Gaziantep'te 7,5 ve Kahramanmaraş'ta 7,4 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Gaziantep'te 20 kişinin öldüğünü, 200 kişinin yaralandığını ve 83 binanın yıkıldığını açıkladı. Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz ise Osmaniye'de 34 binanın yıkıldığını ve 5 kişinin öldüğünü belirtti. AFAD, can kaybı sayısının 76 olduğunu duyurdu.
6 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler, 10 şehirde toplam 13 milyon 421 bin 699 kişiyi etkileyerek büyük bir yıkıma neden oldu. Resmi açıklamalara göre, 3 bin 471 bina yıkıldı ve 1651 kişi hayatını kaybetti, 11 bin 119 kişi yaralandı. Arama kurtarma çalışmaları için bölgeye 14 bin 720 personel sevk edildi ve 3 bin 500 askeri personel görev alıyor. Ayrıca, Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden bölgeye yardım uçuşları düzenleniyor.
6 Şubat 2023

Nepal'de meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde 69 kişi yaşamını yitirdi ve çok sayıda kişi yaralandı. Depremin merkez üssü Nepal'in Jumla bölgesinin 42 kilometre güneyi olarak belirlendi. Rukum ve Jajarkot bölgelerinde en fazla can kaybı yaşandı. Arama kurtarma faaliyetleri devam ederken, toprak kayması nedeniyle bazı köylere ulaşılamıyor.
4 Kasım 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya, Adıyaman, Hatay, Gaziantep, Kilis, Elazığ ve Diyarbakır'ın kuzeyi için yağmur uyarısında bulundu. Adana, Osmaniye ve Kahramanmaraş çevrelerinde gök gürültülü sağanak bekleniyor. Yağışların bazı bölgelerde yerel olarak kuvvetli olacağı ve rüzgarın güney yönlerden kuvvetli esmesi öngörülüyor. Geçtiğimiz hafta aynı bölgede yaşanan şiddetli yağışlar nedeniyle Şanlıurfa ve Adıyaman'da meydana gelen sel felaketinde 20 kişi hayatını kaybetmişti.
27 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul için aşırı yağış uyarısında bulunarak vatandaşları olası olumsuzluklara karşı uyardı. Vatandaşlardan dere yataklarından uzak durmaları, gereksiz yere trafiğe çıkmamaları ve bodrum katlarında yaşayanların dikkatli olmaları istendi. Sabah saatlerinden itibaren özellikle Avrupa Yakası'nda etkili olan sağanak yağışın akşam saatlerine kadar devam etmesi bekleniyor. Şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle bir kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
29 Kasım 2023

Slovenya Başbakanı Robert Golob, ülkede son günlerde meydana gelen selin neden olduğu hasarın 500 milyon avroyu aşabileceğini belirtti. Golob, ülkenin tarihinin en kötü doğal afetiyle karşı karşıya olduğunu ve ülkenin üçte ikisinin ani sellerden etkilendiğini ifade etti. Altyapı, ev ve işyerlerinin hasar gördüğü, vatandaşların helikopter ve botlarla tahliye edildiği belirtildi. Ayrıca, sel nedeniyle dört kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
5 Ağustos 2023

İstanbul'un Arnavutköy ve Başakşehir ilçelerinde etkili olan kuvvetli yağış sonucu sel meydana geldi ve iki kişi hayatını kaybetti. Yollarda su birikintileri oluştu ve araçlar ilerlemekte güçlük çekti. Başakşehir Millet Kütüphanesi'nde mahsur kalanlar itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı. İstanbul Valiliği, sel sularına kapılan iki kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.
5 Eylül 2023

Fas İçişleri Bakanlığı, Marakeş’in El-Huz bölgesinde meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde ölü sayısının 2 bin 12'ye, yaralı sayısının ise 2 bin 59'a çıktığını açıkladı. Ölümler, El-Huz bölgesi, Tarudant, Şişava, Verzazat, Marakeş, Azila, Agadir, Kazablanka ve Yusifiyye bölgesinde kaydedildi. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, insani yardımların deprem bölgelerine ulaştırılması için tüm imkanlar seferber edildi.
10 Eylül 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TRT Haber'de yaptığı açıklamada, Türkiye'deki depremlerde ölenlerin sayısının 43 bin 556'ya çıktığını, 10 AFAD personelinin de hayatını kaybettiğini belirtti. Toplam 7 bin 930 artçı sarsıntı yaşandığını, Hatay'da iki bina dışında arama kurtarma çalışmalarının sona erdiğini ifade etti. Yaklaşık 313 bin çadır kurulduğunu ve iki ay içinde 100 bin konteynerin tamamlanacağını söyledi. Hasar tespit oranının %75-80 arasında olduğunu, 600 bin bağımsız bölümün yıkıldığını veya yıkılması gerektiğini, ticaret alanları da dahil edildiğinde bu sayının 750 bine ulaştığını aktardı. Soylu, depremin büyüklüğünü abartmakla suçlanmasına ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına tepki gösterdi.
23 Şubat 2023

Türkiye'de AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda 44 bin 218 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Depremlerden sonra 9 bin 136 artçı sarsıntının kaydedildiği belirtildi. Kahramanmaraş başta olmak üzere Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ'da büyük kayıplar yaşandı ve bölgeden 528 bin 146 kişi tahliye edildi.
24 Şubat 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Libya'nın Derne kentinde sel felaketinden etkilenen 9 bin kişinin hala kayıp olduğunu duyurdu. DSÖ, Libya'ya yaklaşık 250 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak 29 ton tıbbi malzeme gönderdiğini belirtti. Libya'yı vuran Daniel kasırgasının yol açtığı seller ve Derne'de iki barajın yıkılması nedeniyle şimdiye kadar en az 3 bin 930 kişi yaşamını yitirdi. Ancak ölü sayısı hakkında çelişkili açıklamalar var ve ülkedeki uzmanlar bölgede kolera gibi salgın hastalıkların yayılmasından endişe duyuyorlar.
16 Eylül 2023

Hindistan'ın Sikkim eyaletinde meydana gelen sel felaketinde ölü sayısı 53'e yükseldi. Yetkililer, 25 bin kişinin etkilendiği selde 140'dan fazla kişi için arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Bu süreçte 2 bin 400'den fazla kişi kurtarıldı. Ayrıca, yaklaşık 1200 evin selden hasar gördüğü belirtildi.
7 Ekim 2023

Reuters haber ajansı, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve can kaybının 1014'e yükseldiği depremin ardından, son 20 yılda dünyada gerçekleşen en ölümcül depremlerin bir listesini yayımladı. Listede, Haiti, Endonezya, İran, Meksika, İtalya, Ekvador, Afganistan, Nepal, Çin, Pakistan, Türkiye, Japonya, Yeni Zelanda, Şili ve Asya'da meydana gelen büyük depremler ve bunların sonuçları yer alıyor. Bu depremler, binlerce insanın ölümüne ve büyük yıkımlara neden oldu.
6 Şubat 2023

ABD'nin Texas, Oklahoma ve Arkansas eyaletlerinde etkili olan fırtına nedeniyle en az 11 kişi hayatını kaybetti. Texas’ın Cooke bölgesi Şerifi Ray Sappington, hayatını kaybedenlerden üçünün aynı aileden olduğunu ve ölenlerin arasında iki ve beş yaşlarında iki çocuğun bulunduğunu belirtti. Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ve ölü sayısının artabileceğinden endişe edildiğini ifade etti. Yetkililer, yedi kişinin Texas’ta, iki kişinin Arkansas’ta ve iki kişinin de Oklahoma’da hayatını kaybettiğini açıkladı.
26 Mayıs 2024

Aydın'ın Söke ilçesinde dün gece başlayan sağanak yağış sonucu oluşan selde üç kişi hayatını kaybetti, bir kişi ise kayboldu. Sel nedeniyle tarım alanları ve yollar sular altında kaldı, bazı ev ve iş yerlerini su bastı. AFAD Başkanı Okay Memiş, bölgede incelemelerde bulundu ve iklim değişikliği nedeniyle bu tür afetlerle daha sık karşılaşacağımızı belirtti.
5 Kasım 2023

ABD'nin Hawaii eyaletinde devam eden orman yangınlarında yaşamını yitirenlerin sayısı 89'a ulaştı. Bu, ülkede son 100 yılda en çok can kaybının yaşandığı orman yangını olarak kaydedildi. Hawaii Valisi Josh Green, 2 bin 200 civarında yapının yok olduğunu ve hasarların miktarının 6 milyar doları bulduğunu belirtti. ABD Başkanı Joe Biden, Maui Adası'nı 'felaket bölgesi' ilan etmişti.
13 Ağustos 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli iki büyük deprem meydana geldi. Bu depremler, çevre illeri de etkileyerek büyük bir yıkıma yol açtı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamasına göre, depremler sonucunda hayatını kaybedenlerin sayısı 45 bin 968'e ulaştı. Ölenler arasında 4 bin 267 Suriyeli de bulunuyor.
4 Mart 2023

İspanya'nın Murcia kentinde bir eğlence mekanında çıkan yangında en az 13 kişi hayatını kaybetti. Yangın sırasında mekanda doğum günü kutlaması yapıldığı ve içeride alev ve duman nedeniyle panik yaşandığı belirtildi. Ölenlerin yaşları 22 ile 45 arasında değişiyor ve bazı kişilerden hala haber alınamıyor. Murcia Belediyesi, yangın faciası nedeniyle üç günlük yas ilan etti.
1 Ekim 2023

6 Şubat'ta yaşanan depremler sonucu 10 şehirde en az 41 bin 20 kişi hayatını kaybetti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesindeki yeni konutların zemin artı üç-dört katı geçmeyeceğini ve sağlam zeminlerde inşa edileceğini açıkladı. Bakanlık, 927 bin binanın incelemesini tamamladı ve 118 bin binanın yıkık veya acil yıkılacak durumda olduğunu belirtti. İnşaat Mühendisleri Odası, binaların hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırdı.
20 Şubat 2023

Brezilya'nın batı kesimindeki Amazon ormanlarına düşen küçük bir uçakta bulunan 12 kişi hayatını kaybetti. Kazada, 1 bebeğin de olduğu bilgisi paylaşıldı. Uçağın bağlı olduğu şirketten yapılan açıklamada, uçağın yere çakıldıktan hemen sonra alev aldığı bildirildi. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.
30 Ekim 2023
İşaretlediklerim