırasında çekilen fotoğraf ve video kayıtlarının istenmesiyle, bilirkişi heyetinin raporuna göre mezarın açılıp açılmayacağına karar verilecek.
12 Mart 2024

Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin sıktığı gaz fişeğiyle yaralanan ve 269 gün sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan, ölümünün 10. yılında ailesi ve dostları tarafından mezarı başında anıldı. Anmada konuşan Berkin'in babası Sami Elvan ve annesi Gülsüm Elvan, adaletin olmadığını ve acılarının yanı sıra öfkelerinin de büyüdüğünü ifade etti. Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel Korkmaz da adaletin sağlanamadığını belirtti. Berkin Elvan davasında sanık polise verilen ceza, istinaf mahkemesi tarafından hukuka uygun bulundu.
11 Mart 2024

9’uncu yargı paketi olarak bilinen kanun teklifinin çalışmaları tamamlandı ve Meclis’e sunulacak. Paket, casusluk faaliyetleri ve devletin güvenliği aleyhine işlenen suçlar için ağır cezalar öngörüyor. Ayrıca, hakaret suçlarının uzlaştırma kapsamından çıkarılması, yazılı bildirimlerde değişiklikler ve hükümlülerin eğitim haklarının genişletilmesi gibi düzenlemeler içeriyor. Bu düzenlemeler, yargı süreçlerini hızlandırmayı ve ceza infaz kurumlarındaki eğitim olanaklarını artırmayı hedefliyor.
27 Haziran 2024

Türkiye'de hazırlanan 9'uncu Yargı Paketi taslağı, 38 maddeden oluşuyor ve Türk Ceza Kanunu'na 'etki ajanlığı' ile ilgili yeni bir madde eklenmesi öneriliyor. Bu düzenleme, yabancı devlet veya organizasyonlar adına Türkiye'de faaliyet gösteren kişilere yönelik hapis cezası öngörüyor. Etki ajanlığı suçu işleyenler üç ila yedi yıl arasında hapis cezasına çarptırılabilirken, savaş zamanı veya stratejik kurumlarda çalışanlar için cezalar daha ağır olacak.
10 Mayıs 2024

ABD'nin Chicago eyaletinde, yanlış yere cinayetten hüküm giyerek 10 yıl cezaevinde yatan Marcel Brown'a 50 milyon dolar tazminat ödenecek. Brown, 18 yaşında hapse girmiş ve 2018'de suçsuz olduğunun ortaya çıkmasının ardından tahliye edilmişti. Avukatı, Brown'ın anayasal haklarının ihlal edildiğini ve sorgu sırasında yanlış ifade vermeye zorlandığını belirtti. Brown, tahliyesinin ardından açtığı davada bu tazminatı kazandı.
10 Eylül 2024
İşaretlediklerim