Twitter, mavi tiki olmayan hesaplara getirilen tweet görüntüleme kısıtlamasının kullanıcıların tepkisine neden olduktan sonra, bu uygulamanın spam ve botları engellemek amacıyla geçici olarak alınan sert bir önlem olduğunu belirtti. Açıklamada, bu kısıtlamanın platformdaki kötü niyetli aktörleri tespit etmek ve yapay zeka modelleri oluşturarak veri toplamalarını ve manipülasyon yapmalarını önlemek için yapıldığı ifade edildi. Kısıtlamaların reklam gelirlerine minimum düzeyde etki ettiği ve platformu daha iyi bir yer haline getirme taahhüdü vurgulandı.
5 Temmuz 2023

Twitter'ın kurucu ortağı ve eski CEO'su Jack Dorsey, Breaking Points programında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerden Twitter'a baskı yapıldığını ve tehditler alındığını belirtti. Hindistan hükümetinin çiftçi protestoları sırasında bazı hesapların kapatılmasını talep ettiğini ve Twitter çalışanlarının evlerinin basılmasıyla tehdit edildiğini ifade etti. Türkiye'den de benzer talepler aldıklarını ve mahkemelerde genellikle kazandıklarını ancak sürekli kapatma tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Twitter'ın yeni yönetimi, Türkiye'de seçim sürecinde açık kalmak için dört hesabı ve 409 tweet'i erişime engellediğini açıklamıştı.
13 Haziran 2023

Türk vatandaşlarının Avrupa, ABD, İngiltere ve Kanada'ya yaptıkları vize başvurularında ret oranları artış gösteriyor. İş dünyası, Schengen vizesi krizi nedeniyle zor durumda kalmış durumda. Bulgaristan, Türk sürücüler için ikili taşımalarda Bulgaristan vizesi alma zorunluluğu getirdi. Bu durum, Türkiye'nin ihracat yükünün yabancı TIR'lar tarafından taşınmasına ve iş dünyasının küresel pazarlarda rekabet gücünün azalmasına yol açıyor.
7 Haziran 2023

Yunanistan'ın Türkiye sınırına yakın Meriç bölgesinde görev yapan beş sınır polisi, insan kaçakçılığı yapmakla suçlanarak gözaltına alındı. Polislerin, insan kaçakçılığı yapan bir şebekeyle bağlantılı oldukları iddia ediliyor. İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında polislerin telefon görüşmeleri Ekim 2022'den itibaren dinlenmeye alınmış. Soruşturmanın tamamlanmasının ardından Yunanistan Polis Teşkilatı'nın bir açıklama yapması bekleniyor.
30 Mayıs 2023

ABD Hazine Bakanlığı tarafından yayınlanan bir raporda, yapay zekanın dolandırıcıların finansal firmalara yönelik daha karmaşık saldırılar düzenlemesine olanak sağladığı ifade edildi. Raporda, finansal hizmetler sektörü ve teknoloji alanında faaliyet gösteren 42 şirketle yapılan görüşmelere dayanarak, yapay zekanın siber güvenlik ve dolandırıcılık konularında yeni bir dönem başlattığı vurgulandı. Ayrıca, suçluların yapay zeka yardımıyla finansal kurumlardaki müşterileri daha gerçekçi bir şekilde taklit edebildikleri ve bu sayede hesaplara erişim sağlayabildikleri belirtildi.
27 Mart 2024

Saygı Öztürk, Suudi Arabistan tarafından Türkiye'ye tanınan hac kontenjanlarının Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından adil bir şekilde dağıtılmadığını iddia ediyor. VIP hacı, yandaş hacı gibi kontenjanların torpilli kişilere verildiğini ve normal vatandaşların yıllardır kurada çıkmadığını belirtiyor. Öztürk, Diyanet'in bu duruma açıklık getirmesi gerektiğini ve çözüm bulunmasını talep ediyor.
18 Haziran 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) koordinesinde gerçekleştirilen tutuklu takası operasyonu nedeniyle Türkiye'ye teşekkür etti. Operasyonda yedi ülkeden 26 kişi Ankara Esenboğa Havalimanı'na getirilmiş ve üç Amerikalı tutuklu Amerika'ya gönderilmişti. Biden, özellikle Rusya'da haksızca cezaevinde tutulan dört Amerikan vatandaşının serbest kalmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. ABD Dışişleri Bakanı Blinken da Türk hükümetine ve diğer müttefik ülkelere teşekkür etti.
1 Ağustos 2024

İstanbul’un Ümraniye ilçesinde, yabancı uyruklu kişilere ait dört iş yerine giderek vergi levhası sorup para isteyen üç şüpheli tutuklandı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Suriye ve Afganistan uyruklu kişilerin işlettiği iş yerlerine yönelik bu girişim hakkında inceleme başlattı. Şüphelilerin M.D., B.D. ve H.K. olduğu belirlendi ve gözaltına alındı. M.D’nin 20, diğerlerininse birer suç kaydı olduğu tespit edildi ve şüpheliler sulh ceza hakimliğince tutuklandı.
11 Temmuz 2024

Meta çatısı altında bulunan sosyal medya platformları Facebook ve Instagram, dünya genelinde erişim sorunlarıyla karşı karşıya. Downdetector verilerine göre, sorun New York saatiyle 10.00'da (TSİ:18.00) başladı ve yüz binlerce kullanıcıyı etkiledi. Türkiye'de de kullanıcılar hesaplarına giriş yapamadı. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, sorunun küresel kaynaklı olduğunu ve Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi tarafından yapılan incelemelerle doğrulandığını açıkladı.
5 Mart 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın açıklamalarına göre, Mersin, İstanbul, Hakkari, Tekirdağ ve Niğde'de 'Sibergöz-33' adlı operasyon düzenlenmiş, nitelikli dolandırıcılık, yasa dışı bahis ve çocuk müstehcenliği suçlarına yönelik 16 şüpheli yakalanmıştır. Ayrıca, 11 ilde gerçekleştirilen 'Sibergöz-34' operasyonunda ise 47 şüpheli gözaltına alınmış, Facebook Marketplace üzerinden sahte ilanlarla dolandırıcılık yaptıkları belirlenmiştir. Her iki operasyonda toplamda çok sayıda dijital materyal ele geçirilmiştir.
24 Nisan 2024

ABD'de İran yaptırımlarını ihlal etmek suçlamasıyla yargılanan ve hapis cezası alan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla, Türkiye'ye dönüşünden sonra Borsa İstanbul Genel Müdürü olarak atanmış, ancak 8 Mart 2021'de istifa etmiştir. Atilla, ailesiyle Kıbrıs'a gitmek isterken pasaportuna el konulduğunu ve çıkış yasağı tebliğ edilmek üzere karakola götürüldüğünü Instagram hesabından duyurmuştur.
1 Mayıs 2023

ABD'nin Maliye, Ticaret ve Adalet Bakanlıkları, Türkiye, Ermenistan, Özbekistan ve Çin'in Rusya'ya yönelik yaptırımları delme riski taşıdığı konusunda ortak bir açıklama yaptı. Batılı ülkelerin Ukrayna işgali sonrası Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara bazı ülkeler katılmazken, ABD bu ülkeler üzerinden yaptırımların delinmesine izin vermeyeceğini belirtiyor. Açıklamada, yaptırımların sıkı şekilde uygulanmasına çalışılmasına rağmen bazı kötü niyetli kişilerin ihracat denetimlerinden kaçınmak için paravan şirketler ve üçüncü aracıları kullandığı ifade edildi.
3 Mart 2023

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Instagram'ın sekiz günlük erişim engelinin kaldırılmasının ardından platformun çatı şirketi Meta'dan herhangi bir açıklama gelmediğine dikkat çekti. Akdeniz, Instagram ile yapılan anlaşmanın detaylarının belirsiz olduğunu ve Türkiye'nin bu anlaşmadan ne kazandığını sorguladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Instagram'a erişimi 2 Ağustos'ta engellemişti ve sekiz gün sonra erişim yeniden sağlandı. Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Instagram'ın toplumsal hassasiyetler ve katalog suçlar çerçevesinde kapatıldığını belirtmişti.
12 Ağustos 2024

ABD merkezli insan hakları kuruluşu Freedom House'un 2023 raporunda, Türkiye internetin özgür olmadığı ülkeler arasında yer aldı. Rapor, Türkiye'de internet özgürlüğünün son on yılda istikrarlı bir şekilde azaldığını belirtti. Sansürün yaygın olduğu ve yüzlerce web sitesi, çevrimiçi makale ve sosyal medya gönderisinin engellendiği veya kaldırıldığı belirtildi. Ayrıca, hükümetin çevrimiçi ifadeyi suç sayan ve sansürü artıran yasalar çıkardığı, dezenformasyonu körükleyen trol ağları oluşturduğu ve gazetecileri, aktivistleri ve sosyal medya kullanıcılarını yasal suçlamalarla karşı karşıya bıraktığı ifade edildi.
4 Ekim 2023

Veri analizi firması Datailor'ın raporuna göre, son bir ayda Türkiye Twitter'ında yaklaşık 12 bin Rus ve Macar menşeli hesap etkinleştirildi. Bu hesapların etkinleştirilmesi, daha önce ABD başkanlık seçimlerinde sosyal medyaya müdahale ile suçlanan Rusya'nın eylemleriyle ilişkilendiriliyor. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, İletişim Başkanlığı'nı yabancı istihbarat servislerinin etkisine girmeme konusunda uyararak, seçimlere yakın dönemde 'pis işler' yapılacağına dair endişelerini dile getirdi.
5 Mayıs 2023

Türkiye ve Meta arasında yapılan anlaşmanın ardından Instagram'a getirilen erişim engeli kaldırıldı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram'a erişimi 2 Ağustos'ta engellemişti. Bakan Uraloğlu, Instagram'ın kapatılma gerekçesi olarak katalog suçlar çerçevesine uyulmamasını göstermişti. Türkiye'nin Meta'nın kabul ettiğini öne sürdüğü şartlar arasında, katalog suçlar arasında yer alan içeriklerin kaldırılması ve Türk kullanıcıların haklarının güvenceye alınması gibi maddeler bulunuyor.
10 Ağustos 2024

İşadamı Ömer Arıkan, kendisini arayan dolandırıcılara karşı nasıl önlem aldığını Twitter hesabı üzerinden paylaştı. Dolandırıcılar, Arıkan'ın banka hesap bilgilerine ve kişisel bilgilerine sahip olduklarını iddia ederek, güvenliği sağlamak adına parola ve şifre talep ettiler. Arıkan, dolandırıcıların taleplerine hatalı bilgiler girerek yanıt verdi ve sonunda dolandırıcılar telefonu kapattı. Arıkan, bu tür durumlarda doğrudan bankanın resmi numarasını aramak gerektiğini vurguladı.
28 Kasım 2023

İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) verilerine göre, 2006'dan Mart 2024'e kadar Türkiye'de toplam 1 milyon 43 bin erişim engeli kararı alındı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bu dönemde 769 bin platform ve sayfaya erişimi engelledi. Son dönemde Instagram, Roblox ve Read the Docs gibi popüler platformlara erişim engeli getirildi. Türkiye'de erişim yasakları, özellikle 2024'te artış gösterdi ve bu durum ülke gündeminde önemli bir yer tutuyor.
9 Ağustos 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı tespit edilen 22 internet sitesine erişim engeli kararı aldı. Karar, SPK'nın Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca alındı. Bu sitelerin adresleri SPK'nın yayınladığı bülten ile kamuoyuna duyuruldu.
10 Haziran 2023

Ticaret Bakanlığı, banka hesaplarının maddi menfaat karşılığında başkaları tarafından kullanılmasının yasal sonuçları hakkında uyarıda bulundu. Bakanlık, dolandırıcıların çeşitli platformlar aracılığıyla tüketicilere ulaşıp yüksek kazanç vaadiyle illegal para transferi yaptıklarını belirtti. Özellikle gelir kaynağı kısıtlı olan veya daha hassas tüketicilerin hedef alındığı, bu tür dolandırıcılık faaliyetlerine karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, hesap sahiplerinin hesaplarını başkasına kullandırmaları durumunda altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabilecekleri ifade edildi.
26 Nisan 2024
İşaretlediklerim