Mustafa Yücel, Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol'u tehdit etmek suçlamasıyla yargılanırken, adli kontrol şartlarına uymadığı için hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Yücel, daha önce elektronik kelepçe tedbirini ihlal etmiş ve tazyik hapsi cezası almıştı. Şenol'un avukatları, Yücel'in tutuklanmasını talep etti. Ankara 10'uncu Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi'nin müdahil olma talepleri kabul edildi. Şenol, sekiz aydır tehdit altında yaşadığını ve daha kesin bir karar beklediğini ifade etti.
28 Şubat 2023

MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Soruşturma kapsamında daha önce 15 kişi tutuklanırken, bu sabah üç kişi daha gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Emre Yüksel de bulunuyor. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Yüksel'in özel kalem müdürü olduğu iddialarını yalanladı ve Yüksel'in hiçbir zaman kendileri için çalışmadığını belirtti.
25 Ocak 2023

Gazeteci Güngör Arslan'ın öldürülmesiyle ilgili davada, 14 sanıktan ikisi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Azmettirici olduğu iddia edilen eski Ülkü Ocakları il başkanı Ersin Kurt ise beraat etti. Arslan, 19 Şubat'ta ofisinde silahlı saldırıya uğramış ve hayatını kaybetmişti. Savcılık, Arslan'ın Kocaeli Belediyesi'nden ihale alan Kurt tarafından 'susturulmak için' öldürüldüğünü savunmuştu. Mahkeme, diğer sanıkların da cezalarını açıkladı ve bazılarına hapis cezası verirken, bazıları beraat etti.
10 Ocak 2023

Gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili davada Cumhurbaşkanlığı müdahil oldu. Duruşma sırasında Cumhurbaşkanlığı avukatı Timuçin Üzel, davaya katılma talebinde bulundu ve Cumhurbaşkanlığı'nın 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' suçlarından zarar gördüğünü belirtti. Mahkeme, Cumhurbaşkanlığı'nın 'anayasayı ihlal' suçundan zarar görme ihtimali bulunduğunu belirterek avukatın duruşmalara katılması talebini kabul etti. Bir sonraki duruşma 10 Ocak 2024'te yapılacak.
1 Kasım 2023

Ülkü Ocakları'nın eski genel başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesiyle ilgili soruşturmayı yürüten savcı Durdu Özer'in, MHP'li isimlerle samimi ilişkiler içinde olduğu belgelendi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başdanışmanı Eyüp Yıldızlar ve diğer MHP'li isimlerle çekilmiş fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmiş ve cinayetle ilgili şu ana kadar 13 kişi tutuklanmıştı.
18 Ocak 2023

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Covid-19 enfeksiyonu nedeniyle vefat eden Prof. Dr. Mehmet Ümit Ergenoğlu'nun kızlarına bağlanan maaş, SGK tarafından kesildi ve iki yıllık ödemelerin iadesi istendi. Ergenoğlu'nun enfeksiyonu meslek hastalığı olarak kabul edilmiş ve kızlarına tazminat ödenmişti. Ancak SGK, Ergenoğlu'nun hizmet alımı sözleşmesiyle çalıştığı gerekçesiyle gelir bağlanamayacağını belirtti. İstanbul Tabip Odası ve Aslı Sungur, SGK'nın kararına itiraz etti ve destek istedi.
10 Mayıs 2023

Dünya genelinde intihar oranları azalırken, hekimler arasında bu oran artmaktadır. Türkiye'de son 10 yılda en az 39 hekim intihar etmiştir. Araştırmalar, cerrahi branşlarda çalışan hekimlerin intihar oranlarının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Hekimlerin intihar sebepleri arasında zor eğitim dönemi, yüksek iş yükü, stres, idareci baskısı, fiziksel yorgunluk, şiddet, performans kaygısı ve tükenmişlik sendromu sayılmaktadır. Psikiyatri uzmanları ve Türk Tabipleri Birliği, sağlık politikalarının ve çalışma koşullarının hekimler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekmektedir. Hekim Birliği Sendikası, hekim intiharlarını araştırmak ve önlemek için bir komisyon kurmuş ve Türk Psikiyatri Derneği acil önlemler alınmasını talep etmiştir.
19 Ocak 2024

Harvard Tıp Fakültesi morgunun eski müdürü Cedrick Lodge ve eşi, bağışlanan kadavralardan alınan parçaları internet üzerinden satmakla suçlanıyor. Bu durumdan etkilenen aileler, Harvard Üniversitesi rektörü ve diğer yetkililere karşı toplu dava açtı. Lodge'un potansiyel alıcıları morga sokarak kadavraları incelemelerine izin verdiği ve vücut parçalarının satışı için PayPal üzerinden ödemeler alındığı iddia ediliyor. Harvard Üniversitesi, konuyla ilgili sorulara yanıt vermedi.
20 Haziran 2023

Kenya'da, hukuk eğitimi almadan 26 dava kazanan bir kişinin, gerçek bir avukatın kimliğini çalarak davalara girdiği belirlendi. Sahte avukat 'Brian Mwenda Ntwiga', kazandığı davaların basit olmadığı, sulh, temyiz ve hatta yüksek mahkemede görülen davaları da kazandığı belirtildi. Durum, Kenya medyasında geniş yankı buldu ve halkı hem öfkelendirdi hem de eğlendirdi. Sahte avukata, Kenya Hukuk Derneği ve Kamu Savcılığı Müdürü tarafından kınama gelmesine rağmen, çok sayıda övgü ve destek de geldi.
22 Ekim 2023

Harvard Üniversitesi'nde etik olmayan davranışları araştıran Profesör Francesca Gino, verileri tahrif etmekle suçlanıyor. Gino, davranış bilimi alanında önemli şirketlere danışmanlık yapmış ve saygın yayınlarda çalışmaları bulunuyor. Harvard, Gino'nun içinde olduğu çalışmaları incelemeye aldı ve DataColada isimli bir grup, Gino'nun çalışmalarında sahtekarlık kanıtları bulduğunu iddia ediyor. Gino, iddiaları ne reddetti ne de kabul ettiğini belirtti.
1 Temmuz 2023

12 Ocak 2024'te, İstanbul'da bir kafeye yapılan saldırı sonucu bir kişi öldürüldü ve birkaç kişi yaralandı. Saldırıyı azmettiren Fatih Uzunyayla, mahkeme tarafından müebbet ve 39 yıl hapis cezasına çarptırıldı ancak sadece 4 ay 3 hafta tutuklu kaldı ve infaz düzenlemeleri sayesinde serbest bırakıldıktan sonra kaçtı. Tetikçiler ise müebbet hapse mahkum edildi. Adalet sisteminin güçlü kişilere karşı gösterdiği bu tutum, Barış Terkoğlu tarafından eleştirildi.
13 Mayıs 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 15 Haziran 2024 itibariyle 2 bin 419 gündür hapiste. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar vermiş olmasına rağmen, Türkiye'deki mahkemeler tutukluluğunun devamına karar verdi. Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı ve yeniden yargılanma talebi reddedildi.
15 Haziran 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 3 Temmuz 2024 itibariyle 2 bin 437 gündür hapiste. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar verse de, Türkiye bu kararı uygulamadı. Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı ve yeniden yargılanma talebi reddedildi.
3 Temmuz 2024

Çorum'da Başöğretmen İmam Hatip Ortaokulu'nda bir öğrenci fenalaştıktan sonra hastaneye gönderildi. Bu olayın ardından öğrencinin velisi ve yakını, okul müdürü Hacı Ömer Atılgan ve okul görevlisi Mehmet Öztürk'e zincirle saldırdı. Saldırganların yakalanması için çalışmalar devam ederken, yabancı uyruklu D.H.H. ve A.A.M.M. hakkında yurt dışı çıkış yasağı kararı alındı. Başsavcılık, olayla ilgili tüm delillerin toplandığını ve soruşturmanın sürdüğünü belirtti.
10 Haziran 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nden emekli Prof. Nükhet Sirman, Dissensus Research adlı kuruluşun kurucu ortağı olarak yürüttüğü bir araştırma sırasında, görüştüğü bir kişinin 'teknik takipte' olması gerekçesiyle 23 Mart'ta İstanbul'da gözaltına alındı ve Mersin'e götürüldü. Sirman'ın jandarma sorgusu tamamlandı ve dosyada gizlilik kararı bulunuyor. İlerleyen süreçte başsavcının Sirman'ın ifadesini alması bekleniyor.
26 Mart 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nden emekli Prof. Dr. Nükhet Sirman, bir araştırma kapsamında görüştüğü teknik takipte olan bir kişi nedeniyle gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Sirman'a yurtdışı yasağı getirildi ve haftada bir gün karakola imza atma zorunluluğu konuldu. Bu olay, Sirman'ın duruşmasının ardından gerçekleşti.
26 Mart 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 23 Haziran 2024 itibariyle 2 bin 427 gündür hapiste. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında hükümeti ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçlamalarıyla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar verse de, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamadı. Kavala'nın yeniden yargılanma talebi de reddedildi ve Yargıtay, Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı.
23 Haziran 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 30 Haziran 2024 itibariyle 2 bin 434 gündür hapiste. Kavala, 2017 yılında gözaltına alındı ve Gezi eylemleri ile 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında çeşitli suçlamalarla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar verse de, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamadı. Kavala'nın yeniden yargılanma talebi de reddedildi ve Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı.
30 Haziran 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 27 Haziran 2024 itibariyle 2 bin 431 gündür hapiste. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar verse de, Türkiye bu kararı uygulamadı. Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı ve Kavala'nın yeniden yargılanma talebi reddedildi.
27 Haziran 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nden emekli Prof. Nükhet Sirman, saha araştırması kapsamında görüştüğü bir kişinin teknik takip altında olması gerekçesiyle 23 Mart 2024 tarihinde İstanbul'dan Mersin'e götürülerek gözaltına alındı. Gözaltı sürecinde herhangi bir somut delil bulunamamasına rağmen Sirman'ın gözaltında tutulması, Boğaziçili akademisyenler tarafından kanunsuz ve keyfi bir uygulama olarak nitelendirildi. Akademisyenler, Sirman'ın serbest bırakılmasını talep ederek, bu tür uygulamaların Türkiye akademisi için karanlık bir dönemin başlangıcı olmamasını dilediklerini belirtti.
26 Mart 2024
İşaretlediklerim