Suriye sınırında insan kaçakçılığı yaptığı iddiasıyla emekli edilen Tuğgeneral Bilal Çokay, Şanlıurfa Akçakale Başsavcılığı'nın talimatıyla Ankara'da gözaltına alındı ve tutuklandı. Milli Savunma Bakanlığı, insan kaçakçılığı iddialarını doğrulamış ve Çokay hakkında inceleme başlatmıştı. Çokay'ın makam aracıyla insan kaçakçılığı yaptığı iddiaları üzerine emekli edildiği belirtilmişti.
27 Haziran 2024

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi asistanı, bir hasta yakını tarafından darp edilerek sağ el parmakları kırıldı. Olay, bir hastanın ameliyatının ertelenmesi sonucu gerçekleşti. Tıp fakültesi yönetimi ve Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği, sağlıkta şiddet olaylarını kınayarak, bu tür olayların önlenmesi için daha etkili tedbirler ve yaptırımların hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Saldırgan tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
12 Şubat 2024

Karabük Üniversitesi'nde, çoğunluğu Afrikalı öğrenciler olmak üzere, grup seks ve HIV ile HPV vakaları gibi asılsız iddialar sosyal medyada hızla yayıldı. Bu kampanya, ağırlıklı olarak Ümit Özdağ'ın destekçileri tarafından yaygınlaştırıldı. İl Sağlık Müdürlüğü ve üniversite yetkilileri, bu iddiaların asılsız olduğunu açıkladı. İsmail Kılıçarslan, bu tür kampanyaların Türkiye'ye zarar verdiğini ve milli güvenlik sorunu oluşturduğunu belirtiyor.
26 Mart 2024

Trabzonspor ile Fenerbahçe arasında oynanan ve Fenerbahçe'nin 3-2 galip geldiği maçın ardından, Trabzonspor taraftarları sahaya girerek Fenerbahçeli futbolculara saldırdı. Bu sırada Fenerbahçe'nin Nijeryalı sağ beki Bright Osayi-Samuel, kendisine ve takım arkadaşlarına saldıran taraftarlara karşılık verdi. Osayi-Samuel'in bu eylemleri, hem Türkiye'de hem de dünyada sosyal medyada geniş yankı buldu. Olaylar sonrası Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Fenerbahçe Kulübü'nden yapılan açıklamalarda, yaşananlar kınandı ve soruşturma başlatıldığı belirtildi.
18 Mart 2024

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Bilimleri Anabilim Dalı başkanlığından alınan Cem Say, hukuki mücadelesini kazandı. Nisan 2024'te görevden alınan Say, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesiyle görevine geri döneceğini duyurdu. Say, görevden alınmasını 'görevi iyi yapma suçu' olarak nitelendirmişti.
17 Temmuz 2024

Netflix'te yayınlanan Zeytin Ağacı dizisi, aile dizimi yöntemiyle tedaviyi gündeme getirdi ve bu yöntem bilimsel çevrelerce eleştirildi. Türkiye Psikiyatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Ejder Akgün Yıldırım, dizinin psikiyatri ve ilaçları kötüleyerek halk sağlığı suçu işlediğini söyledi. Yıldırım, aile dizimi savunusunun aşı karşıtlığına benzer bir zihniyetle desteklendiğini ve bu tür uygulamaların zarar verici olabileceğini belirtti. Dizinin, bilimsel olmayan yöntemleri teşvik ederek halkı yanlış yönlendirdiği ifade edildi.
16 Temmuz 2024

Komedyen Şahan Gökbakar, Marmaris'teki kaçak villa yıkım kararıyla ilgili sessizliğini bozarak, toplumsal bilinç oluşacaksa ilk balyozu kendisinin vurabileceğini belirtti. Gökbakar, evi 2020'de yapı kayıt belgeli olarak aldığını ve herhangi bir ekleme yapmadığını söyledi. 2022'de evin yapı kayıt belgesinin iptal edildiğini ve SİT alanı olarak şerh düşüldüğünü ifade eden Gökbakar, Türkiye genelinde birçok kaçak yapı varken sadece kendi evinin yıkılmasının adil olmadığını savundu.
10 Eylül 2024

İspanya'nın Los Villares şehrinde, 39 yaşındaki bir adam daha güzel fotoğraflar çekebilmek için antik mağara resimlerine su dökerek hasara yol açtı. Bu eylemi Facebook'ta paylaşan adam, tarihi esere zarar vermek suçlamasıyla soruşturma altına alındı. Mağara resimlerinin yapıldığı kireç taşında suda eriyen tuzlar bulunuyor ve suyun bu tuzları çözündürmesi resimlere kalıcı hasar veriyor.
9 Ağustos 2024

Türkiye'nin en eski borsacılarından Mahmut Saymaz, borsadaki sürekli düşüş nedeniyle sosyal medyada isyan etti. Saymaz, 40 yıllık tecrübesine rağmen böyle bir durumla karşılaşmadığını ve ne alsa zarar ettiğini belirtti. Borsanın düşüşünün ana nedeni olarak piyasaya para girmemesi gösteriliyor. Bu durum büyük yatırımcıları bile isyan ettirirken, küçük yatırımcılar sessizce zarar ediyor.
14 Eylül 2024

Oya Armutçu, kötü komşuluk durumları ve bu durumlardan kurtulmanın hukuki yollarını ele alıyor. Gürültü yapan, aidat ödemeyen ve hukuki uyarılara uymayan kötü komşularla ilgili okuyucuların sorularını İstanbul Barosu avukatı Mustafa Şeref Kısacık'a yönlendiriyor. Kısacık, kötü komşulardan kurtulmanın hukuki prosedürleri hakkında bilgi veriyor. Makalede, son çare olarak kötü komşunun mülkünün satın alınabileceği önerisi de yer alıyor.
26 Şubat 2024

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Orhaneli Termik Santrali'nin bacalarının filtresiz çalıştırıldığını ve bu durumun bölge halkının sağlığını olumsuz etkilediğini belirtti. Santral, 2014 yılında özelleştirilmiş ve Çelikler İnşaat ve Sanayi AŞ'ye satılmıştı. Pala, daha önce Meclis'e verdiği soru önergesinde, termik santrallerin çevresinde yaşayan insanların sağlığını olumsuz etkilediğini kanıtlayan bilimsel araştırmalara dikkat çekmişti. Pala, yetkilileri göreve çağırarak, santralin filtresiz çalıştırılmasına göz yuman kamu yöneticilerini sorumlu tuttu.
21 Ağustos 2024

Lokman Hekim Sağlık Vakfı tarafından yapılan bir araştırmaya göre, her 10 tıp öğrencisinden biri mesleğe başlamadan şiddet görüyor ve her dört sağlık çalışanından biri fiziksel şiddetle karşı karşıya kalıyor. Şiddet mağduru öğrencilerin büyük bir çoğunluğu bağırma ve psikolojik aşağılamaya maruz kalıyor. Fiziksel saldırılar arasında yumruk, tekme, tokat gibi eylemler yer alırken, sağlıkta şiddetin küçük bir yüzdesi cinsel şiddet olarak raporlanmış. Vakıf, sağlık çalışanları için daha güvenli çalışma ortamları oluşturmayı ve kamuoyunda farkındalığı artırmayı hedefliyor.
27 Nisan 2024

Uğur Dündar, piyasada gerçek gıda ürünlerinin yerine çeşitli aromaların satıldığını ve bu durumun tüketicileri yanılttığını belirtti. Dündar, internette satılan bu aromaların çeşitliliğine dikkat çekerek, ekmekten peynire kadar birçok ürünün sahte versiyonlarının bulunduğunu vurguladı. Ayrıca, gıda ürünlerinde kullanılan katkı maddelerinin ve kimyasalların sayısının oldukça fazla olduğunu ifade etti.
13 Temmuz 2024

Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Ayşe Akın'ın yapay zeka aracılığıyla üretilen ses ve görüntüsü, sosyal medya üzerinden ilaç pazarlamak için kullanıldı. Akın, bu sahtekarlıkla ilgili hukuki süreci başlattı ve CİMER'e şikayette bulundu. Sahte videolarda Akın, Meksika Üniversitesi baş üroloğu olarak tanıtılıyor ve idrar kaçırmaya karşı bir ilaç öneriliyor. Firmanın web sitesi adresi New York olarak gözükse de, haritadaki konumu Ukrayna'da ve ilaç Bulgaristan, Slovenya ve Hırvatistan'da satışta.
17 Haziran 2024

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, danışmanlık merkezlerine en çok amfetamin bağımlılığı nedeniyle başvuru yapıldığını açıkladı. Dinç, bağımlılığa toplumda kötü bir alışkanlık olarak bakıldığı için sonuç almakta zorlandıklarını belirtti. Ayrıca, kadınlar ve erkekler arasındaki bağımlılık oranlarının yakınlaştığını ve kadınların tedaviye katılımının erkeklere göre çok daha düşük olduğunu vurguladı. Yeşilay, 107 danışmanlık merkeziyle ücretsiz hizmet veriyor ve bu merkezlere 1 milyondan fazla kişi başvurmuş durumda.
25 Haziran 2024

Milli boksör Tuğrulhan Erdemir, 17 Şubat 2024'te İspanya'nın Alicante kentinde yapılan doping kontrol testinde yasaklı bir diüretik madde tespit edilmesi nedeniyle Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na katılamayacak. Uluslararası Test Ajansı (ITA) tarafından yapılan açıklamada, Erdemir'in numunesinde hidroklorotiyazid maddesi bulunduğu belirtildi ve geçici men cezası verildi. Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi Dopingle Mücadele Dairesi (CAS ADD) bu cezayı onadı. Erdemir'in avukatı Anıl Gürsoy Artan, sporcunun yasaklı madde kullanmadığını ve kararın haksız olduğunu savundu.
26 Temmuz 2024

ABD'nin Nevada eyaletinde bir mahkeme, Las Vegas menşeli bir şirketi, sattığı alkali suyun beş kişide karaciğer rahatsızlığına neden olduğu iddiasıyla 130 milyon dolar tazminata mahkum etti. Suyun analizinde roket yakıtı bileşeni olan hidrazin kimyasalına rastlandı. Bu karar, yiyecek ve içecek üreticilerine kalite güvencesine sadık kalmaları konusunda bir mesaj olarak görülüyor. Şirketin ürünleri, 2021'de sağlık riskleri nedeniyle ABD Gıda ve İlaç Dairesi ve Güney Nevada Sağlık Bölgesi tarafından toplatılmıştı.
9 Şubat 2024

Beslenme uzmanı Prof. Dr. Emel Alphan, limon ve detoks sularının zayıflatmadığını belirtti. Alphan, limonun yağı eritmediğini basit bir deneyle anlatarak, limon suyu içerek zayıflamanın mümkün olmadığını vurguladı. Ayrıca, kilo vermek isteyenlerin mucize içecek ve yiyeceklerden medet ummamaları gerektiğini, bunun yerine düşük enerji yoğunluğuna sahip meyve ve sebzeleri tercih etmeleri gerektiğini söyledi.
27 Haziran 2024

Çevreciler, maymunların evcil hayvan veya süs eşyası olarak gösterildiği ve kötüye kullanıldığı videoların sosyal medyada yayılmasına karşı uyarıda bulunuyor. Bu uyarı, Holly LeGresley adlı bir kişinin, Endonezya'da maymunlara işkence edilmesi için para ödeyen bir gruba üye olduğunun ortaya çıkması ve suçlu bulunması sonrasında geldi. LeGresley'in suç ortaklığı, BBC'nin bir yıllık soruşturması sonucu keşfedildi ve cezası yakında açıklanacak. Trentham Maymun Ormanı'nın park müdürü Matt Lovatt, insanları bu tür videoları yaymamaları konusunda uyardı ve maymunların doğal davranışlarının kutlanması gerektiğini vurguladı.
10 Mayıs 2024

Milli yüzücü Hüseyin Emre Sakçı, Sırbistan'da düzenlenen Su Sporları Avrupa Şampiyonası'nda 50 metre kurbağalamada altın madalya kazandı. Sakçı, 26.92'lik derecesiyle birinci sırada yer aldı. Aynı yarışta Nusrat Allahverdi, 27.35'lik derecesiyle 17-18 yaş altı Türkiye rekorunu kırarak altıncı oldu. Erkekler 200 metre kelebekte ise Polat Uzer Turnalı, 1.56.55'lik derecesiyle Avrupa altıncısı oldu.
23 Haziran 2024
İşaretlediklerim