Hindistan'ın Uttar Pradeş ve Bihar bölgelerinde mevsim normallerinin üzerine çıkan sıcaklıklar nedeniyle son iki günde toplam 46 kişi yaşamını yitirdi. Uttar Pradeş'te 34, Bihar'da ise 12 kişi sıcaklar sebebiyle hayatını kaybetti. Uttar Pradeş'te ölenlerin 60 yaş üzerinde olduğu ve sıcakların mevcut hastalıkları kötüleştirmiş olabileceği ifade edildi. Bihar'da sıcaklıklar 45 dereceye ulaşırken, yetkililer sıcak hava dalgasına karşı tedbirli olunması konusunda uyarıda bulundu.
17 Haziran 2023

Meksika'nın güneyinde, göçmenleri taşıyan bir otobüsün devrilmesi sonucu 18 kişi hayatını kaybetti, 37 kişi yaralandı. Kazada üç çocuk da yaşamını yitirdi. Oaxaca Devlet Sivil Koruma Koordinasyonu, ölenlerin çoğunun Venezuelalı göçmenler olduğunu duyurdu. Yaralılar, olay yerine sevk edilen ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.
7 Ekim 2023

Güney Afrika'nın en büyük şehri Johannesburg'da çok katlı bir binada çıkan yangında 73 kişi hayatını kaybetti, 52 kişi yaralandı. Yangının çıkış sebebi henüz bilinmiyor. Yangının çıktığı binanın daha önce yetkili makamlara 'terk edilmiş' olarak bildirildiği ve ülkede yasa dışı bulunan kişilerin bu binada yaşadığı öne sürüldü.
31 Ağustos 2023

Hindistan'ın Odisha eyaletinde şiddetli yağışların ardından yıldırım düşmesi sonucu 10 kişi yaşamını yitirdi. Khurda bölgesinde dört, Bolangir'de iki ve Angul, Boudh, Jagatsinghpur ve Dhenkanal'da birer kişi hayatını kaybetti. Ayrıca Khurda bölgesinde üç kişi yıldırım düşmesi sonucu yaralandı. Hindistan Meteoroloji Dairesi, eyalette benzer olayların beklendiğini duyurdu ve bölge sakinlerine güvenli yerlere sığınmaları tavsiye edildi.
3 Eylül 2023

Türkiye, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 ve Ekinözü ilçesinde 7,6 büyüklüğünde iki büyük depremle sarsıldı. Depremler, bölgedeki 10 şehirde ciddi yıkıma yol açtı. Şu ana kadar 2 bin 921 kişi hayatını kaybetti, 15 bin 834 kişi yaralandı ve 5 bin 606 bina yıkıldı. Uluslararası yardım çağrısı yapıldı ve dördüncü seviye afet alarmı verildi. Bölgede arama kurtarma çalışmaları devam ederken, bazı bölgelerde devlet görevlilerinin yetersizliği eleştirildi. Ayrıca, Türk asıllı ABD'li yayıncı Hasan Piker başta olmak üzere birçok kişi ve kurum bağış kampanyaları başlattı.
7 Şubat 2023

Brezilya'da yaşanan eşi benzeri görülmemiş sıcak hava dalgası sebebiyle 3 binden fazla bölgede kırmızı alarm durumu ilan edildi. Rio de Janeiro'da hissedilen sıcaklık 52,5 santigrat dereceye ulaştı ve bu durumun cuma gününe kadar devam etmesi bekleniyor. Yetkililer, bu sıcaklıkların iklim değişikliği ve El Nino'nun bir sonucu olduğunu belirtiyorlar. Ulusal Meteoroloji Enstitüsü, Sao Paulo'da sıcaklığın 37,3 dereceye çıktığını açıkladı.
15 Kasım 2023

İspanya'da yaşanan aşırı sıcak hava dalgası nedeniyle iki çiftçi hayatını kaybetti. Sıcak hava dalgası özellikle açık alanda çalışan çiftçileri ve inşaat işçilerini etkiliyor. Yetkililer, bol su tüketimi, şapka kullanımı ve güneşin en yoğun olduğu saatlerde açık alanda kalmama gibi önlemlere uyulmasını istiyor. İspanya'daki Kamu Sağlığı Kurumu, 2022 yazında toplam 10 aşırı sıcak hava dalgasının görüldüğünü ve son 30 yılın en sıcak yazının tespit edildiğini açıkladı.
28 Haziran 2023

Fas'ta meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde ilk belirlemelere göre 296 kişi hayatını kaybetti, 153 kişi yaralandı. Depremin merkez üssü, ülkenin kuzeyindeki Marakeş’in El-Huz bölgesi olarak belirlendi. Deprem, Marakeş, Azilal, Agadir, Varzazat ve Chichaoua şehirlerinde ölümlere yol açtı. Kurtarma ekipleri, yıkılan binaların enkazında kalanları kurtarmaya çalışıyor.
9 Eylül 2023

Meksika'nın ABD sınırı yakınlarında bulunan bir göçmen merkezinde çıkan yangında 39 kişi yaşamını yitirdi. Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, yangının sınırdışı edilmek üzere bekletilen sığınmacılar tarafından çıkarıldığını iddia etti. Yangında 29 kişi de yaralandı ve yaralıların durumu ciddi olarak bildirildi. Meksika, ABD'nin baskısıyla Covid-19 salgını sırasında göçü engellemek amacıyla sınıra yakın tesislerde tutulan sığınmacı sayısını artırmıştı.
28 Mart 2023

İtalya'nın Emilia Romagna bölgesinde hafta başında etkili olan şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sel felaketinde ölü sayısı 13'e çıktı. Sel nedeniyle 42 belde su baskınına uğradı, 10 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı ve 34 bin haneye elektrik verilemedi. Ordu birlikleri de dahil olmak üzere yardım çalışmaları devam ediyor ve ulaşıma kapanan yolların açılması için çabalar sürdürülüyor.
20 Mayıs 2023

Şili'nin orta ve güney bölgelerinde devam eden şiddetli orman yangınları sonucunda ölü sayısı 13'e ulaştı. Tarım Bakanı Esteban Valenzuela, yangın söndürme çalışmaları sırasında bir helikopterin düştüğünü ve bu kazada 2 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ordu mensupları da yangın söndürme çabalarına destek veriyor. Ülkede yaşanan yoğun sıcak hava dalgası nedeniyle hava sıcaklıkları 40 derecelere kadar yükseldi. Cumhurbaşkanı Gabriel Boric, tatilini iptal ederek yangın bölgelerine gitme kararı aldı.
4 Şubat 2023

Adıyaman ve Şanlıurfa'da etkili olan şiddetli yağışlar sonucu sel meydana geldi ve bu selde toplam 14 kişi yaşamını yitirdi. Adıyaman'ın Tut ilçesinde ve Şanlıurfa'da sel sularına kapılanlar oldu. AFAD, bölgede yağışların devam edeceğini ve olası olumsuzluklara karşı uyarılarda bulundu. Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde de sağanak yağışlar nedeniyle depremzedelerin kaldığı çadırları su bastı. Şanlıurfa'da ise Hilvan-Bozova yolu sel sonrası çöktü.
15 Mart 2023

Brezilya'nın Amazon yağmur ormanlarında mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık ortalamaları nedeniyle nehir seviyelerinde tarihi düşüşler yaşanıyor. Bu durum, özellikle balıkçılıkla geçinen 500 bin kişinin temel gıdalara erişiminde sıkıntılar yaşamasına neden olabilir. Devlet Bakanı Luiz Inacio Lula da Silva, bölgeye 20 milyon dolar kaynak sağlayacağını bildirdi.
27 Eylül 2023

Irak'ın Musul kentinde bir düğün salonunda çıkan yangında 100 kişi hayatını kaybetti, 500 kişi yaralandı. Yangının havai fişekler nedeniyle çıktığı belirtildi. Yangın esnasında düğün salonunda 800 kişi bulunduğu öğrenildi. Yangın bölgesine çevre illerden çok sayıda itfaiye ekibi ve ambulans sevk edildi.
27 Eylül 2023

Brezilya'nın Amazon bölgesinde yaşanan tarihi kuraklık ve yüksek sıcaklıklar, Tefe Gölü'nde 140'tan fazla yunusun ölümüne neden oldu. Hükümet, tehlike altındaki hayvanların kurtarılması için acil operasyon başlattı. Ölen yunuslar arasında, Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin kırmızı listesinde yer alan Haliç yunusu ve Amazon nehir yunusu türleri de bulunuyor.
6 Ekim 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 ve Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde iki büyük deprem meydana geldi. Bu depremler Türkiye'nin birçok ilinde hissedildi ve 17:59 itibariyle can kaybı sayısı 1498 olarak kaydedildi. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi'nin paylaştığı haritaya göre, 19:04 itibariyle 4,5'ten büyük toplam 42 artçı sarsıntı meydana geldi. AFAD ise toplam artçı sayısının 120'den fazla olduğunu bildirdi.
6 Şubat 2023

ABD'nin Florida eyaletinde etkili olan Idalia Kasırgası, saatte 300 kilometre hızla ilerleyerek geniş çaplı elektrik kesintilerine, sokakların su altında kalmasına ve havalimanlarının kapanmasına neden oldu. Florida Valisi Ron DeSantis, kasırganın tahminlerin çok ötesinde bir yıkıma yol açabileceği uyarısında bulundu. Kasırganın etkisiyle birçok ev sular altında kalırken, mahsur kalan vatandaşlar ekiplerce kurtarıldı.
30 Ağustos 2023

ABD'nin Hawaii eyaletine bağlı Maui Adası'nda çıkan orman yangınları nedeniyle en az 36 kişi hayatını kaybetti, birçok kişi yaralandı ve çok sayıda mülk zarar gördü. Maui Belediye Başkanı Richard Bissen Jr., birçok ev ve işyerinin yangınlar nedeniyle tamamen yıkıldığını ve limandaki teknelerin ciddi zarar gördüğünü belirtti. Eyaletin ABD senatörlerinden Brian Schatz, tahribatın büyük kısmının tarihi Lahaina kasabasında meydana geldiğini ve kasabanın neredeyse tamamen yandığını söyledi.
10 Ağustos 2023

Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD'nin, Etiyopya'nın Tigray bölgesine gıda yardımlarını kesmesi sonucu 1300'den fazla kişi açlıktan hayatını kaybetti. Tigray'daki Sağlık Araştırmaları Enstitüsü, Sağlık Bakanlığı ve Mekelle Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, yardımların kesilmesinin ölümlerin başlıca nedenlerinden biri olduğu belirtildi. BM Dünya Gıda Programı ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı, Etiyopya'ya gönderilen gıda malzemelerinin çalınması üzerine yardımları askıya almıştı.
26 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı kararı ile, Türkiye'de OHAL ilan edilen bölgelerde bulunan ağır ve orta hasar görmüş konut ve iş yerlerinin elektrik ve doğalgaz borçları affedildi. Bu karar Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu gelişme, son depremler sonucu 50 bin 96 kişinin hayatını kaybettiği bir dönemde gerçekleşti.
21 Mart 2023
İşaretlediklerim