Abbas Güçlü, Türkiye'de 10 milyona yakın üniversite mezununun ya işsiz olduğunu ya da öğrenim gördükleri alanla ilgisi olmayan işlerde çalıştığını belirtiyor. Meslek liselerinin çağın gerisinde kaldığını ve öğrencilerin üniversitelere yönlendirilmesinin teknik eleman eksikliğine ve işsizliğe yol açtığını ifade ediyor. Güçlü, gelişmiş ülkelerde mesleki eğitimin öneminin altını çizerek, Türkiye'nin eğitim politikalarını sorguluyor ve mesleki eğitime daha fazla önem verilmesi gerektiğini vurguluyor.
14 Nisan 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan istihdam ve terfi sorunlarına ilişkin soruları cevaplamadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atadığı rektör Naci İnci ve yönetimi, üniversitede kadrolaşmayı sürdürüyor ve tanıdık kişileri işe alıp, liyakatsiz personeli terfi ettiriyor. CHP milletvekili Ulaş Karasu, bu durumu sorgulayan bir dizi soru önergesi sundu, ancak Tekin bu soruları mevcut süre içerisinde yanıtlamadı. Soru önergesinde, liyakatsiz atamalar, sendika baskıları ve şeffaflık eksikliği gibi konulara dikkat çekildi.
26 Mart 2024

CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo öncülüğünde hazırlanan 'Genç Yoksulluğu' raporu, Türkiye'deki üniversite öğrencilerinin yaşam koşullarını ve gelecek planlarını ortaya koydu. Rapora göre, yemek ücretleri ve konut fiyatlarındaki artışlar nedeniyle öğrencilerin yarısı düzgün beslenemiyor ve barınma hakkı elde edemiyor. Ayrıca, gençlerin yüzde 35,8'inin geliri 3 bin liranın altında ve yüzde 22,4'ü ne eğitimde ne istihdamda. Yurt dışına gitmek isteyen gençlerin oranı ise yüzde 42,9.
26 Eylül 2023

YÖK'ün 2023 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu'na göre, Türkiye'deki üniversitelerde öğrenci başına düşen ortalama basılı kitap sayısı 6,98. Vakıf üniversitelerinde bu sayı 8,54 iken, devlet üniversitelerinde 6,1 olarak belirlendi. Türkiye genelinde öğrenci başına 10 ve üzeri kitap düşen üniversite sayısı 33, 20 ve üzeri kitap düşen üniversite sayısı ise 8. Toplamda 208 üniversitenin 93'ünde öğrenci başına düşen kitap sayısı dörtten az, bu da üniversitelerin yaklaşık yarısına tekabül ediyor.
27 Mart 2024

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı A. Tarık İşmen, diş hekimliği fakültelerinin akademik kadro yetersizliğine ve öğrenci sayısındaki hızlı artışa dikkat çekerek, önümüzdeki iki eğitim döneminde yeni öğrenci alınmamasını önerdi. Mevcut öğrencilerin mezuniyetiyle beş yıl sonra Türkiye'de her 970 kişiye bir diş hekimi düşeceği ve bu durumun AB ve OECD ortalamalarının üzerinde olduğu belirtildi. İşmen, nitelikli eğitim verilememesi, işsizlik ve mesleğin değer kaybı gibi sorunlara işaret ederek, eğitim veren fakültelerin kontenjanlarının azaltılması gerektiğini ifade etti.
22 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, işsizliğin son 11 yılın en düşük seviyelerine gerilediğini belirtti. Erdoğan, kamuda tasarruf paketi kapsamında önümüzdeki üç yıl kamuya alınacak çalışan sayısının kısıtlandığını ve devletin istihdam kapısı olarak görülmemesi gerektiğini vurguladı. Gençlere ticarete atılma tavsiyesinde bulunan Erdoğan, özel sektörün eleman eksikliği nedeniyle işlerini büyütemediğini ve bu durumun ülke için sosyolojik kökleri olan bir sorun olduğunu ifade etti.
15 Mayıs 2024

Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, üniversitelerin açılması gerektiğini ve CHP olarak barınma sorunu olan öğrenciler için yerleştirme yapmaya hazır olduklarını belirtti. 6 Şubat'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelediğini duyurmuş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini açıklamıştı. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler bu karara itiraz ederek mağduriyet yaratacağını savunuyor. YÖK, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini ve nisanda hibrit eğitimin değerlendirileceğini belirtti.
19 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, deprem bölgesindeki gençler de dahil olmak üzere milyonlarca üniversite öğrencisinin okullarının açılmasını beklediğini ifade etti. YÖK'ün yüz yüze eğitime hazır olduklarını açıklamasına rağmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurduğunu ve bu durumun öğrenci ve veliler için yeni mağduriyetlere yol açabileceğini belirtti. İmamoğlu, üniversitelerin açılması çağrısında bulundu.
22 Mart 2023

Son 10 yılda yurtdışında üniversite eğitimi hedefleyen öğrenci sayısındaki artış, Türkiye'nin gündemini meşgul ediyor. Yurtdışından mezun olan öğrencilerin Türkiye'de mesleklerini icra etmek istemeleri durumunda, YÖK'ten denklik alması gerekiyor. Yeni yönetmelik değişikliği ile, yurtdışında tıp, hukuk, mühendislik gibi bölümleri hedefleyen öğrencilerin, YKS'ye girip belirli bir başarı sırasını göstermeleri gerekecek. Bu değişiklik, 2024 YKS başvuru döneminden sonra yapıldığı için, ÖSYM ikinci bir geç başvuru dönemi açtı.
3 Nisan 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası kamu üniversiteleri tarafından öğretim üyesi ve görevlisi ilanı yayınlanmazken, seçim haftasına girilmesiyle birlikte birçok 'adrese teslim' ilan yayınlandı. Yayınlanan 228 ilanın büyük kısmında adayların çalışma alanları gibi başvuruları kısıtlayıcı şartlar bulunuyor. YÖK ve Danıştay'ın 'kişiye özel ilan' konusunda kararları olmasına rağmen, Munzur, Recep Tayyip Erdoğan, Sakarya Uygulamalı Bilimler, Ankara Hacı Bayram Veli, Amasya, Yıldız Teknik, Ankara Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri Üniversiteleri ile Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından adrese teslim ilanlar yayınlandı.
13 Mayıs 2023

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Habertürk'te katıldığı 'Teke Tek' programında gençlerin iş bulma sorunlarına ve yurt dışında daha iyi çalışma koşulları bulmalarına değindi. Yavaş, Türkiye'de gençlere insanca bir hayat sunulmadığını ve bu yüzden yurt dışında garsonluk gibi işlerde çalıştıklarını belirtti. Ayrıca, deprem bölgesindeki yardım çalışmaları ve Hatay Havalimanı'nın tamiratı hakkında bilgi verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanıltıldığını ve Kılıçdaroğlu'nun deprem bölgesinde propaganda yapmadığını savundu. Eğitim sisteminin değişmesi gerektiğini ve gençlerin önünün açılması gerektiğini vurguladı.
17 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve diğer ilgili kurumları, bir ay önce 'yüz yüze eğitime hazırız' açıklaması yapanları şimdi de açıklama yapmaya çağırdı. 6 Şubat'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini duyurmuş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini açıklamıştı. Akademisyenler ve siyasiler bu karara itiraz ederken, öğrencilerin uzaktan eğitimi takip etme imkanlarının kısıtlı olduğu belirtiliyor.
30 Mart 2023

Türkiye'den yaşanan 'beyin göçü' nedeniyle Avrupa'ya giden özellikle doktor ve mühendisler ile yurt dışında eğitimlerine devam eden öğrenciler bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce 'Giderlerse gitsinler' demişken, geçen hafta geri dönme çağrısında bulunmuştu. Boğaziçi Üniversitesi mezunları 'Siz isteyin, biz döneriz' hareketini başlatmış, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise bu öğrencilere geri dönme çağrısında bulunarak, 'Gelin evlatlarım, dönün gençler. Bu ülkenin size ihtiyacı var. Sizin hayalleriniz benim hedefimdir' ifadelerini kullanmıştır.
9 Mayıs 2023

Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği'nin (DIHK) anketine göre, Alman şirketlerinin yüzde 47'si stajyer bulmakta zorluk çekiyor. Bu oran, 2005'ten beri görülen en yüksek oran. Özellikle otel ve restoranlar ile sanayi ve ticaret sektörlerinde stajyer bulma sıkıntısı yoğunlaşıyor. DIHK'ın bulgularına göre, ülkede okulu bitiren öğrenci sayısı 10 yıl öncesine göre yaklaşık 100 bin daha az ve bu durum iş gücü piyasasında dengesizliğe yol açıyor.
23 Ağustos 2023

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan, Türkiye'de eczacılık fakültelerinin sayısının 20 yıl önce sekiz iken bugün 62'ye ulaştığını ve bu durumun işsiz eczacı sayısını artırdığını belirtti. Kadıköy İskele Meydanı'nda toplanan eczacılar, fakülte enflasyonuna dikkat çekmek için çeşitli dövizler taşıdı. Özcan, Sağlık Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurumu'na seslenerek, eczacılık fakültesi açılmasına son verilmesini ve kontenjanların düşürülmesini talep etti. Ayrıca, eczacılık eğitiminin niteliğinin artırılması gerektiğini vurguladı.
14 Mayıs 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan binlerce insan için çözüm olarak öğrenci yurtlarının depremzedelere tahsis edilmesi ve üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi kararı alındı. Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) bu kararı, öğrenciler, akademisyenler, siyasetçiler ve hukukçular tarafından sosyal medyada eleştirildi. Eleştirilerde, eğitimin kalitesinin düşeceği, öğrencilerin psikolojik ve akademik zarar göreceği ve alternatif çözümlerin değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, bu kararın bir kuşağın kaybedilmesine yol açabileceği ifade edildi.
11 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, üniversite öğrencilerine bir defaya mahsus olmak üzere vergisiz cep telefonu ve bilgisayar satışı konusunun bir sonraki kabine toplantısında ele alınacağını belirtti. Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de üretim yapan firmaların bu kapsama dahil edileceğini ve cari açığı düşünerek hareket edeceklerini ifade etti. Erdoğan, ayrıca Aile ve Gençlik Bankası ile evlenecek gençlere uygun şartlarda kredi meselesinin de yakın takiplerinde olduğunu bildirdi.
6 Eylül 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemi eğitimlerini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. YÖK Başkanı Erol Özvar, nisanda hibrit eğitim değerlendirileceğini belirtse de, üniversitelerin açılıp açılmayacağı konusunda belirsizlik sürüyor. 14 Mayıs seçimleri öncesinde, adres değişikliği için son tarih olan 2 Nisan'a kadar üniversitelerin durumu netleşmezse, öğrencilerin oy kullanma süreci zorlaşacak. Öğrenciler, hem sınav dönemi hem de ekonomik ve lojistik zorluklar nedeniyle memleketlerine dönüp oy kullanamayacaklarını ifade ediyorlar.
23 Mart 2023

Abbas Güçlü, Türkiye'de milyonlarca üniversite mezununun işsiz olduğunu veya öğrenim gördükleri alanın dışında çalıştığını belirtiyor. Bu durumun, bireylerin eğitim için harcadıkları emek, zaman ve fedakarlıkların boşa gitmesi anlamına geldiğini ve devlet ile ebeveynlerin yatırımlarının heba olduğunu ifade ediyor. Güçlü, bu sorunun çözümünde en büyük vicdani sorumluluğun eğitim politikalarını belirleyen kurum ve kişilere düştüğünü vurguluyor.
6 Mart 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan depremzedelerin öğrenci yurtlarına yerleştirilmesi amacıyla Türkiye genelinde üniversiteler uzaktan eğitime geçti. Bu karar, öğrenciler ve akademisyenler tarafından sosyal medyada yoğun tepkiyle karşılandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, devletin depremzedeler için barınma imkanı sağlayabilecek durumda olduğunu ve üniversitelerin kapatılmasının yanlış bir karar olduğunu ifade etti. İmamoğlu, öğrencilerin diğer üniversitelere aktarılması ve yurt kapasitesinin artırılması gibi alternatif çözümler önererek, gençleri çaresiz bırakmamak gerektiğini vurguladı.
12 Şubat 2023
İşaretlediklerim