Işıl Özgentürk, Türkiye'de artan yoksulluk seviyesinin günlük yaşama etkilerini anlatıyor. Metro inşaatında çalışan işçilerin düşük ücretlerle nasıl geçindiklerini, mahalledeki insanların ekonomik sıkıntılar içinde nasıl yaşadıklarını ve evcil hayvan sahiplerinin artan maliyetlerle nasıl mücadele ettiğini örneklerle açıklıyor. Yazı, ekonomik zorlukların toplumun farklı kesimlerini nasıl etkilediğini detaylı bir şekilde ortaya koyuyor.
21 Nisan 2024

Oxford ve Tilburg üniversitelerinin yaptığı araştırma, 168 ülkeden 2,4 milyondan fazla kişinin internet kullanımını inceledi ve vakaların yüzde 85'inde internete bağlanmakla esenlik duygusu arasında pozitif bir ilişki olduğunu tespit etti. Araştırma, internetin gençler için daha güvenli hale getirilmesi gerektiğini vurgularken, internet kullanımının bazı genç kadınlarda depresif belirtilerle olumsuz bir ilişki gösterdiğini de belirtti. Liverpool Üniversitesi'nden Prof. Simeon Yates, internetin hem faydaları hem de zararları olduğunu ve bu çalışmanın bu konuları incelemede yetersiz kaldığını ifade etti.
14 Mayıs 2024

Oxford, Bristol, Exeter Üniversiteleri ve Doğu Finlandiya Üniversitesi'nden bilim insanlarının yaptığı ortak araştırma, çocukluk ve gençlik dönemlerindeki hareketsiz yaşam tarzının atardamar sertleşmesini artırdığını ortaya koydu. Araştırmada, 11 ila 24 yaşları arasındaki bin 339 kişi üzerinde 13 yıl boyunca yapılan incelemeler sonucunda, günde 6 saatten 9 saate çıkan hareketsizlik süresinin atardamar sertleşmesini yaklaşık yüzde 10 artırdığı bulundu. Ayrıca, yaşlanmanın atardamar sertliğini artırdığı ve bu durumun yetişkinlerde genç yaşta ölüm riskini yüzde 47 artırabileceği, günde en az 3 saatlik hafif fiziksel aktivitenin ise atardamar sertleşmesi riskini en aza indirebileceği belirtildi.
27 Mart 2024

Almanya'daki Mainz Johannes-Gutenberg Üniversitesi'nin araştırmasına göre, 2001, 2002 ve 2003 doğumlu gençler, kendilerinden 10 yıl önce doğanlara kıyasla bekarlıktan önemli ölçüde memnun. Araştırma, 2008 ile 2021 yılları arasında yaklaşık 12 bin kişinin katıldığı anketlerin verilerini analiz etti. Psikolog Dr. Tita Gonzalez Aviles, özellikle Batı ülkelerinde bekarlığın sosyal açıdan daha kabul edilebilir hale geldiğini ve gençlerin bireysel yaşamaya daha fazla değer verdiğini belirtti.
26 Haziran 2024

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle Türkiye'deki çocuk istihdamındaki artışa ve ciddiyetine dikkat çekti. TÜİK'in 'İstatistiklerle Çocuk 2023' raporuna göre, 2021'den 2023'e kadar çocuk istihdamı 239 bin kişi artarak 759 bine ulaştı. Çocuk istihdam oranı ise yaklaşık 6 puan artışla %19,6'ya yükseldi. DİSK, 15 yaş altı ve tarımsal alanda mevsimlik çalışan çocukların durumunun daha da vahim olduğunu belirtti.
23 Nisan 2024

Uzmanlar, Z kuşağının para dismorfisi adı verilen finansal güvensizlik eğiliminden muzdarip olduğunu belirtiyor. Finansal terapist Amanda Clayman, bu durumu kişinin kendi finansal refahı veya durumu hakkında olumsuz ve gerçekçi olmayan bir algı olarak tanımlıyor. Gençlerin maddi kaygılarla boğuştuğu ve ebeveynlerinden maddi yardım aldıkları belirtiliyor. Ayrıca, sosyal medya baskılarının ve siber ödemelerin bu durumu daha da kötüleştirdiği ifade ediliyor.
27 Temmuz 2024

Abbas Güçlü, özel okul ücretlerinin sürekli artış gösterdiğini ve bu durumun veliler için büyük bir yük haline geldiğini belirtiyor. Özellikle beyaz yakalı çalışanların maaş artışlarının, özel okul ücretlerindeki artışla baş edemediğini vurguluyor. Güçlü, özel okulların ticarethane mantığıyla yönetilmesini ve yüksek zam oranlarını eleştiriyor. Ayrıca, öğretmenlerin düşük maaşlarla çalıştırılmasının ve burslu öğrenci maliyetlerinin diğer öğrencilere yüklenmesinin etik olmadığını ifade ediyor.
21 Temmuz 2024

ABD'li Genel Cerrah Vivek Murthy, 1997 ile 2012 arasında doğan Z kuşağının, çoğu kişinin orta yaşa kadar yaşamadığı zorlukları sosyal medya yüzünden yaşadığını belirtti. 2024 Dünya Mutluluk Raporu'na göre, ABD'deki gençler dünya genelinde mutsuluk sıralamasında düşük bir konumda yer alıyor. Wellbeing Araştırma Merkezi direktörü Jan-Emmanuel De Neve, özellikle Kuzey Amerika ve Batı Avrupa'da gençlerin mutluluğunda ciddi düşüşler olduğunu ve bu durumun acil politika eylemleri gerektirdiğini ifade etti.
6 Mayıs 2024

Türkiye'de işgücüne dahil olmayan nüfusun 30.7 milyon olduğu belirtiliyor, bu durumun işgücü istatistiklerini inceleyenler ve sosyologlar için önemli bir konu olduğu vurgulanıyor. İşgücüne katılım oranı %53.2 olarak belirtilirken, bu oranın OECD ülkeleri arasında Meksika'dan sonra en düşük olduğu ifade ediliyor. 15 yaş ve üzeri nüfusun sadece 31.8 milyonunun çalıştığı, kadınların büyük bir kısmının işgücüne dahil olmadığı ve bu durumun Türkiye'nin sosyolojik yapısını da yansıttığı belirtiliyor.
29 Şubat 2024

Akif Beki, popülist bir siyasetçinin halkla olan ilişkisini aşk olarak tanımlamasını eleştiriyor. Siyasetçinin, zengin seçkinlerden alıp halka verdiklerini iddia eden ucuz halkçılığının, aslında ekonomik eşitsizlikleri derinleştirdiğini vurguluyor. İstanbul Sanayi Odası'nın İSO 500 araştırmasına göre, enflasyon ortamında patronların kârı artarken, çalışanların gelirlerinin bu artışın çok gerisinde kaldığı belirtiliyor. Son 5 yılda patronların kârının 8 kat, çalışanların ücretlerinin ise sadece 2,5 kat arttığına dikkat çekiliyor.
16 Mart 2024

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce, Türkiye'de her üç öğrenciden birinin okula aç gittiğini belirtti. İBB, bu sorunu hafifletmek amacıyla 2 milyon beslenme paketi dağıtma kararı aldı. Gökce, bu sorunun yalnızca yerel yönetimlerin inisiyatifine bırakılmaması gerektiğini ve okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek sunulmasının şart olduğunu vurguladı. İPA'nın araştırmasına göre, öğrencilerin yüzde 60'ı haftada en az bir gün kahvaltı yapmıyor ve yüzde 19,2'si parasızlık nedeniyle haftada en az bir gün aç kalıyor.
10 Eylül 2024

Bristol Üniversitesi Kişisel Finans Araştırma Merkezi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, düzenli olarak para biriktirmek insanların daha rahat uyumasını sağlıyor. Araştırma, birikim yapan kişilerin daha az maddi kaygı taşıdığını ve bu nedenle daha iyi uyuduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca, tasarruf yapmanın ruh sağlığına da olumlu etkileri olduğu belirtiliyor. Araştırma, her 10 kişiden altısının para biriktirme eğiliminde olduğunu gösteriyor.
10 Temmuz 2024

Bilimsel araştırmalar, gıda boyalarının çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini göstermektedir. Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ufuk Tansel, özellikle çocuklar üzerinde yapılan araştırmalarda gıda boyalarının davranışsal ve bilişsel etkilerinin saptandığını belirtmiştir. Sentetik renklendiriciler ve tatlandırıcıların hiperaktif çocuklarda çeşitli sağlık sorunlarına neden olduğu gözlemlenmiştir. Tansel, tüketicilere aşırı yapay renkli ürünlerden kaçınmalarını önermektedir.
16 Mart 2024

Britanya'da yapılan bir araştırmaya göre, beş ila yedi yaş arasındaki her dört çocuktan biri akıllı telefona sahip. Aynı yaş grubundaki çocukların sosyal medya kullanımı da artış gösterdi; yaş sınırı 13 olmasına rağmen, çocukların yaklaşık yarısı WhatsApp gibi uygulamaları kullanıyor. Sosyal medya, canlı yayın ve çevrimiçi oyun kullanım oranlarındaki artış dikkat çekici. Ofcom yetkilisi, bu durumun sektör için bir uyandırma çağrısı olduğunu ve şirketlerin çocukları güvende tutmak için yasal adımlar atması gerektiğini belirtti.
21 Nisan 2024

İsveç'teki Karolinska Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırma, düzenli olarak yeterli uyku alan kişilerin kendilerini olduklarından yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini gösterdi. Araştırma, 18-70 yaş arası 429 kişi üzerinde yapıldı ve uykusuzluğun hissedilen yaş üzerindeki etkileri incelendi. Ayrıca, 'sabah kuşları' ile 'gece kuşları' arasında uykusuzluğa verilen tepkilerin farklı olduğu gözlemlendi. Araştırmanın sonuçları, uykunun insanların kendilerini kaç yaşında hissettiklerine dair önemli bir etkiye sahip olduğunu ve daha genç hissetmenin sosyal ve fiziksel aktiviteye katılımı artırabileceğini ortaya koydu.
27 Mart 2024

Save the Children kuruluşunun raporuna göre, 2023 yılında dünya genelinde 10 milyondan fazla çocuk evlerini terk etmek zorunda kaldı. 2010 yılından bu yana yerinden edilen çocukların sayısı iki katından fazla artarak 50 milyonu aştı. Günde 29 bin çocuğun yerinden edildiği belirtilirken, Sudan ve Somali'deki çocuklar en çok etkilenenler arasında yer aldı. Gazze'de ise yerinden edilenlerin oranı, dünya genelindeki en yüksek oranlardan biri olarak kaydedildi.
19 Şubat 2024

Türkiye'de akraba evliliği oranı %23.2 olup, bu durum nadir kalıtsal hastalıkların görülme sıklığını artırıyor. Ancak, yeni doğan bebeklerde sadece altı nadir hastalık için tarama yapılıyor, bu sayı Tayvan, Kanada, İtalya ve ABD gibi ülkelerde çok daha yüksek. Türkiye'de tahminen 5 milyondan fazla bireyin bir nadir hastalığı varken, nadir hastalıkların erken tanı ve tedavisi için yenidoğan tarama programlarının genişletilmesi gerekiyor. Ayrıca, nadir hastalıklardan etkilenen bireyler ve aileleri, sağlık harcamaları nedeniyle ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalıyor.
3 Mart 2024

Tarihsel afetlerde kadın ve kız çocuklarının ölüm oranlarının erkeklere göre daha yüksek olduğu belirtiliyor. Afet sırasında ve sonrasında kadınların karşılaştığı zorluklar arasında toplumsal cinsiyet rolleri, kadın bedeni üzerindeki baskı ve bakım sorumluluğu gibi faktörler yer alıyor. Ayrıca, afet bölgelerinde kadınların yüzde 52'sinin kayıt dışı çalıştığı ve bu durumun afet sonrası işsizlik ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamamalarına yol açtığı vurgulanıyor.
8 Mart 2024

AXA sigorta şirketi tarafından yapılan bir ankete göre, dünya genelinde ruh sağlığı bozuklukları artış gösteriyor. Türkiye, yüzde 38'lik oranla ruh sağlığı bozukluğu yaşayan ülkeler arasında ikinci sırada yer alıyor. Araştırma, özellikle gençler arasında ruh sağlığı sorunlarının daha yaygın olduğunu belirtiyor. 18-24 yaş arası gençlerin yüzde 43'ü ruhsal bir hastalığı olduğunu ifade ederken, bu oran 65-75 yaş arası katılımcılarda yüzde 14'e düşüyor.
11 Mart 2024

Britanya'da yapılan bir araştırma, kız öğrencilerin sadece kızların alındığı okullarda, karma okullardaki ve erkek okullarındaki öğrencilere kıyasla daha başarılı olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre, kız öğrenciler tek cinsiyetli okullarda daha iyi performans gösteriyor. Uzmanlar, bu durumun kızların başarılı okul arkadaşlarını ve tekniklerini taklit etme yeteneklerinden ve erkeklerin sınıfta daha fazla zaman almasının önlenmesinden kaynaklanabileceğini belirtiyor. Kız Okulları Birliği ve Girls' Day School Trust yetkilileri, kızlara potansiyellerini geliştirmeleri için gereken alanın verilmesinin önemini vurguluyor.
14 Mayıs 2024
İşaretlediklerim