ABD Ticaret Bakanlığı, Nvidia ve diğer çip üreticilerinin Çin ve diğer ilgili ülkelerdeki müşterilere lisans almadan çip sevkiyatını durdurmayı planlıyor. Bu hareket, Çin'in yapay zeka yeteneklerini geliştirmesini daha da sınırlayabilir. ABD'nin, bu tür düzenlemeleri kullanan Çinli yapay zeka şirketlerine bulut hizmetlerinin kiralanmasını da kısıtlamayı düşündüğü belirtiliyor. Ancak çip üreticileri, yeni kısıtlamaların hafifletilmesini veya vazgeçilmesini istiyor, bu nedenle yeni kısıtlamaların ne zaman yürürlüğe gireceği belirsiz.
29 Haziran 2023

Avrupa Birliği (AB), Hamas'ın İsrail'e saldırılarının ardından yayılan dezenformasyon ve yasadışı içerikler nedeniyle Twitter'ın ardından Meta ve TikTok'un da AB kurallarına uyumuna ilişkin soruşturma başlattı. AB'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu, Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında, Meta ve TikTok platformlarına resmi bilgi talebi gönderdi. Yasaya göre söz konusu platformların yasadışı içeriğin yayılmasını ve dezenformasyonu önlemesi gerekiyor. Kural ihlalinde bulunan dijital platformlara küresel cirolarının yüzde 6'sına varacak seviyede para cezası söz konusu.
19 Ekim 2023

Instagram, kullanıcıları koruma amacıyla yayın kanallarında hakaret ve saldırganlık içeren bazı emojilerin kullanımını yasakladığını duyurdu. Kullanıcılar bu yasağın koruma sağlamadığını ve daha gelişmiş filtreleme yöntemlerinin kullanılması gerektiğini ifade ediyor. Yasaklanan emojiler arasında silah, patlıcan, muz, bıçak ve üç maymun bulunuyor. Bu sansür uygulaması, Instagram'ın Android için yayınladığı v288.0.0.0.1 kodlu güncelleme ile başlayacak, iOS için güncelleme hakkında ise henüz bilgi verilmedi.
9 Haziran 2023

Apple ve Google, AirTag ve benzeri takip cihazlarının kötüye kullanılmasını önlemek amacıyla yeni endüstri standartları önerisinde bulundu. Bu öneriler, kullanıcıları istenmeyen takip durumunda uyaracak ve cihazın nasıl bulunup devre dışı bırakılacağına dair yönergeler içerecek. Daha önce AirTag'in taciz amacıyla kullanıldığına dair vakalar ortaya çıkmış ve Apple bu konuda dava edilmişti. Önerilen standartları Tile, Chipolo, Eufy Security, Samsung ve Pebblebee gibi şirketler de destekliyor.
8 Mayıs 2023

Avrupa Parlamentosu, Avrupa'daki konut sorununa çözüm olarak Airbnb gibi kısa süreli ev kiralama platformlarına sınırlamalar getiren bir yasayı onayladı. Bu yasa, sahte kısa vadeli kiralama tekliflerine karşı tüketicileri korumayı ve uzun vadeli kiralamaların azalması nedeniyle konut sektörü üzerindeki baskıyı hafifletmeyi amaçlıyor. AB üyesi 23 ülke, 2022'de bu tür kiralama uygulamaları için yeni kurallar getirmişti. Türkiye de benzer bir düzenlemeyle 1 Ocak 2024'ten itibaren Airbnb ve benzeri platformlara yeni kural ve düzenlemeler getirdi.
29 Şubat 2024

ABD Temsilciler Meclisi, Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok'u ABD'de yasaklama yönünde oy kullandı. Yasa tasarısı, TikTok'un Çinli ana şirketi ByteDance'in hisselerini Amerikalı şirketlere satması gerektiğini belirtiyor. TikTok, ABD'de 170 milyon kullanıcıya sahip olup, özellikle gençler arasında popüler. ABD'li politikacılar, platformun kullanıcı bilgilerini Çin'e aktardığını ve Amerikalıların görüşlerini etkilediğini iddia ediyor.
17 Mart 2024

Apple, popüler sanal asistanı Siri'yi geliştirme kararı aldı. Yeni Siri, üretken yapay zeka teknolojileri kullanılarak geliştirilecek ve sohbet edebilme yeteneği ile donatılacak. Bu gelişme, Apple'ın ChatGPT gibi rakiplerine doğrudan bir alternatif sunmak yerine mevcut teknolojisini iyileştirmeyi tercih ettiğini gösteriyor. Yeni Siri'nin ve diğer yapay zeka ürünlerinin tanıtımı 10 Haziran'da yapılması bekleniyor.
11 Mayıs 2024

Spotify'ın 2019'da açtığı dava sonucunda, Avrupa Birliği Apple'a 'hakim konumunu kötüye kullanma' suçlamasıyla 2 milyar dolar ceza verdi. Avrupa Komisyonu'nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager, Apple'ın 10 yıldır Apple Store aracılığıyla müzik hizmetlerinin dağıtımında pazardaki hakim konumunu kötüye kullandığını belirtti. Apple, cezaya itiraz ettiğini açıkladı.
4 Mart 2024

Avrupa Parlamentosu, ChatGPT ve Gemini gibi yapay zeka teknolojilerine katı kurallar getiren yeni bir yasayı kabul etti. Yasayla, Avrupa Birliği ülkelerinde kullanılacak yapay zeka sistemlerinin güvenli olması, temel haklara saygı göstermesi ve topluma zarar verme ihtimaline göre risk temelli düzenlenmesi gerekecek. Yasa, yüz görüntülerinin işlenmesi, duygu tanıma, sosyal puanlama gibi kullanımları yasaklayacak ve yüksek riskli yapay zeka sistemlerine daha katı kurallar getirecek. Yasa, AB Konseyi tarafından onaylandıktan sonra AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasının iki yıl sonrasında yürürlüğe girecek.
13 Mart 2024

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna'nın işgal edilmesinin yıl dönümünde Rusya'ya karşı yeni yaptırımları içeren 10'uncu yaptırım paketini onayladı. Bu paket, çift kullanımlı ve teknoloji ürünlerine ihracat kısıtlamalarını sıkılaştırıyor ve İHA gönderenlere ek kısıtlamalar getiriyor. Ayrıca, Rusya'nın silah sistemlerinde kullanılabilecek yeni elektronik bileşenler ve termal kameralar da kısıtlamalara dahil ediliyor. İranlı bazı kurumlar da ilk defa yaptırım listesine eklendi ve propaganda faaliyetlerinde bulunan kişilere seyahat yasağı uygulanıp mal varlıkları donduruluyor.
25 Şubat 2023

Avrupa Komisyonu, dezenformasyon ve nefret söylemindeki artış nedeniyle Twitter'a reklam vermeme kararı aldığını açıkladı. Komisyon Sözcüsü Johannes Bahrke, bu kararın sıkça güncellenen iç yönergeler çerçevesinde alındığını belirtti. Ayrıca, bu tedbirin yalnızca reklamlarla sınırlı olduğunu ve AB hesaplarının Twitter'ı terk ettiği anlamına gelmediğini ifade etti. Geçen ay Avrupa Birliği, Twitter'ın çevrim içi kurallara uyumunu sorgulayan bir soruşturma başlatmıştı.
18 Kasım 2023

Apple, iPhone 14 serisi hariç diğer iPhone modellerinin garanti dışı pil değişim servis ücretlerine zam yaptığını açıkladı. 1 Mart'tan itibaren geçerli olacak yeni ücretler, iPhone 13, 12, 11 ve X serileri için 1939 TL, iPhone 8, 7, 6 ve SE serileri için ise 1559 TL olarak belirlendi. Şirket bu değişikliği resmi iPhone Onarımı ve Servisi sayfasında duyurdu.
3 Mart 2023

ABD Temsilciler Meclisi, TikTok'un ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğu gerekçesiyle ülkede yasaklanmasını öngören bir yasa tasarısını kabul etti ve Senato'ya gönderdi. ABD Başkanı Joe Biden, Senato'nun onaylaması durumunda yasayı yürürlüğe koyacağını belirtti. TikTok yetkilileri ise, bu yasağın ABD'deki ifade özgürlüğü haklarını ihlal ettiğini ve ekonomiye zarar vereceğini savundu. Eğer yasa yürürlüğe girerse, TikTok'un ana ortağı Çinli ByteDance şirketi platformu devretmek zorunda kalacak.
22 Nisan 2024

Apple, hikaye ve şiir paylaşım platformu Wattpad’in Türkiye’den indirilmesini engelledi. Bu karar, Ankara 10’uncu Sulh Ceza Hakimliği’nin Wattpad’e erişimi kapatma kararına dayanıyor. Bilişim hukukçusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Türkiye'nin Wattpad'i erişime engelleyen ilk ülke olduğunu belirtti ve bu engelin gerekçesinin 'çocukları zararlı içeriklerden korumak' mı yoksa 'kamu düzenini korumak' mı olduğunun belirsiz olduğunu ifade etti.
24 Temmuz 2024

Apple'ın 2026'da piyasaya sürmek üzere katlanabilir bir iPhone modeli üzerinde çalıştığı öne sürüldü. İki kaynağa göre, Apple Asya'daki tedarikçilerle parça üretimi için iletişime geçti. Katlanabilir iPhone'un tasarımının Samsung Galaxy Z Flip'e benzeyeceği belirtiliyor. Ancak, Apple'ın projeyi iptal etme olasılığı da bulunuyor.
24 Temmuz 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Avrupa Birliği'nin USB Type-C şarj kablosu kararını takiben, telsiz ekipmanları yönetmeliğinde değişiklik yapılması için bir taslak hazırladı. Bu taslağa göre, 28 Aralık 2024'ten itibaren cep telefonları, tabletler, dijital kameralar ve diğer birçok elektronik cihaz USB Type-C şarj kablosu kullanımına geçecek. Ayrıca, iktisadi işletmeciler, tüketicilere ekipmanlarını şarj cihazı olmadan da satın alma imkanı sunacak. Dizüstü bilgisayarlar için bu yönetmelik 28 Nisan 2026'dan itibaren uygulanacak.
10 Şubat 2024

Meta, Avrupa Birliği ülkelerindeki kullanıcılar için aylık 10 avro karşılığında reklamsız Instagram ve Facebook aboneliği sunmayı düşünüyor. Bu abonelik hizmeti sadece Avrupalı kullanıcılara sunulacak ve abonelik istemeyenler uygulamaları ücretsiz kullanmaya devam edebilecek. Meta'nın bu adımı, Avrupa Birliği'nin kişisel verilerin korunmasıyla ilgili kurallarından dolayı aldığı cezaların bir sonucu olarak görülüyor.
4 Ekim 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, Twitter Blue abonelerinin platformda yer alan reklamlardan elde edilen gelirlerden pay alacaklarını açıkladı. Bu uygulamadan yararlanabilmek için kullanıcıların Twitter Blue abonesi olmaları gerekiyor. Musk daha önce mavi tik satışını başlatmış ve Apple ile yaşadığı vergi sorunları nedeniyle bu satışı ertelemişti. Aralık ayında mavi tik satışını tekrar başlatan Musk, altın ve gri tikleri de piyasaya sürmüştü.
4 Şubat 2023

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), Microsoft'un Activision Blizzard'ı satın almasının rekabeti bozacağı endişesiyle bu anlaşmayı engellemek için San Francisco'daki federal mahkemeye geçici yasaklama emri ve ihtiyati tedbir kararı için başvuruda bulundu. Microsoft Başkan Yardımcısı Brad Smith, mahkemede dava sürecini memnuniyetle karşıladıklarını ve sürecin hızlandırılmasının piyasaya daha fazla seçenek ve rekabet getireceğine inandıklarını belirtti. Daha önce Britanya anlaşmayı engellerken, AB rekabet incelemesinin ardından onay vermişti.
13 Haziran 2023

Google, güvenlik gerekçesiyle en az iki yıldır aktif olmayan hesapları silmeye başladığını duyurdu. Şirket, kullanılmayan hesapların çalınmaya daha açık olduğunu ve bu hesapların kimlik hırsızlığı gibi dolandırıcılık yöntemlerinde kullanılabileceğini belirtti. Hesapların silinmesini önlemek için kullanıcıların hesaplarına giriş yapmaları, e-posta kontrol etmeleri veya YouTube'da video izlemeleri gibi aktiviteler yeterli olacak. Google Photos kullanıcılarına da iki yılda bir giriş yapma uyarısı yapıldı. Şirket veya okul hesapları ve abonelik içeren hesaplar silme politikasından muaf tutulacak.
1 Aralık 2023
İşaretlediklerim