Kiev Şehri Askeri İdaresi tarafından yapılan açıklamaya göre, Rus ordusu Kiev'e gece ve sabah erken saatlerinde İHA saldırıları gerçekleştirdi. Özellikle mayıs ayında Kiev'e yönelik hava saldırılarının arttığı belirtilirken, bu gece yapılan saldırıda tüm İHA'ların Ukrayna hava savunma kuvvetleri tarafından imha edildiği aktarıldı. İHA parçalarının Kiev'in çeşitli semtlerine düşmesi sonucu yangınlar çıktı, ancak ilk bilgilere göre yaralanan olmadığı ifade edildi. Rus ordusunun Mayıs ayında 11'inci kez Kiev'e hava saldırısı düzenlediği bildirildi.
20 Mayıs 2023

Ukrayna'da bulunan Zaporijya Nükleer Santrali'nde yangın çıktı. Yangının, santral yakınında süren top atışlarının neden olduğu ileri sürüldü. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, yangını Rusya'nın başlattığını iddia etti. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, yangını doğruladı ancak bölgede güvenlik açısından herhangi bir tehlike olmadığını bildirdi.
12 Ağustos 2024

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'ya 3 milyar 75 milyon dolarlık askeri yardım yapılacağını duyurdu. Pentagon, bu yardım paketinin içeriğinde 50 zırhlı Bradley piyade muharebe aracı, 500 TOW tanksavar füzesi ve 250 bin 25 mm mermi olduğunu belirtti. Pentagon Müsteşar Yardımcısı Laura Cooper, bu yardımın Ukrayna'daki savaşın dinamiklerini değiştireceğini ve Ukrayna'ya olan bağlılıklarını gösterdiğini ifade etti. Cooper ayrıca, Bradley araçlarının Rus zırhlılarına karşı etkili olacağını ve Ukrayna'nın topraklarını geri almasına yardımcı olacağını belirtti.
7 Ocak 2023

Ukrayna İçişleri Bakanı İgor Klimenko, Rusya'nın Donetsk bölgesindeki Pokrovsk kentine düzenlediği füze saldırısında beş kişinin hayatını kaybettiğini, 31 kişinin yaralandığını bildirdi. Klimenko, ayrıca Rusya'nın Harkiv bölgesindeki Kupyansk ilçesine düzenlediği saldırıda iki kişinin yaşamını yitirdiğini, beş kişinin yaralandığını belirtti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın bu eylemlerine karşı durulması gerektiğini ifade etti.
8 Ağustos 2023

Rusya, Alman Hava Kuvvetleri subaylarının Ukrayna Savaşı'yla ilgili bir görüşmesine ait ses kaydını yayınladı. Kayıtta, Alman subayların Kerç Köprüsü'nün bombalanması ve Ukrayna'ya Taurus füzelerinin teslimatı hakkında konuştukları duyuluyor. Almanya'da bu durum büyük yankı uyandırdı ve Berlin'de casuslukla mücadele birimi tarafından soruşturma başlatıldı. Almanya Savunma Bakanlığı ve Federal Meclis Kontrol Komitesi yetkilileri, olayın ciddiyetini ve olası sonuçlarını vurguladılar.
2 Mart 2024

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Moskova bölgesine insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı girişiminin engellendiğini açıkladı. İHA'ların Rus hava savunma sistemleriyle imha edildiği ve herhangi bir can kaybının olmadığı belirtildi. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, düşen dronların Moskova'daki bazı kulelere çarparak hasara neden olduğunu bildirdi. Ukrayna'nın, Moskova'ya daha önce de İHA ile saldırılar düzenlediği biliniyor.
30 Temmuz 2023

Rusya Dış İstihbarat Servisi Direktörü Sergey Narışkin, Fransa'nın Ukrayna'ya asker göndermeye hazırlandığını belirtti. Bu iddia, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Rus kuvvetlerine karşı kara operasyonu yapılması gerekebileceğine dair yaptığı açıklamaların ardından geldi. Macron, bu konuda inisiyatif almayacağını ancak Fransa'nın bu güce sahip olduğunu ifade etti. Rusya'ya göre, Fransa ilk aşamada yaklaşık 2 bin asker göndermeyi planlıyor.
19 Mart 2024

ABD, Ukrayna-Rusya savaşıyla bağlantılı olarak yaklaşık 150 hedefle ilgili yaptırım kararı aldı. Bu hedefler arasında beş Türk şirketi ve bir Türk vatandaşı da bulunuyor. Türk şirketleri, Rusya'nın savunma bakanlığına bağlı gemileri onarma ve 'çift kullanımlı malların' transferine yardımcı olmakla suçlanıyor. Türkiye, Ukrayna'ya savaş açan Rusya'yla, Batı'nın ağır yaptırımlarına karşın ticari ve ekonomik faaliyetlerini sürdürüyor.
14 Eylül 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın davetiyle Türkiye'ye bir çalışma ziyareti gerçekleştirecek. Ziyaret kapsamında Erdoğan ile baş başa görüşmeler yapılacak ve iki ülke heyetleri arasında da görüşmeler gerçekleştirilecek. Görüşmelerde, Ukrayna savaşı ve 17 Temmuz'da sona erecek olan tahıl koridoru anlaşmasının geleceği ele alınacak. Rusya'nın anlaşmayı uzatma konusunda isteksiz olduğu belirtiliyor.
6 Temmuz 2023

Ukrayna'nın başkenti Kiev, Rus ordusu tarafından füze ve insansız hava araçlarıyla sekizinci kez hedef alındı. Kiev askeri idaresinin açıklamasına göre, hava sahasındaki düşman hedeflerinin büyük çoğunluğu imha edildi. Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko'nun belirttiğine göre, saldırılar sonucu patlamalar meydana geldi ve Solomyansk'te üç kişi yaralandı, Darnytskyi'de iki sivil araç yandı. Ukrayna'nın çeşitli bölgelerinde hava saldırısı alarmı devam ediyor.
16 Mayıs 2023

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, CNN'e yaptığı açıklamada, ABD'nin Ukrayna'ya 2 milyar dolarlık ek güvenlik yardımı yapacağını bildirdi. Bu yardımın, daha fazla mühimmat ve yüksek teknoloji içereceği belirtildi. Ayrıca, Ukrayna'nın F-16 savaş uçakları talebine ilişkin olarak, bu uçakların Ukrayna'nın kısa vadeli savaş kapasitesi için kilit bir rol oynamadığı ve daha çok uzun vadeli savunma ile ilgili olduğu ifade edildi. ABD'nin, Rusya'ya karşı savaşın yıldönümünde yeni yaptırımlar açıklaması bekleniyor.
24 Şubat 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ortodoksların Noel dönemi nedeniyle Ukrayna'da 36 saatlik bir ateşkes ilan etti. Ateşkes, 6 Ocak öğlen 12.00'den itibaren başlayacak. Rus Ortodoks Kilisesi lideri Patrik Kirill'in çağrısı üzerine gerçekleşen bu karar, Ukrayna tarafından kabul görmedi. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihaylo Podolyak, Rusya'nın işgal ettiği bölgeleri terk etmesi gerektiğini belirterek ateşkesi tanımadıklarını ifade etti.
5 Ocak 2023

ABD, Ukrayna'ya karşı taarruz operasyonlarını desteklemek üzere yarım milyar dolar değerinde askeri yardım sağlayacağını duyurdu. Yardım paketi, mayın temizleme ekipmanları, zırhlı araçlar, topçu mühimmatı ve Yüksek Performanslı Topçu Roket Sistemi (HIMARS) için ek mühimmatı içeriyor. Ayrıca, roket saldırılarına karşı hava savunmasını güçlendirecek ek mühimmat da pakete dahil. Bu, ABD ordusunun kendi envanterinden Ukrayna'ya 41'inci kez yaptığı askeri yardım oldu.
27 Haziran 2023

Rusya ve Ukrayna arasında gerçekleşen esir takası sonucu Türkiye'ye gelen Azov Taburu liderlerinin Ukrayna'ya dönüşü, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov tarafından anlaşma ihlali olarak nitelendirildi. Peskov, bu kişilerin ihtilaf sonlanıncaya kadar Türkiye'de kalması gerektiğini ve Rusya'nın dönüş konusunda bilgilendirilmediğini ifade etti. Ayrıca, Peskov bu durumu Ukrayna'nın karşı taarruzdaki başarısızlıklarıyla ilişkilendirdi.
8 Temmuz 2023

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Vladimir Putin'in Stalingrad Muharebesi'nin 80. yıl dönümü etkinliklerinde yaptığı konuşmada Batı'nın Ukrayna'ya silah tedarikine karşı Rusya'nın mevcut potansiyelini sonuna kadar kullanacağını ifade ettiğini aktardı. Putin, Avrupa ülkelerinin Rusya ile yeni bir savaşa çekilmesi ve Alman Leopard tanklarıyla tehdit edilmesine değinerek, modern bir savaşın farklı olacağını ve tank kullanımının sorunu çözmeyeceğini belirtti.
3 Şubat 2023

Rus güçlerinin Ukrayna'dan kaçırdığı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in siyasi müttefiki Sergey Mironov tarafından evlat edinilen bir çocuğun bulunduğu bildirildi. Ukrayna hükümeti, savaşın başlamasıyla 20 bin çocuğun kaçırıldığını iddia ederken, Rusya çocukları savaştan korumak için tahliye ettiğini savunuyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi, çocukların yasadışı şekilde taşındığı iddiasıyla Putin ve Çocuk Hakları Komiseri hakkında tutuklama emri çıkardı. Mironov'un evlat edindiği çocuğun adı ve doğum yeri kayıtlarda değiştirilmiş, ancak Mironov ve Rus hükümeti konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.
24 Kasım 2023

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, Kiev'in Dnipro semtinde patlamalar olduğunu ve Holosiyiv semtine füze parçalarının düştüğünü bildirdi. Kliçko, vatandaşlara sığınaklarda kalmalarını tavsiye etti. Kiev Askeri İdaresi de Kiev'e füze saldırısı yapıldığını açıkladı. Rusya'nın Ukrayna işgali devam ederken, Kiev sık sık füze saldırılarına maruz kalıyor.
14 Ocak 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Kiev'de gerçekleştirdiği basına kapalı toplantıda, Ukrayna'nın NATO üyeliğinin en iyi güvenlik garantisi olacağını söyledi. Toplantıda, Ukrayna'ya uluslararası desteğin devam etmesi ve 'Barış Zirvesi' düzenlenmesi gibi konular ele alındı. Zelenski, Rus ordusunun düşük motivasyonuna rağmen Ukrayna'nın daha fazla silah yardımına ihtiyaç duyduğunu belirtti.
23 Ocak 2023

Rusya, Ukrayna'nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kremlin'deki konutuna gece İHA'larla saldırı girişiminde bulunduğunu öne sürdü. İki İHA'nın Rus ordusu ve özel servisler tarafından etkisiz hale getirildiği belirtildi. Kremlin, bu eylemi 'planlı bir terör eylemi' ve Putin'e yönelik 'suikast' girişimi olarak değerlendiriyor. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Moskova'da İHA uçurmanın yasaklandığını duyurdu.
3 Mayıs 2023

Belarus Savunma Bakanlığı, Rusya ile 16 Ocak-1 Şubat tarihleri arasında hava tatbikatları yapacaklarını duyurdu. Tatbikatların savunma amaçlı olduğu ve Belarus'un savaşa girmeyeceği belirtildi. Belarus Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Pavel Muraveyko, Ukrayna sınırının sakin olmadığını ve Ukrayna'nın kışkırtma yaptığını iddia etti. Bu tatbikatlar, Kiev ve Batı'da endişelere yol açtı; Rusya'nın Belarus'u Ukrayna'ya karşı kullanabileceği düşünülüyor.
16 Ocak 2023
İşaretlediklerim