Apple, iPhone 16, Apple Watch Series 10 ve AirPods 4'ü tanıttı. iPhone 16, gelişmiş yapay zeka özellikleri ve yeni A18 çipi ile dikkat çekiyor. Apple Watch Series 10, daha ince tasarımı ve 18 saatlik pil ömrü ile öne çıkarken, AirPods 4 kişiselleştirilmiş mekansal ses ve çevresel gürültü azaltma özelliklerine sahip. Yeni ürünler 20 Eylül'den itibaren satışa sunulacak.
9 Eylül 2024

İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) verilerine göre, 2006'dan Mart 2024'e kadar Türkiye'de toplam 1 milyon 43 bin erişim engeli kararı alındı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bu dönemde 769 bin platform ve sayfaya erişimi engelledi. Son dönemde Instagram, Roblox ve Read the Docs gibi popüler platformlara erişim engeli getirildi. Türkiye'de erişim yasakları, özellikle 2024'te artış gösterdi ve bu durum ülke gündeminde önemli bir yer tutuyor.
9 Ağustos 2024

Apple, iPhone kullanıcılarının cihazlarını kalp atışlarıyla açabilmelerine olanak tanıyan yeni bir patent aldı. Bu teknoloji, halihazırda Apple Watch'ta mevcut olan ve kalp ritmini bir elektrokardiyogram (EKG) uygulamasıyla izleyen sistemin bir benzeri. Yeni patent, iPhone'un dış yüzeyinin kalp atış hızı okuyucusuna dönüşmesini öngörüyor. Ayrıca, bu teknoloji kullanıcının ruh halini belirlemek ve ona uygun müzik önerileri yapmak gibi ek işlevler de sunabilir.
3 Ağustos 2024

Twitter'ın sahibi Elon Musk, yapay zeka aracılığıyla veri çekme ve sistem manipülasyonunu önlemek amacıyla tweet görüntüleme sayısına günlük kota getirdiğini duyurdu. Onaylı hesaplar için 6 bin, onaysız hesaplar için 600 ve yeni onaysız hesaplar için 300 olarak belirlenen kotanın kullanıcı tepkileri üzerine artırıldığı açıklandı. Ancak bu durum kullanıcıların tepkisini dindirmedi ve birçok kişi Twitter'ı terk ederek BlueSky Social, Truth Social ve Mastodon gibi alternatif platformlara geçiş yaptı. 'Goodbye Twitter' etiketi ABD'de trend topic oldu.
3 Temmuz 2023

Avrupa Birliği Konseyi, Schengen vizelerinin dijitalleşmesi için gerekli yeni kuralları onayladı. Bu kararla birlikte siyasi süreç tamamlanmış olup, teknik düzenlemelerin tamamlanmasının ardından dijital vize başvuruları başlayacak. Yeni sistemde vizeler, internet üzerinden 2 boyutlu barkod olarak verilecek ve mobil cihazlara indirilebilecek. Vize başvuruları ve gerekli evrakların yüklenmesi tek bir internet platformu üzerinden yapılacak ve bu sistem AB ülkelerinin sınır yönetim sistemleriyle uyumlu çalışacak.
13 Kasım 2023

Apple'ın kablosuz kulaklığı AirPods Pro, kullanıcıların ateşini ölçebilme ve işitme sorunlarını tespit edebilme gibi yeni özellikler kazanabilir. Bloomberg'den Mark Gurman'a göre, bu özelliklerin Ocak 2024'te kullanıma sunulması bekleniyor. Ayrıca, Avrupa Birliği düzenlemelerine uyum sağlamak için USB-C girişlerinin de kulaklıklarda yer alabileceği ifade edildi.
3 Temmuz 2023

ABD'de 41 eyaletten oluşan bir koalisyon, sosyal medya platformları Instagram ve Facebook'un çatı firması Meta'ya dava açtı. Davada, Meta'nın genç kullanıcılara zarar veren özellikleri platformlarında kasten barındırdığı ve 13 yaşından küçük çocuklara ürünlerini kasten pazarladığı iddia edildi. Meta'nın bilinen zararlı özelliklerini terk etmediği ve genç kullanıcıların ruhsal ve fiziksel sağlığına etkilerini yanlış beyan etme, saklama, küçümseme çabalarını ikiye katladığı belirtildi.
25 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin Çin'deki belirli ulusal güvenlik teknoloji ürünleri yatırımlarını yasaklayan ve bazı yatırım işlemlerinin bildirilmesini gerektiren bir kararname çıkardı. Kararname, ABD'nin açık yatırıma yönelik taahhüdünün sürdürülmesi ve ulusal güvenliğinin korunması için dar hedefli eylemleri içeriyor. Kararnamede belirlenen üç ileri teknoloji alanı yarı iletkenler ve mikroelektronik, kuantum bilgi teknolojileri ve bazı yapay zeka sistemleri olarak belirtildi.
10 Ağustos 2023

Apple, iPhone kullanıcılarının 'Kudüs' yazdıklarında otomatik olarak Filistin bayrağı emojisi önermesi nedeniyle antisemitizm ile suçlanıyor. Bu durum, Yahudi asıllı TV sunucusu Rachel Riley tarafından sosyal medyada eleştirildi ve Apple'ın çifte standart uyguladığı iddia edildi. Apple, yaşananın son yazılım güncellemesi sonucu oluşan kasıtsız bir hata olduğunu ve gelecekteki bir güncelleme ile düzeltileceğini belirtti. Kudüs'ün statüsü, İsrail ve Filistin arasında devam eden bir anlaşmazlık konusudur.
11 Nisan 2024

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, işgücü açığını kapatma amacıyla 'tek izin' adı verilen oturma ve çalışma izni düzenlemesini güncelledi. Yeni düzenleme, başvuru prosedürlerini kolaylaştıracak ve AB dışından gelen vatandaşlara AB içinde çalışırken daha fazla hak tanıyacak. Üye ülkeler, kendi belirleyecekleri sayıda kişiye bu hakkı verecek. Düzenlemenin son hali, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu arasındaki görüşmelerden sonra netleşecek.
8 Haziran 2023

Instagram, kullanıcıların atlayamayacağı 'ad break' adı verilen zorunlu reklamları test etmeye başladı. Şu anda kullanıcılar, paylaşımlar, hikayeler ve reelsler arasında çıkan reklamları atlayabiliyor. Ancak testler başarılı olursa, kullanıcılar bu reklamları atlayamayacak. Bu durum, Instagram'ın reklamsız içerikler için abonelik ücreti talep edebileceği bir modele geçiş yapabileceğini gösteriyor.
4 Haziran 2024

ABD'li teknoloji devi Apple, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını kutlamak için özel bir seçki hazırladı. Bu seçki, en iyi yerli filmler, şarkılar, uygulamalar ve oyunları içeriyor. Seçkiye, Apple'ın farklı platformlarından ulaşılabiliyor. Örneğin, yerli sinemanın en iyi 100 filmi Apple TV'de, Türkiye'nin 100 yılına damga vurmuş şarkılar Apple Music listelerinde, Türk geliştiricilerin tasarladığı uygulamalar ve oyunlar ise App Store'da kullanıcılarla buluşuyor.
25 Ekim 2023

Avrupa Birliği, Facebook ve Instagram'ın sahibi olan Meta şirketi hakkında, yanıltıcı reklam ve dezenformasyonla mücadelede yetersiz kaldığı gerekçesiyle soruşturma açtı. Soruşturma, Meta'nın Avrupa Birliği Dijital Hizmetler Yasası'na (DSA) uyup uymadığını belirlemeyi amaçlıyor. Özellikle Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde etkili bir seçim gözlem sisteminin kurulmaması ve yasa dışı içeriklerin işaretlenmesi konularında eksiklikler vurgulandı. AB, ihlaller tespit edilirse, şirketlere küresel cirolarının yüzde 6'sına kadar ceza uygulayabiliyor.
30 Nisan 2024

Teknoloji şirketi Apple, WWDC 23 etkinliğinin ardından Türkiye'de satışa sunduğu iPhone 14 serisine yılın üçüncü zammını gerçekleştirdi. Yapılan zamla birlikte en düşük iPhone 14 modelinin fiyatı 35 bin 999 liradan 37 bin 999 liraya, en yüksek iPhone 14 Pro Max modelinin fiyatı ise 63 bin 999 liradan 67 bin 999 liraya yükseldi.
6 Haziran 2023

Apple, 12 Eylül'de düzenleyeceği etkinlikte iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max ve Apple Watch 9 Serisini tanıtacak. Etkinlikte ayrıca Apple'ın ilk 3 nanometrelik çipi olan Bionic A17'nin tanıtılması bekleniyor. Bu çiplerin, mevcut çiplerden daha fazla enerji verimli olması ve bunun da pil ömründe önemli kazanımlar sağlaması bekleniyor. Ayrıca, iPhone 15 serisi ile Apple'ın Type-C şarj standardına geçiş yapması bekleniyor.
30 Ağustos 2023

ABD'de New York Belediyesi tarafından işletmelere yardımcı olmak amacıyla geliştirilen bir yapay zeka sohbet robotunun, yasalara aykırı tavsiyelerde bulunduğu ortaya çıktı. Ekim 2023'te kullanıma sunulan robot, cinsel taciz iddiaları ve hamilelik durumları hakkında işten çıkarma, atık yönetimi politikalarına aykırı davranışlar ve hatta fare tarafından kemirilmiş peynirin servis edilmesi gibi konularda işletmelere yanlış yönlendirmeler yaptı. Bu durum, yapay zeka destekli modellerin kamu sektöründe kullanımının risklerini gündeme getirdi.
4 Nisan 2024

Twitter'da 2009 yılından beri kullanılan ve hesapların doğrulanmış olduğunu gösteren mavi tik işareti, Elon Musk'ın açıklamasına göre önümüzdeki hafta tamamen kaldırılacak. Musk daha önce 1 Nisan'dan itibaren eski doğrulanmış kullanıcıların hesaplarından mavi tikleri kaldıracağını belirtmişti, ancak bu değişiklik henüz tam anlamıyla uygulanmadı. The New York Times gibi bazı hesaplar, ücretli doğrulama için kaydolmayı reddettikten sonra mavi tiklerini kaybetti. Twitter şu anda Twitter Blue için aylık 8 ABD Doları ödemeyen eski hesaplardan doğrulanmış onay işaretlerini kaldırma sürecinde.
12 Nisan 2023

ABD, Macaristan'ın 'defalarca dile getirilen' güvenlik açıklarını ele almadığını savunarak bu ülkeye vize kısıtlaması getirdi. İki ülke arasındaki ilişkiler, Macaristan'ın İsveç'in NATO'ya katılımıyla ilgili oylamayı ertelemesi ve LGBTİ+ haklarını kısıtlamasıyla gerildi. ABD'nin Budapeşte büyükelçiliği, 'Elektronik Seyahat Yetkilendirme Sistemi' kapsamında Macarlara sunulan geçerlilik süresinin iki yıldan bir yıla düşürüleceğini ve sistem kapsamında yalnızca tekil ziyaretlere izin verileceğini belirtti.
1 Ağustos 2023

Mesajlaşma uygulaması WhatsApp, kullanıcıların 'benden sil' komutunu geri alabileceklerini duyurdu. Bu özellik sayesinde, kullanıcılar yanlışlıkla sildikleri mesajları geri getirebilecek ve isterlerse mesajı herkesten silebilecekler. Bu yenilik, kullanıcıların mesaj yönetimini daha esnek hale getirmeyi amaçlıyor.
22 Mayıs 2024

Türkiye, 7 Temmuz'dan itibaren otomotiv sektöründe Avrupa Birliği güvenlik mevzuatını uygulamaya başlayacak. Yeni düzenlemeyle birlikte acil durum frenleme asistanı, sürücü yorgunluk algılama sistemi ve alkol kilidi hazırlığı gibi güvenlik donanımları sıfır araçlarda zorunlu hale gelecek. Eski tip araçların satışı sınırlandırılacak ve güvenlik şartlarını karşılamayan araçların satışı yapılamayacak. Bu durum, otomotiv pazarında daralmaya ve sıfır araç maliyetlerinde artışa yol açabilir.
28 Mayıs 2024
İşaretlediklerim