İstanbul'da döner ustası, AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı adayı Murat Kurum'dan oy istemesi üzerine, ekonomik zorluklarını ve geçinememe sorununu dile getirdi. Dönerci, 1996'da bir yıllık maaşıyla babasına ev alabildiğini, ancak şu anda bayramda memlekete gitmenin bile hayal olduğunu belirtti. Murat Kurum'un '22 senede ülkeyi nereden nereye getirdik' sözlerine karşılık, döner ustası maaşıyla geçinememe sorununu vurguladı.
17 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP'nin Ordu mitinginde yaptığı konuşmada, bayramlarda emeklilere verilen ikramiyenin üç bin liraya yükseltileceğini açıkladı. Erdoğan, bu artışın bütçe imkanları zorlanarak gerçekleştirileceğini belirtti. Daha önce emekliler her bayram iki bin lira ikramiye almaktaydı.
16 Şubat 2024

Erzincan İliç'te, siyanür kullanılarak yapılan altın ayrıştırma işlemi çevre ve insan sağlığı üzerinde ciddi riskler barındırıyor. İşçilerin zehirli atıklarla teması ve siyanürün Fırat Nehri'ne sızma ihtimali endişe yaratıyor. Anagold şirketi ve ortakları, yerel halkın ve bilim insanlarının uyarılarına rağmen faaliyetlerine devam ediyor. AKP iktidarı ve ilişkili isimler, madencilik yasalarında yapılan değişiklikler ve verilen imtiyazlarla eleştiriliyor. Altın madenciliği, Türkiye genelinde çevresel ve sağlık sorunlarına yol açarken, iktidarın bu konudaki politikaları tartışma konusu olmaya devam ediyor.
16 Şubat 2024

CHP tarafından, Artvin'in Arhavi ilçesinde bulunan Hidroelektrik Santrali (HES) projesinin bölgeye verdiği zararların araştırılması ve doğa katliamının önüne geçilmesi amacıyla bir Meclis araştırma önergesi verildi. CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, bölgedeki eğimli araziler ve ağaç kesiminin heyelan riskini artırdığını belirtti. Ancak, önerge AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
15 Şubat 2024

Kaz Dağları'nda Kanadalı Alamos Gold ve Türkiye iştiraki Doğu Biga Madencilik tarafından yürütülen siyanürlü maden faaliyetleri, halkın protestolarına neden oldu. Şirketin genel müdürü, ruhsat yenileme işleminin geciktirilmesi durumunda Türkiye'nin milyarlarca dolar tazminat ödemek zorunda kalacağını belirtti. AKP iktidarı döneminde maden yasası 21 kez değiştirilerek şirketlere çeşitli kolaylıklar sağlandı. Erzincan İliç'teki Çöpler altın madeninde yaşanan siyanür sızıntısı sonucu 9 işçi toprak altında kaldı ve çevresel riskler arttı.
15 Şubat 2024

Anagold Madencilik, 2000 yılında Anatolia Minerals'in Türkiye'deki alt şirketi olarak kuruldu ve daha sonra Avustralya'nın Avoca Resources ile birleşerek Alacer Gold'u oluşturdu. Şirket, şu anda Alacer ve Çalık Holding bünyesindeki Lidya Madencilik ile ortaklık yapısı altında faaliyet gösteriyor. Anagold'un %80'i Alacer'e (SSR Mining'e) aitken, %20'si Çalık Holding'e aittir. Lidya Madencilik, Çalık Holding'in CEO'su Berat Albayrak'ın yönetiminde, yabancı madencilik şirketleriyle işbirliği yaparak Türkiye'deki çeşitli maden işletmelerinde faaliyet gösteriyor.
15 Şubat 2024

Mısır Devlet Başkanı Sisi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında uzun bir aradan sonra bir buluşma gerçekleşti. Bu buluşma, daha önce Temmuz ayında planlanmış ancak iptal edilmişti. Fatih Altaylı, bu buluşmanın 10 yıl gecikmeli olduğunu ve iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin önemine vurgu yaparken, eğer muhalefetten biri bu ziyareti gerçekleştirmiş olsaydı, iktidar yanlısı basının ve AKP sözcülerinin tepkisinin nasıl olacağını sorguluyor.
15 Şubat 2024

Cem Küçük, bir televizyon programında, terörle mücadelede görev almış bir polis memurunun ismini açıklayarak, bu kişiyi potansiyel bir hedef haline getirdi. Terörle Mücadele Kanunu'nun 6. maddesi, terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerinin kimliklerini açıklayan veya yayımlayan kişilere ceza öngörüyor. Ancak, bu duruma rağmen Cem Küçük hakkında herhangi bir yasal işlem başlatılmamıştır. Barış Pehlivan, bu durumu eleştirerek, yargının ve ilgili yasal mekanizmaların etkinliğini sorguluyor.
14 Şubat 2024

CHP'de kurultayda vaat edilen ön seçimlerin yapılmaması, parti örgütünün benimsemediği adayların tercih edilmesi ve listelerde kadın ile gençlere pozitif ayrımcılık uygulanmaması eleştirildi. Adaylık sürecinde yaşanan gecikmeler ve zorluklar nedeniyle CHP, yerel seçim yarışına rakiplerine göre dezavantajlı başladı. Parti içinde karşılıklı suçlamalar, eleştiriler ve istifalar yaşandı. CHP Genel Merkezi'nin açıkladığı verilere göre, belirlenen 965 adayın büyük çoğunluğu erkek ve yaş ortalaması 52.
14 Şubat 2024

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun katıldığı bir tanıtım toplantısında 39 ilçe belediye başkanı adaylarını duyurdu. Adaylar arasında sadece dört kadın bulunuyor. Bu durum, parti içindeki kadın temsiliyeti konusunda tartışmalara yol açabilir. Aday listesi, İstanbul'un çeşitli ilçelerinden gelen isimleri kapsıyor ve her bir adayın ilçesi ile birlikte açıklandı.
13 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'deki kiralık konut fiyatlarının artışını kontrol altına almak için konut arzının artırılacağını belirtti. Murat Muratoğlu, bu yaklaşımı eleştirerek, ekonominin genel durumunun iyileştirilmesi halinde konut ve kira fiyatlarının da normalleşeceğini savunuyor. Muratoğlu, AKP'nin 22 yıldır ekonomiyi canlı tutmak için inşaat sektörüne odaklandığını ve bu süreçte yüzbinlerce yeni konut inşa edildiğini, ancak ülkeye kabul edilen mültecilerin de konut talebini artırdığını ifade ediyor.
13 Şubat 2024

İstanbul'da 'M' harfi ile işaretlenen metrolar İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, 'U' harfi ile işaretlenen metrolar ise Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Bu ayrım, AKP iktidarının 'Her şeyi sadece biz yaparız' mantığından kaynaklanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin borçlanma haddi aşıldığında Ulaştırma Bakanlığı metro yapımı için görevlendirilmiş, ancak İstanbul'un CHP'ye geçmesiyle bu destek kesilmiş. CHP'li belediye kendi olanaklarıyla metro hattını genişletme yatırımları yapmıştır.
13 Şubat 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri İlhan Taşcı ve Tuncay Keser'in incelemesine göre, TRT Haber son 40 günde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP'li yöneticilere çeşitli programlarla toplam bin 945 dakika canlı yayın süresi ayırdı. Buna karşılık, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e sadece 25 dakika canlı yayın süresi verildi. Ayrıca, sadece 6 Şubat 2024 tarihinde Erdoğan ve AKP'li yöneticilere 6 saat 42 dakika, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye ise 38 dakika 28 saniye yayın süresi ayrıldı. CHP lideri Özel'in aynı gün gerçekleştirdiği konuşmalar ve etkinlikler hiçbir şekilde canlı yayınlanmadı ve haber bültenlerinde de yer bulamadı.
12 Şubat 2024

AKP'nin Küçükçekmece Belediye Başkan Adayı Aziz Yeniay, seçim çalışmaları sırasında silahlı bir saldırıya uğradı. Saldırı sonucunda bir kişi yaralandı. Olayın detayları ve saldırının nedeni hakkında henüz fazla bilgi verilmedi. Yaralanan kişinin durumu ve saldırıyı düzenleyenler hakkında soruşturma başlatıldı.
10 Şubat 2024

Ayşenur Arslan, son yazısında Türkiye'de laiklik ilkesine yönelik tartışmaları ele alıyor. Ata Parti Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek'in danışmanı Oğuz Uçar'ın kendisine ulaşarak, Ata Parti'nin AKP'yi laik cumhuriyet ilkelerine aykırı eylemler nedeniyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayet ettiğini bildirdiğini aktarıyor. Şikayetin, AKP'nin 2008 yılında aldığı devlet yardımının yarısının kesilmesine yol açan eylemlerine dayandığı belirtiliyor. Arslan, Türkiye'de laiklik karşıtlığının artık söylemden eyleme geçtiğini ve önümüzdeki seçimler sonrası ekonomik ve siyasi alanda büyük değişiklikler beklendiğini ifade ediyor.
10 Şubat 2024

DEM Parti, Kandil'in baskısıyla Başak Demirtaş'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığını engelleyerek, siyasetin doğasına aykırı bir karar aldı. Bu karar, hem AKP'nin geriletilmesini isteyen sol kanadı hem de Demirtaş'ın partinin önüne geçmesinden rahatsız olanları memnun etti. Ancak, bu kararın DEM Parti için uzun vadede zararlı olabileceği ve Türkiye demokrasisi için önemli sonuçlar doğurabileceği belirtiliyor. İstanbul'da Ekrem İmamoğlu'nun kazanmasını isteyenler bu karardan memnun kaldı.
10 Şubat 2024

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, eşi Başak Demirtaş'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adaylığı süreci ve DEM Parti'nin üçüncü yol siyasetine dair açıklamalarda bulundu. Demirtaş, Türkiye'deki siyasi atmosferin çıkar odaklı hale geldiğini ve DEM Parti'nin demokrasi, adalet ve barış odaklı bir yaklaşım sergilediğini belirtti. Ayrıca, tüm partilerin diyalog ve müzakere yoluyla sorunların çözümü için bir araya gelmesi gerektiğini vurguladı. Başak Demirtaş'ın adaylık iradesinin, toplumsal barış ve demokrasiye katkı sunma amacı taşıdığını ifade etti.
9 Şubat 2024

MHP'nin Kilis belediye başkan adayı olarak gösterdiği eski AKP'li Hasan Kara'nın oğlunun sünnet düğünü için Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı bir stadyumun kullanıldığı belirtildi. Düğün için stadyuma mıcır serilip, parke taş döşendi ve çevre düzenlemesi yapıldı. Devlet ve yerel yönetimlerin işbirliğiyle düzenlenen düğüne dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da katıldı. Düğün görüntülerinin basına sızmasını engellemek için gazetecilerin önü kesildi ve kasetler zorla alındı.
9 Şubat 2024

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan ve sağlık alanında çeşitli kanunlarda değişiklik öngören bir kanun teklifini kabul etti. Teklif, diş tabiplerinin ağız ve diş sağlığı muayenehanelerinde birden fazla diş tabibi istihdam edemeyeceklerini, ebelerin genişletilmiş rollerini, acil tıp ve çocuk sağlığı uzmanlarına yeni yan dal uzmanlık imkanları sunulmasını, eczanelerin teftişlerine eczacıların da dahil edilmesini, uzman tabiplere ek ödeme yapılmasını ve kozmetik ürünler üzerinde yapılan çalışmaların Sağlık Bakanlığı iznine tabi olmasını içeriyor. Ayrıca, sağlık alanında usulsüzlük yapanlara yönelik idari cezaların artırılması da teklif kapsamında yer alıyor.
8 Şubat 2024

Başak Demirtaş'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığından çekilmesi, hem CHP hem de DEM Parti için bir rahatlama sağladı. DEM Parti'nin İstanbul adayı olarak Meral Danış Beştaş ve Celal Fırat'ın isimleri öne çıkıyor. Başak Demirtaş'ın adaylığı öncelikle AKP yanlısı medya ve sosyal medya trol hesapları tarafından gündeme getirildi ve bu durum, AKP tarafından Kürt seçmenlerden oy kazanma umuduyla olumlu karşılandı. Ayrıca, bu adaylık meselesi üzerinden AKP'nin geçmişteki Kürt politikaları ve Selahattin Demirtaş'a yönelik tutumu eleştirilerek siyasi bir propaganda yürütüldü.
8 Şubat 2024
İşaretlediklerim