Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Şubat 2022'de başlayan Ukrayna savaşından bu yana ilk defa işgal edilen Ukrayna topraklarındaki Mariupol kentini ziyaret etti. Kremlin'in açıklamasına göre Putin, Mariupol'de bir iş gezisinde bulundu. Rus devlet televizyonu, Putin'in kentte helikopterle tur attıktan sonra otomobiliyle dolaşarak halkla sohbet ettiğini yayınladı.
19 Mart 2023

NATO Askeri Komite Başkanı Oramiral Rob Bauer, NATO Genelkurmay Başkanları Toplantısı sonrasında düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın stratejik hedeflerinin değişmediğini ve bu nedenle bahar aylarında yeni bir taarruz düzenleme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. Bauer, Ukrayna'nın da bu ihtimali göz önünde bulundurarak hazırlık yapması gerektiğini ifade etti.
19 Ocak 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya ait iki insansız hava aracının (İHA) Belgorod bölgesinde ve bir İHA'nın da Kursk bölgesinde düşürüldüğünü açıkladı. Bakanlık, saldırılarda ölen veya yaralanan olmadığını belirtti. Son dönemde Ukrayna'nın, Rusya'nın batı bölgeleri ve Moskova'ya yönelik İHA saldırıları artmıştı.
13 Ağustos 2023

Rus ordusu, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gece saatlerinde füze saldırısı gerçekleştirdi. Kiev Şehri Askeri İdaresi Başkanı Sergey Popko'nun sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamaya göre, Hazar Deniz bölgesinden fırlatılan X-101/555 tipi seyir füzeleri Ukrayna hava savunma kuvvetleri tarafından havada imha edildi. İmha edilen füze parçaları Kiev'in Desnyan semtinde bazı hasarlara yol açtı, ancak ölü veya yaralı olup olmadığına dair henüz bir bilgi paylaşılmadı.
6 Haziran 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova'ya insansız hava araçları (İHA) ile saldırı düzenlendiğini duyurdu. Rusya Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna yönetimini suçlayarak saldırıları 'terör eylemi' olarak tanımladı. ABD, Rusya topraklarına saldırı düzenlenmesini desteklemediğini açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı, sekiz İHA'nın gönderildiğini ve bunlardan beşinin düşürüldüğünü, üçünün ise güzergahlarının değiştirildiğini bildirdi. Moskova Belediye Başkanı, saldırılarda iki kişinin hafif yaralandığını açıkladı. Ukrayna cumhurbaşkanının danışmanı ise Kiev'in saldırılarla ilgisi olmadığını söyledi, ancak olayları görmekten mutluluk duyduklarını ifade etti.
30 Mayıs 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Dnipro kentinde bir konuta isabet eden Rus füzesi sonucu 25 sivilin hayatını kaybettiğini, aralarında bir çocuğun da bulunduğunu ve 13'ü çocuk 73 kişinin yaralandığını açıkladı. Saldırı sonrası enkazdan altı çocuğun kurtarıldığı belirtildi. Dnipro'da üç günlük yas ilan edilirken, evsiz kalan siviller için çadırlar kuruldu ve sıcak yiyecek ile içecek ikram ediliyor.
15 Ocak 2023

Ukrayna, Rus ordusunun başkent Kiev'e düzenlediği hava saldırısında 3 kişinin, aralarında 2 çocuğun da bulunduğu, öldüğünü ve 10 kişinin yaralandığını açıkladı. Kiev Şehri Askeri İdaresi Başkanı Sergey Popko, saldırıda seyir ve balistik füzelerin kullanıldığını ve tüm hava hedeflerinin Ukrayna savunma kuvvetleri tarafından imha edildiğini belirtti. Füze parçalarının bir polikliniğe ve çok katlı bir binaya düşmesi sonucu can kayıpları ve yıkım meydana geldiği, ayrıca Dnipro ilçesinde bir evin hasar gördüğü ve park halindeki arabaların yandığı bildirildi.
1 Haziran 2023

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü, Rus kuvvetlerinin işgal ettikleri Ukrayna topraklarında uydu interneti sağlayıcısı Starlink'in terminallerini kullandığını belirtti. Starlink, Ukrayna'da savaşın başından itibaren önemli bir iletişim aracı olarak kullanılmaya başlanmıştı. Ancak, Starlink'in sahibi olan SpaceX, Rusya'da bu hizmeti satmadığını ve Rusya'ya ekipman göndermediğini açıkladı. Bu durum, Starlink ekipmanlarının işgal altındaki bölgelerde nasıl kullanıldığına dair soruları beraberinde getiriyor.
11 Şubat 2024

Avrupa Birliği, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen 1.5 milyon avroyu Ukrayna'ya gönderdi. Bu adım, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'ya savaş açmasından bu yana Moskova Merkez Bankası'nın dondurulan 210 milyar avro tutarındaki varlıklarının bir kısmının Kiev yönetimine aktarılması anlamına geliyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu transferin Avrupa'yı daha güvenli bir yer haline getireceğini belirtti.
26 Temmuz 2024

Kiev Şehri Askeri İdaresi, Rus kuvvetlerinin başkent Kiev'e sabah erken saatlerde hava saldırısı gerçekleştirdiğini duyurdu. Saldırının Hazar bölgesinden kalkan stratejik bombardıman uçakları Tu-95MS, Tu-160 tarafından yapıldığı ve X-101/555 tipi seyir füzeleri kullanıldığı belirtildi. Ayrıca, Rus güçlerinin insansız hava araçları (İHA) da kullandığı ve Ukrayna hava kuvvetlerinin tüm hedefleri imha ettiği ifade edildi. Füze parçalarının Kiev'in bazı semtlerine düşmesi sonucu yangınlar çıktığı bildirildi.
18 Mayıs 2023

Romanya, elindeki iki Patriot savunma sisteminden birini Ukrayna'ya hibe etme kararı aldı. Bu karar, Romanya meclisinde kabul edilen yasa tasarısının Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis tarafından onaylanmasıyla yürürlüğe girecek. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bu yardımı memnuniyetle karşılayarak, Romanya'ya minnettarlığını ifade etti ve bu sistemin Ukrayna'nın hava sahasını Rus füze saldırılarına karşı koruyacağını belirtti. Romanya, 2004'ten beri NATO üyesi olup, Ukrayna ile 650 kilometrelik bir sınırı paylaşmaktadır.
6 Eylül 2024

ABD Savunma Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, Ukrayna'nın Kırım'a operasyon düzenlemesi halinde silah desteğinin süreceğini belirtti. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov'un ABD silahlarıyla Kırım'a operasyon düzenleyeceklerini açıklamasının ardından Singh, Kırım'ın Ukrayna toprağı olduğunu ve ABD'nin bu konudaki pozisyonunu koruduğunu ifade etti. Singh, Ukrayna'nın topraklarını geri alma çabalarını her durumda destekleyeceklerini vurguladı.
20 Ocak 2023

Rusya'nın Dağıstan bölgesinde Mahaçkale ve Derbent şehirlerinde kimliği bilinmeyen saldırganlar tarafından üç ayrı noktaya saldırı düzenlendi. Saldırılarda altı polis ve bir rahip hayatını kaybetti, 12 polis yaralandı. Çatışmalarda iki saldırganın da öldüğü bildirildi. Rusya, saldırılarda Ukrayna'nın parmağı olduğunu doğruladı ve bölgede olağanüstü hâl ilan edildi.
23 Haziran 2024

Ukrayna'daki savaş, nesli tükenmekte olan büyük benekli kartalın göç rotasını bozdu. Uzmanlar, kartalların Rusya'nın Şubat 2022'deki işgalinden önce ve sonra Ukrayna'daki hareketlerini karşılaştırdı ve kartalların geleneksel ikmal sahalarında daha az zaman harcadığını veya bu sahaları tamamen teğet geçtiğini tespit etti. Bu durum, kartalların yolculuğunun uzamasına neden oldu. Araştırmacılar, bu verileri göçmen kuşlar için çatışmalardan kaynaklanan riskleri daha iyi anlamak ve risk altında olabilecek diğer alanları modellemek için kullanıyor.
21 Mayıs 2024

Rusya'nın Belgorod Bölge Valisi Vyaçeslav Gladkov, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin gece saatlerinde bölgeye topçu saldırıları düzenlediğini ve bu saldırılarda Şebekino kentindeki bir geçici tahliye merkezine isabet eden bir saldırı sonucu bir kişinin hayatını kaybettiğini, iki kişinin yaralandığını bildirdi. Ayrıca bölgenin diğer kentlerine de saldırılar düzenlendiğini ve birçok binanın hasar gördüğünü aktardı. Daha önce de Ukrayna ordusuna bağlı bir sabotaj grubunun bölgeye girdiği ve Rusya tarafından operasyon düzenlendiği belirtilmişti.
31 Mayıs 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'nde düzenlenen Ukrayna Savunma Temas Grup Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusunun modern tanklara ihtiyaç duyduğunu ve bu konuda mücadele edeceklerini belirtti. Zelenski, müttefik ülkelerin Ukrayna'ya olan desteğinin önemini vurgulayarak, topraklarını özgürleştirmek için uzun menzilli füzelere de ihtiyaçları olduğunu ifade etti. Fransa ve Almanya'nın Ukrayna'ya muharebe araçları gönderme kararı aldığı, ancak Almanya'nın ağır tanklar konusunda ABD'nin kararını beklediği bilgisi paylaşıldı.
21 Ocak 2023

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Şubat 2022'den bu yana Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle başlayan savaş nedeniyle 23 bin kişinin kayıp olduğunu açıkladı. Bu kişilerin esir alındıkları, öldürüldükleri veya evlerinden ayrıldıkları belirtilirken, kayıp kişilerin akıbetini açıklığa kavuşturmak için çalışmaların yürütüldüğü ifade edildi.
19 Şubat 2024

ABD Savunma Bakanlığı'nın Ukrayna'ya 800 milyon dolar değerinde, misket bombası içeren yeni bir askeri yardım yapacağını duyurmasının ardından Rusya'dan tepki geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD'nin bu kararıyla Ukrayna'daki çatışmayı uzatmayı amaçladığını ve sivillerin risk altında olacağını belirtti. Zaharova, misket bombalarının uzun süre patlamadan kalabileceğini ve çatışmalar sona erdikten sonra bile patlayabileceğini, bu nedenle ABD'nin sorumluluk taşıyacağını ifade etti.
8 Temmuz 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Moskova ve Moskova Bölgesi'ne insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı düzenlediğini açıkladı. Açıklamada, Ukrayna İHA'larının Rus hava savunma sistemleri tarafından vurulduğu ve bir İHA'nın elektronik harp sistemiyle etkisiz hale getirildiği belirtildi. Kontrolünü kaybeden bir İHA'nın Moskova-City bölgesine düştüğü ve bir gökdelenin camının kırıldığı bildirildi. Önceki saldırılarda olduğu gibi bu saldırıda da ölü veya yaralı olmadığı belirtildi.
1 Ağustos 2023

Avrupa Birliği, 2022'de Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının ardından dondurduğu Moskova Merkez Bankası'na ait 210 milyar avro değerindeki varlıklardan elde edilen gelirleri Ukrayna'ya yardım amacıyla kullanma kararı aldı. Bu kararla, Ukrayna'ya silah alımı ve yeniden yapılanma projeleri için yaklaşık 3 milyar avro tahsis edilecek. Ayrıca, AB Ukrayna'ya 50 milyar avroluk bir kaynaktan daha fon sağlaması için gerekli reformların yapılması konusunda anlaşmaya vardı.
8 Mayıs 2024
İşaretlediklerim