Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü'nün 2024 Dijital Haber Raporu'na göre, Now TV (eski Fox) Türkiye'de en güvenilir haber kanalı olarak belirlendi. Araştırmada, halkın haber kaynaklarına olan güven ve güvensizlik oranları incelendi. Now TV, yüzde 60 güven oranı ile en üst sırada yer alırken, A Haber yüzde 35 güven oranı ile en düşük sırada yer aldı. Diğer kanallar arasında CNN Türk, Cumhuriyet, Habertürk ve Halk TV de yüksek güven oranlarına sahip oldu.
17 Haziran 2024

Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü'nün 2024 Dijital Haber Raporu'na göre, TikTok ilk defa X'i (eski adıyla Twitter) haber kaynağı olarak geçti. Raporda, geleneksel medya takip oranlarının düştüğü ve haberlerden uzak duranların sayısının arttığı belirtildi. Türkiye'de ise haberler daha çok online platformlardan takip ediliyor ve sosyal medya kullanım oranları yüksek.
17 Haziran 2024

Türkiye Raporu ve MEDIAQX işbirliğiyle yapılan bir araştırmaya göre, 1 - 7 Nisan tarihleri arasında Türkiye genelinde akıllı televizyonlardan elde edilen verilere göre iktidara yakın haber kanalları, toplam izlenme süresinin yüzde 53,7'sini oluşturdu. Eleştirel haber kanalları ise yüzde 17,6 ile sınırlı kaldı. En çok izlenen haber kanalları TRT Haber, Habertürk ve CNN Türk olurken, en az izlenenler Akit TV, Bloomberg HT ve NET TV olarak sıralandı.
12 Nisan 2023

Journo tarafından yapılan bir araştırmada, haber sitelerinin kullanıcıları ne kadar gözetlediği ve sayfa hızları incelendi. Araştırmaya göre, kullanıcıyı en çok gözetleyen site A Haber olurken, en yavaş site ise Takvim'in mobil sürümü oldu. Diken, Karar ve Evrensel ise kullanıcıyı yoğun olarak gözetlemeyen ve hızlı bir mobil deneyim sunan siteler arasında yer aldı. Ayrıca 'erişilebilirlik' alanında en yüksek puanı alan siteler arasında Diken, İnternetHaber ve Mynet bulunuyor.
25 Temmuz 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), seçim yayınları sırasında Fox TV, TELE1, Halk TV, KRT, TV 5, Flash Haber ve Szc TV'de yapılan açıklamalar ve yayınlar nedeniyle inceleme başlattığını duyurdu. RTÜK, Fox TV'de Çiğdem Toker'in 'Demokrasi sandıktan ibaret değildir' ifadesi ve diğer kanallarda seçim sonuçları sonrası halkı aşağılayıcı konuşmalar yapıldığı iddiasıyla harekete geçti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, milli iradeye ve demokrasiye saygı duymayan tutumların kabul edilemez olduğunu belirtti.
30 Mayıs 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs 2024'e ait ekonomik güven endeksini yayınladı. Nisan ayında 99 olan endeks, Mayıs ayında yüzde 0,8 azalarak 98,2'ye geriledi. Aynı dönemde tüketici güven endeksi yüzde 0,1 artarak 80,51'e çıkarken, reel kesim güven endeksi yüzde 1,1 azalarak 102,4'e düştü. Hizmet sektörü güven endeksi sabit kalırken, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerinde de düşüşler gözlendi.
30 Mayıs 2024

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ne göre Türkiye, 180 ülke arasında 158'inci sırada yer alarak 'çok vahim' durumda olan ülkeler arasında kalmaya devam etti. Türkiye'nin sıralamasındaki bu yükseliş, diğer ülkelerdeki durumun kötüleşmesiyle ilişkilendiriliyor. RSF, Türkiye'de gazetecilere yönelik tutuklamaların devam ettiğini ve medyanın çeşitli baskılar altında olduğunu belirtiyor. Türkiye'nin puanı 2023'te 33,97 iken, 2024'te 31,6'ya düşmüş.
3 Mayıs 2024

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü vesilesiyle Türkiye'deki basın özgürlüğü durumu ele alındı. Türkiye Anayasası'na göre basın özgürlüğü güvence altında olmasına rağmen, pratikte birçok gazeteci fiziksel ve sözlü saldırılara maruz kalıyor, sansürleniyor ve hukuki zorluklarla karşılaşıyor. Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün raporuna göre Türkiye, dünya genelinde basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 165. sırada yer alıyor ve ulusal medyanın büyük bir kısmı hükümet kontrolünde.
3 Mayıs 2024

Free Web Turkey'in 2023 İnternet Sansürü raporuna göre, 2023 yılında toplam 219 bin 59 URL için erişim engeli kararı verildi. Bu engellemeler arasında 14 bin 680 haber, 5 bin 641 sosyal medya paylaşımı ve 743 sosyal medya hesabı bulunuyor. En çok engellenen haberler yolsuzluk ve usulsüzlük konularında olup, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ailesini konu alan haberler de dikkat çekiyor. Haberlerin engellenme gerekçeleri arasında en çok 'kişilik hakları ihlali' öne çıkıyor.
12 Temmuz 2024

Türkiye İstatistik Kurumu ve Merkez Bankası işbirliğiyle yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarına göre, tüketici güven endeksi ağustosta bir önceki aya göre yüzde 15,1 azalarak 68 puana geriledi. Endeks, 0-200 aralığında puanlanıyor ve 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser, 100’den küçük olması ise kötümser durumu gösteriyor. Mayıs 2023'teki seçimlerden bu yana endeks 23 puan düştü.
23 Ağustos 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan Şubat 2024 ekonomik güven endeksi verilerine göre, ekonomiye olan güven ocak ayındaki 99,4 seviyesinden şubat ayında 99'a düştü. Aynı dönemde tüketici güven endeksi de 80,4'ten 79,3'e geriledi. Ekonomik güven endeksi, genel ekonomik duruma ilişkin algıyı 0-200 aralığında değerlendirerek, 100'ün üzeri iyimser, altı kötümser algıyı ifade ediyor.
28 Şubat 2024

ABD merkezli insan hakları kuruluşu Freedom House'un 2023 raporunda, Türkiye internetin özgür olmadığı ülkeler arasında yer aldı. Rapor, Türkiye'de internet özgürlüğünün son on yılda istikrarlı bir şekilde azaldığını belirtti. Sansürün yaygın olduğu ve yüzlerce web sitesi, çevrimiçi makale ve sosyal medya gönderisinin engellendiği veya kaldırıldığı belirtildi. Ayrıca, hükümetin çevrimiçi ifadeyi suç sayan ve sansürü artıran yasalar çıkardığı, dezenformasyonu körükleyen trol ağları oluşturduğu ve gazetecileri, aktivistleri ve sosyal medya kullanıcılarını yasal suçlamalarla karşı karşıya bıraktığı ifade edildi.
4 Ekim 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, ekonomik güven endeksi ekim ayında aylık bazda yüzde 1,2 artış gösterdi. Endeks eylülde 95,4 iken ekimde yüzde 1,2 artışla 96,5’e çıktı. Ekimde tüketici güven endeksi yüzde 4,4 yükselişle 74,6, reel kesim (imalat sanayisi) güven endeksi yüzde 0,2 artarak 105,3, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 0,5 artışla 113,6, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 0,9 yükselişle 89,1, perakende ticaret sektörü güven endeksiyse yüzde 3,3 azalışla 113,9 değerini aldı.
30 Ekim 2023

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, Türkiye'de yeni kabine açıklanmadan önce gazetecilerin ve haber sitelerinin yaptığı tahminleri inceledi. Bazı gazeteciler ve medya kuruluşları bakanlık tahminlerinde yüksek isabet oranlarına sahipken, bazıları ise tamamen yanıldı. Cüneyt Özdemir, yeni kabinenin tam listesini doğru olarak yayımladı. İktidara yakın yazarlar ve bazı medya kuruluşları ise tahminlerde bulunmalarına rağmen yanıldılar. Bildirici'nin derlemesine göre, Mehmet Şimşek, Hakan Fidan ve İbrahim Kalın gibi isimlerin yeni görevleri konusunda doğru tahminler yapıldı.
5 Haziran 2023

ABD'nin önde gelen gazeteleri Türkiye'deki seçim sonuçlarını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın performansını değerlendirdi. The New York Times, Türk halkının seçimlere olan güveninin sürdüğünü ve Erdoğan'ın milliyetçi söyleminin başarılı olduğunu belirtti. Washington Post, Erdoğan'ın negatif kampanya yürüterek muhalefeti terörizm destekçisi olarak gösterdiğini ve bu stratejinin işe yaradığını yazdı. CNN, Sinan Oğan'ın ikinci turda kilit bir rol oynayabileceğini ifade etti. CNBC ve Chicago Tribune ise Erdoğan'ın beklentileri aştığını vurguladı.
15 Mayıs 2023

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından yayımlanan Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye, 180 ülke arasında 165'inci sıraya geriledi. Geçen yıl 149'uncu sırada olan Türkiye'nin bu düşüşünde, seçimler öncesinde artan gazetecilere yönelik baskılar, Kürt gazetecilere yapılan toplu tutuklamalar ve medya özgürlüğünü tehdit eden sosyal faktörler etkili oldu. RSF'nin Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye'de yetkililerin gazeteciliği düşman gösterdiğini ve haberlere müdahale ettiğini belirtti. Endekste, gazetecilik faaliyetlerinin 10 ülkeden yedisinde güçlükle yapılabildiği ve Ortadoğu'nun medya için en tehlikeli bölge olduğu ifade edildi.
3 Mayıs 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Merkez Bankası (MB) tarafından açıklanan verilere göre, tüketici güven endeksi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 4,6 artarak 79,1 değerine ulaştı. Bu artış, endeksin beş ay süren yükseliş trendinin ardından Aralık ayında yaşanan ilk düşüşten sonra gerçekleşti. Tüketici güven endeksi, tüketicilerin ekonomik duruma ilişkin algılarını yansıtır ve 100'ün üzeri iyimser, altı kötümser durumu ifade eder.
23 Ocak 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, Ekonomik Güven Endeksi kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,3 düşüş göstererek 95,3 değerine geriledi. Endeksin 100'den büyük olması ekonomiye ilişkin iyimserliği, 100'den küçük olması ise kötümserliği ifade ediyor. Tüketici Güven Endeksi yüzde 1,1 artışla 75,5 olurken, reel kesim güven endeksi, hizmet sektörü güven endeksi ve perakende ticaret sektörü güven endeksi düşüş yaşadı. İnşaat sektörü güven endeksi ise yüzde 2,2 artarak 91,0 değerine yükseldi.
29 Kasım 2023

Murat Muratoğlu, yeni yasal düzenlemelerin Türkiye'de demokrasi ve basın özgürlüğünü daha da kötüleştirdiğini iddia ediyor. Yeni düzenlemelerle, ekonomik ve politik eleştirilerin 'kara propaganda' olarak adlandırılabileceğini ve bu durumun 'etki ajanlığı' suçlamasıyla sonuçlanabileceğini belirtiyor. Ayrıca, Türkiye'nin 2024 Demokrasi Algı Endeksi'nde 53 ülke arasında 47. sıraya düştüğünü ve Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde ise 165. sırada olduğunu vurguluyor.
13 Mayıs 2024

MetroPOLL tarafından yapılan bir anketin sonuçlarında toplam oy oranlarının yüzde 102,3 olarak hesaplanması dikkat çekti. Ankette kararsızlar, protesto oyları ve cevap vermeyenlerin oransal dağılımı sonrasında AKP yüzde 40,1, CHP yüzde 24,9 ve diğer partilerin oranları belirlendi. Ancak toplamın yüzde 100'ü aşması üzerine MetroPOLL kurucusu Özer Sencar, hatanın düzeltildiğini ve CHP'nin oranının yüzde 24,6'ya, 'diğer partiler' kategorisinin ise yüzde 0,7'ye düşürüldüğünü açıkladı. Ayrıca, anketin güvenilirliği konusunda WAPOR standartlarına göre eksik bilgiler olduğu belirtildi.
15 Nisan 2023
İşaretlediklerim