Türkiye'de çocukların sosyal medya kullanımını kısıtlamak amacıyla yeni bir yasal düzenleme hazırlanıyor. Yetkililer, bu girişimin çocukların dijital güvenliğini sağlamayı ve onları çevrimiçi tehditlerden korumayı hedeflediğini belirtiyor.
X, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) 126 sosyal medya hesabını engellemesine karşı Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Engellenen hesaplar arasında gazeteci Metin Cihan, köşe yazarı Hayko Bağdat ve Artı Gerçek gazetesinin hesapları bulunuyor. X, Türkiye'deki kullanıcılarının ifade özgürlüğünü korumak için yasal yolları kullanmaya devam edeceğini belirtti. Bu gelişme, İstanbul Büyükşehir Belediyesi odaklı soruşturmalarla bağlantılı olarak birçok hesabın erişime kapatılmasıyla ilgili.
Prof. Dr. Yaman Akdeniz, sosyal medya platformlarına uygulanan bant daraltma yaptırımının devam ettiğini belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu dahil 106 kişi hakkında gözaltı kararı verilmiş ve şu an 87 kişi gözaltında bulunuyor. İfade Özgürlüğü Derneği'ne göre, sosyal medya platformlarına erişim kısıtlaması 19 Mart 2025'ten beri sürüyor. Akdeniz, bu müdahalenin keyfi olduğunu ve resmi bir açıklama yapılmadığını ifade etti.
Haber sitesi Artı Gerçek'in X sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi. İfade Özgürlüğü Derneği'ne göre, bu engelleme kararı mahkeme tarafından 'milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması' gerekçesiyle alındı. Ancak, X hesabı Türkiye'den henüz erişime kapatılmadı. Bu olay, EngelliWeb 2023 raporunda belirtilen 953 bin 415 web sitesine erişim engeliyle birlikte değerlendiriliyor.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya platformlarında yer alan taciz, tehdit ve şantaj gibi suç teşkil eden içeriklere karşı adli soruşturmalar başlatıldığını açıkladı. Tunç, bu içerikleri kaldırmayan ve yargı kararlarını uygulamayan sosyal ağ sağlayıcılarına para cezası, reklam yasağı, bant daraltma ve erişim engelleme gibi yaptırımlar uygulanacağını belirtti. Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu vurgulayan Tunç, gençleri ve çocukları koruma konusunda kararlı olduklarını ifade etti.
İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) verilerine göre, 2006'dan Mart 2024'e kadar Türkiye'de toplam 1 milyon 43 bin erişim engeli kararı alındı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bu dönemde 769 bin platform ve sayfaya erişimi engelledi. Son dönemde Instagram, Roblox ve Read the Docs gibi popüler platformlara erişim engeli getirildi. Türkiye'de erişim yasakları, özellikle 2024'te artış gösterdi ve bu durum ülke gündeminde önemli bir yer tutuyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türkiye'nin Instagram'a erişimi engellemesini eleştirerek, bu kararın milyonlarca kullanıcının ifade özgürlüğü ve bilgi edinme hakkını ihlal ettiğini belirtti. HRW ve İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), bu yasağın küçük işletme sahiplerini de olumsuz etkilediğini vurguladı. Erişim engelinin, İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Meta'ya yönelik eleştirilerinin ardından geldiği belirtildi. Türkiye daha önce de çeşitli sosyal medya platformlarına erişimi engellemişti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram'a getirilen erişim engelinin nedenini toplumsal hassasiyetler ve katalog suçlar çerçevesine uyulmaması olarak açıkladı. Bakan, Instagram yetkilileriyle yapılan görüşmelerde istenen sonucun alınamadığını ve şirketin Türkiye'nin kanunlarına uyması gerektiğini belirtti. İsmail Haniye ile ilgili yapılan taziye paylaşımlarının da engelin sebeplerinden biri olduğunu ifade etti.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) Instagram'a getirdiği erişim engelinin, platformun katalog suçlar kapsamındaki yayınları kaldırması halinde çözüleceğini belirtti. BTK, 2 Ağustos'ta Instagram'a erişimi, toplumsal hassasiyetler ve katalog suçlar çerçevesine uyulmaması gerekçesiyle engellemişti. Tunç, sosyal medya şirketlerinin Türkiye'nin kanunlarına uyması gerektiğini vurguladı ve yargı sürecinin devam ettiğini ifade etti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram'a erişim engelinin toplumsal hassasiyetler göz önünde bulundurularak alındığını belirtti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından bu sabah uygulanan erişim engeli, Instagram'ın belirli katalog suçlar çerçevesinde uyarılara rağmen gerekli önlemleri almaması nedeniyle getirildi. Bakan Uraloğlu, Instagram'ın bu eksiklikleri giderdiği an erişim engelinin kaldırılacağını ifade etti. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) sitesine de erişim sağlanamıyor.
Twitter, mavi tiki olmayan hesaplara getirilen tweet görüntüleme kısıtlamasının kullanıcıların tepkisine neden olduktan sonra, bu uygulamanın spam ve botları engellemek amacıyla geçici olarak alınan sert bir önlem olduğunu belirtti. Açıklamada, bu kısıtlamanın platformdaki kötü niyetli aktörleri tespit etmek ve yapay zeka modelleri oluşturarak veri toplamalarını ve manipülasyon yapmalarını önlemek için yapıldığı ifade edildi. Kısıtlamaların reklam gelirlerine minimum düzeyde etki ettiği ve platformu daha iyi bir yer haline getirme taahhüdü vurgulandı.
Twitter, Türkiye'de mahkeme kararlarına uymak ve platformun seçim süresince kullanılabilir olmasını sağlamak amacıyla dört hesap ve 409 tweet'i erişime engellediğini açıkladı. Engellenen hesaplar arasında Cevheri Güven, Muhammed Yakut ve 'Who' adlı kullanıcılar bulunuyor. Twitter, mahkeme kararlarına itiraz etmeye devam edeceğini belirtirken, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'ın daha itaatkar ve hükümet dostu bir tutum sergilediğini ve ifade özgürlüğü için kötü bir örnek teşkil ettiğini ifade etti.
Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından, platform Türkiye'de yasal talepler doğrultusunda bazı haber içeriklerini engellemeye başladı. Diken'in 'Hatay'da sekiz ceset saatlerdir yerde' başlıklı haberi ve BirGün'ün 'Askeriyede darp ve baskı iddiası' başlıklı haberi, Türkiye'deki kullanıcıların erişimine kapatıldı. İfade Özgürlüğü Derneği kurucusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'ın bu uygulamasının yeni olmadığını, ancak seçim öncesinde sansür uygulamalarının artabileceğini belirtti.
16 Mayıs 2025 tarihinde onurmatik tarafından oluşturuldu.
5 öğe,
1 kullanıcı.
17 Mayıs 2025 tarihinde onurmatik tarafından oluşturuldu.
7 öğe,
1 kullanıcı.
16 Mayıs 2025 tarihinde onurmatik tarafından oluşturuldu.
0 öğe,
1 kullanıcı.
16 Mayıs 2025 tarihinde onurmatik tarafından oluşturuldu.
6 öğe,
1 kullanıcı.
16 Mayıs 2025 tarihinde onurmatik tarafından oluşturuldu.
3 öğe,
1 kullanıcı.